ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούνη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
Εκστρατεία για να διασωθεί η αντιδραστική «ουσία» του

Βασικός στόχος της Γερμανικής Προεδρίας η «διάσωση της ουσίας» και η υιοθέτηση ενός χάρτη επικύρωσης της «νέας» συνταγματικής συνθήκης μέχρι τις ευρωεκλογές του 2009 - Σκληρά παζάρια με Πολωνία και Βρετανία

Η διάσωση της αντιδραστικής «ουσίας» του «ευρωσυντάγματος» και η υιοθέτηση ενός «οδικού χάρτη» για την έγκρισή της από τα κράτη - μέλη μέχρι τις εκλογές του 2009, αποτελεί το βασικό στόχο των περισσότερων κυβερνήσεων της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής, στις 21 και 22 του μήνα.

Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, καταβάλλονται συστηματικές προσπάθειες από τη Γερμανική Προεδρία, με τη συνδρομή και άλλων ισχυρών χωρών (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία), οι αντιθέσεις ωστόσο δεν έχουν ξεπεραστεί. Οι αντιθέσεις που εστιάζονται στον τρόπο λήψης των αποφάσεων στα όργανα της ΕΕ των «27» (κατάργηση του βέτο, ενισχυμένες συνεργασίες, κ.ά.), αφορούν τη διαμάχη για την πολιτική ισχύ και ηγεμονία στο πλαίσιο της ΕΕ, ενώ απέναντι στην επίθεση κατά των δικαιωμάτων των λαών υπάρχει απόλυτη σύμπνοια.

Στη φάση αυτή, το βάρος της «αντίστασης» στο προωθούμενο σχέδιο «απλοποιημένης» συνταγματικής συνθήκης το σηκώνει η Πολωνία, η οποία απειλεί με βέτο στην περίπτωση που παραμείνει η φόρμουλα του «ευρωσυντάγματος» της «διπλής πλειοψηφίας» για τη λήψη των αποφάσεων στα όργανα της ΕΕ. Οπως είναι γνωστό, η αρχή της διπλής πλειοψηφίας σημαίνει ότι για τη λήψη μιας απόφασης πρέπει να συγκεντρώνεται μια πλειοψηφία χωρών της τάξης του 55%, που να εκπροσωπεί ταυτόχρονα και μια πλειοψηφία του 65% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχει γίνει γνωστή η συμβιβαστική πρόταση της Γερμανικής Προεδρίας.

Χθεσινές πληροφορίες διεθνών πρακτορείων ανέφεραν ότι η γερμανική έκθεση αναφορικά με προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις των ευρωπαϊκών θεσμών παρέλειψε, τελικά, κάθε μνεία περί αλλαγής του συστήματος των ψηφοφοριών. Πάντως, χθες η πολωνική κυβέρνηση εμφανίστηκε με συμβιβαστική διάθεση, αποφεύγοντας ωστόσο να υπεισέλθει σε «λεπτομέρειες».

«Δε θέλουμε να απομονωθούμε, θέλουμε να επιτύχουμε μια λύση», δήλωσε χθες ο Πολωνός Πρόεδρος Λεχ Κατσίνσκι, στη διάρκεια επίσκεψης στη Βαρσοβία του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος συναντήθηκε με τους Πολωνούς ηγέτες με στόχο να τους πείσει να άρουν την απειλή τους για την άσκηση βέτο. «Θέλουμε έναν συμβιβασμό με τον οποίο όλες οι χώρες θα είναι ικανοποιημένες», διευκρίνισε ωστόσο με νόημα ο Κατσίνσκι.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες ότι «δεν είναι ακόμη ορατή» μια συμφωνία για τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών στη Σύνοδο Κορυφής στις 21 και 22 Ιούνη στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι δε θα υπάρξει τέτοια συμφωνία, «παρά υπό μια μορφή που θα βοηθήσει στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Αναφερόμενη ενώπιον της Μπούντεσταγκ στις διεκδικήσεις της Πολωνίας για μεταβολή του συστήματος των ψηφοφοριών, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε: «Δε θέλω να αποφύγω αυτό το πρόβλημα, να το κρύψω κάτω από το χαλί. Μια λύση είναι ακόμη ορατή. Και η λύση αυτή δεν μπορεί να βρεθεί παρά υπό μια μορφή που θα συνεχίσει να βοηθά την Ευρώπη να λειτουργήσει».

Η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι η Συνταγματική Συνθήκη όπως είχε υπογραφεί πριν από δυόμισι χρόνια είναι πλέον παρελθόν, καθώς και ό,τι παραπέμπει σε ένα ευρωπαϊκό «υπερκράτος», όπως τα κρατικού τύπου σύμβολα κλπ., με ζητούμενο τη διάσωση της ουσίας της αρχικής συνθήκης, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται στην ΕΕ των «27» η δυνατότητα λειτουργίας και δράσης.

«Υστερα από δύο χρόνια διαλείμματος περίσκεψης σε όλα τα κράτη - μέλη και ύστερα από έξι μήνες εντατικών διαβουλεύσεων, θέλουμε τώρα να πραγματοποιήσουμε ένα σαφές βήμα προς τα μπροστά, υιοθετώντας ένα χρονοδιάγραμμα», είπε η Μέρκελ και συμπλήρωσε: «Αν δεν τα καταφέρουμε σίγουρα δε θα πρόκειται για την κατάρρευση της Ευρώπης, αλλά θα έχει σοβαρότατες και δύσκολα περιγράψιμες συνέπειες για το μέλλον της...».

Τη σκυτάλη πήραν στελέχη του γερμανικής κυβέρνησης, που προειδοποίησαν ότι μια αποτυχία στη Σύνοδο Κορυφής οδηγεί σε μία Ευρώπη των δύο ταχυτήτων... Στα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα, η Μέρκελ κλείνει τον κύκλο των συναντήσεών της με τους άλλους πρωθυπουργούς και αρχηγούς κρατών, πριν από τη σύνταξη της τελικής πρόσκλησης για τη Σύνοδο Κορυφής, δεχόμενη σήμερα τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Γ. Μπαλκενέντε, και της Ισπανίας, Χ. Θαπατέρο, αύριο τον Πρόεδρο της Πολωνίας, Λεχ Κατσίνσκι, και την Κυριακή τον πρωθυπουργό της Τσεχίας, Μ. Τοπολάνεκ, και του Λουξεμβούργου, Ζ. Γιούνκερ.

Η υγεία του αρχιεπισκόπου

Στην Εντατική του Αρεταίειου Νοσοκομείου παρέμεινε, για ακόμη ένα 24ωρο, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, μετά τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη. Χθες τον επισκέφθηκαν οι Κ. Καραμανλής, Μαριέττα Γιαννάκου, Δ. Αβραμόπουλος. Το μεσημέρι εκδόθηκε νέο ιατρικό ανακοινωθέν, στο οποίο σημειώνεται ότι η υγεία του αρχιεπισκόπου εξελίσσεται ικανοποιητικά και ότι είναι ευδιάθετος.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ανακοινώνει ότι με την υπ' αριθμ. 1909/28/12-06-2007 απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού, καθώς και την υπ' αριθμ. Β119161/13-06-2007 Απόφαση του Διοικητή αποφασίστηκε η ματαίωση διεξαγωγής των διαγωνισμών των υπ' αριθμ. 11/2007, 12/2007 και 13/2007 Διακηρύξεων που αφορούν τη Φύλαξη & Προστασία των Κτιρίων των Υπηρεσιών αρμοδιότητας Περ/κών Δ/νσεων Θεσσαλίας, Κρήτης & Ηπείρου.

Η επαναπροκήρυξη των διαγωνισμών θα δημοσιευθεί με νέα ανακοίνωση.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

Γ. ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ