ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Ιούλη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

Οι καταστροφές που συντελέστηκαν τα τελευταία χρόνια στα δάση από τις πυρκαγιές, με αποκορύφωμα τις εκατοντάδες εστίες που κατακαίουν αυτές τις μέρες τη χώρα και τον τελευταίο πνεύμονα της Αττικής, την Πάρνηθα, είναι πελώριο έγκλημα σε βάρος του λαού και πρέπει να σταματήσει. Οι καταστροφές θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί ή τουλάχιστον να είχαν περιοριστεί, εάν υπήρχε πολιτική προστασίας του δασικού μας πλούτου (ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα και στο Λεκανοπέδιο Αττικής), και θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως ζήτημα ζωτικής σημασίας για το λαό.

Κάθε χρόνο περισσεύουν οι εξαγγελίες για αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος και των δασών, για έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών σ' αυτά.

Ομως, κάθε καλοκαίρι γίνονται στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους, καλλιεργειών, περιουσιών, χωρίς να λείπουν και τα ανθρώπινα θύματα. Εκατόν δέκα εστίες φωτιάς σ' όλη τη χώρα.

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί όλα αυτά τα χρόνια με την πολιτική τους έχουν παραδώσει τα δάση στο έλεος των καταπατητών και οικοπεδοφάγων, όλων εκείνων που θησαυρίζουν από την εμπορευματοποίηση της γης. Αυτή η πολιτική είναι πλήρως ενταγμένη στις οδηγίες και κατευθύνσεις της ΕΕ, που αντιμετωπίζει τα δάση και γενικότερα το περιβάλλον με τους νόμους της αγοράς. Αρνήθηκαν να διαμορφώσουν ένα ασφαλές νομικό πλαίσιο δασοπροστασίας, πρόληψης και αποτελεσματικής παρέμβασης. Αντίθετα, η πολιτική τους στηρίζει την καταπάτηση της δημόσιας γης, διευκολύνει τον πλουτισμό και εξυπηρετεί την κερδοσκοπία στη γη με κάθε μέσο.

Η αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος που έγινε το 2001 από το ΠΑΣΟΚ, η προωθούμενη αναθεώρησή του από τη ΝΔ, οι νόμοι που ψηφίστηκαν από τα δυο αυτά κόμματα, διευκολύνουν τις αλλαγές χρήσεων γης, τις καταπατήσεις. Η προώθηση των παραπάνω, αλλά ακόμη και οι συζητήσεις γι' αυτά αποτελούν τη «θρυαλλίδα» για τις πυρκαγιές.

  • Χιλιάδες στρέμματα καμένης γης εξαιρούνται από την αναδάσωση
  • Ελάχιστο ποσοστό αναδάσωσης έχει προχωρήσει στις αναδασωτέες περιοχές
  • Εκατοντάδες οικοδομικοί συνεταιρισμοί διεκδικούν τεράστιες δασικές εκτάσεις
  • Η παράνομη δόμηση ενθαρρύνεται
  • Ως δυναμίτες υπέρ των πυρκαγιών λειτουργούν κάθε φορά οι προεκλογικές εξαγγελίες για αποχαρακτηρισμούς δασών και δασικών εκτάσεων
  • Η δημόσια περιουσία βρίσκεται στο έλεος των καταπατητών
  • Το Δασολόγιο δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί
  • Προωθείται η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των δασών, των δασικών εκτάσεων και των προστατευόμενων περιοχών

Γίνεται φανερό ότι οι πυρκαγιές αποτελούν τη φυσική κατάληξη της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής και των νόμων της «ελεύθερης αγοράς» που εξυπηρετεί αυτή η πολιτική.

Αποτελεί εμπαιγμό, πρόκληση και προσβολή της νοημοσύνης του λαού η χρησιμοποίηση ως άλλοθι από την κυβέρνηση των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ παράλληλα:

  • Η πρόληψη έχει εγκαταλειφθεί ουσιαστικά, αλλά και οι πιστώσεις για τον περιορισμό των πυρκαγιών δεν ανταποκρίνονται, σε καμία περίπτωση, στις ανάγκες
  • Είναι τεράστιες οι ελλείψεις σε προσωπικό
  • Τα μέσα που χρησιμοποιούνται είναι πολύ λιγότερα από τα απαιτούμενα και σε μεγάλο βαθμό πεπαλαιωμένα, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζονται συνεχώς οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης και πυροπροστασίας

Κάθε χρόνο γίνονται όλο και πιο εμφανείς οι ελλείψεις της κρατικής μηχανής σε προετοιμασία και ετοιμότητα, που οδηγούν σε αναποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ολα σχεδόν επαφίενται στην αυτοθυσία των πυροσβεστών, των δασικών υπαλλήλων, στις πρωτοβουλίες των κατοίκων:

  • Τα δάση παραμένουν ακαθάριστα ακόμα και γύρω από αστικές περιοχές
  • Δεν έχουν διανοιχτεί οι απαιτούμενοι δασικοί δρόμοι. Δεν έχουν γίνει τα απαιτούμενα έργα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών όπως: Η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, η ύπαρξη πυροσβεστικών κρουνών, αλλά και έργα υποδομής, όπως υδατοδεξαμενές, κλπ.
  • Χιλιάδες παράνομες χωματερές παραμένουν σε χρήση
  • Η φύλαξη και επιτήρηση ακόμη και των πιο ευαίσθητων περιοχών είναι μηδαμινή
  • Οι καμένες περιοχές παραμένουν απροστάτευτες και δεν εφαρμόζεται σ' αυτές η απαγόρευση βοσκής

Το ΚΚΕ επισημαίνει, για άλλη μια φορά, τις εκρηκτικές διαστάσεις που παίρνει η καταστροφή των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.

Προτείνει, για άλλη μια φορά, την εφαρμογή μέτρων προστασίας τους και καλεί το λαό να παλέψει να τα επιβάλει άμεσα:

1. Πλήρη και ακριβή καταγραφή των καμένων εκτάσεων. Κήρυξη όλων αναδασωτέων, χωρίς εξαιρέσεις. Καμία αλλαγή στις χρήσεις γης.

2. Αμεση αντιμετώπιση με τεχνικά έργα και μέτρα ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την καταστροφή του δάσους (πλημμύρες, κατακρημνίσεις, αύξηση θερμοκρασίας, ερημοποίηση, αλλαγή του κλίματος, κλπ.).

3. Λεπτομερή σχεδιασμό αναδάσωσης, διαχείρισης του δάσους και αντιπυρική προστασία. Οχι ξύλευση και βοσκή στα καμένα δάση.

4. Εφαρμογή του τεκμηρίου υπέρ του δημοσίου σε όλες τις περιοχές με προτεραιότητα τις ευαίσθητες περιοχές. Εναντίωση σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των δασών και των δασικών εκτάσεων.

5. Αμεση εφαρμογή του δασικού κτηματολογίου, απαγόρευση εγκατάστασης οικοδομικών συνεταιρισμών και οικιστικής ανάπτυξης σε όλα τα δάση.

6. Η πολεοδόμηση είναι έργο του κράτους και δεν μπορεί να γίνεται από ιδιώτες που κερδοσκοπούν πάνω στη γη και στα δάση της χώρας.

7. Αμεση ενίσχυση των δυνάμεων πυροπροστασίας για διαρκή φύλαξη, επιτήρηση των ευαίσθητων περιοχών.

8. Καθαρισμός των ευαίσθητων περιοχών, διάνοιξη των απαραίτητων δασικών οδών, κλείσιμο των επικίνδυνων παράνομων χωματερών.

9. Αμεση ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης με την κάλυψη των αναγκών σε τεχνικά μέσα, κυρίως, επίγεια και με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, με σταθερές σχέσεις εργασίας.

10. Αναβάθμιση του ρόλου της Δασικής Υπηρεσίας.

11. Είναι απαραίτητος ο κεντρικός σχεδιασμός, η συγκρότηση ενιαίου, δημόσιου φορέα διαχείρισης της δασικής περιουσίας και δασοπροστασίας. Συγκρότηση συντονιστικών οργάνων κατά περιφέρεια και νομό με αποφασιστικές αρμοδιότητες διοίκησης και όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέσα και με εκτελεστότητα αποφάσεων.

12. Δραστική αύξηση της χρηματοδότησης για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και του φυσικού περιβάλλοντος.

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία και τους φορείς τους, να πάρουν την υπόθεση της προστασίας των δασών, που έχουν απομείνει, στα χέρια τους.

Οι αγωνιστικές δυνάμεις, σε κάθε περιοχή, δήμο, νομό και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, οι επιστημονικοί φορείς, η νεολαία, οι κοινωνικοί φορείς να μετατρέψουν την οργή και αγανάκτησή τους σε πάλη για μια άλλη πολιτική και στον τομέα προστασίας των δασών.

Αυτή η λαϊκή δράση μπορεί να βάλει φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και στην πορεία να ανατρέψει αυτή την πολιτική. Αυτή η δράση αναπτύσσεται σε όλα τα μέτωπα για την προστασία και ανάπτυξη των κοινωνικών, οικονομικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και, άρρηκτα συνδεδεμένων με αυτά, την ποιότητα ζωής των λαϊκών στρωμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος και των δασών.

Είναι ευκαιρία στις ερχόμενες εκλογές να καταδικάσουν και με την ψήφο τους αυτά τα κόμματα. Να ενισχύσουν τον μόνο ουσιαστικό αντίπαλο αυτής της πολιτικής, που είναι το ΚΚΕ.

ΑΘΗΝΑ 29/06/2007

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ