ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ
Στον τόπο του εγκλήματος...

Το Πέραμα, εκεί που τα σημάδια από την άγρια αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι ακόμα νωπά, που το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει ατόφια τη σφραγίδα του στην ανεργία που «σπάει κόκαλα», στην πορεία διάλυσης της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, στην επέκταση των πετρελαιοειδών «τα καζάνια του θανάτου», στη μετατροπή του βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας σε ωρολογιακή βόμβα για το περιβάλλον της πόλης και όχι μόνο, επισκέφτηκε χτες ο πρόεδρος αυτού του κόμματος Γ. Παπανδρέου για να αναπτύξει το νέο όραμά του. Για να μιλήσει για ...ένα μοντέλο «πράσινης ανάπτυξης», που θα «μας δώσει νέες δυνατότητες για τη νέα γενιά, θα ανοίξει ευκαιρίες και προοπτικές για πράσινη απασχόληση (σ.σ. πρόκειται προφανώς για νέο όρο του ΠΑΣΟΚ)», που θα «εγγυάται και θα διασφαλίζει την ποιότητα ζωής για όλους τους πολίτες» και θα «προβάλει τη χώρα μας σε ένα διεθνές κίνημα μαζί με μεγάλες φυσιογνωμίες, όπως ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αλ Γκορ (σ.σ. πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ)»!

Τον Γ. Παπανδρέου υποδέχτηκε στις 10 το πρωί στην πλατεία Δημητριάδη, στην είσοδο της πόλης, ο δήμαρχος και «εκλεκτός» του ΠΑΣΟΚ Ι. Γλύκας. «Ξεναγήθηκε» σε μια γειτονιά που εντάχθηκε στο Σχέδιο Πόλεως όταν το Πέραμα είχε αγωνιστική δημοτική αρχή και δήμαρχο τον Γιάννη Πατσιλινάκο, όμως η υποβάθμισή της με ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ πριν και σήμερα της ΝΔ είναι ορατή.

Από εκεί, χωρίς να πει λέξη έστω για την ανεργία και με θέα την Ψυττάλεια, τα καζάνια πετρελαιοειδών, τα κοντέινερ του ΟΛΠ και τη Ζώνη, έκανε τις δηλώσεις του για το ...περιβάλλον, απαιτώντας μέχρι «να φύγουν τα καζάνια»! Ομως, σήμερα ο νομάρχης Πειραιά και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γ. Μίχας έχει εκδώσει άδειες στις εταιρείες πετρελαιοειδών για να παραμείνουν άλλα 10 χρόνια και άδεια επέκτασής τους. Το ΠΑΣΟΚ έχει μετατρέψει τον ΟΛΠ σε Ανώνυμη Εταιρεία εντείνοντας την επιθετικότητά του σε βάρος της πόλης. Οσο για την Ψυττάλεια, που ξαφνικά ανακάλυψε ο Παπανδρέου, ο βιολογικός καθαρισμός θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί, δηλαδή να δουλεύει και το εργοστάσιο ξήρανσης - το οποίο τελικά και μετά από αγώνες των κατοίκων κατασκευάζεται σήμερα - από το 2000! Με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ, το έργο από 182,2 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί, έφτασε τελικά τα 202 εκατ. χωρίς το εργοστάσιο ξήρανσης, το οποίο θα στοιχίσει άλλα 35 εκατ. ευρώ!

Υποσχέσεις κοροϊδίας

Ανακοίνωση της ΚΟ Περάματος του ΚΚΕ για τις επισκέψεις του Γ. Παπανδρέου χτες και του Κ. Καραμανλή πρόσφατα στο Πέραμα

Πρόκληση χαρακτηρίζει η Κομματική Οργάνωση Περάματος του ΚΚΕ την επίσκεψη τόσο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, χτες, όσο και αυτή του πρωθυπουργού, πριν από πέντε μέρες στο Πέραμα, την πόλη «της ανεργίας, της φτώχειας και της εγκατάλειψης, που είναι συνέπεια των αντιλαϊκών πολιτικών τις οποίες όλα αυτά τα χρόνια υλοποιούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

«Ζητάνε, επισημαίνεται, την ψήφο του λαού του Περάματος κάνοντας εξαγγελίες και δίνοντας υποσχέσεις κοροϊδίας στους εργαζόμενους», όταν αυτοί με την πολιτική τους απαξιώνουν και συρρικνώνουν τη Ζώνη, με αποτέλεσμα μόλις προχτές άλλοι δύο να προστεθούν στη λίστα των σακατεμένων, μετέτρεψαν το βιολογικό καθαρισμό της Ψυττάλειας σε βόμβα για το περιβάλλον, επεκτείνουν από κοινού τις εγκαταστάσεις των εταιρειών πετρελαιοειδών, τζογάρουν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μετατρέπουν τους δήμους σε επιχειρήσεις χαρατσώνοντας τους εργαζόμενους, διογκώνουν την ανεργία, εντείνουν τη λιτότητα, εμπορευματοποιούν και διαλύουν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, και όλα αυτά για την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Την ίδια πολιτική ακολούθησαν και ακολουθούν και οι «εκλεκτοί» τους δήμαρχοι στην πόλη, χτες ο Ι. Λαγουδάκος της ΝΔ, σήμερα ο Ι. Γλύκας του ΠΑΣΟΚ.

«Οι εργαζόμενοι του Περάματος - συνεχίζει -, οι μικρομεσαίοι έχουν βγάλει πια τα συμπεράσματά τους. Ξέρουν ότι δεν έχουν τίποτα πια να περιμένουν από μια κυβέρνηση είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ». «Σήμερα οι εργαζόμενοι είναι ανάγκη να εγκαταλείψουν τα δυο κόμματα του μεγάλου κεφαλαίου, να αποδυναμώσουν την εκλογική και πολιτική δυνατότητα του δικομματισμού να επιβάλλει νέα αντεργατικά μέτρα. Καμία εμπιστοσύνη ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μπορεί να αλλάξουν και να γίνουν κόμματα φιλολαϊκά».

Η Κομματική Οργάνωση καλεί τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τις γυναίκες, τη νεολαία τη δυσαρέσκειά τους να μην τη διοχετεύσουν προς τον ΣΥΝ και τον ΛΑ.Ο.Σ., τα αναχώματα του δικομματισμού, αλλά να στηρίξουν μαζικά το ΚΚΕ «δίνοντας νέα δυναμική στους αγώνες για μια καλύτερη ζωή».

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΦΑΓΕΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ
Στην Ιταλία μεταφέρεται η υπόθεση

Στην Ιταλία μεταφέρεται η υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων που διεκδικούν οι συγγενείς των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, από τα ναζιστικά στρατεύματα στην Κατοχή. Καθώς το Εφετείο της Φλωρεντίας, στις αρχές Μάη, έκανε αποδεκτό αίτημα των εναγόντων για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου επί ιταλικού εδάφους, προκειμένου να αποζημιωθούν κατά ένα μέρος οι συγγενείς των θυμάτων. Κατόπιν τούτου, στις 8/6, ενεγράφη υποθήκη για την κατάσχεση των κτιριακών εγκαταστάσεων του γερμανοϊταλικού συνεδριακού κέντρου στο Κόμο της Β. Ιταλίας, της γνωστής «Βίλα Βιγκόνι», προκειμένου να βγει σε πλειστηριασμό.

Υπενθυμίζεται πως ανάλογη απόφαση είχε παρθεί και στην Ελλάδα με την ιστορική απόφαση του Αρείου Πάγου, το 1997, επικυρώνοντας την πρωτόδικη απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς για την κατάσχεση των εγκαταστάσεων του ινστιτούτου «Γκαίτε». Ομως το θέμα πάγωσε με παρέμβαση της κυβέρνησης Σημίτη για να μη χαλάσει το κλίμα των ελληνογερμανικών σχέσεων, όπως πρόβαλαν. Την ίδια ώρα η Γερμανική κυβέρνηση προβάλλει ζήτημα ετεροδικίας. Κάτι που, βεβαίως, φαίνεται προβάλλει και στην περίπτωση της Ιταλίας και αναμένεται η υπόθεση να ακολουθήσει τον ίδιο, ακριβώς, δρόμο σε συνεννόηση της κεντροαριστερής κυβέρνησης Πρόντι με τη γερμανική κυβέρνηση. Η τελευταία προσπαθεί να αποφύγει την υποχρέωσή της για αποζημίωση των θυμάτων του ναζισμού. Ενώ μεγάλες είναι οι ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων που, στο όνομα των φιλικών σχέσεων, αρνούνται να διεκδικήσουν την πληρωμή από τη Γερμανία των γερμανικών οφειλών στη χώρα μας.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΕΛ.ΑΣ.
Δεκαπέντε μέρες αργία και... ξεμπέρδεψαν

Μόλις σε αργία 15 ημερών καταδίκασε το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ελληνικής Αστυνομίας, (ΕΛ.ΑΣ.) τον αστυνομικό διευθυντή και πρώην προϊστάμενο της κρατικής ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Ν. Παππά που εμπλέκεται στην υπόθεση ξυλοδαρμού του Κύπριου φοιτητή Αυγουστίνου Δημητρίου, που έγινε το βράδυ της 17ης Νοέμβρη του 2006 στη Θεσσαλονίκη. Στη γνωστή υπόθεση της «ζαρντινιέρας».

Ο αστυνομικός διευθυντής παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο με προτεινόμενη ποινή την «αργία με απόλυση». Τελικά έπεσε στα μαλακά, αν και όπως προέκυψε από την Ενορκη Διοικητική Εξέταση, ήταν παρών στο περιστατικό, αδράνησε και δεν παρενέβη προκειμένου να σταματήσει άμεσα την ασκούμενη σωματική βία σε βάρος του νεαρού. Αρκέστηκε μόνο σε προφορική εντολή προς τους αδικοπραγούντες αστυνομικούς που εκείνη την ώρα σάπιζαν στο ξύλο τον Κύπριο φοιτητή.

Ο αξιωματικός της αστυνομίας, στην απολογία του, προκειμένου να εμφανίσει ελαφρυντικά, υποστήριξε ότι οι επικεφαλής αστυνομικοί της δύναμης που βρισκόταν στο σημείο εκείνο το βράδυ, δεν κατονόμαζαν τους αστυνομικούς που χτύπησαν τον Κύπριο κάτι που αντίθετα έπραξε ο ίδιος αποκαλύπτοντάς τους.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα κριθούν από τα αρμόδια Πειθαρχικά της ΕΛ.ΑΣ. και οι υπόλοιποι επτά αστυνομικοί που κατηγορούνται, ενώ το ποινικό μέρος της υπόθεσης έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης στις 28 Νοέμβρη 2007.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Ναυάγησε η συνεργασία με τους «Οικολόγους - Πράσινους»

Σε ναυάγιο οδηγήθηκαν οι συνομιλίες του ΣΥΝ με την κίνηση «Οικολόγοι Πράσινοι» για εκλογική συνεργασία, μετά την απόρριψη από τον Συνασπισμό του αιτήματός τους να αναγράφεται στα ψηφοδέλτια ολόκληρο το όνομα της κίνησης. Το «ναυάγιο» όξυνε περαιτέρω τα ήδη τεταμένα πνεύματα στην Κουμουνδούρου, μεταξύ της ανανεωτικής πτέρυγας που ήθελε τη συνεργασία και του «αριστερού ρεύματος». Εξάλλου, οι ανανεωτές από καιρό είχαν καταγγείλει την πλειοψηφία για «παρελκυστική» τακτική προκειμένου να μην έχουν αίσια κατάληξη οι συνομιλίες με τους «Οικολόγους - Πράσινους».

Η πανελλαδική συνδιάσκεψη των ανανεωτών το ερχόμενο Σάββατο, όπου και θα συγκροτηθεί και τυπικά η «Ανανεωτική Πτέρυγα», εξελίσσεται σε «αγκάθι» στις σχέσεις τους με τον Αλ. Αλαβάνο, ο οποίος φέρεται ενοχλημένος που επιλέχτηκε η προεκλογική περίοδος για μια τέτοια κίνηση. Στην τελευταία συνεδρίαση της ΠΓ εξέφρασε σε έντονο ύφος την ενόχλησή του και ιδιαίτερα για το σημείο των θέσεων που έχουν δώσει στη δημοσιότητα οι ανανεωτές όπου του χρεώνουν τη «μετάλλαξη» του Συνασπισμού.

Στις θέσεις τους οι ανανεωτές καταγγέλλουν την πλειοψηφία ότι μετά από μια περίοδο «μεθοδευμένης απόκρυψης των πραγματικών της προθέσεων, εμφανίζει σήμερα καθαρά το πολιτικό σχέδιο που έχει, υπέρβασης του σημερινού ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ». Αναφέρουν ακόμα ότι «ο Πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, ο Γραμματέας της ΚΠΕ και άλλα στελέχη της ηγεσίας του, σαφώς διατύπωσαν τις απόψεις - αποφάσεις τους, επιδίωξή τους είναι ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ να μεταλλαχθεί, να μετασχηματιστεί και να αλλάξει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ