ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούνη 2007
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΒΕ
Πανελλαδική δράση στις 20 του Ιούνη

Τι αποφάσισε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για το Ασφαλιστικό

Αποψη από παλαιότερη κινητοποίηση των ΕΒΕ
Αποψη από παλαιότερη κινητοποίηση των ΕΒΕ
Μέρα πανελλαδικής κινητοποίησης των ΕΒΕ για το Ασφαλιστικό σε όλη τη χώρα ορίστηκε η Τετάρτη 20 του Ιούνη από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για το Ασφαλιστικό (ΠΣΕ), που πραγματοποίησε πανελλαδική σύσκεψη στις 3 του μήνα. Ηδη η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων (ΟΒΣΑ) έχει αποφασίσει για εκείνη την ημέρα συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 7 το απόγευμα. Στην ανακοίνωσή της, η Συντονιστική επισημαίνει ότι «σε αντίθεση με τις δηλώσεις τόσο της κυβέρνησης, όσο και της συμβιβασμένης ηγεσίας της ΓΣΕΒΕΕ, το Ασφαλιστικό όχι μόνο δε "λύθηκε", αλλά οι εξελίξεις δείχνουν παραπέρα επιδείνωση». Ειδικά για τη ΓΣΕΒΕΕ, προσθέτει ότι «παραμένει δέσμια της συμβιβαστικής φιλομονοπωλιακής της πολιτικής και γι' αυτό είναι ανίκανη να οργανώσει αποτελεσματικά την αντίσταση και τη διεκδίκηση των ΕΒΕ».

Προσθέτει ότι «το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για ενημέρωση των ΕΒΕ. Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα καλεί τους Επαγγελματίες - Βιοτέχνες - Εμπόρους και Αυτοκινητιστές να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις και να ενισχύσουν τη δράση της ΠΣΕ». Τονίζει ακόμη: «Μπροστά και στις επερχόμενες εκλογές καλεί όλους τους ΕΒΕ να ψηφίσουν με κριτήριο τα προβλήματά τους, απομονώνοντας τις Σειρήνες του δικομματισμού και των συνοδοιπόρων του».

Σχετικά με τη μέχρι τώρα δράση της, η Συντονιστική επισημαίνει ότι «στους 4 μήνες από την ίδρυσή της κατόρθωσε να οργανώσει δεκάδες συσκέψεις - συγκεντρώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, σε Ομοσπονδίας, Τοπικές Ενώσεις και Σωματεία. Στην πράξη περιέσωσε την τιμή του συνδικαλιστικού κινήματος. Ανέδειξε την αντιμονοπωλιακή αγωνιστική διέξοδο από τα προβλήματα. Υπερασπίστηκε την κοινή δράση για τα κοινά προβλήματα με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της εργατικής τάξης, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ για το Ασφαλιστικό».

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Αυξήθηκε κατά 2,2%

Μόλις 0,2% η αύξηση τον Απρίλη

Μικρή αύξηση 0,2% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλη του 2007, ως προς τον Απρίλη του 2006, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Από τη μέτρηση της βιομηχανικής παραγωγής σε μέσα επίπεδα (περίοδος αναφοράς Γενάρης - Απρίλης 07 προς Γενάρη - Απρίλη 06), προκύπτει αύξηση 2,2%.

Οι επιμέρους βιομηχανικοί κλάδοι σημείωσαν την ακόλουθη εξέλιξη:

Η παραγωγή στα Ορυχεία - Λατομεία σημείωσε αύξηση 6,3%, καθώς η εξόρυξη Ανθρακα - Λιχνίτη αυξήθηκε κατά 4,1%, η άντληση Αργού Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου υποχώρησε κατά 5%, και η εξόρυξη Μεταλλούχων Μεταλλευμάτων σημείωσε αύξηση 14,3%.

Η παραγωγή στις Μεταποιητικές Βιομηχανίες σημείωσε αύξηση 2%, με τα τρόφιμα - ποτά να αυξάνουν κατά 5,6%, τον καπνό 7,8%, τα χημικά προϊόντα κατά 8,1%, τα μη μεταλλικά ορυκτά κατά 3,5%. Από τους κλάδους στους οποίους σημειώθηκε κάμψη της παραγωγής, οι εκτυπώσεις - εκδόσεις υποχώρησαν κατά 2,5%, τα παράγωγα πετρελαίου - άνθρακα κατά 3,1%, τα βασικά μέταλλα κατά 3,5%, η κατασκευή τελικών προϊόντων από μέταλλο κατά 14,5% κλπ.

Η παραγωγή σε Ηλεκτρισμό - Φυσικό Αέριο - Νερό σημείωσε αύξηση 1,8%, με την παραγωγή και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος και τη συλλογή, καθαρισμό και διανομή νερού να υποχωρούν κατά 1,7%, και 1,2%, ενώ, αντίθετα, η παραγωγή και διανομή φυσικού αερίου σημείωσε αύξηση 50,2%.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ο Δ. Νανόπουλος υποψήφιος για το ΕΚΠΕ

Ο καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών Δ. Νανόπουλος προτάθηκε από την Ελλάδα για τη θέση του γενικού διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (ΕΚΠΕ). Σύμφωνα με δήλωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, η πρόταση κατατέθηκε στις 31 του Μάη στη «Διερευνητική Επιτροπή» του Κέντρου, στο οποίο η Ελλάδα είναι μέλος από το 1954.

Η διαδικασία επιλογής θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Δεκέμβρη. Ο Δ. Νανόπουλος είναι εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο από το 2005.

Νέος πρόεδρος στο ΕΘΙΑΓΕ

Νέος πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικών Ερευνών (ΕΘΙΑΓΕ), αναλαμβάνει ο Σπύρος Κυριάκης, ομ. καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έπειτα από την παραίτηση - για προσωπικούς λόγους, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης - του Κωνσταντίνου Φεγγερού. Σημειώνεται ότι είναι η τρίτη αλλαγή προέδρου στο ΕΘΙΑΓΕ επί κυβερνήσεων ΝΔ.

ΔΕΗ ΑΕ
Προς διαχωρισμό λειτουργιών

Ετοιμη είναι απ' ό,τι φαίνεται η πρόταση αλλαγής καταστατικού της ΔΕΗ ΑΕ, προκειμένου να συμμορφωθεί με την κοινοτική Οδηγία για το λογιστικό και λειτουργικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της στο καθεστώς της «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στη βάση αυτή, και ενώ ο λογιστικός διαχωρισμός που στο παρελθόν είχε απασχολήσει τα όργανα της Κομισιόν έχει ήδη επιτευχθεί, η διοίκηση της επιχείρησης αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο λειτουργικής διάσπασης της επιχείρησης ώστε οι δραστηριότητες μεταφοράς και διανομής να διαχωριστούν από παραγωγή - ορυχεία - εμπορία. Τα ζητήματα αυτά συζήτησε χτες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ ΑΕ Τ. Αθανασόπουλο, ενόψει και της γενικής συνέλευσης της επιχείρησης στις 15 του Ιούνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ