ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Απρίλη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενας από τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, είναι «η ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου» της Ελλάδας στα Βαλκάνια κατά τον Κ. Σημίτη. Τι εννοεί ο πρωθυπουργός;

Ηελληνική κυβέρνηση, τα κόμματα της πλουτοκρατίας, αλλά και αυτά που έχουν ευρωενωσιακό προσανατολισμό στην πολιτική τους, προπαγανδίζουν την ανάληψη δράσης από την Ελλάδα, ώστε τα βαλκανικά κράτη μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, να ενταχθούν στο καπιταλιστικό σύστημα και στα πλαίσια της ενσωμάτωσής τους στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επιμένουν δε ότι η Ελλάδα ως βαλκανικό κράτος, μέλος ταυτόχρονα και των δυο αυτών ιμπεριαλιστικών οργανισμών, πρέπει να παίξει αυτό το ρόλο. Αυτός είναι και ο λόγος συμμετοχής της Ελλάδας στον πόλεμο των ευρωατλαντικών ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, αυτός και για την αποστολή στρατού στη Βοσνία, στην Αλβανία στο Κοσσυφοπέδιο. Επιδίωξη, η οικονομική διείσδυση στα Βαλκάνια, δηλαδή η ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας προκειμένου να κερδοφορούν οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι, εις βάρος των λαών των κρατών αυτών. Αντικειμενικά είναι νέες αγορές, αλλά έχουν και φτηνό εργατικό δυναμικό, και πρώτες ύλες, και ένα επίπεδο βιομηχανίας, που είναι εκμεταλλεύσιμα από την πλουτοκρατία, και αρκετά προσοδοφόρα.

Αυτές οι επιδιώξεις δεν είναι νέες. Μετά τις ανατροπές και κυρίως από την έναρξη του διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους, στόχος ήταν η δημιουργία συνθηκών πλήρους και καθολικής υποταγής αυτών των κρατών και των λαών τους, από την Ευρωπαϊκή Ενωση και κυρίως τη Γερμανία αλλά και τις ΗΠΑ. Η ελληνική πλουτοκρατία από την αρχή αυτής της αιματηρής για τους γειτονικούς λαούς διαδικασίας, εποφθαλμιούσε μερίδιο από το μοίρασμα της λείας, ενώ ο ΝΑΤΟικός πόλεμος αύξησε τις ορέξεις της αλλά επιτάχυνε και τις διαδικασίες της ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχή, διαδικασία που συνεχίζεται.

Ετσι η ελληνική κυβέρνηση παίρνοντας μέρος ανοιχτά μέσω του ΝΑΤΟ στον πόλεμο, διεκδικεί να γίνει ο αποκλειστικός μεσίτης για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στην περιοχή, σε συνδυασμό με την προώθηση της επιχειρηματικής δράσης της ελληνικής ολιγαρχίας. Το δε ιμπεριαλιστικό «Σύμφωνο Σταθερότητας για τη ΝΑ Ευρώπη», το οποίο και αποφασίστηκε από το G7+1 ακριβώς για να ενταθεί η δράση των μονοπωλίων στα Βαλκάνια, επιβάλλει επαχθείς όρους στους λαούς, όπως την ανάπτυξη θεσμών στα κράτη σύμφωνα με τα ευρωατλαντικά πρότυπα, τη δυνατότητα επέμβασης από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, τη δημιουργία αυταρχικών αντιδημοκρατικών καθεστώτων, δηλαδή αφαιρεί με κατασταλτικά μέσα το δικαίωμα των λαών να αναπτύσσονται με βάση τη δική τους θέληση. Ωμή επέμβαση. Και βεβαίως όποιος λαός ή κράτος αντιστέκεται, υπάρχουν και οι ΝΑΤΟικές βόμβες.

Ηκυβέρνηση της Ελλάδας έχει αναλάβει και παίζει ενεργό ρόλο σ' αυτή την κατεύθυνση. Αμεσος στόχος είναι η ανατροπή της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς. Σ' αυτά τα σχέδια είναι ενταγμένη η δημιουργία εκ νέου αφορμών για νέα πολεμική σύγκρουση στη Γιουγκοσλαβία, αφού οξύνουν εθνικιστικές αντιθέσεις μέσω της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής δύναμης κατοχής στο Κοσσυφοπέδιο, μέσα και στη Σερβία, ενώ επεμβαίνουν δημιουργώντας αποσχιστικές τάσεις και νέο διαμελισμό με το Μαυροβούνιο.

Για την ενίσχυση αυτού του ρόλου της Ελλάδας των επιχειρηματιών, δε διστάζει η κυβέρνηση να έχει ουσιαστικά υπό ΝΑΤΟική κατοχή τη Βόρεια Ελλάδα, να ανταγωνίζεται το τουρκικό καθεστώς για τη μοιρασιά αυτού του ρόλου στα Βαλκάνια, να δημιουργεί έχθρα ανάμεσα στους λαούς και να βάζει σε κίνδυνο ακόμη και κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά και να έχει ακόμη πιο ενεργό συμμετοχή στον υπαρκτό κίνδυνο νέας ανάφλεξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ