ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δραστηριότητες της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σήμερα στην Ηλιούπολη

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα μιλήσει σε συγκέντρωση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα λαϊκά προβλήματα και οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές», που διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Ηλιούπολης του ΚΚΕ, σήμερα, Τετάρτη 13 του Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων Ηλιούπολης.

Με καθηγητές και εργαζόμενους ΑΕΙ - ΤΕΙ

Αύριο, Πέμπτη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, θα μιλήσει σε σύσκεψη που διοργανώνει η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας του ΚΚΕ, με καθηγητές και εργαζόμενους των ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Η σύσκεψη θα γίνει στις 7 μ.μ. στην αίθουσα Οικονομίδου της Νομικής Σχολής Αθηνών και θα έχει θέμα: «Συζητάμε για τη μάχη των βουλευτικών εκλογών με καθηγητές και εργαζόμενους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ».

Συνέντευξη Τύπου

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ στο λαό και οι βουλευτικές εκλογές». Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 του Ιούνη, στις 12.30 το μεσημέρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ του ΚΚΕ, Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - ΑΡΧΕΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ»
Ανοιχτό στο κοινό από την περασμένη Δευτέρα

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ στο σπίτι όπου ζούσε ο επίτιμος Πρόεδρος του Κόμματος σ. Χαρίλαος Φλωράκης, εγκαινιάζοντας συγχρόνως το Επιμορφωτικό Κέντρο με την επωνυμία «Βιβλιοθήκη - Αρχείο Χαρίλαος Φλωράκης», που θα λειτουργεί εκεί από τώρα και στο εξής (οδός Χαρίλαος Φλωράκης 6, Χαλάνδρι).

Στα εγκαίνια έδωσαν το «παρών» ιστορικοί, ερευνητές και μελετητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, εκπρόσωποι μαζικών φορέων. Δεν έλειψαν βέβαια και συναγωνιστές του σ. Χαρίλαου Φλωράκη. Σε κλίμα συγκίνησης, οι παραβρισκόμενοι περιηγήθηκαν στους χώρους του Κέντρου, το οποίο περιλαμβάνει βιβλιοθήκη με 2.500 περίπου τίτλους βιβλίων, το 85% εκ των οποίων προέρχεται από την προσωπική βιβλιοθήκη του Χ. Φλωράκη, ενώ οι υπόλοιποι συγκεντρώθηκαν από δωρεές μελών και φίλων του Κόμματος. Εντυπωσιακός είναι και ο όγκος του ηλεκτρονικού αρχείου, το οποίο περιλαμβάνει 20.000 έγγραφα και αποτελείται από υλικά της ΚΕ του ΚΚΕ, αλλά και από αρχεία που προσέφεραν ερευνητικά κέντρα όπως το ΕΛΙΑ, το αρχείο της Βουλής και η Εθνική Βιβλιοθήκη.

Το αρχειακό υλικό χωρίζεται σε έξι ενότητες, οι οποίες αφορούν σε κομματικά υλικά, ντοκουμέντα, αποφάσεις συνεδρίων, υλικά της ΚΝΕ, στον Τύπο της Εθνικής Αντίστασης και σε έντυπα της περιόδου του εμφυλίου πολέμου και της εποποιίας του ΔΣΕ. Περιλαμβάνει ακόμα όλα τα τεύχη της ΚΟΜΕΠ και αποσπάσματα από το ραδιοφωνικό σταθμό του ΔΣΕ «Ελεύθερη Ελλάδα», της περιόδου 1947 - 1948. Σύντομα, θα δοθεί η δυνατότητα της πρόσβασης στα τεύχη του «Ρ».

Από το χώρο δε λείπουν, φυσικά, και προσωπικά αντικείμενα του σ. Χαρίλαου Φλωράκη, όπως το γραφείο του, φωτογραφίες, τα παράσημά του, βιβλία που διάβαζε στην εξορία κ.λπ.

Το Κέντρο, που φιλοδοξεί να συμβάλει στη μελέτη της ιστορικής πείρας του κινήματος και του Κόμματος, να συνδράμει την επιστημονική έρευνα όσον αφορά στην ιστορία του εργατικού κινήματος και των λαϊκών αγώνων στη χώρα μας, βρίσκεται στο ξεκίνημά του και ο σχεδιασμός είναι - όπως τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στην εκδήλωση - να τροφοδοτείται σταθερά. Εκανε, μάλιστα, έκκληση σε όσους διαθέτουν αρχειακό υλικό που αφορά στην ιστορία του Κόμματος και του κινήματος «να συνεργαστούν με το Κέντρο για τη συμπλήρωση και τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης και του αρχείου».

Τμήμα της βιβλιοθήκης
Τμήμα της βιβλιοθήκης
Οι ερευνητές θα έρχονται σε επαφή και με το ηλεκτρονικό αρχείο
Οι ερευνητές θα έρχονται σε επαφή και με το ηλεκτρονικό αρχείο
Το γραφείο του σ. Χαρίλαου
Το γραφείο του σ. Χαρίλαου
Παραβρέθηκαν στα εγκαίνια

Στα εγκαίνια του επιμορφωτικού κέντρου «Βιβλιοθήκη - Αρχείο Χαρίλαος Φλωράκης» παραβρέθηκε πλήθος εργαζομένων και νεολαίας, φοιτητών, νέων και καταξιωμένων επιστημόνων, ιστορικών και ερευνητών. Ανάμεσά τους και οι:

Ιστορικοί - ερευνητές - εκπαιδευτικοί:

-- Λάζαρης Βασίλης

-- Λάζου Βασιλική

-- Μαργαρίτης Γιώργος

-- Ζάνας Αλέκος (Αρχείο Μπενάκη)

-- Αυγητίδης Κώστας

-- Αμπατζή Ευρυδίκη (διευθύντρια Βιβλιοθήκης της Βουλής)

-- Γεροζήσης Τριαντάφυλλος

-- Βερβενιώτη Τασούλα

-- Ιγκλέζη Γεωργία

-- Χαριτάτος Μάνος (πρόεδρος ΕΛΙΑ)

-- Χατζηγεωργίου Βιβή (ΕΛΙΑ)

-- Χρήστου Θανάσης

-- Κουλούρης Νίκος

-- Λεοντιάδης Γιώργος

-- Βώρος Φανούρης

-- Κασελούρης Θωμάς

-- Κατσούλης Χάρης

-- Λουγγής Τηλέμαχος

-- Μαυρουδέας Στρατής

-- Παυλόσογλου Ιορδάνης

-- Νικολακόπουλος Ηλίας

-- Πέτρου Αθηνά

-- Ρούσσης Γιώργος

-- Παλημέρη Αϊντα

-- Χατζηγιάννη Κάλια.

Ακόμα:

-- Τσίρκας Πολύβιος (ΠΑΜΕ)

-- Μπουλούγαρης Γιώργος (ΠΑΜΕ)

-- Σκεπετάρης Χριστόφορος (ΠΑΜΕ)

-- Στοφορόπουλος Θέμος (πρέσβης επί τιμή)

-- Μπουντούρογλου Καλλιόπη

-- Παπαμάργαρης Χάρης

-- Μαργανέλης Χρήστος (Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών)

-- Μπουντούρογλου Νίκος

-- Βαρδάνης Μιχάλης (στρατηγός ε.α.)

-- Κανέλλη Λιάνα (βουλευτής)

-- Αράπη - Καραγιάννη Βασιλική (ΔΗΚΚΙ)

-- Ζαφειρόπουλος Γρηγόρης (δήμαρχος Χαλανδρίου)

-- Παντελέσκος Δημήτρης (Πρόεδρος Συλλόγου Εκδοτών)

-- Μακρής Παναγιώτης

-- Μωραΐτης Γιώργης

-- Τσέκερης Φοίβος

-- Παξιμαδάς Νίκος

-- Ζευγώλη Μαρία (Κομμουνιστική Ανανέωση)

-- Βούλγαρης Αντώνης (Κομμουνιστική Ανανέωση)

-- Κανατάκης Στέλιος

-- Μαλάμης Αντώνης

-- Καραντηνός Νίκος

-- Μητσιάς Μανώλης

-- Βαλάση Μπέτυ

-- Ταξιάρχης Φοίβος

-- Παΐζη Αλέκα

-- Σκαμπαρδώνης Ανδρέας

-- Λιόγκαρης Βασίλης

-- Καραβασίλης Παναγιώτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ