ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Ιούνη 2007
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προεκλογική τακτική πόλωσης και εξαπάτησης
  • Εντονη γεύση εκλογών έδωσε με την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο Κ. Καραμανλής: Ενταση της δικομματικής πόλωσης και του διλήμματος «Καραμανλής ή Παπανδρέου», ψεύτικες διαβεβαιώσεις ότι «οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξη», στοχοπροσήλωση στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις...
  • Προανήγγειλε ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στο «στενό» δημόσιο τομέα

Ενταση της δικομματικής πόλωσης και του ψευτοδιλήμματος «Καραμανλής ή Παπανδρέου», αναληθείς διαβεβαιώσεις του τύπου «οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξη», στοχοπροσήλωση στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, άθλια πακέτα «παροχών», περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η προεκλογική τακτική της κυβέρνησης.

Γεύση από την τακτική αυτή έδωσαν οι ομιλίες του Κ. Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο, ενώ το προπαγανδιστικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης θα εμπλουτιστεί από τις πρωθυπουργικές ομιλίες τις επόμενες βδομάδες κατά τη διάρκεια των προσυνεδριακών εκδηλώσεων της ΝΔ. Η επικοινωνιακή επίθεση θα αξιοποιεί κάθε τρέχουσα «θετική εξέλιξη», όπως η έξοδος της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας που επικυρώνεται σήμερα από το ΕΚΟΦΙΝ, αλλά και τα γκάλοπ που συνεχίζουν να καταγράφουν προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Κ. Καραμανλής με την ομιλία του στο προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, που είχε καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα, ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά με τον Γ. Παπανδρέου, αλλά δεν κατάφερε να παρουσιάσει κάποιες διαφορές ουσίας στην πολιτική που υποστηρίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα και επέμεινε στις κατασκευασμένες «διαχωριστικές γραμμές». Ακριβώς γι' αυτό προσδιόρισε ως μοναδική σχεδόν διαφορά της κυβέρνησης έναντι του ΠΑΣΟΚ την «αξιοπιστία και τη συνέπεια».

Επιχειρώντας, ταυτόχρονα, να αποδείξει τη στοχοπροσήλωσή του στις μεταρρυθμίσεις, προανήγγειλε την κατάργηση της μονιμότητας των νεοεισερχόμενων δημοσίων υπαλλήλων, όπως άλλωστε προβλέπει και η σχετική πρότασή της για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Στο πλαίσιο της «επανίδρυσης του κράτους», προανήγγειλε νέες αντιδραστικές αλλαγές στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μεταξύ αυτών και η δημιουργία «μητροπολιτικών συνεργασιών».

Συγκεκριμένα, στην ομιλία του ο Κ. Καραμανλής:

- Πρόβαλλε συνεχώς το σύνθημα «οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξεις» και πως «ο λόγος που δίνουμε στους πολίτες έχει απτό, χειροπιαστό, αντίκρισμα». Για το σκοπό αυτό, απαρίθμησε μια σειρά δράσεις και έργα στη Θεσσαλονίκη, που είτε υπηρετούν αποκλειστικά τα συμφέροντα των επιχειρηματικών κολοσσών (αγωγός Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη, Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, Διεθνές Πανεπιστήμιο, κ.ά.) είτε βρίσκονται ακόμα «στα χαρτιά» (Μετρό Θεσσαλονίκης, επέκταση αεροδρομίου «Μακεδονία», λιμάνι, νοσοκομεία, κ.ά.).

- Σήκωσε τους τόνους της δικομματικής κοκορομαχίας, προκαλώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να τον ακολουθήσει σε όλη την Ελλάδα «για να δει από κοντά τι σημαίνει αξιοπιστία στην πολιτική» και «τι σημαίνει να τιμάς τις δεσμεύσεις σου»! Ειδικά, η Θεσσαλονίκη, όπως είπε ο Κ. Καραμανλής, «αναδεικνύει τη μεγάλη πολιτική διαφορά μας: τη διαφορά μεταξύ των λόγων και των έργων». «Επί 10 χρόνια το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, κάθε Σεπτέμβρη, στη Διεθνή Εκθεση, υποσχόταν συνεχώς τα ίδια. (Μετρό, υποθαλάσσια αρτηρία, επέκταση αεροδρομίου, έργα στο λιμάνι, νοσοκομεία), αλλά δε βλέπαμε τίποτα απ' όλα αυτά. 10 χρόνια υποσχέσεις και ψεύτικα λόγια. 10 χρόνια κοροϊδία», είπε χαρακτηριστικά.

- Κατασκεύασε τεχνητές διαχωριστικές γραμμές, προκειμένου να αποκρύψει την ανυπαρξία διαφορών στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «από τη μια μεριά είναι αυτοί που είναι προσκολλημένοι στο χτες και δεν μπορούν να εγγυηθούν τίποτα θετικό για το μέλλον του τόπου και των πολιτών. Και, από την άλλη μεριά, είμαστε εμείς, που μέρα με τη μέρα, βελτιώνουμε το παρόν και χτίζουμε ισχυρά θεμέλια για ένα καλύτερο αύριο για όλους». Επίσης, «αυτοί που επιχειρούν να πολώσουν, να οξύνουν, να διχάσουν. Και εμείς που εργαζόμαστε γι' αυτά που ενώνουν όλους τους Ελληνες». Και τέλος «αυτοί που επέλεξαν να γίνουν πολιτικοί εκφραστές της αντίδρασης και της συντήρησης. Και εμείς που δικαιωνόμαστε καθημερινά στη συνείδηση των Ελλήνων ως προοδευτική δύναμη μεταρρύθμισης»(!).

- Προανήγγειλε, σε δεύτερο πλάνο και με συγκαλυμμένο τρόπο, νέες αντιδραστικές αλλαγές και τομές στο κράτος, με αιχμή την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στο στενό δημόσιο τομέα και την παραπέρα «ενσωμάτωση» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Συγκεκριμένα για την κατάργηση της μονιμότητας των νεοδιοριζόμενων εργαζομένων στο στενό δημόσιο τομέα είπε ότι «χωρίς να θίγεται - και θέλω να είμαι κατηγορηματικός σ' αυτό - το εργασιακό καθεστώς για τους ήδη υπηρετούντες δημοσίους υπαλλήλους, οφείλουμε, όπως έχουμε προτείνει στο πλαίσιο της Αναθεώρησης του Συντάγματος, αμέσως μετά τις εκλογές, να ανοίξουμε έναν σοβαρό, υπεύθυνο και, κυρίως, απροκατάληπτο διάλογο στην κατεύθυνση της θεσμοθέτησης εγγυήσεων για όλους τους λοιπούς υπαλλήλους που, είτε υπηρετούν, είτε θα προσλαμβάνονται στο μέλλον με άλλη έννομη σχέση».

Οσον αφορά στις νέες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση περιορίστηκε σε ένα γενικόλογο περίγραμμα, λέγοντας ότι «το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο για την Αυτοδιοίκηση στον 21ο αιώνα στοχεύει σε πιο ισχυρές και - συνεπώς - πιο αποτελεσματικές, πιο παραγωγικές, πιο διαφανείς στη λειτουργία τους αυτοδιοικητικές μονάδες. Μονάδες που, με τη στήριξη της Πολιτείας, την αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου και τις μητροπολιτικές συνεργασίες, θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της νέας εποχής».

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Σε ρόλο «κράχτη» του δικομματισμού

Ρόλο «κράχτη» υπέρ της στοίχισης πίσω από τους δύο μονομάχους επιτελούν και οι νέες δημοσκοπήσεις, καθώς «αγωνιούν» για τη «διαφορά» μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ την ίδια στιγμή η λαϊκή δυσαρέσκεια διαρκώς διογκώνεται.

Η τελευταία δημοσκόπηση της «Μέτρον Ανάλυσις» για λογαριασμό της «Ημερησίας» αναδεικνύει ότι η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αυξήθηκε κατά 0,2% από την προηγούμενη μέτρηση, ενώ την ίδια στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία της «κοινής γνώμης» δηλώνει ότι «τα πράγματα δεν πάνε καλά» εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του τόσο για την κυβέρνηση της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα επτά στους δέκα ερωτηθέντες δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση, ενώ σχεδόν έξι στους δέκα (ποσοστό 55,9%) εκτιμά ότι τα πράγματα πάνε προς τη «λάθος κατεύθυνση».

Παρ' όλα αυτά, οι πολιτικοί συσχετισμοί παραμένουν αμετάβλητοι. Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 33,4% έναντι 32% του ΠΑΣΟΚ και ακολουθεί το ΚΚΕ με 6,8%, ο ΣΥΝ με 3,6% και το ΛΑΟΣ με 4,4%, ενώ η λεγόμενη απροσδιόριστη ψήφος ανέρχεται στο 10,3%.

Σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ποσοστό 58,6% τάσσεται υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας και της διεξαγωγής τους το 2008, ενώ το 35,6% των ερωτηθέντων προτιμά να γίνουν το φθινόπωρο. Στο ερώτημα για το είδος της κυβέρνησης που θα πρέπει να προκύψει (αυτοδύναμη ή συνεργασίας) το 47,7% τάσσεται υπέρ της αυτοδύναμης και το 47,3% υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας.

Αναφορικά με το θέμα των ομολόγων, το 61,2% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι δεν ακυρώνονται οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης ακόμη και αν ευοδωθεί η πρόταση της JP Morgan για επαναγορά του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ.

Την ικανοποίησή του για τα ευρήματα της δημοσκόπησης εξέφρασε ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ, Λ. Ζαγορίτης, προβλέποντας ότι «ο κόσμος θα μας δείξει την εμπιστοσύνη του και μάλιστα με μια ισχυρή πλειοψηφία, η οποία θα μεταφραστεί σε ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία», αφήνοντας έτσι να διαφανεί και το «δίλημμα» που βάζει η ΝΔ στους ψηφοφόρους. Δηλαδή «δώστε μας ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις»...

Ιδια πολιτική, ίδια αντιλαϊκά αποτελέσματα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει για την ομιλία του Κ. Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη:

«Το "γαλάζιο" κράτος αποδείχτηκε ίδιο με το "πράσινο" κράτος. Και στη δημόσια διοίκηση η κυβέρνηση της ΝΔ εφάρμοσε τους νόμους του ΠΑΣΟΚ, συνέχισε την ίδια πολιτική. Ιδια ήταν και τα αποτελέσματα: Ιδιωτικοποιήσεις, σκάνδαλα, στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, νέα βάρη στο λαό.

Οι "μεγάλες μεταρρυθμίσεις" που εξήγγειλε η ΝΔ για μετά τις εκλογές, η νέα "διοικητική δομή" της χώρας με "ισχυρές αυτοδιοικητικές μονάδες" και η ριζική αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος για τους δημόσιους υπαλλήλους, αποτελούν νέα αντιδραστικά μέτρα που απαιτεί το κεφάλαιο και η ΕΕ για να ενισχύσουν την παρέμβαση του κράτους τους, για να επιταχύνουν και να κάνουν πιο αποτελεσματική την αντιλαϊκή πολιτική. Αυτοί είναι στόχοι και του ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύοντας ότι τα κόμματα του κεφαλαίου έχουν κοινή στρατηγική.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να πουν ΟΧΙ στα νέα αντεργατικά μέτρα που σχεδιάζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αποδυναμώνοντας και τους δύο, ενισχύοντας το ΚΚΕ, δυναμώνοντας την ανυπακοή και τη λαϊκή αντεπίθεση απέναντι στην πλουτοκρατία και στην ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ