ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καλλιέργεια της απόσχισης του Κοσσόβου

«Χόρτασε» από τις ευχές της Ντόρας Μπακογιάννη για ένα πολυεθνικό και αδιαίρετο Κοσσυφοπέδιο ο ΥΠΕΞ της Σερβίας κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα

Να διασκεδάσει τις σερβικές ανησυχίες αναφορικά με τη θέση της Ελλάδας για το Κοσσυφοπέδιο προσπάθησε χτες η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών κατά τη συνάντησή της με τον Σέρβο ομόλογό της Βουκ Γέρεμιτς.

Στις δηλώσεις της η Ντόρα Μπακογιάννη, «κάλυψε» το γεγονός ότι η Ελλάδα τηρεί έμπρακτα τις αμερικανικές υποδείξεις που οδηγούν στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, εκφράζοντας ευχές για το τι θα έπρεπε να γίνει. Σταθερή επιθυμία της Ελλάδας, είπε η Ντόρα Μπακογιάννη, είναι «να επιτευχθεί η απαραίτητη διεθνής συναίνεση, ώστε να εκδοθεί απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα νομιμοποιεί πλήρως τη διευθέτηση του κοσσοβαρικού, μία διευθέτηση που πρέπει να γίνει χωρίς νικητές και ηττημένους, αλλά που θα λαμβάνει υπ' όψιν της τα συμφέροντα και τις ανησυχίες.

Η Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε ότι «στη φάση αυτή είναι απολύτως απαραίτητο να επιδειχτεί σύνεση και υπευθυνότητα από όλους και να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες, οι οποίες θα απειλούσαν να προκαταλάβουν το αποτέλεσμα της πολιτικής διαδικασίας και να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή».

Από την πλευρά του, ο 32χρονος Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του, θεώρησε σκόπιμο να ευχαριστήσει την Ελλάδα για τη στήριξη που προσφέρει στην προσπάθεια της Σερβίας να βαδίσει προς τις ευρωατλαντικές δομές.

Σε ό,τι αφορά το Κόσσοβο, ο Γέρεμιτς επανέλαβε τη θέση του Βελιγραδίου ότι η Σερβία είναι αποφασισμένη να μην κάνει παραχωρήσεις στα θέματα εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας.

Κηδεύτηκε η Ιωάννα Τσαρουχά

Κηδεύτηκε χτες το απόγευμα στο κοιμητήριο της Θέρμης Θεσσαλονίκης η Ιωάννα Τσαρουχά. Εφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών. Η Ιωάννα Τσαρουχά, ήταν σύζυγος του Γιώργη Τσαρουχά, στελέχους του ΚΚΕ, βουλευτή της ΕΔΑ, που βασανίστηκε και δολοφονήθηκε από την αμερικανοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών. Στην κηδεία της παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θανάση Βαρδαλή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, για να πει το τελευταίο αντίο στη συντρόφισσα, αγωνίστρια.

Η Ιωάννα Τσαρουχά ήταν δασκάλα. Το διάστημα της Κατοχής ήταν μέλος της Εθνικής Αλληλεγγύης, ενώ το διάστημα της δικτατορίας συνελήφθη και κρατήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα. Η Ιωάννα ήταν στήριγμα του Γιώργη Τσαρουχά. Στάθηκε δίπλα του και αγωνίστηκε μαζί του, υπέστη και η ίδια τις διώξεις και τα βάσανα όλων των αγωνιστών. Ηταν σταθερή ενισχύτρια της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης, όλα τα χρόνια, μέχρι που την εγκατέλειψαν οι δυνάμεις της.

«Η συντρόφισσα Ιωάννα, σ' όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια του ηρωικού κι ανιδιοτελούς αγώνα που έκαναν όλοι τους (ο Γιώργης, η ίδια και τα παιδιά τους, από διαφορετική θέση ο καθένας τους), κράτησε παλικαρίσια στάση στο πλευρό του Γιώργη Τσαρουχά, στηρίζοντας αυτόν και τα παιδιά τους, σαν μια ακόμα Ηρωίδα Μάνα», είπε εκφωνώντας τον επικήδειο, ο Μιχάλης Σπυριδάκης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΘ του ΚΚΕ. Και πρόσθεσε, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του ΚΚΕ στις δύο κόρες της, Καίτη και Νίκη: «ρέπει να είστε περήφανες για τους κομμουνιστές γονείς σας. Το δρόμο που διάλεξαν κι άνοιξαν αυτοί, τον συνεχίζουμε με πίστη και αισιοδοξία».

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια της Ιωάννας Τσαρουχά.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Τετάρτη

-- Στις 4.15 μ.μ. αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφθεί τους εργαζόμενους της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ».

-- Στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Αγ. Γεωργίου στα Μελίσσια θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ.

-- Στις 7 π.μ. τους εργαζόμενους της ΤΑΛΔ (ΔΕΗ) θα επισκεφθεί κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Η. Σταμέλο.

-- Στις 9 π.μ. η Χριστίνα Τσεντούρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφθεί τους εργαζόμενους της ΔΕΣΜΗΕ στη Ν. Σμύρνη.

-- Ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφθεί τους εργαζόμενους στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο, στις 9 π.μ.

-- Ο Παναγιώτης Κοσιώνης, βουλευτής του ΚΚΕ, θα επισκεφθεί το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στις 9 π.μ.

-- Περιοδεία στις 10 π.μ., στο Νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ, θα πραγματοποιήσει η Βέρα Νικολαΐδου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Συγκέντρωση της ΚΟ Σαλαμίνας, στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, στις 8 μ.μ., με ομιλητές την Βέρα Νικολαΐδου και τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη, μέλη της ΚΕ.

-- Συγκέντρωση της ΚΟ Αγ. Τριάδας Νίκαιας, στην πλατεία Παιδικής Στέγης, στις 7 μ.μ., με ομιλήτρια την Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΠ.

-- Σύσκεψη της ΚΟ Ταξιάρχη Κορυδαλλού, στην ταβέρνα «ΟΑΣΗ» (Ερεχθείου και Θήρας), στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΚΟΠ.

-- Στις 10 π.μ., στο Νοσοκομείο «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» της Θεσσαλονίκης θα περιοδεύσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής.

-- Στις 8 μ.μ., σε συγκέντρωση στην πλατεία Επταλόφου στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής.

-- Κλιμάκιο της ΑΕ Λήμνου του ΚΚΕ θα περιοδεύσει στα χωριά Πλατύ, Θάνος, Κοντιά, Τσιμάνδρια, Νέα Κούταλη.

-- Στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αλιβερίου θα μιλήσει ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 9 μ.μ. σε συγκέντρωση στην πλατεία της Νέας Αρτάκης θα μιλήσει ο Β. Σταματούκος, μέλος της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ.

-- Στις 8.30 μ.μ. σε συγκέντρωση στον Αγιο Αιδηψού θα μιλήσει ο Θ. Παπαθανασίου, μέλος του Γραφείου της ΑΕ Ιστιαίας του ΚΚΕ.

ΛΑ.Ο.Σ. όπως ΣΕΒ

Στο πιο πρόσφατο φύλλο της εφημερίδας του Γ. Καρατζαφέρη, ο αν. εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., παλαιός οικονομικός συντάκτης και υποψήφιος βουλευτής, Ν. Σαμοΐλης, αναπαράγει μέσες - άκρες την επιχειρηματολογία του ΣΕΒ υπέρ της διενέργειας πρόωρων εκλογών (και όχι μόνο): «Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος και η "ομολογιάδα" έχουν δημιουργήσει συνθήκες πλήρους απραξίας. Πολλοί υποστηρίζουν ότι τίποτε δεν κινείται στην κρατική μηχανή (...) Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι σημαντικές καθυστερήσεις και οι αναβολές που παρατηρούνται στο μέτωπο των μετοχοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών. Σημαντικότερη από αυτές η επίλυση του Ασφαλιστικού».

Σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι δεν εννοεί αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και εισφορών («υπάρχουν και άλλες λύσεις τις οποίες προφανώς δεν μπορούν να δουν»), ούτε συμφωνεί με τις «μετοχοποιήσεις - ξεπούλημα εταιρειών "εθνικού ενδιαφέροντος"». Ωστόσο, αμέσως μετά συμπληρώνει ότι «δεν συμφωνούμε όμως και με την ασυνέπεια λόγων και έργων. Δεν είναι τυχαίο, ότι η χώρα μας σε επίπεδο άμεσων ξένων επενδύσεων βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις». Αλλωστε, προεξοφλεί ότι «οι αποκρατικοποιήσεις - μετοχοποιήσεις θα συνεχιστούν. Δόξα τω Θεώ υπάρχουν ακόμα αρκετές επιχειρήσεις που θα μοσχοπουληθούν. Το "Ελευθέριος Βενιζέλος", το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Αγροτική και η Τράπεζα Αττικής, τα λιμάνια, η ΔΕΗ και άλλες». Μέμφεται δε την κυβέρνηση για το ότι ο λαός δεν καρπώθηκε μέχρι στιγμής οφέλη γιατί «δεν υπήρξε ο σωστός σχεδιασμός».

Μέσα σε αυτές τις λίγες γραμμές κρύβεται και ταυτόχρονα αποκαλύπτεται όλος ο αντιλαϊκός σχεδιασμός του ΛΑ.Ο.Σ. Συμφωνεί με τις επιταγές του μεγάλου κεφαλαίου και μέμφεται την κυβέρνηση της ΝΔ που δεν τις προώθησε όπως είχε δεσμευτεί στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο. Θέλει τις διαβόητες διαρθρωτικές αλλαγές, που με κάποιον δικό του, μαγικό τρόπο, τον οποίο μόνο αυτός ξέρει και δεν λέει ανοιχτά - περίπου όπως κάνει και το ΠΑΣΟΚ - θα είναι φιλολαϊκές, σε κόντρα με τα όσα έχουν συναποφασίσει στις Βρυξέλλες, κι ενάντια με τα όσα τα μονοπώλια θέλουν και προωθούν. Θολώνει τα νερά ότι θέλει «μετοχοποιήσεις» αλλά όχι όλων των επιχειρήσεων, κάνοντας «γαργάρα» το γεγονός πως ό,τι δίνεται είναι κομμάτι του εθνικού πλούτου, του μόχθου του λαού που το έστησε. Την ίδια στιγμή αναφέρει καθαρά σειρά επιχειρήσεων και κρατικών λειτουργιών που οδεύουν προς το «σφυρί» (αεροδρόμια, λιμάνια, τη ΔΕΗ ή την τράπεζα όπου έχουν τις οικονομίες τους οι περισσότεροι Ελληνες μικρομεσαίοι αγρότες), τις οποίες έχουν βάλει στο «μάτι» εδώ και χρόνια οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Ο ΛΑ.Ο.Σ. αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα, σε όλες τις πτυχές της πολιτικής. Και σε όλες, μα όλες, μπαντάρει μονόπλευρα, στη μεριά των μεγάλων συμφερόντων που λυμαίνονται τον τόπο. Τα λαϊκά στρώματα, οι σκληρά εργαζόμενοι, οι δοκιμαζόμενοι από τη μακρόχρονη λιτότητα, να του κόψουν το «βήχα».


Θ. Μπ.

Η εξέλιξη της υγείας του αρχιεπισκόπου

Βελτίωση στη μετεγχειρητική δυσλειτουργία του πεπτικού συστήματος παρουσιάζει, σύμφωνα με το χτεσινό ιατρικό ανακοινωθέν του Αρεταίειου Νοσοκομείου, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Συνεχίζεται όμως, η παραμονή του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Το ότι ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είναι απύρετος και οι ζωτικές του λειτουργίες είναι καλές αποτελεί για τους γιατρούς σημείο καλής, τελικά, έκβασης. Σήμερα ή αύριο Πέμπτη, θα γίνουν γνωστά και τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ