ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Απρίλη 2000
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νέα άνοδος της ανεργίας

Ουρα ανέργων έξω απο ενα γραφείο ανεργίας

Associated Press

Ουρα ανέργων έξω απο ενα γραφείο ανεργίας
ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ.-

Το κοινωνικό και οικονομικό χάσμα μεταξύ των Ανατολικών και Δυτικών Γερμανών συνεχώς διευρύνεται, καθώς η συνολική ανεργία υπέστη μία ανεπαίσθητη άνοδο, ωστόσο η ανεργία στην Ανατολική Γερμανία και πάλι ανέβηκε, αγγίζοντας το 19% που είναι ένα από τα υψηλότερα ρεκόρ που έχουν σημειωθεί από την ημέρα της ενοποίησης των δύο Γερμανιών, πριν από δέκα χρόνια.

Η νέα μικρή άνοδος της ανεργίας στη Γερμανία για το μήνα Μάρτη, εκτιμάται ότι κινείται σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ανέργων να αυξηθεί κατά 8.000 ανέργους, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χτες το γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας, φέρνοντας σε αμηχανία ανεξάρτητους αναλυτές, οι οποίοι προέβλεπαν το αντίθετο μετά από πέντε μήνες συνεχούς μείωσης. Ωστόσο, τα νέα στατιστικά στοιχεία φανερώνουν τη διττή πραγματικότητα που ζει η χώρα. Η δυτική να θεωρείται «προνομιούχα», ενώ η ανατολική εξακολουθεί να είναι ο «φτωχός συγγενής». Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε, σε εποχιακά πάντα προσαρμοσμένη βάση, κατά 3.000 στο ακμάζον δυτικό τμήμα της χώρας, αλλά αυξήθηκε στο ανατολικό τμήμα κατά 11.000, αντανακλώντας το χάσμα μεταξύ της πρώην Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας.

Συνολικά, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε, σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση, το Μάρτη σε 3,93 εκατ. ανέργους ή το 10% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας.

Ο πρόεδρος του Γραφείου Εργασίας Μπέρνχαρντ Γιάγκοντα δήλωσε ότι η αύξηση αυτή είναι αντίδραση σε προηγούμενες μεγάλες μειώσεις και εμφανίστηκε σίγουρος ότι η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας θα δώσει ώθηση στην αγορά εργασίας. Ανέφερε ότι δεν έχει προς το παρόν εξασφαλιστεί απασχόληση για 354.000 νέους, κατά 1% περισσότερους σε σύγκριση με τον Μάρτη 1999.

Ο δείκτης ανεργίας, σε μη προσαρμοσμένη βάση, μειώθηκε τον Μάρτη στο 10,6% έναντι του 10,9% το Φλεβάρη. Ο συνολικός αριθμός των ανέργων, σε μη προσαρμοσμένη βάση, διαμορφώθηκε το Μάρτη σε 4,141 εκατ. ανέργους σε σύγκριση με τα 4,277 εκατ. του προηγούμενου μηνός.

ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Συνεχίζονται τα αιματηρά πλήγματα και οι εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΓΕΝΕΥΗ.-

Νέα πλήγματα και μάλιστα αιματηρά κατάφεραν εναντίον ιρακινών στόχων αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το επίσημο Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι αμερικανικές δυνάμεις επιβεβαίωσαν τα πλήγματα και απαξίωσαν, έστω και, να σχολιάσουν το θάνατο αμάχων. Την ίδια στιγμή, το ΚΚ Ιράκ καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία «Ρόιτερ» και από το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ότι οι εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων δεν έχουν τελειωμό στις ιρακινές φυλακές.

Δύο πολίτες σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν από τα πυρά των συμμαχικών αεροσκαφών κατά στόχων στο Νότιο Ιράκ, μετέδωσε, χτες, το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων, χωρίς, όμως, να διευκρινίσει τους στόχους των επιθέσεων. Σύμφωνα με το ΙΝΑ, τα αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 18 εξόδους πριν επιστρέψουν στις βάσεις τους στη Σαουδική Αραβία και στο Κουβέιτ. Από την άλλη πλευρά, η Κεντρική αμερικανική Στρατιωτική Διοίκηση εξέδωσε, από την Τάπα της Φλώριδας των ΗΠΑ, λακωνική ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται κατάλογος των στόχων των 24 συμμαχικών αεροσκαφών, τα οποία «απάντησαν στα πυρά της ιρακινής αεράμυνας κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης περιπολίας ρουτίνας πάνω από τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων». Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι όλοι οι στόχοι ήταν ιρακινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και δε γίνεται κανένα σχόλιο για τις ιρακινές καταγγελίες περί αμάχων.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιράκ καταγγέλλει τη «συνέχιση της θηρωδίας στο εσωτερικό των ιρακινών φυλακών», όπου, τις τελευταίες βδομάδες, εκτελέστηκαν άλλοι 122 πολιτικοί κρατούμενοι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΚ Ιράκ, με συντηρητικούς υπολογισμούς έχουν εκτελεστεί, από τα τέλη του 1997, 3.000 κρατούμενοι, ενώ χιλιάδες είναι και οι κρατούμενοι που αγνοούνται ή χαρακτηρίζονται εξαφανισμένοι.

Το ΚΚ Ιράκ τονίζει ότι έχει παραδώσει αναλυτική λίστα με τα ονόματα των εκτελεσθέντων αλλά και όσα στοιχεία διαθέτει στον ειδικό εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράκ, Ανδρέα Μαυρομάτη. Λίγη ώρα αργότερα, σε σύνοδο ανθρωπιστικών οργανώσεων, στη Γενεύη, η Ντανιέλ Μιτεράν πρότεινε τη συγκρότηση διεθνούς ποινικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από την ιρακινή ηγεσία.

ΡΩΣΙΑ
Eπίσημα αποτελέσματα προεδρικών εκλογών

ΜΟΣΧΑ.-

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε χτες Τετάρτη, 5 του Απρίλη, τα τελικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 26 του Μάρτη. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εκλέγεται Πρόεδρος της Ρωσίας με ποσοστό 52,94% και 39.740.434 ψήφους. Ο πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ήρθε δεύτερος με 29,21% και 21.928.471 ψήφους. Στην τρίτη θέση αναδείχτηκε ο φιλελεύθερος ηγέτης του κόμματος «Γιάμπλοκο» Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι με 5,8% και 4.351.452 ψήφους. Ο νέος Πρόεδρος της Ρωσίας θα ορκιστεί και θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του στις 7 του Μάη, τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Αλεξάντρ Βετσνιάκοφ. Εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους: 109.372.046 ψηφοφόροι. Συμμετοχή στις εκλογές: 75.700.776. Ποσοστό συμμετοχής: 68,74%.

Παραβιάσεις στις εκλογές

Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ έστειλε επιστολή στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, στη Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας, στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) και στην Επιτροπή της Δούμας για την Εκλογική Νομοθεσία, με το αίτημα να εξεταστούν οι παραβιάσεις που διαπίστωσαν οι παρατηρητές του ΚΚΡΟ τη μέρα των προεδρικών εκλογών στις 26 του Μάρτη και κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με τον Ζιουγκάνοφ, «είναι ντοκουμενταρισμένες» περιπτώσεις παραβιάσεων, όπως απομάκρυνση των παρατηρητών του ΚΚΡΟ, ρίψη ψηφοδελτίων του Πούτιν στην κάλπη, παραβιάσεις κατά την καταμέτρηση των ψήφων, διορθώσεις στα τελικά πρακτικά, σε 25 περιοχές. Μεταξύ αυτών είναι: Ταταρστάν, Μπασκίρια, Νταγκεστάν, Ινγκουσετία, Καμπαρντίνο-Μπαλκαρία, Βόρεια Οσετία, περιοχές Καλινινγκράντ και Νοβοσιμπίρσκ. Ο Ζιουγκάνοφ δηλώνει ότι θα επιμείνει στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, που είχε αγνοήσει ανάλογο αίτημα στα τελικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 1996, να συμβάλει στην αποκατάσταση της δικαιοσύνης.

ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Υπόθεση κατασκοπίας

ΜΟΣΧΑ.-

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (ΟΥΑ)της Ρωσίας ανακοίνωσε χτες τη σύλληψη για κατασκοπία ενός Aμερικανού πολίτη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Σύμφωνα με την ΟΥΑ, πρόκειται για «το διευθυντή μιας ιδιωτικής εταιρίας, ο οποίος ήταν παλαιότερα πράκτορας των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών». Είναι ύποπτος ότι είχε επαφές με Ρώσους επιστήμονες στη Μόσχα, στο Νοβοσιμπίρσκ (Σιβηρία) και άλλες πόλεις με σκοπό τη συγκέντρωση πληροφοριών που αποτελούν «κρατικό απόρρητο». Ταυτόχρονα η ΟΥΑ συνέλαβε έναν Ρώσο πολίτη «ειδικό σε στρατιωτικά θέματα σε ένα μοσχοβίτικο οργανισμό» ως ύποπτο ότι έδωσε μερικές από τις πληροφορίες αυτές.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα πως κατά την έρευνα βρέθηκε μεγάλη ποσότητα από ενοχοποιητικά στοιχεία για τον Αμερικανό υπήκοο, συμπεριλαμβανομένων τεχνολογικών σχεδίων για διάφορους εξοπλισμούς και κασέτες με συνομιλίες με Ρώσους υπηκόους που εργάζονται στην αμυντική βιομηχανία. Επίσης, βρέθηκε στην κατοχή του Ρώσου υπηκόου μεγάλη ποσότητα ξένου συναλλάγματος. Τα ονόματα των συλληφθέντων δεν αποκαλύφθηκαν. Η αμερικανική πρεσβεία ανακοίνωσε ότι δεν έχει καμιά πληροφόρηση για την υπόθεση.

Το περιστατικό είναι το τελευταίο σε μια σειρά σκανδάλων κατασκοπίας που έχουν ξεσπάσει στη Μόσχα τους τελευταίους μήνες. Το Νοέμβρη η Ρωσία απέλασε μια Αμερικανίδα διπλωμάτη και οι ΗΠΑ απάντησαν με την απέλαση ενός Ρώσου διπλωμάτη. Τον περασμένο μήνα η Μόσχα ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός Ρώσου τον οποίο κατηγόρησε για κατασκοπία για λογαριασμό της Μεγάλης Βρετανίας.

ΤΣΕΧΙΑ
Προς ξεπούλημα της «Skoda»

ΠΡΑΓΑ.-

Στην αρχή του καλοκαιριού θα λάβει την οριστική απόφαση η τσέχικη κυβέρνηση για το ολοκληρωτικό ξεπούλημα της τσέχικης αυτοκινητοβιομηχανίας Skoda στη γερμανική Βόλκσβάγκεν - (VW).

Οπως ανακοινώθηκε το βράδυ της Τρίτης, η κυβέρνηση της Τσεχίας πρόκειται να λάβει τον Ιούνη την απόφαση για την πώληση στη γερμανική «Volkswagen» (VW) του εναπομείναντος 30% μεριδίου που έχει το κράτος στην αυτοκινητοβιομηχανία «Skoda», υπό την προϋπόθεση επίτευξης συμφωνίας επί της τιμής. Οι ανακοινώσεις έγιναν μια μέρα μετά που το υπουργικό συμβούλιο της χώρας ανέθεσε στον υπουργό Οικονομικών να αρχίσει συνομιλίες με τη VW μέχρι τις 15 Μάη και να υποβάλει έκθεση στην κυβέρνηση το αργότερο μέχρι τις 31 Μάη, με την πρόταση για την ιδιωτικοποίηση της «Skoda».

Πάντως, δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων αναφέρουν ότι η Πράγα πιστεύει πως η αξία του μεριδίου της στην τσέχικη αυτοκινητοβιομηχανία ανέρχεται στις 12-20 δισ. κορόνες (317 - 530 εκατ. δολάρια), αλλά η VW που ήδη ελέγχει το 70% της «Skoda», όπως αναφέρεται προσφέρει μόνο 8 δισ. κορόνες για το υπόλοιπο μερίδιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ