ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναβρασμός στους αγρότες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Το ΝΑΤΟ έτοιμο να επιτάξει τη γη τους για να διασφαλίσει χώρο άσκησης

Μετά την παράδοση του λιμανιού, του αεροδρομίου, του οδικού δικτύου στους ΝΑΤΟικούς, τώρα παραδίδουν και τις αγροτικές περιοχές...
Μετά την παράδοση του λιμανιού, του αεροδρομίου, του οδικού δικτύου στους ΝΑΤΟικούς, τώρα παραδίδουν και τις αγροτικές περιοχές...
Οργή και αγανάκτηση, συνάμα με έντονη ανησυχία, έχει προκαλέσει στους αγρότες, αλλά και όλους σχεδόν τους κατοίκους της Ανατολικής Θεσσαλονίκης η είδηση πως το ΝΑΤΟ θα επιτάξει τη γη τους, προκειμένου να διασφαλίσει χώρο άσκησης για τους στρατιώτες του, που θα κατακλύσουν την περιοχή, πιθανά τον επόμενο μήνα.

Φαίνεται λοιπόν πως θέλουν να πάρουν ό,τι έχει και δεν έχει τούτος ο τόπος. Και «ο πρωθυπουργός της ειρήνης» η κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών, συνεχίζουν το έργο τους ως οι πιο καλοί υπάλληλοι. Μετά τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τις οδικές και κάθε είδους υποδομές, τώρα παραχωρούν και τη γη από την οποία ζουν οι κάτοικοι τούτου του τόπου.

Οι επικυρίαρχοι αποφάσισαν και διέταξαν. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τις πρώτες μέρες του Απρίλη, στον Α΄ Συνεταιρισμό Επανωμής, διοικητής ξένης στρατιωτικής δύναμης συνοδευόμενος από αξιωματικό του Ελληνικού Στρατού, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των αγροτικών συνεταιρισμών της περιοχής, πως δε θα καλλιεργηθούν, τουλάχιστον φέτος, περιοχές της Μίκρας και της Επανωμής προκειμένου να εκτελεστεί προγραμματισμένη άσκηση. Δε διευκρίνισαν ποιες εκτάσεις θα «επιτάξουν», βεβαίωσαν όμως πως θα τις αποζημιώσουν. Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται η επιχείρηση να επεκταθεί πέρα από τις προαναφερόμενες περιοχές και στη Θέρμη.

Ως επικρατέστερη θέση πάντως, «παίζει» αυτή που βρίσκεται κοντά στο χώρο όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση του ραντάρ του αεροδρομίου «Μακεδονία». Θέση που βρίσκεται πολύ κοντά και στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της 113 Πτέρυγας Μάχης.

Για να ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι

Πληροφορίες αναφέρουν πως η άσκηση για την οποία επιτάσσονται οι αγροτικές εκτάσεις, θα διεξαχθεί μέχρι τέλη Μάη. Αυτό σημαίνει πως οι «τυχεροί» αγρότες που αναγκάζονται να μην καλλιεργήσουν φέτος της γη τους, θα πρέπει να αποζημιωθούν. Ετσι την εκτίμηση της τιμής μονάδας για την αποζημίωση που θα εισπράξουν, θα κληθούν να ορίσουν υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας.

Ενοίκιο λοιπόν με το στανιό στη γη μας για να ασκούνται «βρίζοντας ξένοι φαντάροι», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΟΘ του ΚΚΕ, που μεταξύ άλλων αναρωτιέται αν αυτή η επιχείρηση αποτελεί δείγμα των επενδυτικών πρωτοβουλιών που διαφημίζει η κυβέρνηση. «Μετά την αγρανάπαυση, μετά τις αποζημιώσεις για το θάψιμο της αγροτικής παραγωγής, τώρα έχουμε αποζημιώσεις λόγω στρατιωτικών ασκήσεων. Το επόμενο βήμα ποιο θα είναι; Μέχρι πότε θα υποχωρούμε;» αναφέρει η ΚΟΘ του ΚΚΕ και καλεί το λαό της περιοχής να ξεσηκωθεί, να αποτρέψει τη νέα ντροπή και τους δημάρχους, τους μαζικούς φορείς της περιοχής να πάρουν θέση».

Σύμφωνα με καταγγελία του δημοτικού συμβούλου Επανωμής Β. Τζίνα, η δημοτική αρχή δεν ενημερώθηκε, γεγονός που αποδεικνύει το πόσο υπολογίζουν τους θεσμούς του τόπου. «Μόνο αρνητική μπορεί να είναι η παρουσία του ΝΑΤΟ μέσα στα πόδια μας και τα κτήματά μας. Οι αγρότες δεν πρέπει να δεχτούν να παραχωρήσουν τη γη τους, ούτε έναντι αμοιβής, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Πρέπει να αντιδράσουν και να απαιτήσουν να φύγει ο στρατός και να μην προχωρήσει η προσπάθεια εμπλοκής και της περιοχής μας σε στρατιωτικές δράσεις», δηλώνει ο Β. Τζίνας.

Σοβαρές οι συνέπειες

«Οι νατοϊκοί επικυρίαρχοι με τη στήριξη της κυβέρνησης, μετατρέπουν αγροτικές, δασικές εκτάσεις της Ανατολικής Θεσσαλονίκης σε χώρο άσκησης ξένων φαντάρων. Αυτό θα έχει επιπτώσεις όχι μόνο στην αγροτική παραγωγή, αλλά και στην ψυχολογία των ανθρώπων. Θα αισθάνονται υπό κατοχή για όσο διαρκούν αυτές οι ασκήσεις, επιπλέον θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην τουριστική κίνηση της περιοχής», σημειώνει ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β΄ περιφέρεια του νομού Θόδωρος Ιγνατιάδης και τονίζει πως: «Πρέπει να σταματήσει η παραχώρηση κάθε σπιθαμής του ελληνικού εδάφους για τα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Να απεμπλακεί η χώρα και η περιοχή μας από τα σχέδιά τους».

«Είχαμε επισημάνει τις συνέπειες που θα έχει η πολιτική διευκολύνσεων που παρέχει η κυβέρνηση στους ΝΑΤΟικούς δολοφόνους. Η μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε ορμητήριο θανάτου εναντίον των γειτονικών λαών», δηλώνει ο Σωκράτης Γραβαλάς, αγρότης συνδικαλιστής, υποψήφιος του ΚΚΕ στη Β΄ Θεσσαλονίκης. «Χρειάζονται λοιπόν γη για να εναποθέσουν τα όπλα τους, να κάνουν τις ασκήσεις τους. Είτε είναι στο Αγγελοχώρι, τη Μηχανιώνα, την Επανωμή, τη Σίνδο, ένα θα είναι το αποτέλεσμα, θα πάρουν τη γη μας. Οι αγρότες είναι αναστατωμένοι. Εμείς τους καλούμε σε επαγρύπνηση για να μην περάσουν αυτά τα σχέδια. Και η καλύτερη απάντηση είναι η υπερψήφιση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ στις 9 Απρίλη», καταλήγει ο Σ. Γραβαλάς.

Ως άλλη μια υποχώρηση ντροπής της κυβέρνησης, χαρακτηρίζει τις βεβαιωμένες αυτές πληροφορίες, ο Μιχάλης Σπυριδάκης επικεφαλής της ΝΑΣ - Θ και πρόεδρος της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης: «Είναι άλλη μια ανησυχητική κίνηση της ΝΑΤΟικής ηγεσίας και βεβαίως άλλη μια υποχώρηση ντροπής της ελληνικής κυβέρνησης να χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος για την προώθηση των ΝΑΤΟικών σχεδίων και των πολεμικών προετοιμασιών του.

Ο ελληνικός λάος, ο λαός της Βόρειας Ελλάδας και ειδικά της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, πρέπει να αντιδράσουν και να αντισταθούν στη νέα επιχείρηση μετατροπής της περιοχής σε στρατιωτική ζώνη όπου θα απαγορεύεται κάθε αξιοποίηση του χώρου.

Οι πολιτικές δυνάμεις, οι τοπικές αρχές, νομάρχης, δήμαρχοι, οι μαζικοί φορείς, έχουν άλλη μια ευκαιρία να διαπιστώσουν το πόσο δίκαιο είχαν οι φιλειρηνικές δυνάμεις όταν προειδοποιούσαν ότι βρισκόμαστε στην αρχή κινήσεων και πολεμικών επιχειρήσεων που τίποτα καλό δεν προμηνύουν για το λαό. Καλούμε σε μαζική αντίδραση για τη ματαίωση αυτών των σχεδίων».

ΑΣΚΗΣΗ «DYNAMIC MIX»
«Γη και ύδωρ» για τη ΝΑΤΟική άσκηση

Οι προετοιμασίες στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, με την επίταξη διαφόρων αγροτικών περιοχών, αφορούν την ετήσια ΝΑΤΟική άσκηση «Dynamic Mix 2000», η οποία φέτος θα διεξαχθεί στην Ελλάδα το διάστημα 20 Μάη-10 Ιούνη. Η διευκρίνιση δόθηκε χτες από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΓΕΕΘΑ μετά από σχετική ερώτηση που του θέσαμε.

Η άσκηση θα διεξαχθεί κυρίως στην Πελοπόννησο, όπου στην περιοχή της Κυπαρισσίας θα γίνει απόβαση, και στην Κεντρική Μακεδονία, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Το καινούριο στοιχείο είναι ότι στην άσκηση αυτή, που θα διεξαχθεί υπό την ευθύνη του ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Λάρισας, έχει προγραμματιστεί να πάρουν μέρος για πρώτη φορά και τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις. Συγκεκριμένα θα μετασταθμεύσει στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου μια μοίρα από 8 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16, ενώ ένας λόχος Τούρκων πεζοναυτών θα έρθει στην Ελλάδα για να πάρει μέρος στις διάφορες αποβατικές ενέργειες που θα λάβουν χώρα. Αναπάντητο ωστόσο παραμένει το ερώτημα αν τα τουρκικά μαχητικά, που θα προσγειωθούν στο ελληνικό έδαφος πετώντας πάνω από το Αιγαίο, καταθέσουν σχέδια πτήσης, πράγμα που αρνούνται συστηματικά, όπως και οι Αμερικανοί, αμφισβητώντας έτσι έμπρακτα την ελληνική αρμοδιότητα για τον έλεγχο του FIR στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου.

Στο μεταξύ, σιγή τηρείται από τις ελληνικές στρατιωτικές αρχές για το αν τελικά θα μεταβεί στην Τουρκία ελληνική φρεγάτα για να πάρει μέρος στην υπό τουρκική διοίκηση πολυεθνική άσκηση «Τογκού Ακντενίζ», που θα διεξαχθεί το διάστημα 12-22 Απρίλη. Υπενθυμίζεται ότι η πρόθεση για ελληνική συμμετοχή στην τουρκική άσκηση είχε ανακοινωθεί επίσημα από τον αρχηγό του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, αλλά το θέμα «πάγωσε», αφού έγινε γνωστό ότι τμήμα της άσκησης αυτής θα διεξαχθεί ακόμα και σε περιοχές της κατεχόμενης Βόρειας Κύπρου.

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη τουρκική άσκηση, όπως και άλλες ανάλογες ΝΑΤΟικές υπό τουρκική διοίκηση, διεξάγεται στο Αιγαίο, προκρίνοντας έτσι, στα πλαίσια της νέας δομής του ΝΑΤΟ, τουρκική αρμοδιότητα για την περιοχή, ενώ η «Dynamic Mix 2000», που γίνεται επί του ελληνικού εδάφους, περιορίζεται σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, προφανώς στα πλαίσια της αποδοχής της θεωρίας περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.

ΚΙΛΚΙΣ
Μαζεύουν πίσω το προπαγανδιστικό υλικό που μοίρασαν

Ο λόγος για τη ΝΕ ΠΑΣΟΚ του Κιλκίς, που οργάνωσε συνεργεία για να «αποσύρει» από την κυκλοφορία το διαφημιστικό φυλλάδιο που μοίραζε στους κατοίκους και στο οποίο προπαγάνδιζε τα μεγάλα και πολυδάπανα έργα υποδομών που δημιούργησε στο νομό. Σε ιλουστρασιόν χαρτί αλλά και με καταχωρημένη διαφήμιση στον τοπικό Τύπο, προπαγανδίζει τα μεγάλα οικονομικά, βιομηχανικά, αναπτυξιακά έργα στο νομό, καθώς και τα σημαντικά έργα οδοποιίας ύψους 7 δισ., που υποτίθεται ότι ολοκληρώθηκαν.

Αποσιωπά τη διόγκωση της ανεργίας, που ξεπερνά το 18% και της υποαπασχόλησης που φθάνει το 30%. Δεν κάνει λόγο για την καταστροφή της αγροτικής οικονομίας και της κτηνοτροφίας και έφτασε στο σημείο να ψεύδεται προκλητικά και ασύστολα, αναφέροντας ότι ολοκληρώθηκαν τα οδικά έργα Κιλκίς - Ευκαρπίας - Κεντρικού, τη στιγμή που υπάρχουν ανοιχτά χαντάκια σε όλη σχεδόν τη διαδρομή και δεν έχει γίνει ούτε ένα μέτρο ασφαλτόστρωσης. Αναφέρει επίσης ότι ολοκληρώθηκαν τα έργα του άξονα Δοϊράνης - Ευζώνων και του δρόμου Μικρόκαμπου - Γυναικόκαστρου.

Επειτα από την κατακραυγή των κατοίκων των πιο πάνω χωριών, η ΝΕ του ΠΑΣΟΚ στο Κιλκίς αναγκάστηκε να γυρίζει σπίτι το σπίτι στα χωριά περισυλλέγοντας τα φυλλάδια για να τα αποσύρει από την κυκλοφορία, σε μια προσπάθεια να μειώσει όσο γίνεται το πολιτικό κόστος από την προκλητική διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Είναι όμως βέβαιο ότι δε θα αποφύγει τη λαϊκή κατακραυγή στις κάλπες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ