ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Ιούλη 2007
Σελ. /32
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Για να 'ναι καλές και πλούσιες οι διακοπές...

Μια πρόταση για διάβασμα από τη «Σύγχρονη Εποχή»

Το βιβλίο δεν είναι κούραση, όπως ακριβώς οι διακοπές δεν είναι χαύνωση.

Είναι άλλο πράγμα η ανάγκη του εργάτη να ξεκουραστεί κι άλλο η επιδίωξη των αστών να νομίζει ο εργάτης ότι στις διακοπές του παύει να 'ναι εργάτης.

Ασφαλώς και δίπλα στο κύμα ή κάτω από έναν έλατο δε θα λύσει κανείς ό,τι δεν έλυσε όλον τον προηγούμενο χρόνο.

Ακόμα κι εκεί, όμως, αν όχι ειδικά εκεί, με το μυαλό πιο χαλαρό, με το μυαλό να μην κατατρέχεται άμεσα απ' όσα στην καθημερινότητα το κάνουν να υποτάσσεται, ο παραγωγός άνθρωπος δεν παύει να αποζητά αυτήν ακριβώς την ισορροπία που η καπιταλιστική πραγματικότητα του αφαιρεί.

Σ' αυτήν ακριβώς την αναζήτηση εντάσσεται η φετινή πρότασή μας για το βιβλίο που θα συντροφεύει τις διακοπές μας και των παιδιών μας και των νέων. Από τη συλλογή του εκδοτικού «Σύγχρονη Εποχή». Με υλικό για τους αστούς και τους εργάτες, για τον πόλεμο και τους αντάρτες, για τις ιστορίες των ανθρώπων, για τις αξίες και τη φιλοσοφία.

Για να 'ναι και έτσι καλές οι διακοπές...


ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΤΡΑΚΗΣ

Παρακαλώ μη θίγετε το φασισμό μου

Δώδεκα ψευδο-ιστορήματα κι ένας Καραγκιόζης

Λυσσάνε όλοι πλην ελαχίστων. Οι γνωστοί «ανώνυμοι εταίροι»: «θέλουμε αλλά οι καιροί δύσκολοι, ύφεση...», οι παρατρεχάμενοι: «προσπαθούμε μα δε φτάνουν, τόσα έξοδα, η άμυνα, πού να...», οι πολλά ορεξάτοι φερέλπιδες: «δε θα μας κάνεις κι όλους το ίδιο!» Το «Φ» παντού. Παντού! Αρχίζω να μπερδεύομαι. Λες να μην ξέρω τι ζητάω; Ν' αρχίσω απ' το «Αλφα;» «Τουλάχιστον φαΐ και φάρμακα για όλους, ρε παιδιά!» Κάποιος μου σφυρίζει, «και με τα μεταλλαγμένα, τι θα γίνει;» Ερώτηση δίκοπη. Επιστήμονας, οικολόγος ή παράγοντας; Αυτά στην άκρη. Ξέρουμε καλά ότι φτάνουν και περισσεύουν, αν μοιραστούν δίκαια. Πρώτοι και καλύτεροι με «τρέχουν» οι κοντινοί μου, πλην ελαχίστων. «Θα ρίξεις τα παιδιά σου στην ανέχεια για μερικούς ανίκανους;». Οι «έτσι» σηκώνουν τους ώμους, οι «παρα-έτσι» συμφωνούν, τι να κάνουν και στους πιο πολλούς αρέσει. Οι πεινασμένοι κοιτούν αμήχανοι κι ετοιμάζονται για απεργία πείνας, λέει, προκειμένου να δικαιωθούν και τέτοια, μα όλοι ξέρουμε πως η πείνα δεν εξαγριώνει. Το αντίθετο, και θηρία εξημερώνει. Ε, όχι!!! «Αγώνα», φωνάζω!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Το δόκανο

Λαϊκή γειτονιά στην περίοδο της Χούντας. Ανθρωποι νέοι παλεύουν ενάντιά της, με πίστη στα οράματα του σοσιαλισμού. Ο έρωτας τους συνεπαίρνει, αλλά δε χάνουν το στίγμα του αντιδικτατορικού αγώνα. Απέναντί τους η κρατική μηχανή, η βία. Στη θέση των αισθημάτων μόνο η σαρκική ηδονή από τον εκπρόσωπο της νέας τάξης πραγμάτων, το διοικητή της Αστυνομίας. Οι μηχανορραφίες και τα τεχνάσματά του για τη σύλληψη του νεαρού τοπικού ηγέτη της Αριστεράς, τον οδηγούν, μέσω μιας απάνθρωπης πρακτικής, μέχρι τη συγκαλυμμένη δολοφονία, την οποία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί σαν παγίδα. Μια νεαρή μορφή, η πραγματική πρωταγωνίστρια του μυθιστορήματος, αναδύεται απ' την γκρίζα καθημερινότητα της χουντικής Ελλάδας και αναδείχνεται σε πραγματική λαϊκή ηρωίδα, που ανατρέπει όλα τα σχέδια του διοικητή, δηλαδή της ίδιας της Χούντας.


ΛΙΖΑ ΚΟΝΤΟΜΙΧΑΛΟΥ

Το μονοπάτι των λαμπερών χαλικιών

Ενα μυθιστόρημα που η υπόθεσή του εκτυλίσσεται από το 1969 ως το 1973. Στη χώρα μας έχει επιβληθεί η δικτατορία της 21ης Απριλίου του 1967. Πρωταγωνιστές κάποιοι πρωτοδιοριζόμενοι καθηγητές. Τόπος μια κωμόπολη, η Δροσιά, στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και το εκεί Γυμνάσιό της. Το κλίμα της εποχής παρουσιάζεται πολύ χαρακτηριστικά. Η επιθεώρηση Μέσης Εκπαίδευσης, το Γυμνάσιο, η κωμόπολη αποτελούν τους χώρους όπου πρωταγωνιστές, δευτεραγωνιστές κινούνται. Οι σχέσεις που δημιουργούνται, η ατμόσφαιρα, η καθημερινή ζωή, οι συζητήσεις, οι προβληματισμοί, οι επιλογές, οι έρωτες, πεζοί και ιδιοτελείς ή εξιδανικευμένοι, οι συγκρούσεις συνθέτουν την πλοκή του μυθιστορήματος. Μέσα από την τελματωμένη καθημερινότητα και την ψεύτικη εικόνα ξεπηδούν κάθε φορά μνήμες, καταστάσεις του παρελθόντος που καλύπτονταν επιμελημένα, που καθόρισαν πρόσωπα και πράγματα του σήμερα.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΟΪΔΗΣ

Συριανά διηγήματα

Η Σύρος και ιδιαίτερα η πρωτεύουσά της Ερμούπολη υπήρξε το 19ο αιώνα οικονομική πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Η οικονομική ευρωστία της και η πρωτοποριακή για τα ελλαδικά δεδομένα κοινωνική σύνθεση δημιούργησαν μια εξαιρετική πνευματική δραστηριότητα. Δραστηριότητα που διατηρήθηκε με τη μορφή μιας αυθεντικής παράδοσης που ακολούθησε τα χρόνια της οικονομικής της άνθησης. Στα πλαίσια της πρώτης γνήσια αστικής ελληνικής κοινωνίας που δημιουργήθηκε στη Σύρο, αναπτύσσεται μια εκπαιδευτική, κοινωνική και πνευματική δράση. Μέσα σ' αυτό το κλίμα ο Ροΐδης εισάγει το κριτικό του πνεύμα, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους του αφηγηματικού λόγου από τους ήρωες των μεγάλων λόγων και έργων στους κοινούς, συνηθισμένους ανθρώπους μιας καθημερινότητας, άλλοτε ταραγμένης και σκληρής, άλλοτε ήρεμης. Η Σύρα δε γλιτώνει από το σατιρικό οίστρο του Ροΐδη. Χαρακτηριστικά είναι τα διηγήματα που περιλαμβάνονται στη συλλογή Συριανά διηγήματα. Τέτοια διηγήματα είναι η «Ψυχολογία Συριανού συζύγου», «Το παράπονο του νεκροθάπτου», «Ιστορία ενός σκύλου», «Ιστορία μιας γάτας», «Ιστορία ενός αλόγου» κ.ά.





ΙΣΤΟΡΙΑ

ΚΩΣΤΑΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ

Οι Σοβιετικοί μαχητές στις γραμμές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης (ΕΛΑΣ)

Στην περίοδο του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου προσχώρησαν στις γραμμές του ΕΛΑΣ ατομικά ή ομαδικά Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου και άλλοι αντιφασίστες που δραπέτευσαν από τα στρατόπεδα κράτησής τους ή λιποτάκτησαν από τις τάξεις των κατοχικών στρατευμάτων. Στα διάφορα διαμερίσματα της κατεχόμενης χώρας μας, από τη Μακεδονία έως την Κρήτη, αντιφασίστες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και πρώτα απ' όλα Σοβιετικοί, πολέμησαν πλάι-πλάι με τους αντάρτες. Σ' αυτή τη συμπαράταξη θα λέγαμε ότι βρήκε την ενσάρκωσή του ο διεθνισμός.

ΝΙΚΟΣ ΣΤ. ΜΙΧΙΩΤΗΣ

Τα έκτακτα στρατοδικεία της περιόδου 1946-1960

Το βιβλίο παρουσιάζει ανάγλυφα τις προσπάθειες των Αγγλων και Αμερικανών ιμπεριαλιστών στη συνέχεια για το χτύπημα του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος του ελληνικού λαού και τη σταθεροποίηση στην εξουσία των φιλοϊμπεριαλιστικών δυνάμεων. Περιλαμβάνονται πλήθος ντοκουμέντων από τα αρχεία και τα επίσημα βιβλία αποφάσεων των Εκτακτων Στρατοδικείων.

ΕΡΝΕΣΤΟΣ ΚΟΥΝΕΟ ΝΤ' ΟΡΝΑΝΟ

Λάζαρος Ος 1768-1797, ο γιος της επανάστασης, ο στρατηγός της Δημοκρατίας

Υπήρξαν στην ιστορία προσωπικότητες των οποίων το πέρασμα από αυτήν υπήρξε λαμπερό, αλλά σύντομο. Είναι οι «διάττοντες αστέρες της Ιστορίας». Κάτι τέτοιο υπήρξε και ο Λάζαρος Ος (1768-1797). Στα δεκάξι του στρατιώτης-δεκανέας στο γαλλικό στρατό. Στα είκοσι τέσσερά του αντιστράτηγος και στη συνέχεια διοικητής της μεγαλύτερης ως σήμερα γαλλικής στρατιάς, της στρατιάς του βορρά, πέθανε σε ηλικία 29 ετών. Υπήρξε στην κυριολεξία γιος της Επανάστασης και στρατηγός της «Δημοκρατίας της μίας και αδιαίρετης». Παρόλο που πέθανε «νωρίς», υπήρξε ένας από την πλειάδα των γιγάντων που ανέδειξε η Γαλλική Επανάσταση, όπως συμβαίνει άλλωστε με όλες τις Επαναστάσεις.





ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ

Β. Ι. ΛΕΝΙΝ

Για τους δίκαιους και άδικους πολέμους

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΕΝΓΚΕΛΣ

Αντι-Ντίρινγκ

Το έργο αυτό γράφτηκε από τον Φρίντριχ Ενγκελς με τη μορφή πολεμικής κατά του Γερμανού θεωρητικού Ντίρινγκ. Η πολυμορφία των ζητημάτων που εξέταζε ο Ντίρινγκ και η πολεμική που έκανε στο μαρξισμό έδωσαν τη δυνατότητα στον Ενγκελς να αναπτύξει τις μαρξιστικές απόψεις σε διάφορους τομείς.

Το βιβλίο είναι δομημένο με βάση τα τρία συστατικά στοιχεία του μαρξισμού, τη Φιλοσοφία, την Πολιτική Οικονομία και το Σοσιαλισμό.




ΠΑΙΔΙΚΑ

Εντεκα Λαϊκά Τουρκικά Παραμύθια

Εικονογράφηση: Στ. Μαρίνοβ Γκεόργκιεβ

Μετάφραση: Παντελής Μάλλιος

Μια σειρά παραμυθιών διασκευασμένα κατάλληλα για τα μεγαλύτερα παιδιά. Το παραμύθι, τεράστια πολιτιστική κληρονομιά του κάθε λαού, με τη ζωντάνια και την αλληγορία του, προσφέρει απλόχερα γνώσεις και ψυχαγωγία.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΚΗ -ΨΥΧΟΓΙΟΥ

Το άρωμα των λουλουδιών

εικονογράφηση: Χριστίνα Γαγγάδη

Οι καμινάδες νομίζουν ότι απειλούνται από τα φίλτρα που οι άνθρωποι θέλουν να τοποθετήσουν, για να μη ρυπαίνεται ο αέρας. Ετσι, επικοινωνούν με καπνοτηλεγραφήματα μεταξύ τους και αρχίζουν απεργία.

ΕΥΗ ΚΟΝΤΟΡΑ

Πέντε πολεμικές μάσκες

Ζωγραφιές: ΕΥΑ ΜΕΛΑ

Πόλεμος!... Φαινόμενο παλιό ή σύγχρονο, πάντα όμως το ίδιο αποκρουστικό και ανεπιθύμητο. Ενας απολυμένος στρατηγός, μια κότα που επιστρατεύεται, η επίσκεψη των εξωγήινων στη Γη κατά τη διάρκεια μιας πολεμικής σύρραξης, ο φιλόδοξος βασιλιάς με τον ασυνήθιστο καθρέφτη, το συμβούλιο των δελφινιών-καταδρομέων λίγο πριν φύγουν για το μέτωπο... Είναι πέντε από τις μάσκες ενός σύγχρονου πολέμου.






Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ