ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Απρίλη 2000
Σελ. /32
Καιρός
KAIΙΡΟΣ

Στο Ιόνιο, στην ηπειρωτική Ελλάδα, στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά και βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά στα πελάγη θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 10-20, στα δυτικά από 13-22, στην υπόλοιπη χώρα από 14-26, αλλά στη βόρεια Κρήτη θα είναι 3-4 βαθμούς υψηλότερη και στη Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από 13-19 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων ασθενών βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέχρι ισχυροί και πρόσκαιρα πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15-24 βαθμούς.

Η Ελλάδα στο πόδι κατά του ΝΑΤΟικού εγκλήματος

Απο το παναττικό συλλαλητήριο κατά της επιδρομής του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία στις 4 Απρίλη 1999.
Απο το παναττικό συλλαλητήριο κατά της επιδρομής του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία στις 4 Απρίλη 1999.
Πέρσι, σαν σήμερα, στις 4 Απρίλη, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία της Αθήνας, τις αμερικανο-ΝΑΤΟικές βάσεις της Σούδας και του Τυρνάβου και το στρατόπεδο της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη, έστελναν και πάλι το μήνυμα της αποφασιστικής καταδίκης των δολοφονικών ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Νέα Γιουγκοσλαβία και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στα Βαλκάνια, παρά την αυταρχική επέμβαση των κυβερνητικών δυνάμεων καταστολής. Δεκάδες, ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, τις δύο προηγούμενες μέρες σε ολόκληρη τη χώρα, κάνοντας ολοφάνερη την απαίτηση του ελληνικού λαού, για την άμεση απεμπλοκή της χώρας από τις ολέθριες και τυχοδιωκτικές, πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.

1949: Ετσι γεννήθηκε το ΝΑΤΟ

Αποψη απο τη Σύνοδο για την ίδρυση του ΝΑΤΟ. Ουάσιγκτον, 4 Απρίλη 1949.
Αποψη απο τη Σύνοδο για την ίδρυση του ΝΑΤΟ. Ουάσιγκτον, 4 Απρίλη 1949.
Στις 4 Απρίλη 1949 υπογράφτηκε στην Ουάσιγκτον η Συνθήκη δημιουργίας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, του ΝΑΤΟ. Τα αρχικά κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ ήταν: ΗΠΑ, Βέλγιο, Γαλλία, Δανία, Λουξεμβούργο, Ιταλία, Καναδάς, Νορβηγία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία. Αργότερα, το 1952, προσχώρησαν στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο η Ελλάδα και η Τουρκία, το 1955 η Δυτική Γερμανία και το 1982 η Ισπανία. Η Συνθήκη αποτελείται από 14 άρθρα.

Η δημιουργία του ΝΑΤΟ ήταν η πρώτη επιθετική ενέργεια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων κατά της Σοβιετικής Ενωσης και των σοσιαλιστικών χωρών, μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Ηταν ένα αποφασιστικό βήμα αυτών των δυνάμεων στην πρόκληση του «Ψυχρού Πολέμου».

Ενας πρόχειρος απολογισμός του ΝΑΤΟ στα πενήντα χρόνια που μεσολάβησαν:

Οι κατάφωρες παραβιάσεις των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, όπως στις περιπτώσεις της Κύπρου, της Κούβας, της Χιλής, της Παλαιστίνης, της Γρανάδας, του Παναμά, της Λιβύης, της Δομινικανής Δημοκρατίας, της Νικαράγουας, του Σαλβαντόρ, της Βοσνίας, της Νέας Γιουγκοσλαβίας, των Βαλκανίων γενικότερα κλπ., δίνουν απάντηση όσον αφορά το «πού πιστεύει» το ΝΑΤΟ.

Οι χούντες στην Ελλάδα, στη Χιλή και την Τουρκία φανερώνουν από μόνες τους την αξία των διακηρύξεων του ΝΑΤΟ περί δημοκρατίας, ελευθερίας και κράτους του νόμου.

Για την προσήλωση των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ στα «ειρηνικά μέσα» η ιστορία λέει: Πόλεμος στην Κορέα και στο Βιετνάμ, επέμβαση στην Ινδοκίνα, στη Γρανάδα και στον Παναμά, επιδρομή στη Λιβύη, στο Λίβανο και τον Περσικό Κόλπο, στρατιωτικές επεμβάσεις στις Φιλιππίνες, στην Ελλάδα και τη Σομαλία. Ας προσθέσουμε τις επιδόσεις των συμμάχων των Αμερικανών, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας, στα Φόκλαντ, στην Αλγερία, και όχι μόνο. Και μαζί με όλα αυτά την άμεση εμπλοκή των «ειρηνοποιών» στα εσωτερικά χωρών, με στόχο την ανατροπή των δημοκρατικών κατακτήσεων των λαών τους και τη στήριξη της αντίδρασης, όπως στο Σαλβαδόρ, στη Νικαράγουα και αλλού.

Ακριβώς πενήντα χρόνια μετά, στις 23 Απρίλη 1999, οι ηγέτες των κρατών - μελών, στην Ουάσιγκτον και πάλι, την ώρα που βομβάρδιζαν τη Γιουγκοσλαβία, υπέγραφαν τη Συμφωνία για το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ.

ΣΕΡΒΟΙ του Κοσσυφοπεδίου καταδίκασαν την απόφαση του «Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου», του οποίου προεδρεύει ο Αρχιεπίσκοπος Αρτέμιος, για διορισμό Σέρβου εκπροσώπου στο «Μεταβατικό Συμβούλιο» του ύπατου εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή, Μπερνάρ Κουσνέρ. (σελίδες 16 - 17)

ΣΕ ΚΛΙΜΑ τυπικά θετικό και συγκρατημένα αισιόδοξο άρχισε, χτες, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα τις εργασίες της η πρώτη Σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον Οργανισμό Αφρικανικής Ενότητας. (σελίδες 16 - 17)

ΤΟ «ΒΟΥΛΟΚΕΡΙ» στον οριστικό αφανισμό των μικρομεσαίων ψαράδων της χώρας, βάζει η κυβέρνηση, με την κατάθεση, στις 28 του Μάρτη, του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας (ΕΠΑΛ) στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ. (σελίδα 19)

ΜΕ ΓΟΡΓΟΥΣ ρυθμούς αυξάνεται η υπερχρέωση των ελληνικών νοικοκυριών από τις εμπορικές τράπεζες, λόγω των εισοδηματικών «κενών» που δημιουργεί η χρόνια εφαρμοζόμενη πολιτική λιτότητας για τη συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων της χώρας. (σελίδα 20)

ΜΕ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΕΣ προϋποθέσεις, που αφήνουν «εκτός» τη συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων ναυτεργατών, άρχισε χτες από τον Οίκο Ναύτη, η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης - λόγω Πάσχα - ύψους... 45.000 δραχμών για τους έγγαμους και 30.000 δρχ. για τους άγαμους. (σελίδα 22)

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - πίσω από τις προεκλογικές κορόνες και τις ψευδοϋποσχέσεις προς τους συνταξιούχους - συνεχίζει ακάθεκτη το αντιασφαλιστικό της «έργο» στο ΙΚΑ, στρώνοντας το έδαφος για το σάρωμα συνολικά στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, που θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές.(σελίδα 23)

ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ σύμβολο της Αντίστασης, τη γυναίκα σπάνιου καλλιτεχνικού και αγωνιστικού ήθους, τη Μαλαίνα Ανουσάκη, αποχαιρέτησαν συγγενείς, φίλοι, σύντροφοι, συναγωνιστές και συγκρατούμενές της, χτες το απόγευμα στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Σε μια σεμνή τελετή, όπως της έπρεπε, αφού σεμνά και διακριτικά, παρά το δυναμισμό της, έζησε. (σελίδα 27)

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ σειράς εκδηλώσεων συμπαράστασης προς τον γιουγκοσλαβικό λαό, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας διοργανώνει την έκθεση «V Διεθνής Μπιενάλε Χαρακτικής Βελιγραδίου '98 - Δύο χρόνια μετά - Ελληνική και γιουγκοσλαβική συμμετοχή». (σελίδα 27)

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 4 ΑΠΡΙΛΗ

1826: Με πρωτοβουλία της Ρωσίας υπογράφεται το Πρωτόκολλο της Πετρούπολης, για να ασκηθεί πίεση πάνω στην Τουρκία.

1945: Ο Σοβιετικός Στρατός απελευθερώνει την Ουγγαρία.

1961: Ο αντισοβιετισμός, ο αντικομμουνισμός φτάνουν σε επίπεδα υστερίας στις ΗΠΑ. Αμερικανίδα κερδίζει αγωγή διαζυγίου, αποδεικνύοντας στο δικαστήριο ότι ο σύζυγός της είχε στείλει συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στον Κάστρο και τον Χρουστσόφ!

1964: Την παραπομπή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνου Κόλλια στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο ανακοινώνει η κυβέρνηση, ενώ οι υπόλοιποι αρεοπαγίτες ζητούν την εκδίωξη απ' το δικαστικό Σώμα του «εμπρηστή της δικαιοσύνης» Αντ. Φλώρου. Ο εισαγγελέας Αντ. Φλώρος είχε αναφέρει σε έκθεσή του ότι ο Κόλλιας επιχείρησε παρέμβαση στην ανάκριση για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.

1986: Στο κενό πέφτει η προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της δοτής διοίκησης της ΓΣΕΕ, για τη νομιμοποίηση του πραξικοπήματος, με το οποίο εκπαραθυρώθηκε η νόμιμη διοίκηση της Συνομοσπονδίας. Πάνω από 1.500 σύνεδροι αποχωρούν από το Συνέδριο της ΓΣΕΕ, στον Αστέρα Γλυφάδας, ενώ 200 δεν προσέρχονται.

Η 11η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΟΜΗΣ

Τα συμμαχικά αεροπλάνα χτύπησαν και τη δεύτερη γέφυρα του Δούναβη στο Νόβι Σαντ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 7 πολίτες, ενώ πολλοί που πήδηξαν στο ποτάμι, για να σωθούν, αγνοούνται. Στο Πάντσεβο χτυπήθηκε το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Σερβίας. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 2 άτομα και τραυματίστηκαν 4. Επίσης, χτυπήθηκαν αποθήκες άνθρακα. Για πρώτη φορά ο αντιπρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας ανακοινώνει ότι από τις επιθέσεις υπάρχουν πολλά θύματα. Οι επιθέσεις, πλέον, δεν έχουν να κάνουν με στρατιωτικούς στόχους, αλλά με το να αποκλείσουν τη Γιουγκοσλαβία και τις εμπόλεμες περιοχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ