ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΟΝ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»
Παράσταση χυδαιότητας από το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ

Σε νέα χυδαία επίθεση εναντίον του «Ριζοσπάστη» και συνολικά του ΚΚΕ επιδόθηκε χτες ο Θ. Πάγκαλος, υπό την πλήρη κάλυψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Φορώντας το γνωστό μανδύα του «ακαταλόγιστου», που όμως, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, επρόκειτο για στημένο σκηνικό από τη «Χαριλάου Τρικούπη», στα πλαίσια της αντιΚΚΕ εκστρατείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με προφανή στόχο τον εγκλωβισμό των λαϊκών στρωμάτων στην κούφια δικομματική αντιπαράθεση.

Η νέα αυτή παράσταση χυδαιότητας, ξεκίνησε χτες το πρωί με δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» της ΝΕΤ, όπου ο «μεγάλος τραγουδιστής» της αντιΚΚΕ ορχήστρας του ΠΑΣΟΚ είχε την πολιτική αναίδεια να χαρακτηρίσει το «Ρ» ως «το χυδαιότερο έντυπο που υπάρχει στον δημοσιογραφικό κόσμο»!! Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες υπήρξαν μετά τις συγκεκριμένες δηλώσεις τηλεφωνικές επικοινωνίες ανάμεσα στον Θ. Πάγκαλο με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκη και τον εκπρόσωπο Τύπου Π. Ευθυμίου. Οπως δήλωναν χτες κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη, ο Θ. Πάγκαλος απάντησε σε προσωπικές επιθέσεις που δέχτηκε από τη συγκεκριμένη εφημερίδα...

Σ' αυτό το πνεύμα κινήθηκαν και κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που παρήλασαν το βράδυ από τα τηλεοπτικά δελτία, αλλά και δημοσιογράφοι φιλικά προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ, που πρόσφεραν πλήρη στήριξη στον Θ. Πάγκαλο. Αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για ενορχηστρωμένη εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ, που εκφράζει την ηγεσία του και όχι για... ιδιορρυθμία του Θ. Πάγκαλου, ισχυρίζονταν ότι το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε σε... νόμιμη άμυνα απέναντι στο «Ρ» και το ΚΚΕ. Είναι ενδεικτικό ότι η Μ. Δαμανάκη μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Αλτερ» είπε ότι ο Θ. Πάγκαλος έχει την «απόλυτη αλληλεγγύη μου»!

Αργά χτες το βράδυ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Π. Ευθυμίου, με δήλωσή του στο «Ρ» ανέφερε: «Το ΠΑΣΟΚ δεν αποδίδει συνολικούς χαρακτηρισμούς σε έντυπα κρίνει και χαρακτηρίζει, όταν χρειάζεται, συγκεκριμένα δημοσιεύματα».

Οι χυδαιότητες...

Οι δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου στη ΝΕΤ κινήθηκαν στο γνωστό μοτίβο των ύβρεων και των ανυπόστατων κατηγοριών που χρησιμοποιεί ο αξιωματούχος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Θ. Πάγκαλος, αναφερόμενος στο «Ρ», ισχυρίστηκε ότι έχει «υποστεί τη χυδαιότερη και πιο λυσσαλέα επίθεση που έχει δεχτεί ποτέ από δημοσιογραφικό όργανο». Χωρίς να παραθέσει το παραμικρό στοιχείο και με το γνωστό ύφος και ήθος του έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι ο «Ριζοσπάστης είναι το χυδαιότερο έντυπο που υπάρχει στον δημοσιογραφικό κόσμο». Εντελώς ψευδώς και με συκοφαντίες ισχυρίστηκε ότι ο «Ρ» προσπάθησε να τον ταυτίσει με τον δικτάτορα Πάγκαλο. «Θυμήθηκε ο "Ρ"», υποστήριξε ο Θ. Πάγκαλος, «ως στοιχείο του αποτρόπαιου της προσωπικότητάς μου τη δικτατορία που έκανε ο παππούς μου, τον οποίο ελάχιστα γνώρισα».

Συγχρόνως, ως ιδανικός εκπρόσωπος του δικομματισμού και εκφράζοντας την «αγωνία» των πολιτικών εκφραστών του κεφαλαίου για απεγκλωβισμό των λαϊκών συνειδήσεων από τη στρούγκα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ο Θ. Πάγκαλος στην ίδια εκπομπή, αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές είπε ότι «η ψήφος στα μικρά κόμματα δεν έχει νόημα, δεδομένου ότι κανένα από αυτά δε μιλά για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών». Χρησιμοποιώντας τη γνωστή δικομματική προπαγάνδα της «χαμένης ψήφου» και τα περί... ακυβερνησίας, προσπάθησε να παραπλανήσει το λαό. Βέβαια, ο ίδιος, φανερώνοντας ακριβώς ότι αν χρειαστεί το αστικό πολιτικό σύστημα δεν έχει αδιέξοδα, ανέφερε ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφωνούν σε πολλά θέματα, αφού ακολουθούν την πολιτική της ΕΕ. Ηρθε ουσιαστικά να ενισχύσει την άποψη του Κ. Μητσοτάκη ακόμα και για συνεργασία των δυο κομμάτων!!

Στην προσπάθειά του να... διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τη συγκεκριμένη τοποθέτηση ο Π. Ευθυμίου δήλωσε ότι είναι «προφανές και αυτονόητο ότι μόνον ο λαός ορίζει το ρόλο και τη δύναμη των κομμάτων, όπως και τη θέση τους στη Βουλή». Ακριβώς την ίδια κάλυψη βέβαια είχε προσφέρει η «Χαριλάου Τρικούπη» όταν ο Θ. Πάγκαλος σε παλιότερη αντιΚΚΕ επίθεσή του είχε ισχυριστεί ότι «το ΚΚΕ κινείται εκτός κοινοβουλευτικής νομιμότητας»...

Για τις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου ρωτήθηκε χτες και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευαγ. Αντώναρος, ο οποίος δήλωσε: «Η σημερινή κυβέρνηση σέβεται απόλυτα το θεσμό και τους κανόνες της ελευθεροτυπίας».

Με δήλωσή του ο Ν. Βούτσης, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, σημείωσε: «Απαράδεκτη η ύβρις για τον "Ριζοσπάστη". Ο πολιτικός πολιτισμός, η δημοκρατία και η ελευθεροτυπία συνιστούν αδιαίρετες αξίες τις οποίες, πρώτα από όλα, έμπειροι πολιτικοί, όπως ο κ. Πάγκαλος, θα έπρεπε να σέβονται και να τιμούν».


«Αβάσιμος» και δικαστικώς

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Θ. Πάγκαλος στρέφεται εναντίον του «Ρ». Ως και αγωγή κατέθεσε κατά της εφημερίδας μας, ζητώντας να της επιβληθεί εξοντωτικό πρόστιμο (100 εκατομμύρια δραχμές), για δήθεν «ηθική βλάβη» του από δημοσίευμά μας. Αγωγή που απορρίφθηκε πανηγυρικά από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών «ως αβάσιμη κατ' ουσίαν».

Κατέθεσε την αγωγή το Δεκέμβρη του 1997. Αφορούσε σε πολιτικοσατιρικό δημοσίευμα του «Ρ» της 20ής του Νοέμβρη 1997. Ασκούνταν εκεί αυστηρή κριτική κατά της κυβερνητικής πολιτικής, με αφορμή απαράδεκτες δηλώσεις που έκανε ο περί ου ο λόγος, ως υπουργός Εξωτερικών της τότε κυβέρνησης Σημίτη, για ζητήματα εθνικής ανεξαρτησίας. Τι δήλωνε στη Βουλή; «Τι θέλετε κύριε; Αν λάβετε το σύνολο της επιφάνειας της υφαλοκρηπίδας, η διαφορά από την επέκταση των 6 στα 12 μίλια δεν ξεπερνά το 3% της επιφάνειας αυτής. Για 3% μιλάμε τώρα; Σας παρακαλώ... Αμελητέα πράγματα!..».

Αυτό είπε, σε αυτό βασίστηκε η κριτική του δημοσιεύματος, αυτό τον ενόχλησε. Υποστήριζε, λοιπόν, στην αγωγή του ότι το δημοσίευμα περιείχε «υβριστικές και δυσφημιστικές» εκφράσεις σε βάρος του και ζητούσε να επιβληθεί στον «Ρ» το παραπάνω εξοντωτικό πρόστιμο.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, που εκδίκασε την υπόθεση (24/9/98), εξετάζοντας τα πραγματικά στοιχεία, έκρινε και αποφάσισε ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Μάλιστα, υπογράμμιζε πως είναι υποχρέωση του Τύπου τέτοιες δημοσιεύσεις, για την ενημέρωση των αναγνωστών. Γι' αυτό και απέρριψε ως αβάσιμη κατ' ουσίαν την αγωγή Πάγκαλου. Στο σκεπτικό της απόφασης - όπως δημοσιοποιήθηκε στις 9 του Φλεβάρη 1999 - τονιζόταν χαρακτηριστικά:

«(...)Ο Τύπος που μάχεται για την προαγωγή του πνεύματος και του ήθους, μπορεί να στιγματίζει με καυστική γλώσσα κάθε κοινή πράξη. Γι' αυτό και το στοιχείο της ειρωνείας και τα λοιπά φιλολογικά διανθίσματα του γραπτού λόγου μεταξύ των οποίων και τα θαυμαστικά, ερωτηματικά κλπ., καθώς και οι μεγαλόγραφοι τίτλοι με τους οποίους εμφανίζεται η είδηση, δεν μπορούν να συστήσουν νομικώς επίμεμπτη πράξη κατά της τιμής. Διότι όλα αυτά συγκροτούν δριμύ δημοσιογραφικό ύφος και όχι εξυβριστικό τρόπο εκδηλώσεως και συγχωρητώς χρησιμοποιούνται προς έλεγχο της ηθικής απαξίας ειδήσεως ή πράξεως.

Με το ελεγχόμενο δημοσίευμα δεν παραποιήθηκε κάποια από τις προδιαληφθείσες διατάξεις στην αρχή της απόφασης, ώστε να δικαιολογείται η επιδίκαση στον ενάγοντα χρηματικής αποζημίωσης για ηθική βλάβη, την οποία δήθεν υπέστη από το παραπάνω δημοσίευμα, το οποίο αντίθετα κρίνεται ότι έγινε με αποκλειστικό σκοπό την πληροφόρηση, ενημέρωση και κατατόπιση του αναγνωστικού κοινού, με δυσμενείς είναι η αλήθεια εκφράσεις για τον ενάγοντα, αλλά χωρίς παραμόρφωση του υλικού που συνιστούσε την είδηση. Δηλαδή στόχευε στη διαφύλαξη και προστασία νομίμου δικαιώματος και έγινε από δικαιολογημένη από το Σύνταγμα και τους νόμους ελευθερία και κοινωνική αποστολή του Τύπου και ειδικότερα των εφημερίδων για τη δημοσίευση ειδήσεων σχετικά με τις πράξεις και τη συμπεριφορά των φυσικών προσώπων που ενδιαφέρει το κοινωνικό σύνολο. Επιπλέον και λόγω του αξιώματός τους επειδή είναι μέλη της κυβέρνησης».

Ούτε αστικό δικαστήριο δεν του δίνει δίκιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ