ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούνη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ NATO
Προς νέα «ασπίδα» στη Νότια Ευρώπη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οι υπουργοί Αμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ κατά τη χτεσινή συνεδρίασή τους ζήτησαν από στρατιωτικούς ειδικούς να συντάξουν σχέδιο για ένα πιθανό λεγόμενο αμυντικό «αντιπυραυλικό» σύστημα που υποτίθεται ότι θα «προστατέψει» τις νότιες χώρες της Συμμαχίας (Τουρκία, Ελλάδα, Βουλγαρία και περιοχές της Ρουμανίας) που δεν καλύπτονται από τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην Τσεχία και την Πολωνία. Το σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί τον Φλεβάρη, ενώ μια τελική απόφαση αναμένεται τον Απρίλη του 2008 κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία.

Οι υπουργοί Αμυνας μελέτησαν και την επίδραση της πρόσφατης αντιπρότασης της Ρωσίας, να χρησιμοποιηθούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Αζερμπαϊτζάν ως μέρος της «ασπίδας». Σύμφωνα με διπλωμάτες, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, φέρεται να βλέπει θετικά την προσφορά της Ρωσίας ως βάση για συζήτηση, αλλά υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την εγκατάσταση της «ασπίδας» στην Τσεχία και στην Πολωνία. Πάντως, χτες ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Ανατόλι Σερντιούκοφ, αναμενόταν να αναλύσει τη ρωσική αντιπρόταση με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Ζάαπ ντε Χόουπ Σέφερ αλλά και να συναντήσει τον Χαβιέρ Σολάνα, υπεύθυνο της Εξωτερικής Πολιτικής και της Κοινής Ασφάλειας της ΕΕ.

Επιπλέον, οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ συμφώνησαν επίσης να ενισχύσουν τις ενέργειές τους για να αποτραπούν οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, ενώ σήμερα αναμένεται να συναντήσουν τον Αφγανό ομόλογό τους και πιθανά να συζητήσουν τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ, ότι το Ιράν οπλίζει τους «Ταλιμπάν», ισχυρισμούς που ο υπουργός Αμυνας του Αφγανιστάν προσπάθησε χτες να μειώσει τη σημασία τους.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αντιδράσεις για την «ανεξαρτητοποίηση»

ΣΟΦΙΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Η μονομερής κήρυξη ανεξαρτησίας απ' το Κοσσυφοπέδιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων επισήμανε χτες ο Βούλγαρος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Λιουμπομίρ Κουτσούκοβ, προσθέτοντας ότι μία τέτοια κίνηση «θα δημιουργούσε βαριά πολιτική επιλογή όχι μόνον για τη Βουλγαρία και τις χώρες της περιοχής, αλλά και για την ΕΕ και την άλλη διεθνή κοινότητα». Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματούχος ενέμεινε στην υιοθέτηση του επικίνδυνου «σχεδίου Αχτισαάρι» για την «ανεξαρτησία» του Κοσσυφοπεδίου, λέγοντας ότι η Βουλγαρία αναμένει «εγκαίρως τη διεθνή νομιμοποίηση του σχεδίου με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στανμάιερ είπε σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ότι «δεν έχει τελειώσει η δουλιά για την εξεύρεση λύσης πάνω στο καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου», εκφράζοντας την ελπίδα πως «το νέο καθεστώς θα βασιστεί στο σχέδιο του Μάρτι Αχτισαάρι». Μέρος της «αισιοδοξίας» φαίνεται πως βάσισε στην προγραμματισμένη για τις 1-2 Ιούλη συνάντηση των προέδρων Ρωσίας - ΗΠΑ στην εξοχική κατοικία του Μπους στο Μέιν.

Τέλος, χτες βράδυ ανακοινώθηκε ότι αναμενόταν η πραγματοποίηση αιφνιδιαστικής διήμερης επίσκεψης του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Μάσιμο Ντ' Αλέμα σε Πρίστινα και Βελιγράδι.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Μόλις το 29% των Αμερικανών έχει «θετική» γνώμη όσον αφορά το έργο του Προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση των NBC News/Wall Street Journal. Αλλη μια διαπίστωση της δημοσκόπησης αφορά το έργο του ελεγχόμενου από τους Δημοκρατικούς Κογκρέσου, το οποίο εγκρίνει μόλις το 23% των Αμερικανών.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τις κατηγορίες που διατυπώνουν πλέον ανοιχτά αμερικανικό Πεντάγωνο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ εις βάρος του Ιράν για διακίνηση μεγάλου αριθμού όπλων με αποδέκτες τους Ταλιμπάν απέρριψε κατηγορηματικά χθες ο υπουργός Αμυνας του Αφγανιστάν Αμπντούλ Ραχίμ Βαρντάκ. Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι 26 αντάρτες Ταλιμπάν, περιλαμβανομένων επτά διοικητών, σκοτώθηκαν σε δύο επιχειρήσεις στην έκρυθμη νότια επαρχία Κανταχάρ.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Ο Μπέρτι Αχερν θα παραμείνει για τρίτη συνεχόμενη θητεία στην πρωθυπουργία της χώρας, καθώς υπήρξε συμφωνία του κόμματος του Πρασίνων και του Φάινα Φέιλ για κυβερνητικό συνασπισμό που έτυχε χθες της ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής.

ΚΚ ΧΙΛΗΣ, ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ, ΒΟΛΙΒΙΑΣ
Βήματα συντονισμού

Σε συντονισμό της δράσης τους προχωρούν τα Κομμουνιστικά Κόμματα Χιλής, Αργεντινής και Βολιβίας, προκειμένου να προωθηθεί η παρέμβασή τους στο πλαίσιο των διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λατινική Αμερική.

Στο πλαίσιο των γιορτασμών για την 95η επέτειο από την ίδρυση του ΚΚ Χιλής, στις 3 του Ιούνη, έγινε στο Σαντιάγκο συνάντηση των κομμάτων αυτών, όπου αποφασίστηκε μια πρώτη παρέμβαση κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου του MERCOSUR. Ταυτόχρονα, ξεκίνησαν συνομιλίες με στόχο τη δημιουργία μιας κομμουνιστικής ομάδας, που θα παρακολουθεί τη θεματική του MERCOSUR, της ALBA (Μπολιβαριανή Εναλλακτική Λύση για την Αμερική) και άλλων περιφερειακών χώρων. Επίσης θα πραγματοποιηθούν δύο κοινές εκδηλώσεις. Η μία στη Βάγιε Γκράντε στη Βολιβία, όπου ο Πρόεδρος Εβο Μοράλες θα παρουσιάσει το Ημερολόγιο του Τσε με εισαγωγή του Φιντέλ Κάστρο, και η άλλη, που θα πραγματοποιηθεί στις 21 του Δεκέμβρη, για τα εκατό χρόνια από τη Σφαγή της Σάντα Μαρία της Ικίκε, όπου είχαν δολοφονηθεί Χιλιανοί, Αργεντινοί και Βολιβιανοί εργάτες.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Μεγάλες κινητοποιήσεις για την Παιδεία

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποίησαν χιλιάδες Κολομβιανοί, καθηγητές και μαθητές της μέσης και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, την Τετάρτη, στους δρόμους των κυριότερων πόλεων της χώρας υπέρ της δημόσιας εκπαίδευσης και κατά του λεγόμενου Νόμου των Μεταβιβάσεων, που εγκρίθηκε την προηγούμενη μέρα από το Κοινοβούλιο και ουσιαστικά οδηγεί στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και ανοίγει το δρόμο για μείωση των πόρων και στους τομείς της Υγείας και του Πολιτισμού.

Ο Δημοκρατικός Εναλλακτικός Πόλος (το εκλογικό σχήμα όπου συμμετέχει και το Κολομβιάνικο ΚΚ) καθώς και το Φιλελεύθερο Κόμμα, οι κυριότερες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους στο νέο νόμο. Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε και 24ωρη απεργία 250.000 μελών της Κολομβιανής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών (FECODE), στη διάρκεια της οποίας εννέα εκατομμύρια μαθητών δεν έκαναν μάθημα.

Στην πρωτεύουσα, Μπογκοτά, έξι πορείες συγκλίνανε στην πλατεία Μπολίβαρ, προερχόμενες από διαφορετικά σημεία της πόλης, για να απαιτήσουν την κατάργηση του επίμαχου νόμου ενώ διάφορες μαζικές οργανώσεις προωθούν τη διενέργεια λαϊκού δημοψηφίσματος.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Μέτωπο κατά της αποσταθεροποίησης

Η Εθνική Ενωση Εργαζομένων (UNT) της Βενεζουέλας αποφάσισε τη δημιουργία ενός μετώπου για να αντιμετωπίσει τις αποσταθεροποιητικές τάσεις που προωθούνται από το εξωτερικό και με την ανοχή μέρους της τοπικής αντιπολίτευσης. Η Μαρσέλα Μάσπερο, εθνική συντονίστρια της UNT, και βουλευτής της Εθνοσυνέλευσης, δήλωσε στο Μπολιβαριανό Πρακτορείο Ειδήσεων (ABN) ότι σε αυτό το Μέτωπο, το οποίο χαρακτήρισε σοσιαλιστικό, δε θα συμμετέχουν μόνον εργαζόμενοι, αλλά και φοιτητές, αγρότες και άλλοι τομείς του οργανωμένου λαού σε κοινοτικά συμβούλια. Η Μάσπερο δήλωσε, ακόμα, ότι το σχέδιο αποσταθεροποίησης που προωθείται έχει συνενόχους σε διάφορα κρατίδια και γι' αυτό οι εργαζόμενοι, ενωμένοι σε ένα σοσιαλιστικό μέτωπο, θα βρίσκονται σε επιφυλακή για να αντικρούσουν τις όποιες πραξικοπηματικές ενέργειες. Τόνισε ότι ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι και τα κοινοτικά συμβούλια στις βιομηχανίες τροφίμων της χώρας θα είναι σε επιφυλακή για να πάρουν τον έλεγχο, σε περίπτωση που η εργοδοσία προχωρήσει σε απεργία. Ενώ συμπλήρωσε ότι οι φοιτητές θα βρίσκονται στους δρόμους για να οργανώσουν συναντήσεις και συζητήσεις, με στόχο να εμποδίσουν το κλείσιμο των κυριοτέρων δρόμων από πλευράς της αντιπολίτευσης, στο όνομα της ελευθερίας έκφρασης.

ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ
Ενάντια στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου

ΑΒΑΝΑ.--

Ο Κουβανός Πρόεδρος Φιντέλ Κάστρο σχολίασε χτες σε άρθρο του στην εφημερίδα «Γκράνμα» την υποστήριξη του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους σχετικά με την άμεση ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ και την απαίτησή του να ανεξαρτητοποιηθεί η σερβική επαρχία του Κοσσόβου.

«Η Σερβία δέχεται ένα σκληρό χτύπημα, όχι μόνο πολιτικό αλλά και οικονομικό. Το Κόσσοβο διαθέτει το 70% των ενεργειακών πηγών της Σερβίας», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο Κάστρο και προσθέτει ότι «η Σερβία χάνει τα εργοστάσιά της, τη γη της και τις περιουσίες της. Δεν της μένει παρά το καθήκον να πληρώνει το εξωτερικό χρέος, που έχει συναφθεί από το Κόσσοβο πριν από το 1998».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανοιχτό το κουρδικό μέτωπο

ΑΓΚΥΡΑ - ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.--

Επιθέσεων συνέχεια στη Νοτιοανατολική Τουρκία υπό το φως των πρόσφατων επικίνδυνων εξελίξεων για όλη την περιοχή και με τις πληροφορίες της εφημερίδας «Ζαμάν» να κάνουν λόγο για «νέες μεθόδους που πρόκειται να εφαρμόσουν οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας, σε συνδυασμό με τις ειδικές δυνάμεις που πολύ σύντομα θα αναπτυχθούν ώστε να εξαπολύσουν ευρύτατες επιχειρήσεις εναντίον των μελών του PKK».

Στο μεταξύ, ένας ταγματάρχης και ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν από Κούρδους αντάρτες κατά τη διάρκεια μαχών στο Χακάρι, στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Επίσης ένας στρατιώτης σκοτώθηκε στην ανατολική επαρχία Ελαζίγκ, όταν στρατιώτες και αντάρτες του PKK συγκρούστηκαν χτες το πρωί, δήλωσαν πάντα οι πηγές των δυνάμεων ασφαλείας.

Παράλληλα, χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ ζήτησε - ουσιαστικά επανέλαβε - από το Ιράκ να προφυλάσσει τα σύνορά του, ώστε να μην τα διασχίζουν οι αντάρτες του PKK και εξέφρασε το «παράπονό» του προς τις κατοχικές δυνάμεις να αναλάβουν αυτές την κατάσταση. Τέλος, το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας αποφάσισε, χτες, την καθαίρεση του Κούρδου δημάρχου της περιοχής Σουρ του Ντιγιάρμπακιρ, του Αμπντουλάχ Ντεμιρτάς, επειδή πρότεινε η αρμενική, η κουρδική γλώσσα και άλλες γλώσσες να χρησιμοποιούνται στις δημοτικές υπηρεσίες, μετέδωσε το πρακτορείο «Ανατολή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ