ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
Η άρση της... άρσης

Η κυβέρνηση της Ιορδανίας ακύρωσε απόφαση που προ μηνός είχε λάβει για άρση της αναγνώρισης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων

Η ακύρωση της απόφασης της ιορδανικής κυβέρνησης για την άρση της αναγνώρισης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου, πρόσφερε στην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μια ευκαιρία για να προβάλει ως επιτυχία την επίσκεψη που πραγματοποίησε σε Ισραήλ, Παλαιστίνη και Ιορδανία το περασμένο διήμερο.

Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών διατύπωσε τη «μεγάλη ικανοποίηση» της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάκληση της άρσης της αναγνώρισης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου από την ιορδανική κυβέρνηση. Η δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη έγινε μετά τη συνάντησή της με τον Ιορδανό ομόλογό της Αμπντελιλάχ Χατίμπ, ο οποίος έκανε λόγο για «νέα αρχή» στις σχέσεις Ιορδανίας - Πατριαρχείου.

Στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν, η υπουργός ανέφερε ότι οι δύο χώρες συμφωνούν να στηριχτεί ο πανάρχαιος θεσμός του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και ο αυτοδιοίκητος χαρακτήρας του και ότι το Πατριαρχείο θα πρέπει να ανταποκριθεί στις ανάγκες όλου του ποιμνίου. «Θα συνεχίσουμε μαζί με την ιορδανική κυβέρνηση να στηρίζουμε το Πατριαρχείο με όλες μας τις δυνάμεις» τόνισε. Ο Χατίμπ ανέφερε ότι γίνεται νέα αρχή στις σχέσεις της Ιορδανίας και της ορθόδοξης κοινότητας αφενός, και του Πατριαρχείου αφετέρου, και διαβεβαίωσε ότι η ιορδανική κυβέρνηση θα διαφυλάξει το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τα δικαιώματα των Ιορδανών μελών του. «Το Υπουργικό Συμβούλιο εξέδωσε χτες βράδυ απόφαση με την οποία ακύρωσε την απόφαση που είχε λάβει πριν ένα μήνα για άρση της αναγνώρισης. Πιστεύουμε ότι αυτό αποτελεί νέα αρχή», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας.

Περί Μέσης Ανατολής

Στη διάρκεια της συνάντησης με τον Ιορδανό υπουργό Εξωτερικών, και με τον πρωθυπουργό Αλ Μπαχίτ που ακολούθησε, η Ντόρα Μπακογιάννη είχε μια συνολική συζήτηση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. «Η ελληνική και η ευρωπαϊκή προσπάθεια είναι να στηρίξουμε την επανέναρξη του ειρηνευτικού διαλόγου και κάθε πρωτοβουλία που θα οδηγήσει στην ειρήνευση την περιοχή. Η Ελλάδα είναι η πιο κοντινή ευρωπαϊκή χώρα στη Μέση Ανατολή και μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παίζει ιδιαίτερο ρόλο στις προσπάθειες τις ΕΕ προς την κατεύθυνση της ειρήνευσης» δήλωσε.

Ο Ιορδανός ομόλογός της εξέφρασε την εκτίμηση της χώρας του για την ανάμειξη και την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συμβάλει στην ειρήνευση και στη βελτίωση της κατάστασης των Παλαιστινίων και τόνισε ότι προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας με την Ελληνίδα ομόλογό του και στην ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας - Ιορδανίας. Η περιοδεία της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή ολοκληρώνεται σήμερα με την επίσκεψή της στη Βηρυτό.

O Πλαστήρας και o Παπάγος

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θυμάται συχνά το σύνθημα «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος», για να επιτεθεί στο ΚΚΕ, που εκτιμά ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν την ίδια πολιτική.

Βεβαίως, ότι έχουν την ίδια πολιτική το υποστηρίζει και το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων, με βάση την πείρα τους, ενώ δε λείπουν και οι πολιτικοί που κάνουν συστάσεις για κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (π.χ. Κ. Μητσοτάκης).

Υπάρχουν τόσες αποδείξεις για την κοινή πορεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπέρ του κεφαλαίου και κατά του λαού, που κάνουν τελείως άχρηστη την αναδρομή στο παρελθόν για να βρεθούν επιχειρήματα περί του αντιθέτου, όπως κάνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο είναι ηθικό και σώφρον, όταν ανατρέχει κανείς σε ιστορικά γεγονότα, να στέκεται μπροστά τους με τη μεγαλύτερη δυνατή αντικειμενικότητα. Διαφορετικά υπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες.

Ο στρατάρχης Αλεξ. Παπάγος ίδρυσε τον «Ελληνικό Συναγερμό» με την υποστήριξη των ΗΠΑ και του εγχώριου κεφαλαίου. Πρωτοστάτησαν σε αυτό οι εκδότες Δημήτρης Λαμπράκης («ΒΗΜΑ», «ΝΕΑ»), Γεώργιος Βλάχος («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»), Αχιλλέας Κύρου («ΕΣΤΙΑ») και άλλοι. Από το 1952 η πλουτοκρατία και ο ξένος παράγοντας ήθελαν μια ισχυρή κυβέρνηση της «Κεντροδεξιάς». Μέχρι τότε προτιμούσαν κυβέρνηση του «Κέντρου», των Νικ. Πλαστήρα και Σοφ. Βενιζέλου.

Οι εκλογές του 1952 έγιναν με το πλειοψηφικό σύστημα που ψήφισε και η ΕΠΕΚ του στρατηγού Πλαστήρα. Ετσι ο Παπάγος, αν και πήρε το 49,2% των ψήφων, εξέλεξε 240 βουλευτές, με τις πλάτες και του Πλαστήρα. Η ΕΔΑ, αν και συγκέντρωσε το 9,5%, δεν εξέλεξε ούτε έναν!

Ταυτόχρονα ο δεξιός Παπάγος ενισχύθηκε και από τους «φιλελεύθερους», με πρώτον και καλύτερο τον Γεώργιο Παπανδρέου, ο οποίος πήγε με τον Παπάγο, με τη μεσολάβηση του Δ. Λαμπράκη, του μεγαλοβιομηχάνου Μποδοσάκη και άλλων, για να εκλεγεί βουλευτής. Και εκλέχτηκε.

Μαζί με τον Γεώργιο Παπανδρέου προσχώρησαν στο «Συναγερμό» του Παπάγου και άλλοι τριάντα πέντε βουλευτές και υπουργοί του «Κέντρου» (Εμμ. Τσουδερός, Σταμ. Μερκούρης κ.ά.). Αυτά είναι τα γεγονότα.

Αλλά, πέρα από αυτά, καλό θα ήταν να «θυμηθεί» η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τα εξής:

1. Οταν οι Γερμανοί πλησίαζαν στην Αθήνα (1941), ο Πλαστήρας κάλεσε το λαό να υποταχθεί και συνιστούσε τη δημιουργία φιλογερμανικής κυβέρνησης («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», 14/9/1998), ενώ στη διάρκεια της Κατοχής βρισκόταν στη Γαλλία! Από την άλλη, ο Γ. Παπανδρέου, ο Θεμ. Σοφούλης και άλλοι «Κεντρώοι», θεωρούσαν επιβεβλημένο να στηριχτεί η κυβέρνηση Τσολάκογλου, των δοσίλογων! (Κομνηνού Πυρομάγλου, «Γ. Καρτάλης», τ. Α, σελ.136-137).

2. Ο Νίκος Μπελογιάννης και οι Μπάτσης, Αργυριάδης, Καλούμενος, εκτελέστηκαν επί κυβερνήσεως Πλαστήρα.

Αλλά είπαμε: Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ κρίνονται με βάση τη σημερινή και την προηγούμενη πολιτική τους και όχι με βάση τις πράξεις των προγόνων τους. Γι' αυτούς, μπορούν απλώς να είναι περήφανοι.


Του
Μάκη ΜΑΪΛΗ*
*Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Εθνος» χτες Τετάρτη

Χειρουργήθηκε ο αρχιεπίσκοπος

Μ' επιτυχία πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με τους γιατρούς του Αρεταίειου νοσοκομείου, η χειρουργική επέμβαση στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο για την αντιμετώπιση της στένωσης του αυλού του εντέρου. Ο αρχιεπίσκοπος έμεινε στο χειρουργείο τέσσερις ώρες. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος υποβλήθηκε στην προγραμματισμένη εγχείριση για το πρόβλημα του παχέος εντέρου. Η εγχείριση ήταν ριζική και επιτυχής. Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος θα μείνει στη μονάδα εντατικής θεραπείας, χωρίς όμως ανάγκη ειδικής υποστήριξης. Από τις προεγχειρητικές εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι συνυπάρχει ένα χρόνιο πρόβλημα του ήπατος. Εγιναν γι' αυτό, οι απαιτούμενες διαπιστώσεις στη διάρκεια της εγχείρισης και έγιναν επίσης ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις. Η ενδεχόμενη πληρέστερη αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος θα γίνει βάσει των αποτελεσμάτων σε εύλογο χρόνο.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Απαγόρευσε συγκεντρώσεις ΚΚΕ και ΚΝΕ!

Φιρμάνι... απαγόρευσης δύο πολιτικών εκδηλώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην πλατεία Γαρδένιας του Ζωγράφου έβγαλε ο γνωστός για τις απόψεις του δήμαρχος της πόλης Καζάκος. Πρόκειται για πολιτική συγκέντρωση του Κόμματος που έχει προγραμματιστεί για σήμερα Πέμπτη και για την καθιερωμένη προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ που έχει προγραμματιστεί για τις 19 Ιούνη. Και οι δύο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Ο δήμαρχος Ζωγράφου, με ύφος που θυμίζει άλλες εποχές, διαμήνυσε ότι δεν επιτρέπονται οι λαϊκές συναθροίσεις και πολιτικές συγκεντρώσεις στην πλατεία Γαρδένιας, διότι θα... καταστραφεί η πλατεία από τους συγκεντρωμένους. Σε μια εκδήλωση... γενναιοδωρίας επέτρεψε να διεξαχθούν οι συγκεντρώσεις στον παρακείμενο πεζόδρομο.

Με ανακοίνωση - καταγγελία οι ΚΟ Ζωγράφου του ΚΚΕ και οι ΟΒ της ΚΝΕ τονίζουν ότι ο δήμαρχος ενοχλείται από τη δραστηριότητα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και σε ό,τι αφορά στα... επιχειρήματά του αναφέρουν ότι δεν είναι παρά «αντιδημοκρατικές προφάσεις για την αμαρτωλή πολιτική πρακτική του στο ρυθμό των κυβερνητικών κριτηρίων να μετατρέψει την κεντρική πλατεία της συνοικίας σε προαύλιο του ιδιωτικού καταστήματος στην πλατεία».

«Η φροντίδα του κ. δημάρχου - καταλήγει η ανακοίνωση - είναι να προστατευτεί η εμπορευσιμότητα της πλατείας μετά την απόφασή του να εκχωρηθούν σε ιδιώτη επιχειρηματία οι δημοτικές εγκαταστάσεις της πλ. Γαρδένιας. Δε γνωρίζει φαίνεται ότι οι πλατείες είναι δημόσιοι κοινωνικοί χώροι συνάντησης και λαϊκής συνάθροισης».

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Πέμπτη, στις 9 το βράδυ, την εκπομπή «Προεκτάσεις». Ο Κώστας Καραχάλιος συζητά με τους καλεσμένους του ενόψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΜΕ.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Πέμπτη

-- Στις 8 μ.μ. στην πλατεία Γαρδένιας του Ζωγράφου θα μιλήσει ο Ορ. Κολοζώφ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Συγκέντρωση της ΚΟ Δικηγόρων, στις 8.30 μ.μ., στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά (Καραΐσκου 119, πλ. Κοραή). Θα μιλήσει η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ και -δημοτική σύμβουλος του Δήμου Πειραιά.

-- Συγκέντρωση της ΚΟ εργαζομένων Δήμου Νίκαιας, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νίκαιας. Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της ΚΟΠ.

-- Συγκέντρωση της ΚΟ Ευγένειας - Χαραυγής, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Ευγένειας. Θα μιλήσει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΠ.

-- Η ΑΕ Εορδαίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Οι εξελίξεις στο Ασφαλιστικό και οι θέσεις του ΚΚΕ», στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας. Θα μιλήσει ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΑΕ Θήβας του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση στις 8 μ.μ. στο καφενείο «Ραχούτη» στις Πλαταιές. Θα μιλήσει ο Β. Ξένος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ