ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Απρίλη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Αντικομμουνιστική υστερία της ΠΑΣΚΕ

Επίθεση σε Εργοστασιακή Επιτροπή, ΚΚΕ και «Ρ» από την ΠΑΣΚΕ, για να συγκαλύψει τα σχέδια ξεπουλήματος, στη χτεσινή απολογιστική συνέλευση

Ρεσιτάλ αντικομμουνισμού έδωσαν χτες τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά - κατά τη διάρκεια της συνέλευσης των εργαζομένων - στην προσπάθειά τους να στηρίξουν και προεκλογικά την κυβέρνηση και να συγκαλύψουν τα σχέδιά της, για ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων. Εφτασαν, μάλιστα, στο σημείο να απαγορεύσουν προκλητικά σε δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» να παρακολουθήσει τη συνέλευση!!!

Αντικείμενο της συνέλευσης ήταν ο απολογισμός δράσης του σωματείου για το προηγούμενο χρόνο. Τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ εκθείασαν την κυβερνητική πολιτική απέναντι στα Ναυπηγεία και εμφανίστηκαν σαν εργοδότες, μιλώντας για «ανταγωνιστικότητα» και μείωση του κόστους εργασίας. Μάλιστα, ο «πράσινος» πρόεδρος του σωματείου είπε πως «καθημερινά 200 - 300 εργαζόμενοι είναι άνευ απασχόλησης και θα πρέπει να πάρουμε μέτρα»!!! Αυτά έλεγε και η εταιρία, για να επιβάλει την πολυειδικότητα! Επιτέθηκαν, επίσης, στην παράταξη της Εργοστασιακής Επιτροπής και προσωπικά σε στελέχη της, αλλά και στο ΚΚΕ πως τάχα επιδιώκουν το κλείσιμο των Ναυπηγείων. Επιπλέον κατηγόρησαν για ψευτιές το «Ριζοσπάστη», επειδή φιλοξένησε δηλώσεις του διορισμένου από την κυβέρνηση, διοικητή της ΕΤΒΑ Γ. Κασμά, ο οποίος ανακοίνωσε ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, επιβολή πολυειδικότητας, αλλά και νέα συρρίκνωση του προσωπικού.

Να γίνει μυστική ψηφοφορία, με το ερώτημα αν θέλουν οι εργαζόμενοι να είναι μέτοχοι ή όχι, πρότεινε η Εργοστασιακή Επιτροπή, όμως η «πράσινη» πλειοψηφία του σωματείου αρνήθηκε, με το πρόσχημα ότι «είναι παράνομο»! Επισημάνθηκε ότι από 5.000 που ήταν οι εργαζόμενοι το '85 έχουν μειωθεί σήμερα στους 2.000, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής που στήριξαν τόσο η ΠΑΣΚΕ, όσο και η ΔΑΚΕ, ενώ οι ίδιες παρατάξεις προσυπέγραψαν την κατάργηση της ειδικότητας και την επιβολή πολλαπλής απασχόλησης. Υπογραμμίστηκε ότι σχεδιάζεται πλήρης ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων. Η Εργοστασιακή Επιτροπή κατάγγειλε πως το σωματείο έχει μετατραπεί σε εκλογικό κέντρο του ΠΑΣΟΚ και οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές φτάνουν ακόμα και να τάζουν προσλήψεις, όμως από πλευράς ΠΑΣΚΕ τηρήθηκε «σιγή ιχθύος».

Από τη ΔΑΚΕ εκφράστηκε η στήριξη στο σχήμα 51% - 49% (μετοχές ΕΤΒΑ - εργαζόμενοι) και η πλήρης συμφωνία της με όλες τις αντεργατικές εξελίξεις στα Ναυπηγεία.

Ακολούθησε ψηφοφορία επί του διοικητικού και οικονομικού απολογισμού που παρουσίασε η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου, όπου δεν τηρήθηκε καμιά δημοκρατική διαδικασία, αφήνοντας ανοιχτή τη δυνατότητα κάποιοι να ψηφίσουν δυο και τρεις φορές. Παρουσιάστηκε ότι ψήφισαν συνολικά 1.433 εργαζόμενοι, ενώ τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 1.343. Οχι στους απολογισμούς ψήφισαν 309 και 1.034 ήταν τα ψηφοδέλτια υπέρ των απολογισμών.

Η Εργοστασιακή Επιτροπή επισημαίνει πως «παρά τον αντικομμουνισμό, παρά το ότι δεν τηρήθηκε καμιά διαδικασία στην ψηφοφορία, δίνοντας δυνατότητα για νοθείες, ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων αντιστάθηκε. Εστειλε μήνυμα ότι δε συμβιβάζεται με την πολιτική της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, της συρρίκνωσης του προσωπικού και της ιδιωτικοποίησης».

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ «ΒΙΛΑΤΖ ΠΑΡΚ»
Ανοιχτά μέχρι τις 11 το βράδυ!

Απόφαση της Νομαρχίας θεωρεί το συγκρότημα τουριστική περιοχή μακριά από εμπορικά καταστήματα

Σε «κράτος εν κράτει» μετατρέπεται το Βίλατζ Παρκ στο Ρέντη, καθώς η Νομαρχία Πειραιά ενέκρινε την αίτηση της επιχείρησης για λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων του συγκροτήματος, καθημερινά σε 12ωρη βάση και για 11,5 ώρες το Σάββατο! Η απόφαση πάρθηκε λίγες μόνο μέρες πριν την προεκλογική φιέστα του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, ο οποίος στηρίχτηκε και με το παραπάνω στην «ευγενική χορηγία» των ιδιοκτητών του συγκροτήματος, που το είχαν «ντύσει» στα πράσινα την Κυριακή!

Η απόφαση υπογράφεται από τη Νομάρχη Μαίρη Σορώτου - Τσανάκη και επιτρέπει από σήμερα, σε όλα τα εμπορικά καταστήματα του Βίλατζ Παρκ να λειτουργούν, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 11 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ και το Σάββατο από τις 10.30 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ!

Η απόφαση πάρθηκε στις 27 Μάρτη, ύστερα από αίτηση της επιχείρησης στις 23 Μάρτη, χωρίς να έχει ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και βασίζεται στο χαρακτηρισμό της επιχείρησης σε... τουριστικό αξιοθέατο, μια και μόνο σε τουριστικές περιοχές μπορεί να εφαρμοστεί ανάλογο ωράριο λειτουργίας! Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, τις.... μη τουριστικές, τη χειμερινή περίοδο τα καταστήματα κλείνουν στις 8 το βράδυ και τα Σάββατα στις 6 το απόγευμα. Στη θερινή περίοδο κλείνουν στις 9 το βράδυ. Επίσης, θεωρείται ότι «απέχει σημαντικά» από άλλη εμπορική αγορά και μεμονωμένα καταστήματα, όταν σε απόσταση «αναπνοής» υπάρχουν κεντρικοί δρόμοι γεμάτοι εμπορικά!

Η μεταβολή αυτή είναι ιδιαίτερα αρνητική για τους εργαζόμενους, καθώς αποτελεί ένα πρώτο βήμα ανατροπής του ωραρίου τους. Ηδη εφαρμόζονται 7ωρα ή 9ωρα, αυθαίρετα και χωρίς να πιστοποιούνται και να πληρώνονται υπερωρίες. Η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας αναμένεται να διαλύσει κάθε έννοια σταθερού χρόνου εργασίας. Ηδη κάποιοι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως με το νέο ωράριο θα χάνουν τη συγκοινωνία και θα αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ταξί.

Στην απόφαση της νομάρχη, σημειώνεται: «Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη περιοχή απέχει σημαντικά από εμπορική αγορά, ακόμη και από μεμονωμένα καταστήματα και προάγει τον τρόπο ψυχαγωγίας του κοινού ολόκληρου του λεκανοπεδίου Αττικής, απασχολεί μεγάλο αριθμό εργαζομένων παράλληλα, δε, αποτελεί πόλο έλξης εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού»!

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,Γιώργος Πέρρος, δήλωσε στο «Ρ»: «Καταγγέλλουμε τη Νομαρχία Πειραιά, που σε αγαστή συνεργασία με την εργοδοσία αλλά και την κυβέρνηση, πήρε μια απόφαση εναρμονισμένη πλήρως με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Λίγες μέρες μετά τη φιέστα του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και ενώ έχουν απαγορεύσει περιοδεία του ΚΚΕ στο χώρο, βάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν ως τα μεσάνυχτα».

«ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ»
Αγώνας κατά των απολύσεων

Δίωρες στάσεις εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στις δυο απολύσεις

Την ανάκληση των δυο απολύσεων από την εταιρία «Π. Δ. Παπουτσάνης» ζητούν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης που πραγματοποίησαν χτες δίωρες στάσεις εργασίας (6.30πμ - 8.30πμ, 1μμ - 3μμ). Ταυτόχρονα εκφράζουν την ανησυχία τους και για νέες απολύσεις ενόψει της μετεγκατάστασης του εργοστασίου από την Κηφισιά στη Ριτσώνα Βοιωτίας. Σήμερα, μετά από ομόφωνη απόφαση συνέλευσης, προχωρούν σε νέες στάσεις εργασίας τις ίδιες ώρες.

Η εταιρία ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την περασμένη Παρασκευή σε δυο εργαζόμενους την απόλυσή τους, χωρίς καν να προβάλει την παραμικρή δικαιολογία. Στις συναντήσεις που έγιναν μετά από παρέμβαση της Ενωσης Εργαζομένων Ελαιουργοσαπωνοποιείων, Πυρηνελαιουργείων, Καλλυντικών και Απορρυπαντικών η εταιρία κράτησε αρνητική στάση και οι εργαζόμενοι προχώρησαν στη χτεσινή κινητοποίηση.

Να σημειώσουμε πως η εταιρία, μετά το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη και την καταστροφή μέρους του εργοστασίου, είχε δεσμευτεί πως δε θα απολυθεί κανένας από τους 150 εργαζόμενους. Υπήρξε συμφωνία για μεταφορά εργαζομένων από την παραγωγή σε άλλες δραστηριότητες, προσωρινά μέχρι να ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση του εργοστασίου. Οι δυο εργαζόμενοι που απολύθηκαν είχαν μεταφερθεί από την παραγωγή στο τμήμα πώλησης.

Χτες η εταιρία - κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής στάσης εργασίας - μοίρασε γραπτή ανακοίνωση στους εργαζόμενους, όπου αναφέρεται ότι τάχα «σεβόμαστε τη δέσμευση για τη διατήρηση οργανικών θέσεων», όμως επιμένει στις απολύσεις και επιπλέον τονίζει: «Πρέπει να επικοινωνήσουμε ξεκάθαρα ότι πρέπει να συμβάλουμε με τη στάση μας στην εξασφάλιση της ζωής του νέου εργοστασίου»!!! Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι νέα συνέλευση, όπου καταδικάστηκε η στάση της εταιρίας και αποφασίστηκε ομόφωνα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Δίπλα στους εργαζόμενους βρέθηκε ο Γ. Μανουσογιαννάκης, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β` Πειραιά και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στο δίκαιο αγώνα τους.

Ο Λ. Σκαρόπουλος, πρόεδρος της Ενωσής μας, δήλωσε πως «οι εργαζόμενοι πιστεύουμε ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τους δυο συναδέλφους μας που απολύθηκαν αυθαίρετα. Εχουμε την πεποίθηση πως με απολύσεις και αυταρχισμούς οξύνονται, παρά λύνονται τα προβλήματα».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Θλίψη για το χαμό του εργάτη

Τη θλίψη του για το θάνατο του 25χρονου εργάτη, Νίκου Πολυχρονόπουλου προχτές από έκρηξη στα «Πλαστικά Σίνδου», εκφράζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και τονίζει: «Το νέο τραγικό θανατηφόρο ατύχημα δυστυχώς αποτελεί άλλη μια ακόμη απόδειξη στα όσα διαρκώς καταγγέλλουμε για τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους». Δυστυχώς, υπογραμμίζει το ΕΚΘ, τις πιο πολλές φορές «οι εργοδότες καλυπτόμενοι πίσω από την αδυναμία των αρμοδίων αρχών να διενεργήσουν σοβαρούς ελέγχους για την τήρηση των κανόνων ασφάλειας των εργαζομένων, δεν επενδύουν στους τομείς αυτούς, καθιστώντας την ανθρώπινη ζωή απλώς άλλη μια εμπορευματική αξία».

Σύμφωνα με την Αστυνομία, το ατύχημα συνέβη όταν οι εργαζόμενοι προσπαθούσαν να θέσουν σε λειτουργία ηλεκτρική μηχανή παραγωγής πλαστικών εξαρτημάτων αποχετεύσεων και αρδεύσεως, με πολυπροπυλένιο ή πολυαιθυλένιο. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν και οι: Αστέριος Τράκας, μηχανολόγος υπεύθυνος βάρδιας, Ευάγγελος Σταματάκης, συνιδιοκτήτης του εργοστασίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ