ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Χέρι - χέρι με ΠΑΣΟΚ στην παραπλάνηση

Μέτωπο με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στην από κοινού παραπλάνηση και παγίδευση των λαϊκών στρωμάτων μέσω της φαιάς πρασινογαλάζιας τηλεοπτικής προπαγάνδας, έχει συμπήξει η ηγεσία της ΝΔ. Παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις, η Ρηγίλλης «συνεργάζεται» με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στη δημιουργία συνθηκών πόλωσης και «αναμέτρησης για δύο», με στόχο την αύξηση της δύναμης του δικομματισμού. Στο πλαίσιο αυτό, η Ρηγίλλης έχει βάλει σε λειτουργία προπαγανδιστικό μηχανισμό, ώστε να απαντά άμεσα και να «αποκαλύπτει» τα τηλεοπτικά σποτ του κυβερνώντος κόμματος. Χτες ο εκπρόσωπος του κόμματος Αρ. Σπηλιωτόπουλος κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα για «μαύρη προπαγάνδα» και «βουτηγμένη στην πίσσα παραποιημένη διαφήμιση», γιατί χρησιμοποιεί τα κομπιούτερ και το μοντάζ για να παραποιήσουν την εικόνα του αρχηγού της ΝΔ. Παράλληλα υπερασπίστηκε τις δηλώσεις που είχε κάνει στο παρελθόν ο Κ. Καραμανλής για την πορεία προς την ΟΝΕ και την οικονομία - και οι οποίες κατά τον Κ. Λαλιώτη διαψεύστηκαν - υποστηρίζοντας ότι δικαιώθηκαν πλήρως. Την κοκορομαχία συντήρησε το βράδυ μιλώντας σε κομματική συγκέντρωση επιστημόνων ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος είπε ότι «με φιλμάκια κατασκευασμένα στα κομπιούτερ δεν μπορούν ούτε τη δική τους εικόνα να ωραιοποιήσουν ούτε τη δική μας να κακοποιήσουν». Ομολογούν, πρόσθεσε, ότι ήδη αισθάνονται χαμένοι και γι' αυτό ας συνεχίσουν.

Πίσω όμως από το παιχνίδι των εντυπώσεων και της δικομματικής κοκορομαχίας υπάρχει η σύμπλευση για τα ουσιαστικά. Για παράδειγμα, ο Κ. Καραμανλής σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ επανέλαβε ότι το «νέο ξεκίνημα» που επαγγέλλεται δε σημαίνει τίποτα περισσότερο από το ότι θα συνεχίσει την πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη «με καινούρια ορμή»: «Δεν είμαστε ισοπεδωτές, δε λέμε ότι όλα όσα έγιναν, έγιναν κακά. Εκείνο που λέμε είναι ότι χρειάζεται μια καινούρια ορμή». Η κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση είναι ότι «δεν έγιναν διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, δηλαδή απελευθέρωση της οικονομίας, την οποία άλλωστε διαρκώς και συστηματικά μας επισημαίνει η ίδια η ΕΕ». Οσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις είπε ότι αυτές νοούνται μόνο αν δοθεί το μάνατζμεντ στους ιδιώτες. Σε άλλη συνέντευξή του (στον «Αλφα») ο Κ. Καραμανλής για πρώτη φορά πρόσφερε πλήρη πολιτική κάλυψη στους βασιλοχουντικούς του κόμματός του, λέγοντας ότι δεν εξέφρασε καμία δυσφορία στους βουλευτές του που είχαν στείλει χαιρετιστήρια μηνύματα σε εκδήλωση φιλοβασιλικών στα Γιαννιτσά. Δε με ενοχλεί, ισχυρίστηκε, αν υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που έχουν σχέση με το παρελθόν. Παράλληλα απαντώντας σε ερώτηση για τη λεγόμενη βασιλική περιουσία είπε ότι θέση του είναι «ο σεβασμός της νομιμότητας», αφήνοντας διάπλατα ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάρει ο Γλύξμπουργκ ό,τι αποφανθούν τα δικαστήρια. Σε άλλη ερώτηση αν θα χρησιμοποιήσει τον Δ. Αβραμόπουλο στο κυβερνητικό σχήμα είπε ότι «σε αυτή τη φάση όχι», αλλά, συμπλήρωσε, «στην πολιτική ποτέ μη λες ποτέ, για τίποτα».

Υπόθεση όλων η δίωξη του «Ρ»

Η πολιτική δίωξη κατά του «Ριζοσπάστη» μετατράπηκε εν τέλει σε υπόθεση κάθε προοδευτικού, δημοκρατικού, κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου. Εγινε υπόθεση όλων εκείνων, καθημερινά και πιο πολλών, που είδαν πως τα πυρά του υπουργού Δικαιοσύνης και συνολικά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δε στοχεύουν μόνο την εφημερίδα, αλλά και τα δικά τους δικαιώματα, τις δικές τους ελευθερίες, με πρώτη και καλύτερη αυτή την ελευθερία του Τύπου.

Το κυβερνητικό κρεσέντο αυταρχισμού δε θα μπορούσε παρά να καταδικαστεί με κάθε μέσο, σε όλους τους τόνους, από ένα λαό και τις οργανώσεις του, βαθιά δημοκρατικό και προοδευτικό. Η προσπάθεια καταστρατήγησης στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων, η καταπάτηση, η προσβολή των ίδιων των θεσμών του αστικού κράτους προκάλεσε τη λαϊκή κατακραυγή και έκανε να ηχήσει απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας το αίτημα για άμεση παύση της δίωξης.

Εξάλλου, κοινή είναι η πεποίθηση όλων πως η ενέργεια αυτή του Ε. Γιαννόπουλου σηματοδοτεί άσχημες εξελίξεις στην πολιτική ζωή του τόπου, ανοίγει επικίνδυνους δρόμους. Και είναι αυτός ο σημαντικότερος λόγος που τους έκανε όχι απλά να συμπαρασταθούν στο «Ρ», αλλά να δηλώσουν έτοιμοι, τη συμπαράστασή τους αυτή να την εκφράσουν και εμπράκτως όπως και όποτε χρειαστεί.

«Ασεβείτε κατά της ιστορίας»!

Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών και Υπαξιωματικών Εθνικής Αντίστασης '41-'44, εκφράζει την αγανάκτησή της για τη δικαστική δίωξη μιας εφημερίδας που «έπαιξε αποφασιστικά πρωτεύοντα ρόλο στον ξεσηκωμό του λαού κατά των κατακτητών στα μαύρα χρόνια της κατοχής, ψυχή του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, που στάθηκε στο πλευρό των αγωνιστών και τότε και στους μετέπειτα αγώνες τους για την αναγνώριση της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, που στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων για τα δίκαια αιτήματά τους».

Η ΠΕΑΥΕΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και για τον χρόνιο εμπαιγμό σε βάρος των αξιωματικών της Αντίστασης, ενώ επιρρίπτει ευθύνες γι' αυτό και στον Ε. Γιαννόπουλο, αφού όπως τονίζει: «Κατακρατείται αυθαίρετα από τους Αξιωματικούς το μέρισμα Μ.Τ. και μια τροπολογία που είναι έτοιμη κρατείται στα χρονοντούλαπα του υπουργείο Εθνικής Αμυνας με τον κ. Τσοχατζόπουλο να μας εμπαίζει, να μας αγνοεί. Εσείς κ. Γιαννόπουλε, τι κάνετε; Αντί να κοιτάξετε τα προβλήματα των αγωνιστών βάλλετε κατά του "Ρ", της δικής μας εφημερίδας».

Η ΠΕΑΥΕΑ εκφράζει τη λύπη της, σημειώνει πως το ΚΚΕ και η εφημερίδα του ήταν οι αιμοδότες του ΕΑΜικού κινήματος, κάτι που δεν αμφισβητείται από κανένα και καταλήγοντας σημειώνει: «Το να διαφωνείτε με την πολιτική του είναι δικαίωμά σας! Δεν είναι όμως δικαίωμά σας να βάλλετε κατά της εφημερίδας. Ασεβείτε κατά της ιστορίας της Αντίστασης».

Τέλος, καλείτε ο Ε. Γιαννόπουλος να σταματήσει τις διώξεις, ενώ η ΠΕΑΥΕΑ προειδοποιεί πως θα τον διαγράψει και θα κοινοποιήσει τη διαγραφή του προς κάθε κατεύθυνση.

«Χτυπάει καμπάνα για όλους»

Πλήγμα κατά της ελευθερίας του Τύπου, αλλά και του δικαιώματος της ελεύθερης κριτικής σε κάθε δημόσιο ή όχι πρόσωπο, χαρακτηρίζει τη δίωξη κατά του «Ρ» το ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο Σύλλογος σημειώνει πως η εφημερίδα «παραμένει αταλάντευτος εκφραστής και προπαγανδιστής των αγώνων και των συμφερόντων της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού». Καταλήγοντας εκφράζει τη συμπαράστασή του στο «Ρ», προειδοποιεί ότι «χτυπάει καμπάνα μεγαλύτερου περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων μας» και καλεί τους φοιτητές να ξεσηκωθούν ενάντια στον περιορισμό του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης και κριτικής.

Τα Στημένα Γκάλοπ και η Διάψευσή τους

Είναι αλήθεια ότι κάθε μέρα ο ελληνικός λαός βομβαρδιζόταν από Γκάλοπ για τα ποσοστά των κομμάτων. Πρόθεση ψήφου, σου λένε, δηλαδή, τι θα ήθελε να ψηφίσει στις 9 Απρίλη. Τα δύο κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ανταγωνίζονταν στα καθημερινά γκάλοπ ποιο συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά για το πολυπόθητο προβάδισμα προς την κυβερνητική εξουσία. Οι επικοινωνιολόγοι των δύο κομμάτων ιδρώνουν και βάζουν στην τρεχάλα τους αρχηγούς τους, στήνουν το σκηνικό, τους βάζουν να κάνουν τους συγκεκριμένους θεατρινισμούς, που φθάνουν καμιά φορά στα όρια της γελοιότητας. Ολα στο βωμό της υφαρπαγής της ψήφου. Ετσι τα γκάλοπ ασχολήθηκαν με το ποιος έχει το πάνω χέρι για το πλησίασμα στην κυβερνητική εξουσία, ποιον θεωρούν οι ψηφοφόροι για ικανότερο πρωθυπουργό, τον Κώστα ή τον Κωστάκη. Το ερώτημα που δε συζητιέται καθόλου στα γκάλοπ, που δε λαμβάνεται ούτε υπόψη, είναι το ποιο είναι το κριτήριο της ψήφου με βάση το οποίο ο λαός θα πρέπει να ψηφίσει. Σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα, οι δημοσκοπήσεις και τα επιτελεία όλων των κομμάτων - πλην του ΚΚΕ - τηρούν σιγήν ιχθύος. Είναι ακριβώς εδώ η καρδιά του προβλήματος αφού αποτελεί και ζήτημα ουσιαστικής δημοκρατίας μια και η απάντηση στο ερώτημα για το ποιο πρέπει να είναι το κριτήριο ψήφου, προϋποθέτει:

α) Γνώση των προγραμμάτων των κομμάτων.

β) Συνειδητοποίηση της ταξικότητας των κυβερνητικών πολιτικών, δηλαδή το ποιον εξυπηρετούν και ποιον βλάπτουν. Ενα ορισμένο επίπεδο γνώσης της πολιτικής της ΟΝΕ και τη σχέση της με τα κόμματα του λεγόμενου ευρωπαϊκού προσανατολισμού (εργασιακά ασφαλιστικά δικαιώματα, ιδιωτικοποιήσεις κλπ.).

γ) Ποια είναι η στάση των κομμάτων σε σχέση με τη Νέα Δομή του ΝΑΤΟ και τα πολεμικά σχέδια στη Βαλκανική.

Αυτά ακριβώς τα κριτήρια ψήφου προϋποθέτουν γνώση, πληροφόρηση και συνειδητοποίηση, στοιχεία τα οποία το συγκεκριμένο πολιτικό σύστημα, τα επιτελεία των πολυεθνικών και των πολιτικών τους εκπροσώπων, κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να αποτρέψουν τη μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων από τα λαϊκά στρώματα να τα κατακτήσουν. Είναι τα κριτήρια εκείνα στα οποία το ΚΚΕ έχει προνομιακό πεδίο για την άντληση ψήφου από τα λαϊκά στρώματα, γιατί είναι το Κόμμα που η πολιτική του δράση στοχεύει στη συγκρότηση κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας, λαϊκού μετώπου που θα έρχεται σε ρήξη με τις επιλογές της ΟΝΕ και της Νέας Δομής του ΝΑΤΟ και θα δημιουργεί προϋποθέσεις για την εγκαθίδρυση λαϊκής εξουσίας. Με αυτά ακριβώς τα κριτήρια το ΚΚΕ καλεί το λαό να ψηφίσει στις 9 Απρίλη. Τα γκάλοπ λοιπόν δε στόχευαν απλώς στην καταγραφή της πρόθεσης ψήφου, γιατί σκόπιμα αποκρύπτουν τα συγκεκριμένα ταξικά κριτήρια ψήφου, αλλά στοχεύουν στη διαμόρφωση όρων χειραγώγησης της ψήφου των λαϊκών στρωμάτων. Εξυπηρετούν ακριβώς την επικοινωνιακή πολιτική των κομμάτων της ολιγαρχίας και τους στόχους της για τη μεγαλύτερη δυνατή επιβίωση του δικομματισμού στη χώρα μας.

Ηδιαπίστωση αυτή αποτελεί και μια απάντηση σε όσους καλοπροαίρετα ή κακοπροαίρετα αναρωτιούνται γιατί το ΚΚΕ είναι σε σχετικά χαμηλά ποσοστά, γιατί δεν το ψηφίζουν ευρύτερες μάζες, γιατί δεν ακολουθεί την πορεία στα ποσοστά των άλλων αστικών κομμάτων. Η διαμόρφωση των συγκεκριμένων κριτηρίων ψήφου, δηλαδή η στάση υπέρ ή κατά της ΟΝΕ και των αντιλαϊκών συνεπειών και η στάση υπέρ ή κατά της Νέας Δομής του ΝΑΤΟ και των ολέθριων για τους λαούς συνεπειών της, δεν είναι κριτήρια που διαμορφώνονται στη ραστώνη του καναπέ και στην «εικονική πραγματικότητα» της τηλεθέασης. Δε διαμορφώνονται εύκολα κάτω από συνθήκες θεοποίησης της κυριαρχίας της αγοράς και των δεικτών του χρηματιστηρίου. Δε διαμορφώνονται εύκολα με τις νουθεσίες συμβιβασμού και υποταγής που κυριαρχούν στη σημερινή κοινωνία ή μέσα στο καθεστώς τρομοκρατίας που κυριαρχεί στους χώρους δουλιάς. Είναι κριτήρια ελεύθερης σχέσης και δράσης, είναι κριτήρια αμφισβήτησης και αντίστασης, είναι κριτήρια αξιοπρέπειας και αγωνιστικής στάσης. Αυτά διαμορφώνονται στο καμίνι των καθημερινών αγώνων, των μικρών και μεγάλων, στο σχολείο, στο γραφείο, στο γιαπί, στο εργοστάσιο, στους λαϊκούς και ταξικούς αγώνες, στο χωριό και στην πόλη. Διαμορφώνονται με την ακούραστη πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών και των λαϊκών αγωνιστών σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα.

Να, γιατί το ΚΚΕ είναι σάρκα από τη σάρκα του εργατικού και του λαϊκού κινήματος και είναι «καταδικασμένο» να ακολουθεί βιολογικά την τύχη του λαϊκού κινήματος. Να, γιατί οι κομμουνιστές τη δική τους δημοσκόπηση τη διαμορφώνουν με την άμεση, τη ζωντανή επαφή και δράση με τον εργάτη, τον αγρότη, το μικρομεσαίο επαγγελματία, τον άνεργο, το συνταξιούχο, τον καλλιτέχνη, τον διανοούμενο, τον νεολαίο, το μαθητή. Να, γιατί μπορούμε πάντα να διαψεύσουμε τα στημένα γκάλοπ τους, γιατί μάθαμε να στηρίζουμε τους λαϊκούς αγώνες, γιατί έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη του ενωμένου λαού. Αγωνιστική δράση λοιπόν, 365 μέρες το χρόνο και στις 9 Απρίλη μαύρο στο δικομματισμό και ενίσχυση του ΚΚΕ για ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση στην προοπτική της οικοδόμησης του Μετώπου των λαϊκών δυνάμεων.


Θόδωρος ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ
ΓΓ του ΕΚΘ, υποψήφιος βουλευτής Α` Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

Η αλληλεγγύη είναι χαρακτηριστικό της εργατικής τάξης

Οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ για 8η βδομάδα αναπτύσσουν έναν αποφασιστικό, μαζικό και ενωτικό αγώνα. Ο αγώνας αυτός έχει στόχο ν' αποκρούσει την προσπάθεια της κυβέρνησης να αφαιρέσει κεκτημένα δικαιώματα. Η αφαίρεση κεκτημένων δικαιωμάτων είναι κάτι το πρωτόγνωρο που θυμίζει το μύθο του Σισύφου, που ως γνωστόν κυλούσε το λιθάρι προς την κορυφή, αλλά πριν φθάσει στην κορυφή του έφευγε και κυλούσε προς τα κάτω. Ετσι ξεκινούσε πάντα από την αρχή. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχει και η αφαίρεση κεκτημένων. Το εργατικό κίνημα θα χάνει τα κεκτημένα και θα ξεκινάει πάντα απ' την αρχή.

Η κυβέρνηση με το νέο κανονισμό εργασίας του ΗΛΠΑΠ, ανάμεσα στα άλλα, ορίζει ότι οι οδηγοί σε πολλές περιπτώσεις θα βρίσκονται στο δρόμο από τις 5 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ, για να δουλέψουν από τις 6 μέχρι τις 10 το πρωί και από τις 2 μέχρι τις 6 το απόγευμα. Δηλαδή θα δουλεύουν σπαστό ωράριο. Αυτό είναι πρωτοφανές. Μας πάει πίσω στο "Μεσαίωνα των εργασιακών σχέσεων". Και γι' αυτό είναι απαράδεκτο.

Οι εργαζόμενοι σχεδόν ομόφωνα αποφάσισαν να αντιδράσουν αγωνιστικά με στάσεις εργασίας. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κάνει διάλογο με τους εργαζόμενους, αλλά χρησιμοποιεί απειλές και βία ενάντιά τους. Αποκορύφωμα αποτελεί η παραπομπή της υπόθεσης στη δικαιοσύνη, η ποινικοποίηση της απεργίας. Αντί δηλαδή ν' αναλάβει την ευθύνη για τις στάσεις εργασίας, μιας και αυτή είναι που άρχισε χειρών αδίκων, μεταθέτει το πρόβλημα να της το λύσει ένας πρωτοδίκης. Πολιτικό ζήτημα, δηλαδή, πελώριας σημασίας, το αναθέτει σε δικαστές, για να το λύσουν. Αυτό δείχνει τουλάχιστον δειλία.

Είναι φανερό από τα παραπάνω, ότι η διακήρυξη του Γ. Παπαντωνίου πως το ΠΑΣΟΚ οραματίζεται κοινωνία της αλληλεγγύης (ΝΕΑ, 27.3.2000), είναι αέρας κοπανιστός.

Ηαπόφαση των εργαζομένων στον ΗΛΠΑΠ να αντιταχθούν στην αφαίρεση κεκτημένων, έχει τεράστια σημασία όχι μόνο για τους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους. Ολοι έχουμε αντιμετωπίσει ή θα αντιμετωπίσουμε αφαίρεση κεκτημένων. Γι' αυτό χρειάζεται ο αγώνας αυτός να συγκεντρώσει την αλληλεγγύη όλων μας. Η αλληλεγγύη είναι χαρακτηριστικό της εργατικής τάξης και όχι της αστικής τάξης και των φορέων της. Γι' αυτό πρέπει η αλληλεγγύη να εκφραστεί με κάθε μέσο και τρόπο.


Κώστας ΚΑΠΠΟΣ
Υ.Γ.Απορώ γιατί στο ντιμπέιτ των Σημίτη - Καραμανλή δεν παίρνει μέρος δημοσιογράφος του «902» ή του «Ριζοσπάστη». Αυτό ισοδυναμεί με το να δίνουν οι Σημίτης - Καραμανλής συνέντευξη στον εαυτό τους

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα Πέμπτη στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 22.00 «Προεκτάσεις». Ο Κ. Καραχάλιος φιλοξενεί εκπροσώπους κομμάτων σε μια συζήτηση με θέμα: «Πολιτική των αναδιαρθρώσεων - Ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων Οργανισμών και επιχειρήσεων - θέσεις κομμάτων».
  • Στις 23.15 θα μεταδοθεί η συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο.
Το «βάφτισαν» χρέος...

Χτες ο Κ. Λαλιώτης έκανε λόγο για «γκρίζους» ανθρώπους και «γκρίζα» επικοινωνιακή πολιτική. Λίγες ώρες αργότερα την ίδια μέρα οι «γκρίζες» τηλεοπτικές διαφημίσεις πολλαπλασιάστηκαν, αφού προστέθηκαν στις ήδη υπάρχουσες της ΝΔ και αυτές του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα ο Κ. Λαλιώτης χτες με δήλωσή του, έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στην αρνητική διαφήμιση γιατί το θεωρεί χρέος πολιτικό και ηθικό απέναντι στον ελληνικό λαό... Φαίνεται ότι αυτό το τελευταίο δεκαήμερο οι εκπρόσωποι του δικομματισμού, θα διαγράψουν οριστικά, τη λέξη «αιδώς» από το λεξιλόγιό τους και θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να υφαρπάξουν την ψήφο του ελληνικού λαού.

Η ανταλλαγή ανακοινώσεων και δηλώσεων συνεχίστηκε και πάλι με αμείωτη ένταση στην προεκλογική «αρένα» που έχουν στήσει οι δυο μονομάχοι και που μοναδικό σκοπό έχει τη δημιουργία κλίματος πόλωσης, προς όφελος βεβαίως των εκλογικών τους ποσοστών...

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αύξηση των αμυντικών δαπανών ζητά ο Σολάνα

Αύξηση των αμυντικών δαπανών της ΕΕ, προτείνει ο ύπατος εκπρόσωπος για την ευρωπαϊκή Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια (ΚΕΠΑ) Χαβιέ Σολάνα, τονίζοντας ότι «βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα πρέπει να αυξηθούν τα κονδύλια, αν θέλουμε να επιτύχουμε το στόχο μας για την Ευρώπη της Αμυνας».

Μιλώντας σε σεμινάριο για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής άμυνας, σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Χ. Σολάνα υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Αμυνας στις πρόσφατες συναντήσεις τους συμφώνησαν στην ανάγκη «να προχωρήσουμε γρήγορα», αλλά απομένει να υποστηρίξουν την πρόταση οι υπουργοί Οικονομικών και τα εθνικά Κοινοβούλια. Ο Χ. Σολάνα θεωρεί ότι εμπόδια για τη γρήγορη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής άμυνας, αποτελούν η συνεχής μείωση των αμυντικών προϋπολογισμών των χωρών - μελών και η αδυναμία προσαρμογής των ενόπλων δυνάμεων ορισμένων χωρών. Η Ελλάδα, που έχει τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες,(ως ποσοστό του ΑΕΠ) από όλες τις χώρες της ΕΕ, υποστηρίζει επίσης σθεναρά την αύξησή τους σε κοινοτικό επίπεδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ