ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Απρίλη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Προετοιμάζεται «νέος γύρος» φέτος;

ΝΑΤΟικοί περιπολούν στη Μιτρόβιτσα

Associated Press

ΝΑΤΟικοί περιπολούν στη Μιτρόβιτσα
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Ενώ οι συνέπειες του βρώμικου πολέμου του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να γυρίζουν το μαχαίρι στις πληγές της Γιουγκοσλαβίας, προκύπτουν αντιφατικές εξελίξεις: Από τη μια προσπάθειες να επανέλθουν (κάποιοι) Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο «μελετώνται» από διεθνείς «παράγοντες», ταυτόχρονα ανακινείται το ζήτημα της «ανεξαρτησίας» του Μαυροβουνίου, που απειλεί να ξανατυλίξει τα Βαλκάνια στις φλόγες ενός ακόμη, ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα, πολέμου...

Ενα χρόνο μετά το ξεκίνημα του πολέμου 78 ημερών από το ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, ακόμη και το CNN παραδέχεται ότι η αποστροφή «βομβαρδίζουμε τώρα, πεθαίνετε αργότερα» εκφράζει με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια την ουσία αυτού που ο Γουέσλι Κλαρκ, επικεφαλής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, περιέγραψε με τον ευφημισμό «παράπλευρη ζημιά» (collateral damage). «Λίγο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος», θα πει ο Μαρκ Αλμοντ, πανεπιστημιακός στην Οξφόρδη, «ένας αξιωματούχος υπεύθυνος για τον καθορισμό των στόχων μού είπε ότι βρήκε μόνο τρεις που δεν περιέκλειαν ζημιές για τους αμάχους».

Η περιπτωσιολογία που φέρνει ο Ρίτσαρντ Μπλάιστοουν, ανταποκριτής του αμερικάνικου καναλιού, παρότι ο δημοσιογράφος ακριβώς τη φέρνει στη συζήτηση για να τονίσει ότι «δυστυχώς» ένας πόλεμος «ανθρωπιστικός» (!) δεν μπορεί να διεξαχθεί με «ανθρωπιστικό» τρόπο, χωρίς να πληγούν άμαχοι δηλαδή, είναι αποκαλυπτική: Την 5η Απρίλη του 1999, πλήττονται διαμερίσματα στο Αλέξινατς και 4 άμαχοι πέφτουν θύματα της επίθεσης, ενώ υφίσταται ζημιές και παρακείμενο νοσοκομείο. Τη 12η Απρίλη, πλήττεται ένα επιβατικό τρένο, με 10 νεκρούς και 16 τραυματίες. Ο Τζέιμι Σι δεν απολογήθηκε καν, με το επιχείρημα ότι «ήταν η σιδηροδρομική γραμμή» που το ΝΑΤΟ ήθελε να χτυπήσει, αλλά το αεροσκάφος έπληξε «κατά λάθος» το τρένο. Την 27η Απρίλη 1999, στην υπόθεση της Σουρντούλιτσα - όταν Αλβανοί πρόσφυγες σφαγιάστηκαν από ένα μαχητικό του ΝΑΤΟ - οι ΝΑΤΟικοί ισχυρίζονται ότι η βόμβα «έχασε το στόχο για 500 μέτρα»!

Το ΝΑΤΟ επισήμως μίλησε για «λιγότερες από 30 περιπτώσεις» πληγμάτων εναντίον αμάχων. Αλλοι παρατηρητές κάνουν λόγο για περίπου 100 - και μετρούν περί τους 500 νεκρούς. Και αυτά (προσοχή) είναι μόνο αυτά που μπορούν να «επιβεβαιωθούν» από «ανεξάρτητες» πηγές! Οσο για την καταστροφή της υποδομής, οι Σέρβοι ζουν μ' ό,τι απέμεινε. Χωρίς επαρκή θέρμανση, χωρίς δουλιές, χωρίς ελπίδα, με το ουράνιο να μολύνει το περιβάλλον τους και το νερό τους δηλητηριασμένο... 1.400 βόμβες διασποράς που έστειλαν στο γιουγκοσλαβικό έδαφος 250 χιλιάδες βομβίδια (!) το «εγγυώνται». Ανθρωποι πεθαίνουν ακόμη και σήμερα, καθώς μαζεύουν ξύλα...

Κατά τα άλλα, στην επικαιρότητα περί τη Γιουγκοσλαβία κυριαρχεί η συνέχιση της δαιμονοποίησης των πολιτικών του Βελιγραδίου: «Προσέξτε, ο Μιλόσεβιτς κυνηγά ξανά τα ελεύθερα ΜΜΕ της Γιουγκοσλαβίας», τιτλοφορείται το χτεσινό κύριο άρθρο της «Ουάσιγκτον Ποστ».

Επιστροφή (κάποιων) Σέρβων

Παράλληλα, χτες έγινε γνωστό ότι υποβλήθηκε «σχέδιο» του Ολιβερ Ιβάνοβιτς, ηγέτη των Σέρβων της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, για την επιστροφή «περίπου 15.000 Σέρβων σε χωριά του δυτικού και ανατολικού Κοσσόβου έως το Σεπτέμβρη» σε «υπευθύνους της διεθνούς κοινότητας». Ο Ιβάνοβιτς είπε πως «υπολογίζουμε στη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας και των γιουγκοσλαβικών αρχών», προσθέτοντας ότι το σχέδιο επιστροφής ενός τμήματος των Σέρβων που εγκατέλειψε το Κόσσοβο από τον Ιούνη του 1999 περιλαμβάνει τρεις φάσεις καθώς και μία προσπάθεια ανοικοδόμησης και ανακαίνισης των σπιτιών τους, πολλά από τα οποία έχουν πυρποληθεί ή καταστραφεί.

Το σχέδιο «υποβλήθηκε στο στρατηγό Κλάους Ράινχαρντ, διοικητή της πολυεθνούς δύναμης KFOR, στον πολιτικό διοικητή του ΟΗΕ στο Κόσσοβο Μπερνάρ Κουσνέρ, στην ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Σαντάκο Ογκάτα, στον εισηγητή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία Γίρι Ντίνστμπιρ και σε εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Ιβάνοβιτς. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, από το τέλος του Ιούνη του 1999 έχουν εγκαταλείψει το Κόσσοβο 240.000 Σέρβοι και άλλοι μη Αλβανοί λόγω επιθέσεων και απειλών που δέχονταν εκ μέρους ενός τμήματος του αλβανικού πληθυσμού.

Ξαναζητά «ανεξαρτησία» Μαυροβούνιος πολιτικός

Χτες, επίσης, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες «είναι πιθανό» η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου να διοργανώσει μέσα «στην άνοιξη» δημοψήφισμα «για την ανεξαρτησία του, αν δεν αλλάξει πολύ σύντομα το καθεστώς στη Σερβία». Η πληροφορία προέρχεται από τον Μαυροβούνιο υπουργό Οικονομίας, Βογίν Τζουκάνοβιτς, ο οποίος σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Vizesti» δήλωσε πως «η Σερβία οδηγείται σε αδιέξοδο, τα χρέη αυξάνονται, το Μαυροβούνιο βρίσκεται σε αποκλεισμό και είναι θύμα διάφορων μηχανορραφιών. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα την άνοιξη ή λίγο αργότερα»!

Προσθέτοντας στην ασφυκτική διεθνή πίεση για «αλλαγή καθεστώτος» στη Γιουγκοσλαβία και τη δική του, ο ίδιος είπε ότι «αν η κυβέρνηση της Σερβίας δεν αλλάξει το συντομότερο δυνατόν, είναι απολύτως σίγουρο πως το Μαυροβούνιο θα διοργανώσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του». Πηγαίνοντας ακόμη παραπέρα, ο Μαυροβούνιος υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε «πολιτική αυτοκτονίας» αυτήν που ακολουθεί το Βελιγράδι σε σχέση με το Μαυροβούνιο, «το οποίο δεν μπορεί να συνυπάρχει με τη Σερβία, η οποία το υποτιμά και το περιφρονεί»!

ΒΟΣΝΙΑ
Την Παρασκευή αρχίζει η δίκη - παρωδία Κράισνικ

ΠΑΛΕ.-

Την Παρασκευή θα «προσαχθεί» στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη ο Βοσνιοσέρβος ηγέτης Μομτσίλο Κράισνικ, ο οποίος απήχθη με γκανγκστερικό τρόπο από το σπίτι του τη Δευτέρα, μετά από ΝΑΤΟική επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν Γάλλοι στρατιώτες. Ο Κράισνικ (παλιότερα εκπρόσωπος της Βοσνιακής Βουλής), σύμφωνα με δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Ρόμπερτσον, θα «απαντήσει» σε ερωτήσεις επί 9 κατηγοριών που «εκκρεμούν σε βάρος του», ανάμεσα στις οποίες είναι «και η γενοκτονία». Την «ικανοποίησή» του για τη σύλληψη Κράισνικ εξέφρασε ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, λέγοντας (σε μια καταπληκτική διαστροφή της πραγματικότητας) ότι «είναι μια σπουδαία ημέρα για εμάς που πολεμήσαμε για μια πολυεθνική Βοσνία» (!). Ο ίδιος κάλεσε τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος «καταζητείται» από τους ΝΑΤΟικούς, «να παραδοθεί».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΟΑΕ
Αλλη μια γενικόλογη διακήρυξη «αρχών» και συμφερόντων της ΕΕ

ΚΑΪΡΟ.-

Τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά και το ενδιαφέρον των περισσότερων συμμετεχόντων συγκέντρωσε, κατά τη διάρκεια της διήμερης πρώτης ευρω-αφρικανικής Συνόδου Κορυφής, ο Λίβυος ηγέτης Μωαμάρ Καντάφι. Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί Εξωτερικών των 15 χωρών - μελών της ΕΕ και οι αρχηγοί των 52 αφρικανικών κρατών κατέληγαν σε ένα ελάχιστο κείμενο συμφωνίας, υπό την επωνυμία της διακήρυξης, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει τη βάση της ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και στον Οργανισμό Αφρικανικής Ενότητας.

Εκκληση για βελτίωση των σχέσεων των χωρών που βρίσκονται στο λεγόμενο κέρας της Αφρικής, δηλαδή της Αιθιοπίας, της Ερυθραίας και της Σομαλίας, απηύθυναν από το βήμα της συνόδου πολλοί Αφρικανοί ηγέτες, υποστηρίζοντας ότι ο εφιάλτης της πείνας είναι κοινός και για τις τρεις χώρες και θα πρέπει να συνεργαστούν έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η χορήγηση αποτελεσματικής βοήθειας σε τρόφιμα και φάρμακα. Την ίδια στιγμή, το κείμενο που καλούνται να εγκρίνουν, στο τέλος της Συνόδου Κορυφής, οι 67 συμμετέχοντες δεν είναι, όπως αναμενόταν άλλωστε, τίποτε περισσότερο από ένα γενικόλογο κείμενο σημείων, στο οποίο γίνονται εκτενείς αναφορές στην αναγκαιότητα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, ως προϋποθέσεις για τη βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και στην αφρικανική ήπειρο.

Αν κάτι, όμως, φαίνεται να σημάδεψε, τουλάχιστον από άποψη δημοσιότητας, την πρώτη αυτή Σύνοδο Κορυφής ήταν η παρουσία του Λίβυου ηγέτη Μωαμάρ Καντάφι μετά από, περίπου, 10 χρόνια αποκλεισμού εξαιτίας των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη Λιβύη από την Ουάσιγκτον. Ο Καντάφι είχε σειρά συναντήσεων με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάσιμο ντ' Αλέμα, με τον Γερμανό Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Μπέρτι Αχερν, με τον Αυστριακό πρωθυπουργό Βόλφγκανγκ Σούσελ, με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Αν και το περιεχόμενο των συζητήσεων δεν έγινε γνωστό, τόσο οι δηλώσεις Καντάφι όσο και των συνομιλητών του άφησαν να εννοηθεί ότι η οικονομική εμπορική συνεργασία ανάμεσα στη Λιβύη και στην ΕΕ εισέρχεται σε μια νέα πιο θετική περίοδο, καθώς οι ηγέτες των χωρών - μελών της ΕΕ έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για ανάπτυξη εμπορικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στη βορειοαφρικανική χώρα.

ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
Επίσκεψη Λουκασένκο

ΝΤΟΥΣΑΝΜΠΕ.-

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο Τατζικιστάν. «Το Τατζικιστάν είναι φιλική χώρα και οφείλουμε να το υποστηρίζουμε», δήλωσε ο Λουκασένκο στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Τατζικιστάν, Ντουσανμπέ, όπου τον υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της χώρας Εμομαλί Ραχμόνοφ. Οι δυο Πρόεδροι υπέγραψαν Σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας και μια σειρά από εμπορικές συμφωνίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ