ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Σε επιφυλακή ενάντια στα σχέδια αποσταθεροποίησης

Η αντίδραση δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια να ανατρέψει τη φιλολαϊκή κυβέρνηση Τσάβες

Οι δυνάμεις που στηρίζουν την Μπολιβαριανή Διαδικασία διαδήλωσαν μαζικά κατά των σχεδίων ανατροπής

Associated Press

Οι δυνάμεις που στηρίζουν την Μπολιβαριανή Διαδικασία διαδήλωσαν μαζικά κατά των σχεδίων ανατροπής
Στη Βενεζουέλα οι δυνάμεις που στηρίζουν τη διαδικασία αλλαγών για την ανεξαρτησία της χώρας και τη χειραφέτηση από τον ιμπεριαλισμό, εξακολουθούν να βρίσκονται σε εγρήγορση και επιφυλακή. Η προσπάθεια της αντίδρασης, ντόπιας και ξένης, με τη συνδρομή της CIA, είναι σε εξέλιξη. Για την ακρίβεια, πασχίζει για τη δημιουργία προϋποθέσεων ώστε να προκληθεί ένα πραξικόπημα, ένα «βελούδινο» ή «πολύχρωμο» πραξικόπημα.

Η 27η Μάη ήταν το πρώτο μεγάλο ραντεβού των δυνάμεων που επιδιώκουν την ανατροπή της κυβέρνησης του Προέδρου Ούγκο Τσάβες και της μπολιβαριανής διαδικασίας. Αφορμή; Η μη ανανέωση της άδειας λειτουργίας του τηλεοπτικού δικτύου RCTV μετά από 35 χρόνια, ενώ τη συχνότητα που εξέπεμπε μέχρι σήμερα το RCTV θα καταλάβει η TVES, ο πρώτος σταθμός που ανήκει σε κοινωνικές οργανώσεις. Οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό παρά το γεγονός ότι διαδηλώσεις έγιναν, όχι τόσο μαζικές και φυσικά όχι τόσο μαχητικές. Ούτε η παρουσία καλογριών που επιστρατεύτηκαν για να προτάξουν «τα στήθη τους στις κάννες των όπλων των αστυνομικών» βοήθησε...

Το σχέδιο εξελίσσεται

Η μη ανανέωση της λειτουργίας του RCTV, έγινε σημαία των «αυθόρμητων» διαδηλώσεων των φοιτητών, των ιδιωτικών όμως Πανεπιστημίων. Οι σιφρίνος, όπως τους αποκαλούν στη Βενεζουέλα γιατί είναι τα παιδιά της άρχουσας τάξης, ξεκινούν από τεράστια πολυτελή εμπορικά κέντρα και προσπαθούν να προκαλέσουν αποκλεισμούς δρόμων, οδικών αρτηριών ή ακόμη και ταραχές όταν τους δίνεται η δυνατότητα. Οι σιφρίνος εμφανίζονται έτοιμοι να συνδράμουν και την επόμενη φάση του σχεδίου αποσταθεροποίησης που επίκειται, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου Τσάβες, ενόψει του Πρωταθλήματος της Αμερικής, του Κόπα Αμέρικα, που γίνεται για πρώτη φορά στη Βενεζουέλα από τις 26 Ιούνη και θα διαρκέσει έως τις 15 Ιούλη. Σημαντικό φέτος είναι και η συμμετοχή για πρώτη φορά της ομάδας του Μεξικού αλλά και αυτής των ΗΠΑ. Τι πιο βολικό για τα σχέδια της Ουάσιγκτον και της εγχώριας ολιγαρχίας.

«Το σχέδιο συνεχίζει να εξελίσσεται. Η ολιγαρχία έχει πρόθεση να κάνει διαδηλώσεις, να ενορχηστρώσει απεργίες ειδικά στον τομέα των συγκοινωνιών με κύριο στόχο τη δημιουργία εθνικού και κυρίως διεθνούς σάλου» θα τονίσει ο Πρόεδρος Τσάβες κατά την περιοδεία στο Λας Γιάνος, την «καρδιά της Βενεζουέλας», για να προσθέσει όμως, «υπέστησαν συνεχόμενες ήττες αλλά δεν πρόκειται να καταθέσουν τα όπλα. Οχι πλέον εκπλήξεις, δεν πρόκειται ποτέ να τους επιτρέψουμε να μας έχουν στην άμυνα». Οσον αφορά τις απεργίες στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας το σχέδιο είχε εκπονηθεί από νωρίς ώστε να προκληθεί «ασφυξία στο Καράκας», μέσω της παράλυσης, των ταραχών, των δολοφονιών ειδικά οδηγών λεωφορείων, ακόμη και τοποθέτηση ελεύθερων σκοπευτών σε στρατηγικά σημεία.

Το «ναρκοπέδιο» των συνόρων με την Κολομβία

Ελεύθεροι σκοπευτές; Δεν πρόκειται μόνο για στοιχεία του εγχώριου κοινού ποινικού δικαίου, αλλά κυρίως για παραστρατιωτικά ακροδεξιά στοιχεία που διεισδύουν από την Κολομβία σε «διατεταγμένη υπηρεσία». Οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας βρίσκονται σε ύψιστο συναγερμό και έχουν ενισχύσει την παρουσία στα σύνορα των δύο χωρών. Ομως η οργιώδης βλάστηση και τα 600 χιλιόμετρα αυτής, καταστούν την αποστολή τους εξαιρετικά δύσκολη.

Εξάλλου, όλο αυτό το διάστημα έχουν εκδηλωθεί «βομβιστικές επιθέσεις εναντίον του γραφείου του υπουργείου Εσωτερικών της επαρχίας Μιράντα, όπως και εναντίον του προξενείου της Βολιβίας» και αποτελούν προάγγελο του σχεδίου, ενώ έχουν δρομολογηθεί πλείστες ενέργειες. Οπως τεχνητή έλλειψη βασικών ειδών διατροφής στην αγορά, μέσω των γνωστών κυκλωμάτων που ελέγχουν, είτε πρόκειται για παραγωγούς, είτε για ενδιάμεσους μεταπράτες, είτε αλυσίδες σούπερ μάρκετ, πληρωμένους δολοφόνους που στοχοποιούν αγρότες, συνδικαλιστές και άλλα στελέχη του λαϊκού κινήματος και εννοείται «τρομοκρατικές ενέργειες» αναλόγως των εξελίξεων προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο ανατροπής. Μέσα σε αυτό, και η τρομοκράτηση των πολιτών με την τεχνητή αύξηση της εγκληματικότητας σε συνδυασμό με την προπαγάνδα, καθώς αφίσες γεμίζουν τις γειτονιές του Καράκας και όχι μόνο κάνοντας λόγο «τόσοι νεκροί από εγκλήματα, γιατί η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα;».

Την ίδια στιγμή η σημαία που λέγεται «μη ανανέωση της λειτουργίας του RCTV» έχει περάσει στα χέρια των διεθνών ΜΜΕ και των ιμπεριαλιστικών κύκλων.

Διεθνής εκστρατεία απομόνωσης

Είναι η αιχμή του δόρατος για την ολομέτωπη επίθεση εκ μέρους των ΗΠΑ και της εγχώριας ολιγαρχίας, καταρχήν με εκστρατεία απομόνωσης, με κύρια επιχειρήματα περί «ολοκληρωτισμού της κυβέρνησης Τσάβες», «διολίσθηση σε δικτατορικές πρακτικές», «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου»... Μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως οι Human Rights Watch, Reporters without Borders, Committee to Protect Journalists, «έσπευσαν» να καταδικάσουν την κυβέρνηση Τσάβες. Ενώ εφημερίδες όπως ο βρετανικός «Ιντιπέντεντ», η «Ουάσιγκτον Ποστ», οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», οι «Τάιμς του Λονδίνου», συνεχίζουν τις εκτενείς αναφορές «περί στραγγαλισμού της ελευθερίας του Τύπου στη Βενεζουέλα» αρχίζοντας πάντα τα άρθρα με χαρακτηρισμούς για τον ίδιο τον Ούγκο Τσάβες, όπως «αριστερός δαυλός», ο «δημαγωγός της Βενεζουέλας», «απολυταρχικός ισχυρός άντρας» ή «στρατιωτικός ισχυρός άντρας», ένας σαφής υπαινιγμός για «δικτατορία». Φυσικά, στην εκστρατεία τους τα διεθνή ΜΜΕ ξεχνούν τεχνηέντως να αναφέρουν πολύ βασικά στοιχεία. Ενώ αναφέρουν ότι το RCTV ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα στη Βενεζουέλα, ξεχνούν το ρόλο του.

Ελάχιστα βασικά στοιχεία του τρόπου «λειτουργίας του» είναι αποκαλυπτικά: Ο ρόλος του στο πραξικόπημα του 2002, όπου καλούσε το λαό να βγει στους δρόμους με εντελώς ψευδή στοιχεία ώστε να προκληθεί «χάος» και να επιβληθεί το πραξικόπημα. Ανάλογη η προπαγανδιστική του εκστρατεία κατά την απεργία λοκ-άουτ του Δεκέμβρη 2002 και του Γενάρη 2003. Ο ρόλος του εξάλλου, έχει αποκαλυφθεί εκτενέστατα όχι μόνο από τις δυνάμεις που στηρίζουν την μπολιβαριανή διαδικασία, αλλά ακόμη και από τη γαλλική «Le Monde Diplomatique», που μάλιστα αποκάλεσε τα ιδιωτικά ΜΜΕ στη Βενεζουέλα ως «ΜΜΕ του μίσους».

Η μη ανανέωση της άδειας λειτουργίας στηρίζεται συνολικά στον τρόπο λειτουργίας του RCTV και βασίζεται στο νόμο του 1987, που ορίζει τους κανόνες για τη χρήση των δημόσιων συχνοτήτων και είχε καθορίσει ότι οι άδειες λειτουργίες ισχύουν μέχρι τις 27 Μάη του 2007 και η ανανέωσή τους θα εξαρτηθεί από τη λειτουργία τους. Εξάλλου, το RCTV δεν κλείνει, αφού θα συνεχίσει να εκπέμπει ως καλωδιακό και δορυφορικό δίκτυο και φυσικά στο διαδίκτυο και μάλιστα το «εναλλακτικό» και εξαιρετικά δημοφιλές You Tube, αλλά όπως ανακοίνωσε και πρόσφατα ο πρόεδρός του Μαρσέλ Γκαρνιέρ, ενδεχομένως μεταδίδει από το Μεξικό.

Ξεχνούν επίσης ότι σε αντίθεση με όσα πρεσβεύουν ότι «η κυβέρνηση Τσάβες φιμώνει τους αντιπάλους της», στη Βενεζουέλα η συντριπτική πλειοψηφί των ΜΜΕ ανήκει αποκλειστικά σε ιδιωτικά κεφάλαια και το 95% συνόλου των ΜΜΕ, εν αντιθέσει με την πλειοψηφία του λαού, είναι διαπρύσιοι επικριτές της κυβέρνησης. Σε αυτό το 95% περιλαμβάνονται και τα πέντε μεγάλα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα που ελέγχουν το 90% της τηλεοπτικής αγοράς. Τελευταίο στοιχείο που αποκαλύπτει τα ψεύδη των κατά τα άλλα «έγκριτων ΜΜΕ» είναι το γεγονός ότι όλες οι επιχειρήσεις που εκδίδουν τις 118 εφημερίδες - τοπικές και πανεθνικές - που κυκλοφορούν στη Βενεζουέλα, ανήκουν στο ιδιωτικό κεφάλαιο όπως ανήκουν και οι 706 από το σύνολο των 709 ραδιοφωνικών σταθμών.


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ