ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Προεκλογική απάτη

Στην ανέξοδη παροχολογία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ απαντά η Ομοσπονδία, καλώντας να καταψηφιστούν και οι δυο

Στη χωρίς αντίκρισμα παροχολογία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που «θυμήθηκαν» τους συνταξιούχους μόλις λίγες μέρες πριν τις εκλογές, απαντά, με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας και καλεί τους συνταξιούχους να καταψηφίσουν και τα δυο αυτά κόμματα.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ - σημειώνει - ενόψει εκλογών, τάζουν λαγούς και πετραχήλια, αλλά ας υπενθυμίσουμε τι έχουν κάνει. «Να πούμε - υπογραμμίζει - πρώτα για το ΠΑΣΟΚ. Στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Κ. Σημίτη, τον συναντήσαμε τρεις φορές, την τελευταία πριν 3 μήνες και στις τρεις φύγαμε με άδεια χέρια και άδειες τσέπες. Αρνήθηκε κατηγορηματικά την επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, που είναι 134.000 δρχ. Τώρα δεν τσιγκουνεύεται να λέει ότι οι συντάξεις θα αυξηθούν στις 150.000 δρχ.».

Για τη στάση της ΝΔ και του Κ. Καραμανλή, υπογραμμίζει: «Οταν οι συνταξιουχικές οργανώσεις τον συναντήσαμε, όταν έγινε πρόεδρος της ΝΔ, ζητήσαμε την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων που ψήφισε το κόμμα του και την επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ΗΑΕ, καθώς και άλλα αιτήματα. Ο Κ. Καραμανλής μας είπε ότι "δε σας υπόσχομαι και δε δεσμεύομαι για τίποτα από αυτά που ζητάτε, γιατί δεν ξέρω τι θα μου στοιχίσετε όταν γίνουμε κυβέρνηση". Τώρα δεν τσιγκουνεύεται να τάξει πως η κατώτερη σύνταξη όλων των Ταμείων, πλην ΟΓΑ, να είναι 150.000 δρχ.».

Και οι δυο - επισημαίνει - αρνήθηκαν τις 134.000 δρχ. που ζητούσαμε και τώρα τάζουν 150.000 δρχ. «Πρόκειται για καθαρή προεκλογική απάτη», υπογραμμίζει και καλεί τους συνταξιούχους να μην πέσουν στην παγίδα.

«Η ΝΔ - τονίζει - με τους τρεις νόμους, μας τα πήρε και το ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζοντάς τους, συνέχισε να μας τα παίρνει. Και οι δυο, αν γίνουν κυβέρνηση, θα ισοπεδώσουν την κοινωνική ασφάλιση και ήδη έχουν παρθεί τα πρώτα μέτρα, στέλνοντας τα αποθεματικά των Ταμείων στον τζόγο. Για αυτό πρέπει να καταψηφιστούν τα δυο κόμματα της ολιγαρχίας».


Περάστε κόσμε

Ασυνήθιστα αυξημένη η κίνηση των «πιστών» χτες το μεσημέρι έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Το μαγαζί διέθετε εισιτήρια σε ψηφοφόρους και κουπόνια για βενζίνη και πετρέλαιο.

Ετρεξε λοιπόν κόσμος και κοσμάκης να προμηθευτεί τα εισιτήρια και τη βενζίνη του. Εισιτήρια αεροπορικά, με πούλμαν, με τρένα, για όλα τα γούστα και προς κάθε κατεύθυνση. Δεκάδες άτομα σε κάθε γραφείο στριμώχνονται, διαπραγματεύονται εισιτήρια γι' αυτούς και τα μέλη της οικογενείας τους. Πραγματικό κομφούζιο προκαλεί η υπαγωγή αυτή της εκλογικής διαδικασίας στους κανόνες της «ελεύθερης αγοράς», της εμπορευματοποίησης των πάντων.

Σ' ένα γραφείο μοιράζονται κουπόνια για αγορά βενζίνης ή πετρελαίου για μετακίνηση με αυτοκίνητο στην εκλογική περιφέρεια του καθένα. Αλλος παίρνει κουπόνι βενζίνης για Ναύπλιο, άλλος για Εβρο, για Δράμα, για Κατερίνη και συνεχώς καταφθάνουν καινούριοι και προστίθενται στις ουρές.

Τόσοι πολλοί οι μετακινούμενοι ετεροδημότες και τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον του κυβερνώντος κόμματος να τους διευκολύνει στη μετακίνησή τους, που έχει ιδρυθεί ειδική υπηρεσία του κομματικού μηχανισμού με δικό της προϋπολογισμό και ειδικευμένα στις εκλογικές εκδρομές στελέχη. Μάλιστα, «κακές γλώσσες» αναφέρουν πως η αεροπορική γραμμή της Μελβούρνης θα είχε ήδη κοπεί αν δεν υπήρχε μεσολάβηση της κυβέρνησης αυτό να γίνει μετά τις εκλογές, για να μπορέσει η εταιρία να μεταφέρει και μερικούς ψηφοφόρους από την πέμπτη ήπειρο. Εδώ που φτάσανε τα πράγματα όλα τα κουκιά, έστω και λίγα μετράνε!


Ο Παρασκευάς, ο Γεράσιμος και οι φίλοι τους

Σε έναν «αγώνα» χωρίς μέτρο, χωρίς όρια, χωρίς καμία ντροπή, έχουν επιδοθεί οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να διασφαλίσουν τη βουλευτική έδρα. Κινητοποιούν κάθε μηχανισμό, κάθε «δικό» τους άνθρωπο για να υφαρπάσουν μία ψήφο, ένα σταυρό.

Ετσι λοιπόν, ο διευθυντής του ΙΕΚ Τριανδρίας Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Χαραλαμπίδης, με επιστολές που αποστέλλει στους σπουδαστές του ΙΕΚ, τους καλεί να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ και πιο συγκεκριμένα να βάλουν σταυρό προτίμησης στον «αγαπημένο πολιτικό του δάσκαλο» υπουργό Παιδείας Γεράσιμο Αρσένη (προφανώς απευθύνεται σε ετεροδημότες) και στον «πολύ καλό φίλο του» Παρασκευά Παρασκευόπουλο, υποψήφιο στην Α' Θεσσαλονίκης.

Χωρίς καμία αίσθηση ντροπής, εκμεταλλευόμενος τη θέση του, ο εν λόγω κύριος (καταγγέλθηκε μάλιστα πως πριν λίγες μέρες οργάνωσε εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα προκειμένου να μεταφέρει τους σπουδαστές στη συγκέντρωση του Γερ. Αρσένη στο Σπόρτιγκ) επιχειρεί να «καθοδηγήσει» την ψήφο των μαθητών.

Η επιστολή αναφέρει: «Με την επιστολή μου αυτή θα ήθελα να σου ζητήσω και εγώ μια χάρη.

Στις επικείμενες εκλογές είναι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, στην Α' ΑΘήνας ο πιο αγαπημένος μου πολιτικός δάσκαλος Υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης και στην Α' Θεσσαλονίκης, ο πολύ καλός μου φίλος Παρασκευάς Παρασκευόπουλος.

Εάν και εφόσον το επιθυμείς θα ήταν χαρά και τιμή για μας να βοηθήσεις με όποιον τρόπο εσύ κρίνεις την ενδυνάμωση της υποψηφιότητας του Υπουργού και την προσπάθεια του Παρασκευά να εκλεγεί.

Γνωρίζουμε ότι στις εκλογές βοηθάμε όχι μόνο με το σταυρό προτίμησης αλλά και με το να ζητάμε το σταυρό προτίμησης.

Η ενδυνάμωση της υποψηφιότητας του Υπουργού είναι και Εθνικής σημασίας και καταξιώνει τις σκληρές προσπάθειες τρεισήμισι χρόνων στο Υπουργείο Παιδείας.

Η προτίμηση στο πρόσωπο του Παρασκευά είναι ψήφος και εμπιστοσύνης και με αξίες.

Εύχομαι η χάρη που σου ζητώ να βρει ανταπόκριση».

Χρειάζονται άλλα σχόλια;


Γιατί ψηφίζω ΚΚΕ
Ψήφος για την πραγματική ανεξαρτησία

Τα μεγάλα εθνικά θέματα εστιάζονται από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις και τα ΜΜΕ κυρίως στην εξωτερική πολιτική, την οικονομική σύγκλιση, στα όρια και τις προδιαγραφές της Συνθήκης του Μάαστριχτ για την είσοδο της χώρας μας στην ΟΝΕ και στους αμυντικούς εξοπλισμούς.

Αναμφίβολα όμως η πολιτική υπόσταση ενός έθνους, όπως αυτό εκφράζεται με την έννοια του ελεύθερου και δημοκρατικού κράτους, στηρίζεται στο ελεύθερο φρόνημα του λαού και στο επίπεδο πολιτισμού και γενικής παιδείας που βρίσκεται.

Για το πρώτο, το ελεύθερο φρόνημα, ο ελληνικός λαός από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο πολίτη έχει δείξει και αποδείξει έμπρακτα ότι το κατέχει όσο κανένας άλλος λαός στη διαχρονική πορεία του ελληνισμού. Για τον πολιτισμό και την παιδεία, που είναι ένα από τα βασικά αναφαίρετα δικαιώματα του ανθρώπου, οι Ελληνες κομμουνιστές και το ΚΚΕ έχουν παλέψει και συνεχίζουν να παλεύουν θεωρώντας το κοινωνικό αγαθό για όλους τους πολίτες, όπως αντίστοιχα θεωρούν την υγεία, την απασχόληση και άλλα.

Ιδιαίτερα για την παιδεία οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν προσπαθήσει κατά καιρούς να ερμηνεύσουν το δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας, να βάλουν φραγμούς και εμπόδια στην πρόσβαση της γνώσης και να εισάγονται στα πανεπιστήμια τα παιδιά των προνομιούχων και να αποτρέπονται από την ανώτατη παιδεία τα παιδιά των λαϊκών μαζών. Η ΝΔ μάλιστα υπόσχεται προεκλογικά τη δημιουργία, σε περίπτωση εκλογικής νίκης, ιδιωτικών πανεπιστημίων και την εν γένει εμπορευματοποίηση της γνώσης και της παιδείας.

Ακόμη πιο τραγική είναι η κατάσταση στην επιστημονική έρευνα. Καμιά κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει ερευνητική πολιτική για τη χώρα στα πλαίσια της επιστημονικής ανάπτυξης και της κατάκτησης των θεμελιωδών επιστημών (μαθηματικά, φυσική, χημεία, βιολογία κλπ.). Η υπάρχουσα ερευνητική δραστηριότητα στη χώρα μας γίνεται αποσπασματικά από το εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό των πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, το οποίο εργάζεται υπό επιεικώς χαρακτηριζόμενες αντίξοες συνθήκες με πλήρη συνείδηση των υποχρεώσεών του προς τη χώρα.

Φυσικά όλα αυτά γίνονται με την υποστήριξη και σύμφωνη γνώμη της ΕΕ, η οποία δε θέλει την επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη για την Ελλάδα. Η ΕΕ χορηγεί κάποιους πόρους για συγκεκριμένες ερευνητικές κατευθύνσεις που ενδιαφέρει τη βελτίωση και ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών βιομηχανιών έναντι εκείνων των ΗΠΑ και Ιαπωνίας και σχεδόν απαγορεύει (!) με τον τρόπο χρηματοδότησης την καλλιέργεια της βασικής επιστημονικής έρευνας στη χώρα μας. Σαν αποτέλεσμα έχουμε το μαρασμό μεγάλων ερευνητικών κέντρων όπως ο «Δημόκριτος», με σκοπό το οριστικό του κλείσιμο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι ο «Δημόκριτος» αποτέλεσε το φυτώριο επιστημονικής έρευνας και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στη μεταπολεμική Ελλάδα και μέλη του έχουν στελεχώσει τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Γι' αυτό στις 9 Απρίλη καλούνται οι άνθρωποι της διανόησης, των γραμμάτων και της έρευνας να ψηφίσουν ΚΚΕ, προκειμένου να βάλουν φραγμό στα σχέδια αφανισμού της ελληνικής επιστημονικής δραστηριότητας που σχεδιάζουν και υλοποιούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, υπακούοντας στη φωνή του κυρίου τους, την ΕΕ. Ψήφο στο ΚΚΕ για τη δημόσια παιδεία, την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα που οδηγεί στην πραγματική ανεξαρτησία της χώρας.


Του Ε. ΓΑΖΗ*
Ο Ε. Γαζής είναι αναπληρωτής καθηγητής στο ΕΜΠ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ