ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Ιούνη 2007
Σελ. /32
Αλλο αντιπαράθεση και άλλο ταξικό συμφέρον

Γρηγοριάδης Κώστας

Τι τα θέλεις... Ο,τι και να λέμε εμείς θεωρητικά, τα λέει πάντα καλύτερα εκείνος που τον ενδιαφέρει άμεσα και πρακτικά, γιατί έχει το άμεσο ταξικό συμφέρον. Αντιγράφουμε το πρωτοσέλιδο σχόλιο από το χτεσινό «Βήμα»:

«Στον κόσμο των επιχειρήσεων αναφέρεται ως συμβουλή "μην υβρίζετε εκείνους με τους οποίους αύριο μπορεί να χρειαστεί να συνεργαστείτε!". Αν η συμβουλή αυτή έχει την αντιστοιχία της στο πολιτικό γίγνεσθαι, θα δυσκολευτούν πολύ στο μέλλον οι κινήσεις, που θα μπορούσαν, να λύσουν ορισμένα από τα μόνιμα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας. Αλλο αντιπαράθεση και άλλο ύβρις».

Για όποιον δεν κατάλαβε το συμπυκνωμένο λόγο - καημό της εφημερίδας είναι ότι το κεφάλαιο (και όχι η χώρα) απαιτεί αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις. Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ συμφωνούν για το περιεχόμενο αυτών των μεταρρυθμίσεων, αλλά ο καθένας χωριστά θέλει να διαχειριστεί την κυβερνητική εξουσία και να τις προωθήσει. Από εκεί προκύπτει και ο ανταγωνισμός μεταξύ τους, που σε περιπτώσεις μπορεί να καταλήγει και σε φραστικές κορόνες. Εδώ είναι, όμως, που προκύπτει η αγωνία του κεφαλαίου, έτσι όπως τη διατυπώνει το «Βήμα», γιατί καθώς σκέπτεται σωστά για τα συμφέροντα της αστικής τάξης θυμίζει πως αυτό που προέχει είναι οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, που, για να περάσουν, ίσως χρειαστούν τη συνεργασία όλων εκείνων που τις έχουν στη στρατηγική τους. Μετά απ' αυτά, το μόνο που έχουμε εμείς να πούμε είναι πως η προτεραιότητα του κεφαλαίου είναι ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα και, άρα, πρέπει να καταψηφιστούν τα κόμματα της δικομματικής εναλλαγής για να μη γίνει ποτέ πράξη...

Αστικές και μικροαστικές αντιφάσεις

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιφανείς εκπρόσωποι της αστικής τάξης στη χώρα μας, όπως ο κ. Μητσοτάκης, παραδέχονται και υπογραμμίζουν το ρόλο των Εγγλέζων και Αμερικανών ιμπεριαλιστών για την καθυπόταξη του ελληνικού λαού. Εχουν κάθε λόγο να είναι ευγνώμονες. Βεβαίως, δεν είναι μόνο το «σχέδιο Μάρσαλ», στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης, που αποδεικνύει την άμεση ανάμειξη των ΗΠΑ στην εξέλιξη της πολιτικής διαπάλης στη χώρα μας, μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι και οι Αμερικανοί στρατηγοί, που έδιναν συμβουλές, οδηγίες, ακόμα και εντολές στον κυβερνητικό στρατό κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, τα φορτία με βαρύ οπλισμό και πυρομαχικά που του παρέδωσαν δωρεάν, είναι ακόμα οι Αμερικανοί πιλότοι που βομβάρδιζαν τους αντάρτες με ναπάλμ ή έκαναν αναγνωριστικές πτήσεις, όπως αυτός που το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε στο Καρπενήσι.

Τι λέει για όλα αυτά το πολυσυζητημένο βιβλίο Ιστορίας της Εκτης Δημοτικού στη μια σελίδα που αφιερώνει στον Εμφύλιο Πόλεμο; Το λιγοστό κείμενο της σελίδας καταλαμβάνεται κυρίως από μια «μαρτυρία», που επαναλαμβάνει με κάθε τρόπο ότι δεν υπήρξε απολύτως καμία εμπλοκή των ξένων, ότι μόνο ο αδερφός σκότωνε τον αδερφό. Αυτά λέει το βιβλίο της κ. Ρεπούση της ...ριζοσπαστικής αριστεράς.

Τους έχουν πάρει χαμπάρι...

Μόνοι τους παραδέχονται πλέον ανοιχτά και δημόσια ότι δεν υπάρχουν διαφορές πολιτικής ουσίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά μετά τους φταίει το ΚΚΕ που απλά έγκαιρα διαπίστωσε αυτό που έχει γίνει πλέον πανθομολογούμενη αλήθεια. Ιδού τι είπε χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς (στην παρουσίαση βιβλίου του γαλάζιου βουλευτή Σ. Χατζηγάκη), για τις διαφορές μεταξύ των κεντροδεξιών και κεντροαριστερών κομμάτων: «Στο οικονομικό πεδίο, η διαφορά των λεγόμενων "κεντροδεξιών" με τα λεγόμενα "σοσιαλδημοκρατικά" κόμματα, είναι ότι τα δεύτερα αντιλαμβάνονται μεν την ανάγκη να εφαρμοστούν οι αρχές της ελεύθερης οικονομίας, αλλά προσπαθούν συνήθως να το κάνουν πιο "επιτηδευμένα"... 'Η μάλλον προσπαθούν να το κάνουν "χωρίς να μας πάρουνε χαμπάρι"... Να βαφτίσουν κάπως αλλιώς αυτήν την πολιτική... Να τη νοθεύσουν. Και ταυτόχρονα, γίνεται απόπειρα να βαφτιστεί "σκληρός" και "ανάλγητος" ο φιλελευθερισμός, λες και οι σοσιαλδημοκράτες έχουν από κάπου κληρονομήσει το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας».

Οταν οι ίδιοι περιγράφουν τόσο γλαφυρά και εύστοχα την ταύτισή τους στην αντιλαϊκή στρατηγική, είναι καιρός τα λαϊκά στρώματα να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να άρουν την ανοχή στους γαλαζοπράσινους διαχειριστές της βαρβαρότητας.

ΥΓ: Οσο για τους «σοσιαλδημοκράτες» διαχειριστές, τους έχει πάρει ο κόσμος χαμπάρι εδώ και πολλά χρόνια...

Ανησυχία...

Πανδώρα:

Αυτή τη φορά ας μην πας κομμωτήριο! Μας είναι απολύτως κατανοητή η στενοχώρια σου, αν και βλακώδης. Δεν πειράζει, μην κάνεις έτσι... Θα πάρει άλλο, καλύτερο έργο ο αφεντικός σου, να παρηγορηθείς κι εσύ.

(Α! Και η Παναγιωταρέα με τον Ευθυμίου επίσης).

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ανίσχυρη κυβέρνηση ισχυρός ο λαός

Πριν λίγες μέρες τόσο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγ. Μεϊμαράκης όσο και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδης δήλωσαν, ότι οι «ισχυρές κυβερνήσεις» είναι βασικό στοιχείο της δημοκρατίας! Είτε είναι η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ, είπαν τα δύο στελέχη των κομμάτων της πλουτοκρατίας. Αυτό που τους ενδιαφέρει πρωτίστως, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι στην κυβέρνηση, είναι ο κοινός ταξικός σκοπός. Ισχυρή κυβέρνηση για την πλουτοκρατία. Γιατί θέλουν, με τη λαϊκή έγκριση - αυτό σημαίνει ισχυρή κυβέρνηση - να προωθήσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα. Οι ίδιοι λοιπόν αποκαλύπτουν τη στρατηγική τους σύμπλευση υπέρ του κεφαλαίου. Το επόμενο διάστημα, είναι σίγουρο, οι «έμπειροι» δημοσιογράφοι θα εντείνουν αυτή την προπαγάνδα, θα «πιπιλίσουν» όλοι μαζί το μυαλό του λαού για την αναγκαιότητα των ισχυρών κυβερνήσεων, αντιπαραβάλλοντας τους... κινδύνους που θα υπάρξουν αν δεν προκύψει. Κινδύνους για ποιον; Μα αβίαστα προκύπτει η απάντηση: Για την πλουτοκρατία, που θα βρίσκει εμπόδια, αν υπάρχει ανίσχυρη κυβέρνηση, χωρίς λαϊκή πλειοψηφία, για την εφαρμογή της πολιτικής των συμφερόντων της. Και αυτό βεβαίως θα είναι όφελος για τα λαϊκά στρώματα.

Για περισσότερα από 30 χρόνια στην Ελλάδα έχουμε ισχυρές κυβερνήσεις. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σχημάτιζαν σταθερές κυβερνήσεις. Ποια όμως είναι η λαϊκή εμπειρία από αυτή τη σταθερότητα; Είτε με «ισχυρή» κυβέρνηση της ΝΔ είτε με «ισχυρή» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οι εργαζόμενοι συνέχισαν να παίρνουν μισθούς φτώχειας, οι συνταξιούχοι συντάξεις πείνας, η λαϊκή οικογένεια πληρώνει αδρά για τις σπουδές των παιδιών της και την υγεία των μελών της, η ακρίβεια κατατρώει το πενιχρό λαϊκό εισόδημα. Και χρόνο με το χρόνο τα μονοπώλια γιγαντώνονται, η πλουτοκρατία αυξάνει τα κέρδη της.

Η δικομματική εναλλαγή στην εξουσία με «ισχυρές» κυβερνήσεις έχει αποδειχτεί σωτήρια για το καπιταλιστικό σύστημα στην Ελλάδα. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο οι κεφαλαιοκράτες, μέσω των πολιτικών εκφραστών τους και των ΜΜΕ που κατέχουν, θα δημιουργήσουν ένα κλίμα εκφοβισμού και ιδεολογικής τρομοκρατίας, ισχυριζόμενοι ότι κινδυνεύει η χώρα να μείνει «ακυβέρνητη», επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να υφαρπάξουν την ψήφο του ελληνικού λαού, για να αναδείξουν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση που θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους. Την ντόπια πλουτοκρατία δεν την ενδιαφέρει αν την κυβερνητική πλειοψηφία θα την αποκτήσει η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ, αφού και τα δυο κόμματα έχουν δεσμευτεί με τα προγράμματά τους ότι θα συνεχίσουν να δίνουν παροχές στους μεγαλοεπιχειρηματίες, θα ξεπουλήσουν ό,τι απόμεινε από τη δημόσια περιουσία, θα προχωρήσουν σε νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, θα αυξήσουν τα όρια συνταξιοδότησης, θα μειώσουν τις συντάξιμες αποδοχές...

Απέναντι, λοιπόν, στο εκβιαστικό ψευτοδίλημμα που θέτει συνολικά η καθεστηκυία τάξη περί ισχυρών κυβερνήσεων, ο λαός πρέπει να αναλογιστεί τον εφιάλτη που του ετοιμάζουν για την επόμενη μέρα των εκλογών συνολικά στη ζωή του. Τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να χάσουν άλλη μια ευκαιρία σ' αυτές τις εκλογές. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως η προπαγάνδα περί «ισχυρών κυβερνήσεων» τα παγιδεύει στην πολιτική της πλουτοκρατίας, για να τα κάνει αδύναμα να την αντιπαλεύουν. Γι' αυτό με την ψήφο τους να αποδυναμώσουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και να ενισχύσουν το ΚΚΕ, δυναμώνοντας την αντίσταση στη νέα λαίλαπα αντιλαϊκών μέτρων που έρχεται. Αδύναμη κυβέρνηση της πλουτοκρατίας σημαίνει ισχυρός ο λαός!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ