ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΙΟΥΦΑ - ΜΠΕΡΝΣ
Ικανοποίηση ΗΠΑ από την ενεργειακή πολιτική

«Εξαιρετικά εντυπωσιασμένος» από την κυβέρνηση για τη «στρατηγική ενόραση των θεμάτων», δήλωσε - μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης - ο Aμερικανός υφυπουργός

Υπό την πίεση της ενεργειακής έντασης - που ολοένα και αυξάνεται τόσο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όσο και ευρύτερα - πραγματοποιήθηκε χτες η συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ν. Μπερνς, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα. Μετά το τέλος της συνάντησης, η αμερικανική πλευρά εμφανίστηκε εξαιρετικά ικανοποιημένη από τις συνομιλίες. Σημειώνεται, πως οι ΗΠΑ πρωταγωνιστούν στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για τον ενεργειακό έλεγχο - συνεπάγεται οικονομική και πολιτική κυριαρχία στην Ευρώπη και στον κόσμο - ενώ η κυβερνητική πολιτική εμπλέκει σ' αυτές (τις αντιθέσεις) και την Ελλάδα. Γι' αυτό και τα ενεργειακά ζητήματα κυριάρχησαν στη συζήτηση, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ν. Μπερνς, αν και ο Ελληνας υπουργός στάθηκε κυρίως στις «προοπτικές αναπτυξιακής συνεργασίας και επενδύσεων αμερικανικών εταιρειών στην Ελλάδα».

Σ' αυτή τη φάση, οι αγωγοί κυριαρχούν: Οι ΗΠΑ πολέμησαν τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και στο βαθμό που αυτός προχωρά, επιδιώκουν οφέλη και έλεγχο μέσω της συμμετοχής σε αυτόν της αμερικανικής Chevron. Ταυτόχρονα, πριμοδοτούν εναλλακτικές - ανταγωνιστικές διαδρομές, μέσω Βουλγαρίας και Αλβανίας για να μειώσουν το ρόλο της Ρωσίας. Οι επιχειρηματικές συμμετοχές στην κατασκευή και λειτουργία του πετρελαιαγωγού είναι σίγουρο ότι απασχόλησαν τη χτεσινή συνάντηση. Σημείο «κλειδί» για την αμερικανική πολιτική των «εναλλακτικών οδών τροφοδοσίας και μεταφοράς ενέργειας» είναι και η επικείμενη συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας - Ιταλίας για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του αγωγού που θα συνδέει τις τρεις χώρες. Εχουν προηγηθεί οι προκλητικές δημόσιες παρεμβάσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα Τ. Ρις, ο οποίος έχει δηλώσει ότι ο συγκεκριμένος αγωγός πρέπει να μεταφέρει αέριο από την Κασπία, από το Αζερμπαϊτζάν και άλλες χώρες εκτός της Ρωσίας.

Ο Αμερικανός υφυπουργός δήλωσε ότι «είχαμε μια πολύ ικανοποιητική ανταλλαγή απόψεων επί ενός εκ των μεγαλυτέρων σύγχρονων δυνατών ζητημάτων που είναι τα θέματα της ενέργειας, των ενεργειακών πηγών και της διανομής της ενέργειας» και πρόσθεσε, με νόημα: «Προσβλέπουμε σε άμεση και αγαστή συνεργασία μεταξύ των χωρών μας, και, εφόσον οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν με οποιοδήποτε τρόπο τη δυνατότητα υποστήριξης της Ελλάδας θα ανταποκριθούμε χωρίς δισταγμό»! Η επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με Αλγερία και Αίγυπτο για αύξηση της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο, αλλά και η κοινή πρωτοβουλία με την Ιταλία για δημιουργία ενεργειακής αγοράς στην Ανατολική Μεσόγειο για τη γενικότερη τροφοδοσία της ΕΕ, είναι προφανώς από εκείνα τα σημεία πολιτικής που ικανοποιούν τις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δε δίστασε να δηλώσει «εξαιρετικά εντυπωσιασμένος» από τη «στρατηγική ενόραση των θεμάτων» από την κυβέρνηση και τον Δ. Σιούφα, που προσκλήθηκε να μεταβεί στις ΗΠΑ και για άλλες συνομιλίες.

ΚΚΕ
Κοροϊδία τα περί προστασίας των καταναλωτών

Η βουλευτής του ΚΚΕ Ελ. Παντελάκη καταψήφισε στη Βουλή το νομοσχέδιο που εναποθέτει την «προστασία των καταναλωτών» στους μηχανισμούς της ...ελεύθερης αγοράς

Τα προβλήματα των καταναλωτών πηγάζουν από το ίδιο το καθεστώς της ελεύθερης αγοράς, τόνισε χτες η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Ελπίδα Παντελάκη, καταψηφίζοντας στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τις καταναλωτικές οργανώσεις. Υπέρ του προτεινόμενου νόμου τάχτηκαν μόνον οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

«Ο καταναλωτής είναι απροστάτευτος απέναντι στη δίνη του ανταγωνισμού, ανάμεσα στις εταιρείες με προμετωπίδα τη διαφημιστική καμπάνια», επισήμανε στην παρέμβασή της η Ελπίδα Παντελάκη. Οσον αφορά στις κυβερνητικές προθέσεις για την αποφυγή του «αθέμιτου ανταγωνισμού», σχολίασε πως «σε συνθήκες ελεύθερης κίνησης εμπορευμάτων το να συζητάμε για θεμιτό ή αθέμιτο ανταγωνισμό είναι ό,τι πιο δυσδιάκριτο. Σαν να ψάχνεις ψύλλους στ' άχυρα».

Αναφερόμενη στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν στις καταναλωτικές ενώσεις σημείωσε ότι σε μια ασύδοτη αγορά «και η καλύτερη ρύθμιση να ήταν αυτή δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει, πολύ περισσότερο όταν η κυβέρνηση έρχεται να χειραγωγήσει τις καταναλωτικές ενώσεις». Συνέχισε, επισημαίνοντας πως δεν είναι δυνατόν το νομοσχέδιο να βοηθήσει τους καταναλωτές «όταν θεωρείς ότι και ο προμηθευτής και ο καταναλωτής έχουν τα ίδια συμφέροντα και τους βάζεις σε μια κοινή ένωση», ενώ «τα συμφέροντα βρίσκονται σε αντίθεση». Η Ελπίδα Παντελάκη αναφέρθηκε και στις ίδιες τις καταναλωτικές ενώσεις, τονίζοντας πως «αν δεν υπάρχει ένα κίνημα το οποίο να αντιστέκεται στην ουσία της πολιτικής της ελεύθερης αγοράς, της ασύδοτης αγοράς και να συνδέεται συνολικά με το εργατικό κίνημα δεν υπάρχει περίπτωση να είναι αποτελεσματική η προσφορά τους». Τέλος, όσον αφορά στα καταναλωτικά δάνεια επισήμανε ότι «ευθύνεται η πολιτική τόσων χρόνων που κάνει τον εργαζόμενο να μην μπορεί να ζει, γι' αυτό αναγκάζεται να χρεώνεται στις τράπεζες».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο για τις καταναλωτικές ενώσεις έρχεται για «να ενσωματώσει το κοινοτικό κεκτημένο» στην ισχύουσα νομοθεσία. Τέλος, αναφερόμενος στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, ο υπουργός δήλωσε ότι σε επόμενο νομοθέτημα της κυβέρνησης «θα μετατραπεί σε ανεξάρτητη αρχή».

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ενέκρινε το νομοσχέδιο για τις ΑΕ

Το νομοσχέδιο που διέπει τη λειτουργία των Ανωνύμων Εταιρειών (ΑΕ) ενέκρινε χτες η κυβερνητική επιτροπή, το οποίο ευθυγραμμίζει την ελληνική νομοθεσία με σειρά σχετικών οδηγιών της ΕΕ και στην ουσία διευκολύνει τη λειτουργία των ΑΕ. Εμμέσως, πλην σαφώς, το επιβεβαίωσε και ο υπουργός Ανάπτυξης δηλώνοντας - μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής - πως στόχος των διατάξεων είναι «να αποκτήσει (η Ανώνυμη Εταιρεία) τις δυνατότητες εκείνες και να παίξει χωρίς διοικητικά εμπόδια, στρεβλώσεις και αγκυλώσεις που έρχονται από το παρελθόν, ρόλο τέτοιο που να της επιτρέψει να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο και εκείνη και η οικονομία».

Ανακλήσεις Φορντ, Μάζντα και Ρενό

Ανακαλούνται για έλεγχο της καλωδίωσης του συστήματος αντιμπλοκαρίσματος τροχών (ABS) αυτοκίνητα Ford μοντέλο Maverick. Η ανάκληση αφορά 3.300 οχήματα, παραγωγής από 22 Οκτώβρη 1999 έως 23 Γενάρη 2004.

Για έλεγχο και πιθανή αντικατάσταση του συστήματος αντιμπλοκαρίσματος τροχών (ABS) ανακαλούνται αυτοκίνητα MAZDA μοντέλο TRIBUTE. Η ανάκληση αφορά 964 οχήματα, παραγωγής από 30 Μάη 2000 μέχρι 18 Δεκέμβρη 2003.

Επίσης, ανακαλούνται για έλεγχο και πιθανή επιδιόρθωση στη συγκόλληση του ενδιάμεσου άξονα της πίσω βάσης στερέωσης της κολόνας τιμονιού αυτοκίνητα RENAULT μοντέλο Scenic ΙΙ. Η ανάκληση αφορά 108 οχήματα με ημερομηνία παραγωγής από 13 Ιούνη 2006 μέχρι και 17 Ιούνη 2006.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΤΖΟΓΟΣ
Αρνητική η πλειοψηφία

Αρνητική για την πλειονότητα της λεγόμενης κοινής γνώμης εξακολουθεί και παραμένει η εικόνα του χρηματιστηριακού τζόγου στη Σοφοκλέους. Το γεγονός αυτό καταγράφεται ακόμη και στα ευρήματα τηλεφωνικής στατιστικής έρευνας που παράγγειλε η διοίκηση του χρηματιστηρίου, σύμφωνα με την οποία αρνητική γνώμη διατυπώνει το 58% του δείγματος. Σύμφωνα με τα ίδια ευρήματα, το 68% πιστεύει πως τα τελευταία 2 χρόνια έχουν γίνει «προσπάθειες βελτίωσης».

Στο βαθμό που έτσι έχουν τα πράγματα, είναι φανερό πως ο τζόγος της Σοφοκλέους αποτελεί για μια ακόμη φορά έναν δυνάμει κίνδυνο για τα λαϊκά στρώματα. Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη λεηλασία του πρόσφατου παρελθόντος, το 68% του δείγματος εστιάζει στην «έλλειψη ελέγχου» από την πλευρά του κράτους και στην εισαγωγή εταιρειών που «δεν είχαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις».

  • Την επέκταση του «ντόπιου» μεγάλου κεφαλαίου και τη μεταφορά «τεχνογνωσίας» τζόγου στην ευρύτερη ζωτική για αυτούς περιοχή έρχεται να υπηρετήσει η διοίκηση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Σε αυτήν την κατεύθυνση ετοιμάζουν τη δημιουργία ενιαίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας συναλλαγών, στην οποία σύμφωνα με τις επιδιώξεις τους θα είναι συνδεδεμένα τα χρηματιστήρια της ΝΑ Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.
Φορο-μηνύματα

Και μέσω μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας μπορούν οι φορολογούμενοι να ενημερώνονται για την πορεία εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει πρώτα να εγγραφούν στην υπηρεσία στέλνοντας μήνυμα (SMS) στον αριθμό 2552, στο οποίο αναγράφουν τον ΑΦΜ τους. Το εφάπαξ κόστος ανέρχεται σε 0,25 ευρώ (πλέον ΦΠΑ 19%) και καλύπτει όλα τα απαντητικά μηνύματα. Σε περίπτωση χρεωστικής δήλωσης, ο φορολογούμενος θα παίρνει έγκαιρες προειδοποιήσεις για την καταβολή των οφειλόμενων δόσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ