ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούνη 2007
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περιοδεία σε Καβάλα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη

Σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο η Αλέκα Παπαρήγα θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Καβάλα, στην Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη. Το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

Σήμερα Παρασκευή:

Στην Καβάλα

-- 10.30 Επίσκεψη στη «Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων» - Συνάντηση με το ΔΣ. Ομιλία σε συγκέντρωση εργαζομένων.

-- 12.30 Συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας».

-- 18.00 Επίσκεψη στη Ν. Πέραμο - Συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή, φορείς και κατοίκους που αντιτάσσονται στην κατασκευή ΝΑΤΟικού λιμανιού στην περιοχή.

-- 20.30 Ομιλία σε συγκέντρωση στην Παραλία της Καβάλας.

Αύριο Σάββατο:

Στην Κομοτηνή

-- 11.00 Ομιλία σε συγκέντρωση γυναικών στο ξενοδοχείο «Ξενία».

-- 13.00 Συνέντευξη Τύπου στον ίδιο χώρο.

Στην Αλεξανδρούπολη

-- 18.00 Επίσκεψη στο ΚΕΘΕΑ - Συνάντηση με το προσωπικό και το Σύλλογο Οικογένειας του Θεραπευτικού Προγράμματος «Κιβωτός».

-- 20.30 Ομιλία σε συγκέντρωση στην Παραλία (Φάρος).

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ολοι σήμερα στη μεγάλη εκδήλωση για τον Ρίτσο

Στις 9.00 το βράδυ, στο γήπεδο του Απόλλωνα (Ριζούπολη)

Στον κορυφαίο ποιητή και ανεξάντλητης ευαισθησίας δημιουργό, τον Γιάννη Ρίτσο, τον αταλάντευτο μαχητή, που σπούδασε «ιστορία του παρελθόντος και του μέλλοντος στη σύγχρονη σχολή του αγώνα», είναι αφιερωμένη η εκδήλωση, που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, σήμερα, στις 9.00 μ.μ., στο γήπεδο του Απόλλωνα, στη Ριζούπολη. Μια βραδιά μνήμης και τιμής στον άνθρωπο που υπήρξε αξιοθαύμαστο παράδειγμα δημιουργού και ποιητή, σ' εκείνον που, δοσμένος από μικρός στην Αριστερά και στο ΚΚΕ, αφιέρωσε τη ζωή και την τέχνη του στους λαϊκούς και κοινωνικούς αγώνες και «γεύτηκε» πολύχρονες διώξεις. Μια «διαδρομή» σ' αυτή τη δημιουργική και αγωνιστική πορεία του θα είναι η μουσικοθεατρική παράσταση «Παραμερίζουμε Ποιητή για να περάσεις», με αναφορές σε σταθμούς της ζωής και του έργου του. Η εκδήλωση θα κορυφωθεί με μεγάλη συναυλία, στην οποία θα τραγουδήσουν η Μαρία Φαραντούρη, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Γιάννης Λάρδης και η Αθηνά Δημητρακοπούλου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μελοποιημένα τραγούδια του Γ. Ρίτσου από τους Μίκη Θεοδωράκη («Επιτάφιος», «Ρωμιοσύνη», «Λιανοτράγουδα»), Χρήστο Λεοντή («Καπνισμένο Τσουκάλι»), Θάνο Μικρούτσικο («Καντάτα για τη Μακρόνησο»), Μάριο Τόκα («Πικραμένη μου γενιά»). Στο αφιέρωμα που, με απόλυτο σεβασμό στη δημιουργία του, προβάλλει τις πηγές της έμπνευσής του, το μεγαλείο του έργου του και τις κορυφαίες στιγμές της μελοποιημένης του ποίησης, θα συμμετάσχουν οι ηθοποιοί Κώστας Καζάκος, Κατερίνα Χιωτίνη και Αλεξία Γαβρίλη. Η μουσική διεύθυνση και ενορχήστρωση είναι του Στέφανου Ψαραδάκου.

Τα μέλη, οι φίλοι του ΚΚΕ, αλλά και όσοι νιώθουν την ανάγκη να σμίγουν με τα όσα σπουδαία μάς άφησε ο ποιητής, θα είναι απόψε εκεί. Ξέρουν ότι τα έργα του είναι διαχρονικά, ακριβώς γιατί διαπνέονται από ουμανισμό και αξίες, γιατί εκφράζουν τα προβλήματα, τις αγωνίες, τους αγώνες του λαού. Ο Γ. Ρίτσος, όμως, δεν ήταν μόνο παρατηρητής και «καταγραφέας» αυτών των αγώνων. Στρατεύτηκε με τα υψηλότερα ιδανικά, με τις αξίες του κομμουνιστικού κινήματος. Πολέμησε, εξορίστηκε, βασανίστηκε, βρέθηκε στο δρόμο πάντα παρών στους μεγάλους αγώνες της εργατικής τάξης, του λαού μας, της νεολαίας. Γι' αυτό τα ποιήματά του βρίσκουν χώρο σε αυτούς τους αγώνες και τους τροφοδοτούν. Και όσο υπάρχει εκμετάλλευση και αδικία, ο Γιάννης Ρίτσος θα παραμένει φάρος στους αγώνες της εργατικής τάξης για μια άλλη κοινωνία.

Η είσοδος στην εκδήλωση θα γίνεται με προσκλήσεις, που διατίθενται από τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στα κατά τόπους γραφεία τους.

«ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - ΑΡΧΕΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ»
Εγκαίνια του Επιμορφωτικού Κέντρου

Τη Δευτέρα 11 του Ιούνη, στις 8 μ.μ.

Αποψη τμήματος της Βιβλιοθήκης - Αρχείου, όπως έχει σήμερα διαμορφωθεί
Αποψη τμήματος της Βιβλιοθήκης - Αρχείου, όπως έχει σήμερα διαμορφωθεί
Στη μνήμη του Επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ σ. Χαρίλαου Φλωράκη, δύο χρόνια από το θάνατό του, είναι αφιερωμένη η εκδήλωση που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ τη Δευτέρα 11 του Ιούνη, στις 8 το βράδυ, στο σπίτι όπου ζούσε ο σ. Φλωράκης, στο Χαλάνδρι, εγκαινιάζοντας το Επιμορφωτικό Κέντρο που θα λειτουργεί εκεί, σύμφωνα με απόφαση που είχε λάβει η ΚΕ. Στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν από το θάνατο του Χ. Φλωράκη, περατώθηκαν οι απαραίτητες εργασίες και το Επιμορφωτικό Κέντρο «ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - ΑΡΧΕΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ», μετά από κατάλληλη διαμόρφωση, είναι έτοιμο να λειτουργήσει.

Σε πρόσφατη ανακοίνωση της ΚΕ αναφερόταν σχετικά με το Κέντρο: «Η ΚΕ θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο γίνεται η καλύτερη αξιοποίηση του κτιρίου και του γύρω χώρου που ο σ. Φλωράκης παραχώρησε με τη διαθήκη του στο ΚΚΕ. Πιστεύουμε ότι η "ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - ΑΡΧΕΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ" θα συμβάλει ουσιαστικά στην ιστορική έρευνα γενικά, στη μελέτη της πλούσιας και ηρωικής ιστορίας του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος ειδικότερα».

Στο Κέντρο, το οποίο θα λειτουργεί και ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων, έχουν ελεύθερη πρόσβαση ερευνητές, σωματεία των εργαζομένων, επιστημονικοί σύλλογοι και, γενικά, κάθε μελετητής.

Η ΚΕ του ΚΚΕ, εξάλλου, έχει ήδη δώσει στη δημοσιότητα και το πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία του Επιμορφωτικού Κέντρου (δημοσιεύτηκε στον «Ρ» στο φύλλο της Κυριακής 20 του Μάη).

Η είσοδος στο χώρο της εκδήλωσης θα γίνεται μόνο με πρόσκληση.

Σε Φιλανδία και Βουλγαρία

-- Ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναχώρησε για το Ελσίνκι της Φιλανδίας όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του 26ου Συνεδρίου του ΚΚ Φιλανδίας. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 10 Ιούνη.

-- Ο Νίκος Φακιρίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ κι η Σωτηρία Πάλλη, μέλος της ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ, θα εκπροσωπήσουν το Κόμμα στη Διεθνή Διάσκεψη με θέμα: «Γ. Δημητρόφ και ο σύγχρονος κόσμος», που οργανώνουν στη Σόφια σήμερα Παρασκευή η Ενωση Βετεράνων Αντιφασιστών Βουλγαρίας καθώς και το Διεθνές Ιδρυμα «Γ. Δημητρόφ», στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 125 χρόνια από τη γέννηση του ηγέτη του βουλγαρικού και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος Γκεόργκι Δημητρόφ.

Εξω από το γήπεδο της Ριζούπολης θα λειτουργεί πάρκινγκ, ενώ τα δρομολόγια των συρμών του ΗΣΑΠ θα πυκνώσουν για τη διευκόλυνση της προσέλευσης στο χώρο και της αναχώρησης μετά το πέρας της συναυλίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ