ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Επιμονή στην «ασπίδα»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, επιβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στα σχέδια εγκατάστασης της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην Πολωνία και την Τσεχία, ενώ σε ό,τι αφορά την αντιπρόταση της Ρωσίας να χρησιμοποιηθούν οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Αζερμπαϊτζάν, υποστήριξε ότι αποτελούν επιπρόσθετη δυνατότητα και όχι μια αντικατάσταση. Στις δηλώσεις αυτές προέβη χτες μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Ανατόλι Σερντιούκοφ, ο οποίος όμως δε θέλησε να τις σχολιάσει. Την προηγούμενη μέρα, ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας είχε δηλώσει πως η πρόθεση των ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατηγικά στοιχεία της «ασπίδας» τους κοντά στα σύνορα της Ρωσίας αποτελεί μια μη φιλική πράξη.

Επιπρόσθετα, ο Γκέιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι στη συγκεκριμένη συνάντηση δεν τέθηκε το ζήτημα της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» αλλά οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τα σχέδια της επικείμενης συνάντησης του ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζορτζ Μπους.

Πάντως, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο «Ρία Νόβοστι», στο τελικό ανακοινωθέν των 26 υπουργών Αμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ που ολοκλήρωσαν χτες την 2ήμερη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, σημειώνεται ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ρωσίας - ΝΑΤΟ ως τρόπος εξασφάλισης της διαφάνειας και αναζήτησης δυνατοτήτων για συνεργασία για ευρύτερα θέματα άμυνας. Στο ανακοινωθέν υπογραμμίζεται επίσης ότι η σύμπραξη ΝΑΤΟ - Ρωσίας «παραμένει ένα στρατηγικό συστατικό για την ασφάλεια στην ευρω-ατλαντική περιοχή».

Σαν να πρόκειται για μιαν ... άλλη Παλαιστίνη

«Οι Παλαιστίνιοι, δύο χρόνια τώρα, έχουν πλήρη κυριαρχία στη Λωρίδα της Γάζας. Δυστυχώς, αντί να κάνουν κάτι εποικοδομητικό σε αυτό το κομμάτι δικής τους γης, αλληλοεξοντώνονται και επιπλέον ρίχνουν "Κασάμ" σε αμάχους Ισραηλινούς... Η μεγαλύτερη τραγωδία είναι όταν την καταστροφή την προκαλείς μόνος σου στον εαυτό σου. Αυτό συμβαίνει στους Παλαιστινίους, για άλλη μία φορά. Τι έκαναν οι Παλαιστίνιοι μόλις αποχώρησαν οι Ισραηλινοί από τη Λωρίδα της Γάζας; Εξέλεξαν κυβέρνηση Χαμάς...».

Πρόκειται για το ...απόσταγμα των σκέψεων της δημοσιογράφου Τέτας Παπαδοπούλου, την περασμένη Παρασκευή 8 Ιούνη (σελ.35), στην «Ελευθεροτυπία». Σκέψεις μετά από ένα ταξίδι, όπως η ίδια λέει, 6 ημερών στο Ισραήλ, ως δημοσιογραφική αποστολή, μαζί με άλλους 10 Ελληνες δημοσιογράφους. Με βάση πάντα τα λόγια της, το ταξίδι αυτό συμπεριλάμβανε συναντήσεις, επισκέψεις και συζητήσεις που σχετίζονται με τη διαμορφωθείσα κατάσταση της κατοχής και το γνωστό ως «Μεσανατολικό» ζήτημα, αν και η ίδια δεν ασχολείται με τις διεθνείς εξελίξεις, αφού η στήλη της φιλοξενείται στις καλλιτεχνικές σελίδες της «Ε».

Ισως αυτός να είναι και ένας από τους λόγους, που τα λεγόμενά της απέχουν τόσο από την πραγματικότητα, ή μάλλον την παραποιούν. Και για λόγους οικονομίας, ας επιμείνουμε σε ορισμένα κομβικά σημεία.

1. Οι Παλαιστίνιοι ΔΕΝ έχουν πλήρη κυριαρχία στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός ελέγχει τα επίγεια, εναέρια και θαλάσσια σύνορά τους και υπό την απειλή των επιδρομών του, ελέγχει και το πέρασμα της Ράφα, που υποτίθεται λειτουργεί υπό την αιγίδα αξιωματούχων της ΕΕ. Από το Σεπτέμβρη του 2005 οπότε «ορθώς αποχώρησαν οι Ισραηλινοί μαζί και οι έποικοι», όπως λέει η ίδια (πάλι καλά!), η οικονομία έχει ολοκληρωτικά καταρρεύσει.

Αποτέλεσμα: Ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια φτώχειας, απόλυτα εξαρτημένο από τη βοήθεια ανθρωπιστικών οργανώσεων. Οι οποίες, με τη σειρά τους, δεν μπορούν πάντα να προσφέρουν έργο, γιατί η Λωρίδα της Γάζας είναι, σχεδόν συνέχεια, αποκλεισμένη από τον ισραηλινό στρατό.

Και αυτή δεν είναι η δική μας «προκατειλημμένη» άποψη (ή βασισμένη σε «στερεότυπα»), όπως εντέχνως χαρακτηρίζεται στο ολοσέλιδο πόνημα της συναδέλφου η θέση της ελληνικής κοινής γνώμης. Προφανώς, η κ. Παπαδοπούλου αγνοεί τις αλλεπάλληλες εκθέσεις του αρμόδιου αξιωματούχου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Τζον Ντούγκαρντ: «Κατά συρροήν κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα και στο σύνολο των παλαιστινιακών εδαφών».

Αγνοεί, προφανώς, και τις καταγγελίες ανθρωπιστικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου του ουδέτερου Ερυθρού Σταυρού, για έλλειψη των στοιχειωδέστερων φαρμάκων, τροφίμων, ακόμη και του πόσιμου νερού. Και αυτό γιατί, στις επιδρομές του, ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε (τυχαία υποθέτουμε...) μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού, οπότε δε λειτουργούν ούτε τα πηγάδια...

2. Οσο για την «καταστροφή που οι Παλαιστίνιοι προκαλούν στον εαυτό τους», δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί κανείς ποια θα ήταν η αντίδραση του οποιουδήποτε ανθρώπου ή λαού, που ζει υπό κατοχή επί δεκαετίες, σκοτώνονται τα παιδιά του επί δεκαετίες και στερείται τα στοιχειώδη δικαιώματά του, όταν βλέπει τη «διεθνή κοινότητα» ή ακόμη και τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ να περιφρονούνται τόσο απροκάλυπτα. Ας μην ξεχνά κανείς, επίσης, ότι οι τυχόν ακραίες φωνές εμφανίζονται πάντα όταν έχουν καλλιεργηθεί οι κατάλληλες ...«απελπιστικές» συνθήκες.

Και οι ισραηλινές κυβερνήσεις το πράττουν αυτό εδώ και δεκαετίες, καταπατώντας ειλημμένες αποφάσεις και το διεθνές δίκαιο, ζητώντας από τους κατακτημένους να πάψουν να αντιστέκονται στον κατακτητή, επιλέγοντας το δίκαιο του ισχυρού στρατιωτικά. Για να μην μιλήσει κανείς για την αδιανόητη, υπό οποιαδήποτε έννοια, απόρριψη, εκ μέρους του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, της ελεύθερης και απόλυτα αδιάβλητης (όπως επιβεβαίωσαν διεθνείς παρατηρητές με επικεφαλής τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Κάρτερ) εκλογικής νίκης της «Χαμάς» με την επιβολή της τιμωρίας της λιμοκτονίας μέσα από τον απόλυτο αποκλεισμό.

Οσο για την εμφύλια ένταση... πρόσφατη είναι η σχετική ελληνική ιστορία. Και το πώς ωθείται ένας λαός στον εμφύλιο σπαραγμό, αποτελεί θεμελιώδη γνώση του οποιουδήποτε ασχολείται είτε με ιστορία είτε με διεθνείς εξελίξεις.

3. Και φυσικά, ουδείς πιστεύει, όπως υπονοεί η συντάκτρια της «Ε», ότι οι ρουκέτες «Κασάμ» είναι «παιδικά παιχνίδια». Βέβαια, παιδικά παιχνίδια δεν είναι ούτε τα ισραηλινά τανκς, ούτε τα ελικόπτερα, ούτε τα F-16, ούτε οι βόμβες ενός τόνου σε κατοικημένες περιοχές, ούτε τα πολυβόλα, ούτε τα σημεία ελέγχου, ούτε οι επιδρομές, ούτε ο αποκλεισμός. Δεν είναι παιδικό παιχνίδι ο θάνατος σχολιαρόπαιδων, μανάδων, ηλικιωμένων και νέων ανθρώπων από όλμους ή βλήματα αρμάτων μάχης, επειδή πέταξαν πέτρες.

Δεν είναι παιδικό παιχνίδι η ισοπέδωση ολόκληρων συνοικιών, σπιτιών και καταυλισμών (Μπέιτ Χανούν, Ράφα, πόλη της Γάζας, αλλά και Νάμπλους ή Τζενίν). Ισως, και μόνο το ότι από τις 16 Μάη μέχρι σήμερα, από τις ρουκέτες «Κασάμ» έχουν σκοτωθεί 2 Ισραηλινοί, ενώ από τις ισραηλινές επιδρομές έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 50 Παλαιστίνιοι, είναι ένα ενδεικτικό στοιχείο για το τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια.

Μήπως γνωρίζει η υπογράφουσα της στήλης «Μια άλλη Ευρώπη» πόσα μωρά σκοτώθηκαν από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα μέχρι σήμερα από ισραηλινά πυρά; Πόσα παιδιά έμειναν ορφανά, ανάπηρα ή άστεγα; Ηταν «τρομοκράτες», ή, μήπως, ήταν λιγότερο αθώα θύματα από τους Ισραηλινούς πολίτες; Υπάρχει ανθρώπινη ζωή, που μετριέται περισσότερο από κάποια άλλη;

Α! Και όποιος επιμένει να στηλιτεύει την κατοχή, να αναγνωρίζει το δικαίωμα αντίστασης ενός λαού, να μην ταυτίζει το θύτη με το θύμα, να ασκεί κριτική στην ισραηλινή πολιτική και να μην αρκείται σε γενικά ευχολόγια για την ειρήνη αγνοώντας τα στοιχεία και τον όρο ΚΑΤΟΧΗ, δεν επικροτεί απαραίτητα τους θανάτους αθώων πολιτών, δε συμμερίζεται τις απόψεις της «αλ Κάιντα» και, φυσικά, δεν επιθυμεί την καταστροφή του Ισραήλ. Με λίγα λόγια, το να συντάσσεσαι με το δίκιο δε σε μετατρέπει αυτομάτως σε αντισημίτη. Για να προλάβουμε τυχόν... παρερμηνείες...


Ε. Μ.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Περιθώρια διαλόγου για το «θεαθήναι»...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΠΑΡΙΣΙ.-- Ανοιχτό άφησε χτες ο Φρανκ Ουίσνερ, απεσταλμένος της κυβέρνησης Μπους στο Κοσσυφοπέδιο, το ενδεχόμενο επανάληψης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών «μόνο και μόνο για να αποδειχθεί πως δεν μπορεί να εξευρεθεί συμβιβαστική λύση», να ξεπεραστούν οι ρωσικές αντιρρήσεις και να εγκριθεί το «σχέδιο Αχτισαάρι» απ' το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ...

Ο Φρανκ Ουίσνερ κάλεσε επιπλέον την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών «να διατηρήσει ενότητα, ψυχραιμία και ηρεμία», καθώς το Κοσσυφοπέδιο «τραβά το δρόμο της ανεξαρτησίας». Κατέληξε εντούτοις πως αδυνατεί να τους δώσει χρονοδιάγραμμα για την «ανεξαρτησία» του προτεκτοράτου. Ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών, Αγκίμ Τσέκου, ανταπάντησε πως «το Κοσσυφοπέδιο δεν μπορεί να παραμένει εσαεί σε κατάσταση ομηρίας»...

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε χτες πως «η υπό προθεσμία ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου είναι αναπόφευκτη», προσθέτοντας πως χρειάζεται «λίγος χρόνος για να αποφευχθεί» η άσκηση βέτο στο ΣΑ του ΟΗΕ.

Το ίδιο 24ωρο, ο γγ του ΝΑΤΟ, Τζάαπ ντε Χουπ Σέφερ, ανακοίνωσε ως κοινή θέση των υπουργών Αμυνας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου τη «σθεναρή απάντηση» της ΝΑΤΟικής KFOR στο Κοσσυφοπέδιο σε περίπτωση ταραχών ή προβοκάτσιας «κατά την ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο καθορισμού του καθεστώτος» της επαρχίας. Επανέλαβε πως οι υπουργοί υποστηρίζουν το «σχέδιο Αχτισαάρι» για τη διεθνώς εποπτευόμενη ανεξαρτησία του προτεκτοράτου. Ο εκπρόσωπός του, Τζέιμς Απαθουράι, πρόσθεσε πως «όποιες καθυστερήσεις» στην υιοθέτηση του «σχεδίου Αχτισαάρι» απ' το Συμβούλιο Ασφαλείας «θα μπορούσαν να προκαλέσουν προστριβές και διχογνωμίες σε ΕΕ και τελικώς σε ΝΑΤΟ».

Νωρίτερα, μερικές εκατοντάδες πρώην αυτονομιστές του «Απελευθερωτικού Στρατού Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβεγιε» διαδήλωσαν στην πόλη Πρέσεβο για να «θυμίσουν», όπως ισχυρίστηκαν, το εκεί παράνομο δημοψήφισμα του '92 που ζητούσε προσάρτηση της νότιας σερβικής κοιλάδας του Πρέσεβο (όπου ζει αλβανική μειονότητα 100.000 ατόμων) στο Κοσσυφοπέδιο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ