ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Ιούλη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΥΒΑ
«Πληρωμένη» απάντηση της Κούβας στις προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Σημαντική στήριξη του Νησιού της Επανάστασης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Φωτ. αρχείου από τις εκδηλώσεις για τα 50χρονα της ίδρυσης των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κούβας
Φωτ. αρχείου από τις εκδηλώσεις για τα 50χρονα της ίδρυσης των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κούβας
Σαν «άνοιγμα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Κούβα για διαπραγματεύσεις με σκοπό τη βελτίωση των σχέσεων θέλουν ορισμένοι να χαρακτηρίσουν την ανακοίνωση που εξέδωσαν στις 18 Ιούνη οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, όπου απηύθυναν «ανοιχτή πρόσκληση για διάλογο με τις κουβανικές αρχές», μετά τη «νέα κατάσταση» που έχει διαμορφωθεί με την προσωρινή μετάβαση της εξουσίας από τον Φιντέλ Κάστρο στον Ραούλ, θέτοντας φυσικά προϋποθέσεις.

Στην ουσία, όμως, πρόκειται για συζήτηση υπό όρους που θέτουν οι υπουργοί Εξωτερικών - με τη συμπαράταξη φυσικά και της ελληνικής κυβέρνησης - στην Κούβα, απαιτώντας ουσιαστικά να «συζητηθεί το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στο Νησί, της απελευθέρωσης των λεγόμενων «πολιτικών κρατουμένων» όπως θέλουν να ονομάζουν τους πληρωμένους μισθοφόρους και τα αντεπαναστατικά στοιχεία. Θέτουν, επίσης, τον όρο «να υπάρξει ελευθερία στην έκφραση και πληροφόρηση των Κουβανών», δηλαδή στην ουσία να δοθεί η δυνατότητα και η ...ελευθερία στα αντεπαναστατικά στοιχεία να οργανώνουν την ανατροπή της σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

Είχε προηγηθεί λίγες μέρες πριν συνάντηση διάφορων μελών του Ευρωκοινοβουλίου και Κουβανών αντεπαναστατών στις Βρυξέλλες, ώστε από κοινού να προωθήσουν μια πιο επιθετική στάση της ΕΕ προς την Κούβα, συμπαρατασσόμενοι με τις πολιτικές της κυβέρνησης των ΗΠΑ και τη λεγόμενη «ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία».

Απάντηση «καταπέλτης»

Αμεση ήταν η αντίδραση της Κούβας. Με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνεται ότι «ο διάλογος με την Κούβα μπορεί να είναι εφικτός ανάμεσα σε δύο κυρίαρχα και ισότιμα μέρη, χωρίς την επιβολή όρων ή απειλών» και πως «αν η ΕΕ επιθυμεί έναν διάλογο με την Κούβα, θα πρέπει να καταργήσει τις κυρώσεις» που είχε επιβάλει το 2003.

Σε ό,τι αφορά τη «νέα κατάσταση» που έχει δημιουργηθεί, το κουβανικό υπουργείο σημειώνει ότι η ΕΕ «εκφράζει μια παραίσθηση ότι μπορεί να υπάρξουν αντιφάσεις ή και διαφορές ανάμεσα στους ηγέτες της Επανάστασης και διάσπαση στους Κουβανούς επαναστάτες, κάτι για το οποίο κάνει λάθος για μια φορά ακόμα». Και υπογραμμίζει ότι «η Επανάσταση είναι ολοένα και πιο στέρεη και ενωμένη παρά ποτέ». Προσθέτει επίσης ότι «η χώρα μας έχει διακινδυνεύσει την ύπαρξή της. Εχει αντισταθεί ηρωικά και έχει αγωνιστεί ακούραστα για πάνω από έναν αιώνα για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της. Η Κούβα είναι μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα, και η ΕΕ σφάλλει αν πιστεύει ότι μπορεί να της συμπεριφέρεται με οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρά ως ίσος προς ίσον».

Σε ό,τι αφορά την κοινή θέση της ΕΕ που υιοθετήθηκε το 1996 από τους υπουργούς Οικονομικών της Ενωσης και που βασίζεται ουσιαστικά στις επιταγές της κυβέρνησης των ΗΠΑ, το κουβανικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι θα πρέπει να καταργηθεί, «αφού δεν υπήρχαν τότε ούτε υπάρχουν τώρα αιτίες για την ύπαρξή της», ενώ «παρεμποδίζει τις ομαλές και αμοιβαίες σχέσεις πλήρους σεβασμού των κοινών συμφερόντων με τη χώρα μας». Σημειώνει, παράλληλα, ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να αλλάξουν αυτή την κατάσταση, αλλά υπάρχουν και άλλες, κατονομάζοντας την Τσεχία, που λειτουργούν ως «αμερικανικό πιόνι» στην Ευρώπη.

Στην ίδια ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, υπογραμμίζεται ότι επιχειρείται «παρέμβαση σε θέματα που αφορούν αποκλειστικά την Κούβα» και προωθούνται «αντιλήψεις και πρακτικές που η Κούβα θεωρεί επιθετικές και απαράδεκτες, ενώ παράλληλα τις απορρίπτει». Τονίζει, μάλιστα, ότι «η ΕΕ δεν έχει καμία εξουσία να επικρίνει ή να συμβουλεύει την Κούβα».

Επιπλέον, επισημαίνει ότι ούτε μια λέξη δεν αναφέρεται σε ό,τι αφορά τον αδίστακτο και απάνθρωπο αποκλεισμό των ΗΠΑ προς τον κουβανικό λαό και τονίζει ότι «η ΕΕ έχει δείξει μια επίμονη και ταπεινωτική υποταγή στις ΗΠΑ», καθώς δε θέτει τις δικές της θέσεις με βάση τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και «μετατρέπεται σε συνένοχός τους». Παράλληλα, μιλά για την υποχώρηση που έκανε η ΕΕ στο ζήτημα της Κούβας στην ανακοίνωση της Συνόδου των ΗΠΑ - ΕΕ τον περασμένο Απρίλη, όπου δέχτηκε αναφορά που αποδέχεται τη νομιμότητα του «Σχεδίου Μπους», ενώ αναφέρει και τις «γνωστές συνεργασίες της ΕΕ με απεσταλμένους των ΗΠΑ» καθώς και «τη συχνή παρουσία των αξιωματούχων της σε αντικουβανικές διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις στο Μαϊάμι ή ακόμα και στην Ευρώπη». Σημειώνει και την υποκρισία της ΕΕ όταν από τη μια αναφέρεται άδικα στην Κούβα και από την άλλη σιωπά για τα βασανιστήρια των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο, το Αμπού Γκράιμπ, τις απαγωγές και τις μυστικές πτήσεις της CIA, αλλά και τις εξαφανίσεις δεκάδων ανθρώπων και τις δολοφονήσεις εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών στο Ιράκ.

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση του κουβανικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνει ότι «η ΕΕ θα πρέπει να επανορθώσει για τα λάθη που έχουν γίνει ενάντια στην Κούβα. Κάθε βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση θα την υποδεχτούμε κατάλληλα. Ομως, δεν υπάρχει βιάση: έχουμε όλο το χρόνο μπροστά μας».

Σημαντική νίκη της Κούβας

Τις ίδιες μέρες, σηματοδοτήθηκε μια σημαντική νίκη για την Κούβα, αφού το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε τη διακοπή της επιτήρησης της Κούβας από τον Υπατο Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Οι πιέσεις και οι διεργασίες των αντιπροσωπειών των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γερμανίας και της Τσεχίας δεν κατάφεραν να μετατρέψουν την ενιαία θέση της ομάδας 26 χωρών - τα δύο τρίτα δηλαδή του Συμβουλίου - και έτσι μετά από 20 χρόνια επιτήρησης, σταμάτησαν οι πιέσεις, οι σημαντικές απειλές και οι υποκινήσεις από μεριάς των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα σ' αυτό το θέμα.

Η απόφαση αυτή, που έρχεται κάτω από σημαντικές αντιδράσεις των λαών, δικαιώνει τον αγώνα της Κούβας και θέτει τέλος στις αντικουβανικές ενέργειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Αναγνωρίζει το κύρος και τη δουλιά της Κούβας και της Επανάστασης για την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πάνω απ' όλα τη δημιουργία μιας δίκαιης, ανθρώπινης κοινωνίας που βασίζεται στην ισότητα.

Ερχεται, μάλιστα, σε μια στιγμή που οι πέντε Κουβανοί αγωνιστές που σχεδόν 9 χρόνια βρίσκονται φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, εξαιτίας της αντιτρομοκρατικής τους δράσης, αφού κατάφεραν να διεισδύσουν σε αντικουβανικές ομάδες, οι οποίες δρουν ελεύθερα στο Μαϊάμι και να αποτρέψουν εγκληματικές ενέργειες ενάντια στην Κούβα και το λαό της. Εχουν υποστεί σημαντικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, αφού υποβλήθηκαν σε μια άδικη δίκη, κρατήθηκαν για πολλούς μήνες στην απομόνωση και δημιουργούνται σημαντικές δυσκολίες για τις επισκέψεις των συγγενών τους. Ομως, η διεθνιστική αλληλεγγύη συνεχίζεται σε ολόκληρο τον πλανήτη με τις Επιτροπές Υπεράσπισης για την Απελευθέρωση των «Πέντε» να κινητοποιούνται για την άμεση αποφυλάκιση και την επιστροφή στην πατρίδα τους. Μια τέτοια συγκέντρωση ήδη πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στην Ατλάντα των ΗΠΑ, ενώ για τις 23 - 29 Ιούλη διοργανώνεται εβδομάδα δράσης για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών στη Νέα Υόρκη.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ