ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Περισσότερα ... «αρπακτικά» για τα χρήματα των εργαζομένων
  • Διευρύνει το «τζογάρισμα» η κυβέρνηση, συναινεί σιωπηρά το ΠΑΣΟΚ
  • Αγγελος Τζέκης: Να καταργηθεί τώρα ο τζόγος των αποθεματικών

Με πρόσχημα τη ...διασφάλιση των αποθεματικών των Ταμείων, η κυβέρνηση μετατρέπει τα χρήματα των εργαζομένων σε λεία όχι μόνο των εγχώριων, αλλά και των ευρωπαϊκών «αρπακτικών» της χρηματαγοράς. Με αυτήν την καταγγελία του εισηγητή του Αγγελου Τζέκη, το ΚΚΕ καταψήφισε χτες στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής, το περίφημο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να «απαντήσει» στο σκάνδαλο με τα αποθεματικά του ΤΕΑΔΥ και τα δομημένα ομόλογα. Υπέρ του νόμου τάχτηκαν μόνον οι βουλευτές της ΝΔ, όμως το ΠΑΣΟΚ κάθε άλλο παρά αντιτάχθηκε στη διεύρυνση του χρηματιστηριακού τζόγου, μιλώντας απλά για κυβερνητικό επικοινωνιακό τρικ.

Αναφερόμενος στα πολιτικά κίνητρα του νομοθετήματος, ο Αγγελος Τζέκης σημείωσε ότι είναι «θορυβημένη η κυβέρνηση από τις προμήθειες και τα δομημένα ομόλογα» και «προσπαθεί να εμφανιστεί ως εγγυητής της διαφάνειας και της ασφάλειας των αποθεματικών». Ομως, συνέχισε, «υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες για το σκάνδαλο», είναι «οργανωμένη δουλιά» που «δεν την ξεπλένει η προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση με την "Τζ. Π. Μόργκαν" για επιστροφή των χρημάτων». Οπως είπε, πρόκειται για «προσπάθεια να ωραιοποιηθεί η εικόνα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού» και ταυτόχρονα «ομολογία για το οικονομικό και πολιτικό έγκλημα» που συντελέστηκε με τα αποθεματικά των Ταμείων.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ τόνισε ότι με το νομοσχέδιο διευρύνεται το πεδίο του «τζογαρίσματος» των αποθεματικών των Ταμείων. Τόνισε ότι το νομοθέτημα «συντελεί στη συγκέντρωση του κεφαλαίου», αφού «δίνεται η δυνατότητα στα Ταμεία να τοποθετούν τα αποθεματικά τους σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης». Επίσης, εκτός από την ντόπια αγορά, τα Ταμεία γίνονται αιμοδότες και των ομολόγων της ευρωζώνης». Παράλληλα, το νομοσχέδιο θεσμοθετεί τη «διεύρυνση των χρηματιστηριακών προϊόντων» και «καθιερώνει και τις χρηματοδοτήσεις έργων του Δημόσιου», έτσι ώστε να «ενισχύονται οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι». Παράλληλα, αφήνεται ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο επενδύσεων των αποθεματικών, αφού γίνεται λόγος για «νέα προϊόντα ...αποδεκτού κινδύνου». Ο Αγγελος Τζέκης τόνισε στη συνέχεια ότι «η αύξηση της αγοράς και των διεκδικητών των αποθεματικών επιβάλλει και τη διεύρυνση του 23%», ενώ «με υπουργική απόφαση μπορούν να αναπροσαρμόζονται τα ποσοστά για το σύνολο των Ταμείων». Αναφερόμενος συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση μίλησε για «κερδοφορία των τραπεζικών ομίλων σε βάρος των συνταξιούχων και των εργαζομένων στην ΕΕ». Τέλος, επισήμανε ότι «το νομοθετικό πλαίσιο φέρει τη σφραγίδα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ», το οποίο κάθε άλλο παρά διαφωνεί με την ουσία του νομοσχεδίου. Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε «επιστροφή των απωλειών από το 1950» και «κατάργηση κάθε διάταξης που επιτρέπει τον τζόγο των αποθεματικών».

Τοποθετούμενος, ο υπουργός Εργασίας Βασίλης Μαγγίνας υποστήριξε πως το νομοσχέδιο «είναι μια προσέγγιση ουσίας», τονίζοντας ότι έως τώρα υπήρχε «χαλαρότητα», η οποία αποτέλεσε «περιβάλλον που διευκολύνει αυτά που συνέβησαν». Επίσης, ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο «διατηρούμε και βελτιώνουμε την αυτονομία των φορέων κοινωνικής ασφάλισης». Πάντως, ξεκαθάρισε ότι κάθε άλλο παρά θα σταματήσει το ρίσκο των αποθεματικών των Ταμείων, λέγοντας ότι «επένδυση χωρίς κίνδυνο δεν υπάρχει»!

Ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Μαρκόπουλος κατέστησε ξεκάθαρο με την ομιλία του ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι όχι απλά η διατήρηση, αλλά η ενίσχυση της πολιτικής του «τζογαρίσματος» των αποθεματικών των Ταμείων. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το νομοθέτημα βλέπει τη «σύγχρονη οπτική γωνία των επενδύσεων», εντοπίζει «αρχές και ευκαιρίες μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας», προωθώντας ένα «συγκεκριμένο πλαίσιο επενδυτικής συμπεριφοράς». Τόνισε ότι «θεσπίζεται η έννοια της επένδυσης και η έννοια του κινδύνου», ενώ «εισάγονται οι σύμβουλοι των επενδύσεων». Συνολικά για τα ομόλογα υποστήριξε ότι «είναι αναγκαία επενδυτικά εργαλεία». Επιχείρησε, επίσης, να εμφανίσει το νομοσχέδιο ως μέσο διασφάλισης των αποθεματικών, μιλώντας για ένα «πολυεπίπεδο σύστημα προστασίας των ασφαλιστικών φορέων» που «δίνει ανεξαρτησία στις διοικήσεις των ταμείων, αλλά ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στην πολιτεία για την τήρηση της νομιμότητας».

Χωρίς την παραμικρή αντίρρηση για την ενίσχυση και διεύρυνση του χρηματιστηριακού τζόγου για τα ασφαλιστικά των Ταμείων εμφανίστηκε χτες στην επιτροπή το ΠΑΣΟΚ. Ο εισηγητής του Εμμανουήλ Στρατάκης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι «συγκεντρωτικό» και αποτελεί «αντιπερισπασμό για επικοινωνιακούς λόγους», τονίζοντας ότι «δεν έφταιγε το θεσμικό πλαίσιο για την απόφαση του οικονομικού επιτελείου για να πάνε τα χρήματα των Ταμείων σε επικίνδυνα ομόλογα», παρατηρώντας ότι «δεν καταργείται καμία διάταξη από αυτές που υπήρχαν».

«Ειδικά ομόλογα που δε θα είναι εμπορεύσιμα παρά μόνο μεταξύ των Ταμείων», πρότεινε ο εισηγητής του ΣΥΝ, Θανάσης Λεβέντης, υποστηρίζοντας ότι αυτά τα ομόλογα θα λειτουργήσουν «υπέρ του Δημοσίου».

«Πλασιέ» των «δομημένων» ομολόγων

Στη Βουλή κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών που «φόρτωσαν» στα Ταμεία επικερδή γι' αυτούς προϊόντα

Την υπεράσπιση των επιχειρηματικών τους συμφερόντων και των κερδών τους ανέλαβαν, χτες, στη Βουλή, οι εκπρόσωποι της JP Morgan και της North Assent Management, καταθέτοντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για το θέμα της έκδοσης και της αγοράς του ομολόγου των 280 εκατομμυρίων ευρώ.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της JP Morgan είπε ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για την έκδοση του ομολόγου, τον περασμένο Οκτώβρη, από τη μεριά της κυβέρνησης έπαιρνε μέρος ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Κουρής, και άλλα στελέχη του υπουργείου. Και οι δύο έκαναν τον ανήξερο για τον τελικό αποδέκτη του ομολόγου, αφού τόνισαν ότι δεν ήξεραν πως στο τέλος της διαδρομής του το ομόλογο θα κατέληγε στα ασφαλιστικά ταμεία της Ελλάδας.

Ο υπεύθυνος της JP Morgan για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, T. Στοτ, ισχυρίστηκε ότι η έκδοση του ομολόγου των 280 εκατομμυρίων ευρώ ήταν για το ελληνικό δημόσιο «σχετικά ελκυστική συναλλαγή» και είπε ότι η τράπεζά του το πούλησε στη North σε τιμή που έφτανε στο 92,95% της τιμής. Είπε ακόμη ότι η τράπεζά του δεν «κατέβαλε καμία προμήθεια, δε συναλλάχτηκε με κανένα ασφαλιστικό ταμείο και δε γνώριζε το τίμημα που κατέβαλαν τα ασφαλιστικά ταμεία για να το αγοράσουν» και ισχυρίστηκε ότι δε γνώριζε πως η North δε θα κρατούσε αλλά θα μεταπωλούσε το ομόλογο.

Προκλητικά επιχείρησε να εμφανιστεί και σαν ευεργέτης των ασφαλιστικών ταμείων αφού είπε ότι η πορεία επαναγοράς του ομολόγου (με τους τόκους βέβαια να τους πληρώνουν οι Ελληνες φορολογούμενοι) είναι «μια εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση εκ μέρους της Morgan», η οποία δεν ήταν υποχρεωμένη νομικά να την κάνει.

Από τη μεριά του ο υπεύθυνος της North, Λ. Γιόντροουλ, είπε ότι η εταιρεία του αγόρασε το ομόλογο στην καλύτερη δυνατή τιμή που μπορούσε και δε γνώριζε τους τελικούς αγοραστές του. Ανέφερε ότι ποτέ η εταιρεία του δεν ισχυρίστηκε πως δε θα πωλούσε το ομόλογο και επιτέθηκε στα μέσα ενημέρωσης, λέγοντας ότι έγραψαν πολλά ψέματα για τον επικεφαλής της εταιρείας, Γ. Παπαμαρκάκη. Μάλιστα, για τον τελευταίο είπε ότι ήταν σύμβουλος υπουργού επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Αύριο η κατάθεση Παπαδόπουλου

Ολοκληρώνεται σύντομα η έρευνα

Καταθέτει αύριο με την ιδιότητα του ύποπτου, μετά την προθεσμία που ζήτησε τη Δευτέρα από τον εισαγγελέα, ο τέως ειδικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης Ευγένιος Παπαδόπουλος, ο οποίος κλήθηκε έπειτα από τις αντιφάσεις που διαπιστώθηκαν μεταξύ της κατάθεσής του και του πρώην προέδρου του ΤΕΑΔΥ Αγάπιου Σημαιοφορίδη. Σημειώνουμε ότι ο Αγάπιος Σημαιοφορίδης έχει αποποιηθεί πλήρως των ευθυνών του για την αγορά των ομολόγων, υποστηρίζοντας ότι θεωρούσε πως όλες οι συναλλαγές ελέγχονταν από την Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Απασχόλησης. Αύριο, εξάλλου, θα απολογηθεί και ο Χάρης Αδαμόπουλος, στέλεχος της JP Morgan στην Αθήνα.

Με την ολοκλήρωση και αυτών των καταθέσεων, ολοκληρώνεται η έρευνα για να ακολουθήσει η άσκηση διώξεων και η μεταβίβαση του φακέλου στο Συμβούλιο Εφετών. Στο μεταξύ, στις 21 Ιούνη συγκαλείται η Ολομέλεια των Εφετών, για να ορίσει τον εφέτη ανακριτή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ