ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Ιούνη 2007
Σελ. /32
Βάλε τέλος στο χειροκρότημα

Του Γιάννη Δερμεντζόγλουαπό τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλουαπό τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Ξάφνου μας προέκυψε και βδομάδα περιβάλλοντος. Οχι γιατί καθιερώθηκε κάτι τέτοιο, αλλά γιατί ο πολύς κύριος Γκορ βρίσκεται στην Ελλάδα για να προωθήσει το βιβλίο του (αυτή είναι η επίσημη εκδοχή).

Ετσι, όπως μόλις έφτασε ο Μπερνς άρχισαν να τρέχουν όλοι μαζί για διαπιστευτήρια, έτσι και με τον Γκορ. Ετρεξαν όλοι μαζί να δηλώσουν υπερασπιστές του περιβάλλοντος.

Είναι αυτοί, όλοι μαζί, που χειροκροτούσαν και όταν οι βόμβες που σέβονται το περιβάλλον, οι βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, έπεφταν στη Γιουγκοσλαβία, έχοντας στα πτερύγιά τους τις υπογραφές και του Μπερνς και του Γκορ και αυτωνών που εδώ τους χειροκροτούν.

Εσύ, βέβαια, πρέπει να θυμάσαι πως όταν αυτοί σου μιλούν για το περιβάλλον, ήδη έχουν δώσει την έγκρισή τους για να κυκλοφορεί μέσα από τα τρόφιμα νόμιμα κάθε είδους τοξίνη που σε σκοτώνει. Τα περίφημα συντηρητικά, που τώρα αποκαλύπτεται πως είναι σκέτος θάνατος, έχουν εγκριθεί με τις περίφημες εγκριτικές πράξεις που βλέπεις να είναι τυπωμένες στην ετικέτα ενός αθώου σνακ.

Κοινώς: Κάθε διακήρυξη υπέρ του περιβάλλοντος που γίνεται από αυτούς που έχουν θεό τους το καπιταλιστικό κέρδος είναι μόνο «πράσινα άλογα σε κόκκινο χορτάρι».

Πάμε για άλλα: Στην αρχή ήταν το τρίπτυχο Ντελόρ: Ανάπτυξη, Ανταγωνιστικότητα, Απασχόληση (η περίφημη Λευκή Βίβλος σε εφαρμογή της συνθήκης του Μάαστριχτ). Είχε προβληθεί σα νίκη των σοσιαλδημοκρατών έναντι των νεοφιλελεύθερων. Μετά έγινε Ανάπτυξη, Ανταγωνιστικότητα, Εκπαίδευση, Απασχόληση (η στρατηγική της Λισαβόνας). Αυτό χαρακτηρίστηκε σα νεοφιλελεύθερο κείμενο. Δε διαφέρουν ούτε σε ένα κόμμα ως προς τα 3 «Α». Οσο για την Εκπαίδευση, ως προϋπόθεση για να εξασφαλίζονται τα 3 «Α», είναι το στοιχείο που συμφωνούν και τα δύο ρεύματα.

Σημαίνουν αυτά πως και μόνο η διακήρυξη του τετράπτυχου είναι ικανή συνθήκη για την καταψήφιση και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Υπερασπίζουν την ίδια στρατηγική. Είναι στρατηγική του κεφαλαίου. Είναι στρατηγική ενάντια στα λαϊκά στρώματα. Στη γλώσσα των καπιταλιστών και των κυβερνήσεων που δουλεύουν γι' αυτούς, Ανάπτυξη σημαίνει ανάπτυξη κερδών, Ανταγωνιστικότητα σημαίνει μισθολογικό γονάτισμα των εργατών, Απασχόληση σημαίνει κατάργηση του δικαιώματος στη δουλιά για όλους, κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, σημαίνει εργάτες - λάστιχο. Εκπαίδευση σημαίνει διδασκαλία στην υποταγή για να διασφαλιστούν τα 3 «Α».

Οι επιπτώσεις αυτής της στρατηγικής οδηγούν αναγκαστικά σ' αυτό που οι αστοί ονομάζουν κοινωνική σύγκρουση και άρα και σε αναζήτηση του πολιτικού υποκειμένου που θα εκφράσει σ' αυτή τη σύγκρουση τα συμφέροντα των εργατών. Στην πρόληψη αυτής της πιθανότητας - κι επειδή τα πολιτικά αναχώματα δε λειτουργούν πάντα, ενίοτε και καταρρέουν - έρχονται να απαντήσουν με αποφάσεις για ακόμα μεγαλύτερη καταστολή. Οχι γιατί είναι κακοί άνθρωποι - που είναι, αλλά γιατί αυτό είναι μονόδρομος για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής. Είναι αυτό ακριβώς που κρύβει ο ΣΥΝ όταν επιμένει πως είναι καλό το ταξίδι (ΕΕ) αλλά κακός ο καπετάνιος (που υλοποιεί την κοινή στρατηγική).

Η καπιταλιστική πραγματικότητα λέει πως η φτώχεια δεν ακουμπάει μόνο το περίφημο 20%, αλλά και το 50% των εργατών που επίσημα εισπράττουν μεικτά 900 ευρώ. Λέει επίσης πως τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα, καθώς οι καπιταλιστές αξιώνουν να αυξάνει η μερική απασχόληση, που σήμερα ακόμα την προβάλλουν ως λύση στην ανεργία. Λέει, ακόμα, ότι ο εργάτης, όσο κι αν «αποταμιεύει», αν δεν είναι κάτοχος ο ίδιος και του ταμείου και της εξουσίας πάνω σ' αυτό, θα φτάνει ως το θάνατο στα γόνατα.

Διά ταύτα: Δεν αρκούν τα κλάματα εκ των υστέρων. Δυνατό ΚΚΕ τώρα!


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΜΙΑ, ΚΟΙΝΗ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΣ

Η ΕΥΗΜΕΡΙΑ: «Λιγότερα από 922 ευρώ το μήνα κερδίζει το 50% των μισθωτών, ενώ οι θέσεις εργασίας με μερική απασχόληση αυξάνονται με τριπλάσιο ρυθμό σε σύγκριση με τις θέσεις πλήρους απασχόλησης. Η μέση αμοιβή για τους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση διαμορφώθηκε στα 1.154 ευρώ, ενώ για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση δεν ξεπερνά τα 456 ευρώ (τα στοιχεία από το ΙΚΑ / «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ: «Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό που εφάρμοσαν τα περισσότερα κράτη μέλη του οργανισμού κατά τα προηγούμενα χρόνια ήταν επώδυνες, οδηγώντας σε μείωση των συντάξεων και σε περισσότερα έτη παραμονής στην εργασία. Στον ίδιο δύσκολο δρόμο θα πορευτεί και η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές στη χώρα μας» (το άρθρο στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: «Τη δημιουργία πανευρωπαϊκών βάσεων δεδομένων ενέκρινε το Συμβούλιο Υπουργών της Ενωσης (...) το σύστημα VIS προβλέπει τη δημιουργία βάσης δεδομένων στην οποία θα καταχωρηθούν μέχρι και 70 εκατομμύρια άτομα (...) πρόκειται για τη μεγαλύτερη τέτοια βάση δεδομένων στον κόσμο» (το ρεπορτάζ στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ: «Αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης είναι ο κεντρικός στόχος του επιχειρησιακού προγράμματος του υπουργείου Παιδείας για την εξαετία 2007-2013 και εδράζεται στο τετράπτυχο «Ανάπτυξη - Ανταγωνιστικότητα - Εκπαίδευση - Απασχόληση"» (το θέμα στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Προκαλεί με το «ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ» της λεγόμενης αμερικανικής βοήθειας...

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ στην Ελλάδα

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η κυβέρνηση «ξαναγράφει» (την) Ιστορία

Η ΑΥΓΗ: Καταστολή χωρίς σύνορα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: JP Morgan και North Asset σε διαμάχη για τα ομόλογα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΚΑΡΦΩΣΕ Κουρή η JP Morgan

ΤΑ ΝΕΑ: Θύελλα για Κουρή προκαλεί η JP Morgan

Ο ΛΟΓΟΣ: ΣΤΑ ΑΚΡΑ η κόντρα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Η ΧΩΡΑ: Πώς θα γίνει η επάνδρωση της σύγχρονης Αγροφυλακής

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΒΓΑΙΝΕΙ ΛΑΔΙ ΤΟ ΚΑΡΤΕΛ των βιομηχανιών γάλακτος

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ο φόβος για ακριβό χρήμα φρενάρει τώρα τις μετοχές

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 11.396 νέες προσλήψεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Τιμή για την Τουρκία το Πατριαρχείο»

ΕΘΝΟΣ: Η ΠΟΡΕΙΑ των βάσεων σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Πράσινα άλογα

«Μετά τις εκλογές η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με ένα αυτόνομο υπουργείο Περιβάλλοντος, θα εφαρμόσει μια σειρά πολιτικών που θα αλλάξουν τα δεδομένα. Από το "πρασίνισμα" του φορολογικού συστήματος, έτσι ώστε να μετακινηθεί το φορολογικό βάρος προς λειτουργίες και προϊόντα που προκαλούν περιβαλλοντική επιβάρυνση. Μέχρι την εμμονή στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση της ενεργειακής έντασης. Το ΠΑΣΟΚ έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένες θέσεις και έχει αναλάβει προγραμματικές δεσμεύσεις για όλα αυτά. Ομως, ούτε αυτές θα αποδειχθούν επαρκείς αν δεν γίνουν οργανικό μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας, η οποία θεμελιώνεται στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών» (από άρθρο του Γ. Παπανδρέου στα «ΝΕΑ»).

Σε κόκκινο χορτάρι

«Εξι χρωστικές ουσίες - Ε102 ταρτραζίνη, Ε110 πορτοκαλοκίτρινο S, Ε122 αζορουμπίνη, καρμεζίνη, Ε123 αμάρανθος, Ε124 ερυθρό κοχενίλης, Ε151 λαμπρό μαύρο ΒΝ - που θα μπορούσαν "να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις". Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και με τα συντηρητικά. Οι συντηρητικές ουσίες Ε210 βενζοϊκό οξύ, Ε211 βενζοϊκό νάτριο και Ε212 βενζοϊκό κάλιο "μπορούν να προκαλέσουν ελαφρό ερεθισμό της επιδερμίδας, των οφθαλμών και των βλεννογόνων", ενώ οι ουσίες Ε220 διοξείδιο του θείου, Ε221 θειώδες νάτριο, Ε222 διθειικό νάτριο, Ε223 μεταδιθειικό νάτριο, Ε224 μεταδιθειικό κάλιο και Ε228 διθειικό κάλιο, σε σπάνιες περιπτώσεις, "μπορεί να προκαλέσουν οξείες αντιδράσεις υπερευαισθησίας και βρογχοσπασμό"» (το θέμα σε «ΤΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ» / «ΤΑ ΝΕΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ