ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΛΚΙΔΑ
Διπλό όφελος η ψήφος στο ΚΚΕ

Ομιλία του Κ. Παρασκευά, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ,  στους εργαζόμενους στην επιχείρηση ΣΥΝΚΟ

Ο Κώστας Παρασκευάς
Ο Κώστας Παρασκευάς
ΧΑΛΚΙΔΑ (Του ανταποκριτή μας).-

Κάλεσμα στους ανθρώπους του μόχθου, στους εργατοϋπάλληλους, αυτούς που δημιουργούν τον πλούτο της χώρας, να καταδικάσουν το δικομματισμό (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ), ενισχύοντας, ταυτόχρονα και αποφασιστικά το ΚΚΕ στις 9 Απρίλη, απηύθυνε κατά τη χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων στην πτηνοτροφική επιχείρηση ΣΥΝΚΟ στη Νέα Αρτάκη, ο Κ. Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Εύβοιας, ο οποίος επισκέφθηκε την επιχείρηση με τον, επίσης, υποψήφιο βουλευτή Γ. Αργύρη.

«Οι εργατοϋπάλληλοι, τόνισε ο Κ. Παρασκευάς, δεν έχουν περιθώρια να ανεχθούν άλλο την επιβολή του δικομματισμού. Γιατί, ισχυρός δικομματισμός σημαίνει ακόμα πιο σφοδρότερη επίθεση στο σύνολο των δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων, χειροτέρευση της θέσης του λαού. Στις 9 Απρίλη ή θα υπάρξει ταυτόχρονη καταδίκη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ή διαφορετικά, την επόμενη μέρα, η κατάσταση που θα διαμορφωθεί θα φέρει προς τα πίσω πολλά χρόνια το λαϊκό κίνημα. Γι' αυτό το λόγο, συνέχισε, καλούμε τους εργατοϋπαλλήλους να φράξουν το δρόμο στους εκπροσώπους των δυνάμεων του κεφαλαίου, ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ, για ν' ανοίξει ο δρόμος της λαϊκής ενότητας, της λαϊκής διακυβέρνησης, της λαϊκής εξουσίας».

Ηταν η τελευταία περιοδεία - πριν τις εκλογές - σε εργασιακό χώρο, αλλά οι δεκάδες εργαζόμενοι και εργαζόμενες που διέθεσαν το εικοσάλεπτο του διαλείμματος, στην κυριολεξία «ρούφηξαν» τα λίγα και σταράτα λόγια του υποψήφιου βουλευτή του ΚΚΕ. Η απάντηση - που γεμίζει αισιοδοξία τους κομμουνιστές, ήρθε στο τέλος της ομιλίας, μ' ένα θερμό χειροκρότημα. Αλλωστε, οι κομμουνιστές, παρ' ότι δεν είχε βουλευτή στην Εύβοια το ΚΚΕ, ήταν, πάντα, παρόντες στους αγώνες και στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί στους εργαζόμενους στον κλάδο του λευκού κρέατος, η ευρωενωσιακή και η νεοφιλελεύθερη πολιτική της «οικονομίας της αγοράς».

Επισημαίνοντας τα παραπάνω, ο Κ. Παρασκευάς συμπλήρωσε ότι αυτές οι εκλογές έχουν μεγαλύτερη σημασία γιατί «ένας απ' τους λόγους που ο Κ. Σημίτης επέσπευσε τις εκλογές, είναι η δέσμευσή τους απέναντι στην ΕΕ - όπως και της ηγεσίας της ΝΔ - να προχωρήσουν σε τέτοια μέτρα που θα αλλάζουν συνολικά, θα πλήττουν την πλειοψηφία του ελληνικού λαού». Τέτοια μέτρα αφορούν το ξεπούλημα δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων που αποτελούν βασικά στηρίγματα της οικονομίας της χώρας. Κι επειδή το πολυεθνικό κεφάλαιο ενδιαφέρεται, ειδικότερα, για τον τομέα τροφίμων, τις επιχειρήσεις αυτές, είτε θα τις εξαγοράσουν, είτε θα τις κλείσουν για να εισβάλουν ανενόχλητα στην εσωτερική αγορά. Μια δεύτερη κατηγορία μέτρων είναι αυτά που αφορούν την κοινωνική ασφάλιση, την πρόνοια και την υγεία, ανεξάρτητα αν κυβέρνηση είναι το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ, όπου σκοπεύουν σε αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, δραστικές περικοπές παροχών των ασφαλιστικών ταμείων, της περίθαλψης κλπ.

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους στη ΣΥΝΚΟ, να κλείσουν τ' αυτιά στις προεκλογικές παροχολογίες και υποσχέσεις και κατέληξε: «Η ανεργία φουντώνει στο νομό και στη χώρα, όχι όμως γιατί δεν υπάρχει ανάπτυξη, όχι γιατί δεν υπάρχει πλούτος και επενδύσεις. Αυτά υπάρχουν, αλλά το κεφάλαιο επενδύει τα χρήματά του εκεί που βγάζει το μέγιστο κέρδος. Αποτέλεσμα είναι, αφού λεηλατούν εδώ τις επιχειρήσεις, παίρνουν τις επιδοτήσεις και επενδύουν στο εξωτερικό. Τώρα αξιοποιούν το πρόβλημα της ανεργίας για να διαλύσουν κάθε δικαίωμα των εργαζομένων. Ετσι βγαίνει ο κ. Σημίτης και λέει: ο εργαζόμενος, πλέον, θα είναι απασχολήσιμος, ενώ τις θέσεις εργασίας τις μετέτρεψε σε «ευκαιρίες εργασίας». Τέρμα η μόνιμη δουλιά, το σταθερό ωράριο και άλλα. Αυτό το μοντέλο θέλουν να φτιάξουν».

«Η έκκληση η δική μας είναι, τόνισε ο Κ. Παρασκευάς, να καταδικάσετε και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, γιατί αν τους ψηφίσετε, τότε, την επόμενη μέρα θα σας θεωρήσουν συνενόχους και συνυπεύθυνους ότι τους δώσατε έγκριση να τα εφαρμόσουν. Απ' την άλλη, όμως, σας καλούμε να ενισχύσετε το ΚΚΕ για να έχετε διπλό όφελος. Πρώτο, γιατί είναι η δύναμη που σας είπε πάντα την αλήθεια, στέκεται στο πλευρό σας και στο μέτρο των δυνατοτήτων που θα του δώσετε, θα αγωνιστεί αποφασιστικά. Δεύτερο, αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, σημαίνει ότι ο λαός, οι εργαζόμενοι στέλνουν το μήνυμα ότι δεν περνάει η πολιτική τους».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
«Μην επιτρέψετε παιχνίδια στην πλάτη σας»

Το εργοστάσιο της ΦΑΓΕ επισκέφτηκε ο υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος και μίλησε με τους εργαζόμενους και τα μέλη του σωματείου

Ο Γιώργος Μαυρίκος
Ο Γιώργος Μαυρίκος
Σε καταδίκη του δικομματισμού, ώστε να βγει ανίσχυρη κυβέρνηση και να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ στις 9 Απρίλη, για να δυναμώσει η αντίσταση του λαού στα αντεργατικά σχέδια που ετοιμάζουν, κάλεσε τους εργαζόμενους της ΦΑΓΕ, χτες, ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Α` Αθήνας, κατά την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης.

Η τρομοκρατία, η εντατικοποίηση της εργασίας, οι ατέλειωτες υπερωρίες, η παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης, ήταν μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα, που ανέφεραν στον υποψήφιο βουλευτή τα μέλη του ΔΣ του σωματείου στη συνάντηση που είχαν μαζί του. Προβλήματα, που ενώνονται με αυτά της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης στα εργασιακά θέματα, όπως οι εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό κ.ά. και για τα οποία εκφράστηκε η μεγάλη ανησυχία των εργαζομένων.

«Ψηφίστε με βάση τα δικά σας συμφέροντα και όχι των πολυεθνικών επιχειρήσεων και του μεγάλου κεφαλαίου», επισήμανε ο Γ. Μαυρίκος, μιλώντας σε συγκέντρωση των εργαζομένων. «Προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους με υποσχέσεις ότι "δήθεν" θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της ανεργίας, των μισθών, των συντάξεων. Δεν είναι πρώτη φορά, που ξεγελάνε τους εργαζόμενους. Πάρτε τα μέτρα σας την Κυριακή που έρχεται. Μην επιτρέψετε να παίξουν στην πλάτη σας, για να πλουτίσουν 100 οικογένειες», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις εκλογές της 9ης Απρίλη, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να ψηφίσουν με βάση την κατάσταση των μισθών τους που έχουν μείνει στα επίπεδα του 1983, τις εργασιακές σχέσεις που θέλουν να επιστρέψουν τους εργαζόμενους στο Μεσαίωνα, για τις τροποποιήσεις, που ετοιμάζουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ στο ασφαλιστικό με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση των συντάξεων και την κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών.

Σε ερώτηση εργαζόμενης, γιατί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συνεχίζουν να κυβερνούν, αφού δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα του λαού, ο υποψήφιος βουλευτής απάντησε πως οι λόγοι είναι ότι τα ΜΜΕ τα στηρίζουν για να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους, αλλά και τα ρουσφέτια, οι εκβιασμοί, οι υποσχέσεις, αλλά και η ανεργία, που εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους να ακολουθούν λάθος δρόμο.

Για τις υποσχέσεις των κομμάτων, ήταν μια άλλη ερώτηση εργαζόμενου και γιατί να μη δίνουν. «Κάθε κόμμα έχει το πρόγραμμά του με τις δεσμεύσεις του. Τα προγράμματα των υπολοίπων κομμάτων, όμως, δε στηρίζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων. Το ΚΚΕ δίνει μόνο μία υπόσχεση ότι αν ενισχυθεί θα "βαράει" το χέρι πιο δυνατά στο τραπέζι, που θα αποφασίζονται τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα», υπογράμμισε ο Γιώργος Μαυρίκος.

Να συγκρουστούμε με τις επιλογές του κεφαλαίου

Στο δημόσιο ΙΕΚ Χαϊδαρίου περιόδευσε χτες ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός

Ο Νίκος Σοφιανός
Ο Νίκος Σοφιανός
Οι συνέπειες που επωμίζονται χιλιάδες νέοι από την κυβερνητική πολιτική και την εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης ήταν ο κύριος άξονας της περιοδείας που πραγματοποίησε χτες το απόγευμα ο Νίκος Σοφιανός, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, στο δημόσιο ΙΕΚ Χαϊδαρίου.

Παρά τους «φόβους» του διευθυντή του ΙΕΚ κ. Κόλια, αλλά και του κ. Σαπουντζόγλου εκ μέρους του ΟΕΕΚ για τυχόν πρόκληση δυσλειτουργίας στις διδακτικές ώρες και τις αντιρρήσεις τους σχετικά «με την απαγόρευση πολιτικών συζητήσεων σε σχολικό χώρο», οι σπουδαστές του ΙΕΚ εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον. Ενδιαφέρον όχι μόνο για την πολιτική κατάσταση, αλλά και για τις συνέπειες που θα έχει το εκλογικό αποτέλεσμα στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

«Πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί για να έχετε πτυχία με αντίκρισμα, για να κατοχυρώσετε τα εργασιακά σας δικαιώματα. Εδιωξαν 70.000 μαθητές από το Λύκειο και τους έσπρωξαν στα ΤΕΕ, ΙΕΚ. Είναι αυτοί οι νέοι που με πολλές χιλιάδες νέους ακόμα μοιράζονται δουλιές του ποδαριού, χωρίς κοινωνική ασφάλιση για ένα κομμάτι ψωμί», είπε ο Ν. Σοφιανός απευθυνόμενος στους σπουδαστές.

Στη συνέχεια επισήμανε στους σπουδαστές να προσέχουν «να μην σας παραμυθιάζουν οι προεκλογικές εξαγγελίες και υποσχέσεις. Αλλους τους βλέπετε από μακριά και εμάς από κοντά. Θα μας δείτε και μετά τις εκλογές. Αυτό είναι ένα παράδειγμα για να βγάλετε χρήσιμα συμπεράσματα ποιος είναι συνεπής και κοντά στους αγώνες σας».

Σχετικά με το άνοιγμα του ΚΚΕ και την ανάγκη για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου, υπογράμμισε ότι «απλώνουμε το χέρι σε όποιον θέλει να συγκρουστούμε με την πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Να συγκρουστούμε με τις επιλογές που σας θέλουν ανέργους, σας "προσφέρουν" φτηνή κατάρτιση, αβέβαιο μέλλον. Να αγωνιστούμε για να εξασφαλίσουμε το δικαίωμα της νεολαίας στη μόρφωση. Οι κυβερνήσεις πιέζονται, μόνο όταν βγαίνουμε στο δρόμο. Αν δεν ξυπνήσει ο κόσμος, αυτοί που κυβερνάνε είτε είναι μπλε είτε πράσινοι θα συνεχίσουν να μας εκμεταλλεύονται».

Για την προεκλογική πολιτική που ακολουθούν τα δύο μεγάλα κόμματα, ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι οι νέοι και ο λαός πρέπει να απεγκλωβιστούν από το δικομματισμό. «Δεν είναι τυχαίο ότι δεν μπήκαμε στη λογική των πανάκριβων τηλεοπτικών σποτ. Η πολιτική δεν είναι πασαρέλα. Είναι συνέπεια, αγώνας, διεκδίκηση. Οσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατή είναι η φωνή σου. Η ψήφος στο Κόμμα θα γυρίσει προς το δικό σας συμφέρον», είπε.

Το εκλογικό κέντρο του Πειραιά

Το κεντρικό εκλογικό κέντρο του ΚΚΕ στον Πειραιά λειτουργεί στον κινηματογράφο «Χάι Λάιφ», Καραΐσκου 119, πλατεία Κοραή. Τηλέφωνα: 4131.059 και 4114.801 - 2.

Στηρίζω ΚΚΕ

Ο Γιώργος Γιωργούλης, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ολυμπίας Ηλείας, δηλώνει ότι στηρίζει και ψηφίζει ΚΚΕ στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ