ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΧΤΙΔΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μέτωπο κατά των πολυεθνικών μαζί με τους μικρομεσαίους του κλάδου

Σε εμποροϋπάλληλους και άλλους εργαζόμενους στις υπηρεσίες μίλησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή σύσκεψη
Από τη χτεσινή σύσκεψη
Οι εξελίξεις στο εμπόριο και οι συνέπειες για τους εργαζόμενους του κλάδου βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που οργάνωσε χτες το απόγευμα η Αχτίδα Υπηρεσιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, με τη συμμετοχή εμποροϋπαλλήλων και άλλων εργαζομένων από διάφορους τομείς των υπηρεσιών, στην οποία μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.

«Δεν μπορείς να αποδεσμεύσεις τα προβλήματα που έχει ο εμποροϋπάλληλος από τις εξελίξεις στον τομέα του εμπορίου, αν πάρουμε τα τελευταία δέκα χρόνια, και κυρίως από αυτό που έρχεται από δω κι εμπρός», σημείωσε η ομιλήτρια απευθυνόμενη στους εργαζόμενους κάθε ηλικίας που γέμισαν την αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ.

Τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της συγκέντρωσης και οργάνωσης του εμπορίου σε μεγάλη κλίμακα, εμφανίζονται όλο και περισσότερα πολυκαταστήματα, που πουλάνε από καρφίτσα μέχρι και αυτοκίνητα, παρατήρησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Τα πολυκαταστήματα αυτά «οργανώνονται πια για όλα τα επίπεδα του καταναλωτικού κοινού. Δηλαδή και για το ακριβό προϊόν και για το φτηνό. Και μάλιστα τώρα η τάση είναι η εξής: να διεισδύσουν και στη γειτονιά. Να κάνουν δηλαδή και μικροκαταστήματα».

Οι εμποροϋπάλληλοι δέχονται οδυνηρές επιπτώσεις: «Οργανώνεται η εκμετάλλευσή τους πολύ πιο συστηματικά, πολύ πιο αποφασιστικά. Τα μονοπώλια έχουν επίσης τη δυνατότητα να βρίσκουν και νέες μεθόδους εκμετάλλευσης. Με το επιχείρημα ότι τα προϊόντα δεν κινούνται με τους ίδιους ρυθμούς σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, οι εργοδότες λένε: "γιατί να 'χω σταθερό προσωπικό;"». Ετσι αναζητούν «εποχιακό» προσωπικό, μιλάνε για «μερικές ώρες δουλιάς» κτλ.

Μέτωπο κατά των πολυεθνικών

«Τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα. Μπορούν να λειτουργούν με το ίδιο και λιγότερο προσωπικό, παρατείνοντας το ωράριο. Γιατί, σου λέει, το πρωί δεν έχει κίνηση. Πότε έχει κίνηση; 10 με 12, 5 με 7; Και θα δουλεύουν με το ίδιο προσωπικό, θα μπορούν να το ξεζουμίζουν. Θα πάμε και στην περίοδο εκείνη που θα βάλουν το ωρομίσθιο στο εμπόριο. Γιατί σου λέει "δουλεύεις 7 - 8 ώρες, αλλά δε δουλεύεις όλες τις ώρες το ίδιο, από τις 8 ώρες δουλεύεις τις 5, τις άλλες κάθεσαι"», σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Υπογράμμισε ότι πρόκειται για κατεύθυνση της ΕΕ και ότι «βεβαίως είναι η λογική που μεταχειρίζεται τον εμποροϋπάλληλο και την εργατική του δύναμη ως εμπόρευμα».

Η Αλ. Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι χρειάζεται μέτωπο κατά των πολυεθνικών, με την αγωνιστική συσπείρωση και των μικρομεσαίων του κλάδου, αλλά και με δεδομένο ότι μόνο όταν το εμπόριο γίνει κρατικό θα υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις. «Η καθημερινή αντιμετώπιση γίνεται με όρους κινήματος» σημείωσε, ενώ αναφερόμενη στις εκλογές επισήμανε πως, απέναντι στους ενόχους για την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι συνολικά πρέπει «να δοθεί το μήνυμα "σας πήραμε χαμπάρι"».

Κλείνοντας την ομιλία της, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε ότι τα επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζουν μια πιο επίμονη και πιο χυδαία επίθεση εναντίον του Κόμματος. Υπενθύμισε, επίσης, χαρακτηριστικά, παλιότερες δηλώσεις του πρώην πρέσβη και νυν υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς, ότι δεν είναι δυνατόν το ΚΚΕ να είναι τρίτο κόμμα στη Βουλή...

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Να τιμωρηθούν αυτοί που μετατρέπουν την Υγεία σε εμπόρευμα

Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» περιόδευσε χτες το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Να ενισχύσουν αποφασιστικά στις επερχόμενες εκλογές το ΚΚΕ, να δώσουν δύναμη στη δική τους δύναμη, για να δυναμώσει η πάλη για τη βελτίωση της ζωής τους, αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος για βαθύτερες αλλαγές υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, κάλεσε τους εργαζομένους του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» χτες ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στο νοσοκομείο.

«Το εργατικό, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές είναι ανάγκη να συνεχίσουν τον αγώνα τους, πιο αποφασιστικά γιατί και ο "Ευαγγελισμός" η μεγαλύτερη νοσηλευτική μονάδα της χώρας, που προσφέρει σημαντικά, λειτουργεί πλέον στα όρια ασφαλείας. Οι ελλείψεις προσωπικού είναι τεράστιες, η δουλιά βγαίνει απ' το φιλότιμο και την υπερεργασία όλων των εργαζομένων», υπογράμμισε ο Σπ. Χαλβατζής μετά τις συναντήσεις που είχε με τους εργαζόμενους στα μαγειρεία, στην αποστείρωση, στο ακτινολογικό τμήμα, στο γραφείο κίνησης, με τους γιατρούς της Α' παθολογικής αλλά και με τη διοίκηση.

«Το προσωπικό είναι διαλυμένο. Η κατάσταση είναι τραγική. Αδυνατούμε να πάρουμε άδειες», τόνιζαν οι εργαζόμενοι. Οι κενές θέσεις προσωπικού είναι 1.300, το προσωπικό που αποχωρεί δεν αντικαθίσταται ποτέ, υπηρεσίες δίνονται στους ιδιώτες, ενώ οι συνθήκες δουλιάς σε κάποια τμήματα σε θερμοκρασίες καύσωνα ήταν δραματικές.

Ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι και στις εκλογές να τιμωρήσουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, για την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, τους μισθούς πείνας, την ανεργία, την επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, την καταστροφή του περιβάλλοντος, τη διεθνή πολιτική. Να ενισχύσουν ταυτόχρονα το ΚΚΕ, το οποίο έχει ξεκάθαρη θέση για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, με σύγχρονες υπηρεσίες σε όλες τις βαθμίδες.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Τρίτη

-- Στις 9 π.μ. το Νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ θα επισκεφθεί ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ.

-- Στις 10 π.μ. στην κεντρική υπηρεσία του ΟΑΕΔ θα περιοδεύσει η Μ. Τσαγκατάκη, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

-- Στις 11 π.μ. τους εργαζόμενους του υπουργείου Γεωργίας (Μενάνδρου 22) θα επισκεφτεί κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δ. Αγκαβανάκη.

-- Τους εργαζόμενους του ΟΣΕ στον Ρέντη θα επισκεφτεί ο Δ. Χαρός, στέλεχος του Κόμματος.

-- Η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ καλεί σε σύσκεψη στην περιοχή του Τριγώνου, στην καφετερία Beyond, στις 9 μ.μ. για τις βουλευτικές εκλογές και τη συγκρότηση εκλογικής επιτροπής στήριξης του Κόμματος. Θα μιλήσει ο Β. Ζιώβας, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Η ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ και το ΝΣ της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση στο Παυσίλυπο με θέμα τα ναρκωτικά. Θα μιλήσει η Μαρία Τέλιου, ψυχολόγος, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Περιοδεία κλιμακίου της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ στο Σέσκλο και σε Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Αισωνίας.

-- Κλιμάκιο της Επιτροπής Υπαίθρου Ηρακλείου του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει περιοδεία στις 8 το βράδυ, στα χωριά Κουνάβοι, Πεζά, Καλλονή, Αϊ- Βασίλη, Χουδέτσι, με επικεφαλής τον Δημήτρη Βρύσαλη, μέλος της Επ. Περιοχής Κρήτης και Γραμματέα της Επ. Υπαίθρου του ΚΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ. σε συγκέντρωση στο κέντρο «ΧΑΡΑ» στη Νέα Κρήνη Καλαμαριάς θα μιλήσει η Ηλέκτρα Ραΐζη, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ. σε συγκέντρωση των εργαζομένων στην ΕΒΟ Κύμης θα μιλήσει η Σοφία Ντούρου, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ. Στις 12 μ. θα περιοδεύσει στο Νοσοκομείο Κύμης.

Αύριο, Τετάρτη

-- Στις 7 μ.μ. η ΚΟΒ Εργαζομένων στα Πετρέλαια διοργανώνει σύσκεψη με θέμα τις βουλευτικές εκλογές με ομιλητή τον Λ. Παπακωνσταντόπουλο, μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ.

-- Εκδήλωση της Αχτίδας Εργατοϋπαλλήλων Μαγνησίας του ΚΚΕ, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για το κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα». Τις θέσεις θα παρουσιάσει ο Δ. Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 8.30 μ.μ. σε συγκέντρωση στην πλατεία του Φοίνικα στην Καλαμαριά θα μιλήσει η Ηλέκτρα Ραΐζη, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Κλιμάκιο της Επιτροπής Υπαίθρου Ηρακλείου του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει περιοδεία, στις 8 το βράδυ, στις Αρχάνες, με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ