ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάη 2007
Σελ. /32
Εμπαιγμός χωρίς όρια!

Γρηγοριάδης Κώστας

Το είδαμε και αυτό! Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματός του, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος και η υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά Φώφη Γεννηματά, εμφανίστηκαν χτες το απόγευμα σε κινητοποίηση κατοίκων στην παραλία του Ελληνικού. Γιατί διαδήλωσαν, λέτε; Για την κατάργηση της ίδιας τους της πολιτικής! Αν είναι δυνατόν... Κι όμως! Κατέβηκαν σε συγκέντρωση που γίνεται για την απομάκρυνση των νυχτερινών κέντρων από εκεί και την κατάργηση του εισιτηρίου που έχει επιβληθεί για την είσοδο στην πλαζ.

Εμείς απλά θυμίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πρωτοστατήσει στην παράδοση δημόσιας γης, παραλιών, δασών, δασικών εκτάσεων στο μεγάλο κεφάλαιο. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τη δασοκτόνα αναθεώρηση του άρθρου 24 το 2001; Τους νόμους του 1999, του 2002, του 2003 για τη χωροθέτηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και την παραχώρησή τους στην εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα» προς εκποίηση; Το νόμο που άνοιξε το δρόμο για την επέλαση του κεφαλαίου σε αιγιαλούς και παραλίες το 2001; Το νόμο του 2003 με τον οποίο χαρίζουν χιλιάδες στρέμματα δημόσιων εκτάσεων που βρίσκονται εντός σχεδίων πόλης στους καταπατητές; ΄Η μήπως δεν ήταν η Υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά που επέτρεψε να χτιστεί υποστηρικτικό κτίριο - μεγαθήριο στην ίδια την παραλία Αγίου Κοσμά, δηλαδή δίπλα από εκεί που βρέθηκε η υπερνομάρχης χτες..;

Η υποκρισία τους δεν έχει όρια. Ας τους κρίνει ο λαός και οι εργαζόμενοι, τους οποίους εμπαίζουν ασύστολα.

«Πρωτοτυπίες»

Προεκλογική περίοδος και όλα με τον καιρό αποκαλύπτονται. Χτες ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, πρότεινε νέο εκλογικό νόμο, που θα εξασφαλίζει «απόλυτη, ανόθευτη, απλή αναλογική». Και αμέσως μετά πρόσθεσε ότι στο πρώτο κόμμα θα δίνονται ως «πριμ» οι ψήφοι που αντιστοιχούν στο ποσοστό που συγκεντρώνουν αθροιστικά όσα κόμματα δεν καταφέρνουν να μπουν στη Βουλή. Ο ίδιος εκτίμησε ότι αυτό το ποσοστό φτάνει έως και το 5%.

Είναι αυτό απλή αναλογική; Είναι ανόθευτη αποτύπωση της λαϊκής βούλησης; Με πριμοδότηση του πρώτου κόμματος; Με κόμματα που δεν μπαίνουν στη Βουλή (άρα παραμένει το εκλογικό όριο 3% ή άλλο, καθότι στην απλή και με 0,3% βγάζεις έδρα); Και γιατί τόσος καημός για πριμοδότηση του πρώτου κόμματος; Μην τυχόν δε φτιάχνει «ισχυρή κυβέρνηση»; Μα εκεί βρίσκεται και ο κόμπος. Γιατί, «ισχυρή κυβέρνηση» από το δικομματικό σύστημα σημαίνει ισχυρή δυνατότητα να περνάει η στρατηγική του κεφαλαίου. Παρά το καμουφλάρισμα με τις τάχα «πρωτοτυπίες» όλο και αποκαλύπτεται τελικά τι επιδιώκει και ποιον στηρίζει αυτό το κόμμα...

Η προστασία κάνει ... κακό

Οσο περισσότερο μπαίνουν κανόνες και ρυθμίσεις για να προστατεύσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τόσο πιο πολύ αποβαίνουν σε βάρος τους. Το καλύτερο είναι ένα τίμιο και απλό νομοθετικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα μπορούν να λειτουργήσουν με μέτρα ενίσχυσης και χωρίς απαγορεύσεις!

Τα παραπάνω εξόχως προκλητικά ανήκουν στον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, ο οποίος δε δίστασε να κάνει το άσπρο μαύρο, δίνοντας με τον πιο ωμό τρόπο το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής για τις μικρές επιχειρήσεις και κυρίως για τις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις των αυτοαπασχολούμενων. Κανένα μέτρο προστασίας από τον αδυσώπητο ανταγωνισμό των πολυεθνικών και των ντόπιων μονοπωλίων (θα τους κάνει ...κακό), καμία απαγόρευση ή φραγμός στις αδηφάγες ορέξεις των γιγαντιαίων εμπορικών και επιχειρηματικών ομίλων που εισβάλλουν και καταβροχθίζουν απίθανα μερίδια αγοράς. Οσο για τα μέτρα ενίσχυσης, σ' αυτά είναι γνωστό ποιοι χωράνε. Οι «μικρές επιχειρήσεις», με προσωπικό ...άνω των 40 ατόμων, δηλαδή οι μεγάλες. Ας απαντήσουν με την ψήφο τους οι ΕΒΕ, στην πρόκληση της σημερινής, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού τα ίδια σχέδια απεργάζονται για το μέλλον τους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Φρένο στο δάσος - εμπόρευμα

Οι ίδιες οι εξελίξεις, τα ίδια τα λαϊκά προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα των πρωτοβουλιών και της δράσης του ΚΚΕ για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα: Πλημμύρες, παράδοση παραλιών σε επιχειρηματίες, υπέρογκα διόδια, ανυπαρξία πολιτικής για τη λαϊκή στέγη. Την ίδια στιγμή έρχεται η Κτηματολόγιο ΑΕ να χρησιμοποιήσει μια αντιεπιστημονική και επικίνδυνη μεθοδολογία οριοθέτησης δασών και δασικών εκτάσεων, που θα έχει ως αποτέλεσμα τον αποχαρακτηρισμό μεγάλου τμήματος του δημόσιου δασικού πλούτου της χώρας. Σύμφωνα με την ίδια τη Δασική Υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η μέθοδος αυτή οριοθέτησης προοιωνίζεται αποκλίσεις από την πραγματικότητα που κυμαίνονται από 20 έως 30%, ενώ το αποτέλεσμα του έργου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σύνταξη των Δασικών Χαρτών. Ποιος, λοιπόν, ο λόγος που η κυβέρνηση επιμένει στο έργο αυτό, σπαταλώντας ταυτόχρονα 7 εκατ. ευρώ, που θα μπορούσαν να διατεθούν για μια ουσιαστική έναρξη σύνταξης των δασικών χαρτών;

Η απάντηση είναι αυτονόητη: Τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο βέβαια και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζουν πιστά εδώ και χρόνια πολιτική με βάση την οποία, όχι μόνο τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, οι ακτές και οι παραλίες, ολόκληρο το φυσικό περιβάλλον, αντί να προστατευτούν, παραδίδονται στην εμπορευματοποίηση και μετατρέπονται σε πεδίο ασύδοτης κερδοσκοπίας από το μεγάλο κεφάλαιο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται: Οι αλλεπάλληλες δασοκτόνες αναθεωρήσεις του άρθρου 24 του Συντάγματος. Η εκχώρηση στο μεγάλο κεφάλαιο των ελεύθερων χώρων της Αττικής. Τα Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια που θα επιτρέπουν τη λειτουργία τουριστικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων ακόμη και στους πυρήνες των εθνικών δρυμών.

Πρόκειται φυσικά για μια εγκληματική πολιτική. Μια πολιτική που παραβλέπει, στο όνομα της «ανάπτυξης» (βλέπε: επενδυτικά σχέδια κερδοφορίας των μονοπωλίων) θεμελιώδη ζητήματα για τις ανάγκες και την ίδια τη ζωή του λαού, όπως, για παράδειγμα: Οτι τα δάση αποτελούν φυσική πηγή οξυγόνου για τον άνθρωπο και βασικό κρίκο στον κύκλο του νερού. Οτι τα δάση μάς προστατεύουν από τις πλημμύρες, τη δίψα και την ασφυξία. Ετσι έχουμε τους εκπροσώπους του δικομματισμού, την ίδια στιγμή που ξεπουλούν τα δημόσια δάση, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις πλημμύρες, που συχνά γίνονται αιτία να θρηνούμε και νεκρούς. Την ίδια στιγμή που βάζουν μπουρλότο στα δάση, να απευθύνουν εκκλήσεις για τη λειψυδρία, έχοντας στο νου τις νέες κερδοφόρες ιδιωτικοποιήσεις στη διαχείρισή του και στυγνά χαρατσώματα για το λαό.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που από θέση αρχής θεωρεί τα δάση - αλλά και τις ακτές και τις παραλίες - ως αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό και λαϊκή περιουσία, που δεν πωλείται, ούτε αγοράζεται. Που θέτει ως κριτήριο ψήφου την αποδυνάμωση συνολικά του δικομματισμού που και δημιουργεί και οξύνει διαρκώς αυτά τα προβλήματα. Το λόγο ασφαλώς από δω και πέρα έχει ο ίδιος ο λαός, που καλείται να πλατύνει το μέτωπο της λαϊκής αντεπίθεσης. Να τους τιμωρήσει στις εκλογές και τους δυό. Να υπερψηφίσει ΚΚΕ, δίνοντας απάντηση από τη σκοπιά των δικών του συμφερόντων στη δικομματική κοροϊδία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ