ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ
Μοχλός επιθετικότερης πολιτικής κατά λαών και χωρών

Παρέμβαση του Θανάση Παφίλη στη σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Να θωρακίσει το οικοδόμημά της στο εσωτερικό και να εντείνει την επιθετική ιμπεριαλιστική πολιτική της σε διεθνές επίπεδο επιδιώκει η ΕΕ, επιχειρώντας, κατά το αμερικάνικο πρότυπο, την εξαγωγή του εσωτερικού της Δικαίου και τη μετατροπή του σε διεθνές, ανατρέποντας θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, στη συζήτηση για την Εκθεση σχετικά με τη στρατηγική για την εξωτερική διάσταση και σχέδιο δράσης για την υλοποίηση του προγράμματος της Χάγης, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφερόμενος στο θέμα είπε χαρακτηριστικά ότι «η Εκθεση προωθεί την υλοποίηση επιθετικότερης κατά λαών και χωρών εξωτερικής πολιτικής και πιο αυταρχικής και κατασταλτικής στο εσωτερικό της ΕΕ».

Οπως υπογράμμισε, ζητά:

  • Να τεθεί σε ισχύ το «Ευρωσύνταγμα» που τυπικά και ουσιαστικά είναι νεκρό, ώστε να θωρακιστεί ακόμη περισσότερο με εφαρμογή αντιδραστικών, αντιδημοκρατικών νόμων στο όνομα της τρομοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό πως οι αντιφασιστικές διαδηλώσεις στις βαλτικές χώρες χαρακτηρίζονται «βίαιες ριζοσπαστικές τάσεις στις ρωσικές μειονότητες».
  • Να κάνει αποτελεσματικότερους τους κατασταλτικούς μηχανισμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
  • Να χρησιμοποιήσει όλες τις πλευρές πολιτικής (στρατιωτική, οικονομική, πολιτική) για να ασκηθούν ωμοί εκβιασμοί για υποταγή λαών και χωρών.
  • Να δυναμώσει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ.
  • Να περιορίσει οποιεσδήποτε διαφοροποιήσεις κρατών - μελών με τη θέση «ΕΕ μια φωνή».

Παράλληλα «τον τομέα Διεθνών Σχέσεων και συναλλαγών υιοθετεί Αμερικάνικη συνταγή εξαγωγής εσωτερικού δικαίου και μετατροπής του σε διεθνές θέτοντας απαράδεκτες ρήτρες "δημοκρατίας", "τρομοκρατίας", "ανθρωπίνων δικαιωμάτων", ακόμη και σε εμπορικές συναλλαγές, ανατρέποντας βασικές αρχές διεθνούς δικαίου. Αναθέτει στον εαυτό της ρόλο ιεροεξεταστή για ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατία, προσπαθώντας να θεσμοθετήσει την αρχή όποιος δεν είναι μαζί μου, δηλαδή δεν αποδέχεται τον καπιταλισμό, είναι αντίπαλός».

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, υπογράμμισε ότι «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπερψηφίζοντας την Εκθεση αποδεικνύουν πως αποτελούν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος και βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία για την ισχυροποίηση ΕΕ και την εδραίωση της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης».

ΕΜΠΟΡΙΟ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ
Εμπαίζουν τους λαούς με τη... θέσπιση κανόνων

Παρέμβαση του Θανάση Παφίλη σε σχετική συζήτηση στην Ευρωβουλή

Υποκρισία και εμπαιγμό των λαών αποτελεί το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη θέσπιση κοινών διεθνών κανόνων για την εισαγωγή, εξαγωγή και τη μεταφορά των συμβατικών όπλων, που συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Σώματος στο Στρασβούργο. Οπως τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, σε παρέμβασή του, σχετικά με το θέμα, ενώ την περίοδο 1997-2006 αυξήθηκαν οι στρατιωτικές δαπάνες κατά 37% παγκοσμίως, με τη Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία, να βρίσκονται στις πρώτες πέντε θέσεις των χωρών με τις μεγαλύτερες εξαγωγές όπλων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δε λέει κουβέντα.

Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Θ. Παφίλης, «δεν πρόκειται να συνηγορήσουμε στη δημιουργία αυταπατών στους λαούς ότι οι ιμπεριαλιστές και οι πολυεθνικές του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος θα μετατραπούν σε αρχάγγελους του αφοπλισμού και θα αποδεχτούν "δίκαιους κανόνες" για το εμπόριο των όπλων», υπογραμμίζοντας ότι «το ΚΚΕ απείχε από την ψηφοφορία του Κοινού ψηφίσματος των πολιτικών ομάδων (ΕΛΚ, Σοσιαλιστικό, Φιλελεύθεροι, ομάδα των Εθνών και Ευρωπαϊκή Αριστερά) για τη θέσπιση κοινών διεθνών κανόνων για την εισαγωγή, εξαγωγή και τη μεταφορά συμβατικών όπλων γιατί

  • Θεωρεί απύθμενη υποκρισία τη στιγμή που από το 1997 - 2006 έχουν αυξηθεί οι στρατιωτικές δαπάνες κατά 37% παγκοσμίως, με τις χώρες της ΕΕ Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία να βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα των εξαγωγών συμβατικών όπλων, να μη γίνεται καμιά αναφορά γι' αυτό.
  • Αποτελεί τουλάχιστον αφέλεια και δημιουργεί αυταπάτες να ζητούνται "κανόνες" από πολυεθνικές όπλων που είναι υπεύθυνες για διακίνηση και εμπορία συμβατικών όπλων ακόμη και στο οργανωμένο έγκλημα που αποτελεί και πεδίο των διεθνών τους αγορών. Αλλωστε, για κάθε εξαγωγή γνωρίζουν και οι εταιρείες και τα κράτη στα οποία εδρεύουν.
  • Δε συνυπογράφουμε με κόμματα και πολιτικές ομάδες που στηρίζουν την ανάπτυξη της βιομηχανίας όπλων, που κυβερνήσεις τους στο παρελθόν αλλά και σήμερα εξόπλιζαν και εξοπλίζουν αντιδραστικά καθεστώτα, παραστρατιωτικές και μιλιταριστικές οργανώσεις και προσπαθούν να εμφανίζονται ως αρχάγγελοι διεθνών κανόνων και αφοπλισμού.
  • Δε συνηγορούμε στη δημιουργία αυταπατών στους λαούς πως οι ιμπεριαλιστές και οι εταιρείες τους θα αποδεχτούν "δίκαιους κανόνες"».

Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, σημείωσε ότι «οι εξαγωγές και το εμπόριο όπλων για αυτούς έχουν κριτήριο τα πολιτικά τους συμφέροντα και το κέρδος».

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΜΗΤΡΩΩΝ
Ενα ακόμα πλήγμα στα δικαιώματα των πολιτών

Οδηγία για την ανταλλαγή πληροφοριών που περιέχονται στα ποινικά μητρώα πολιτών των κρατών - μελών της ΕΕ, η οποία παραβιάζει κατάφωρα τις εθνικές νομοθεσίες των «27», καταργώντας τον κανόνα της εμπιστευτικότητας των πληροφοριών για ποινικές καταδίκες των πολιτών της Ενωσης, συζήτησε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, σημείωσε ότι «η οδηγία για την ανταλλαγή πληροφοριών ποινικού μητρώου αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στα δικαιώματα του απαραβίαστου της ιδιωτικής ζωής και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της ΕΕ».

«Προβλέπει, όπως είπε, τη διαβίβαση πληροφοριών από το ποινικό μητρώο όχι μόνο σε κράτη μέλη της ΕΕ αλλά και σε τρίτες χώρες και μάλιστα όχι μόνο σχετικά με ποινικές διαδικασίες που έχουν κινηθεί εναντίον κάποιου ατόμου, αλλά για οποιαδήποτε σκοπό! Κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας των προσωπικών δεδομένων που αφορά τις πληροφορίες αυτές δεν υπάρχει στην οδηγία».

Ο Θ. Παφίλης επισήμανε ότι παραβιάζονται «κατάφωρα τις εθνικές νομοθεσίες των κρατών μελών και της χώρας μας, αλλά και διεθνείς συμβάσεις που προβλέπουν ότι οι πληροφορίες για ποινικές καταδίκες κάποιου προσώπου είναι απολύτως εμπιστευτικές και μπορούν να διαβιβάζονται μόνο στα πλαίσια κάποιας ποινικής διαδικασίας σε βάρος του ή σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις που προβλέπονται ειδικά και περιοριστικά από το νόμο».

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «με τον τρόπο αυτό προωθεί ακόμη περισσότερο την εναρμόνιση σε αντιδραστική κατεύθυνση των ποινικών συστημάτων των κρατών μελών, με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση ενιαίου ποινικού δικαίου στην ΕΕ, που θα περιορίζει και θα καταργεί θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα και πολιτικές ελευθερίες, αφαιρώντας ταυτόχρονα από τα κράτη μέλη ένα από τα κρίσιμα στοιχεία που θεμελιώνουν την εθνική κυριαρχία τους».

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΠΟΥΤΙΝ
Συνομιλίες για νέο αγωγό

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή της χώρας μας στην κατασκευή νέου αγωγού φυσικού αερίου Ρωσίας - Ευρώπης εξέφρασε ο Κ. Καραμανλής στη διάρκεια της συνάντησης που είχε χτες με τον Βλ. Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη.

Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream», μήκους 900 χιλιομέτρων, ανακοινώθηκε το περασμένο Σάββατο μετά από συμφωνία που υπέγραψαν η ιταλική εταιρεία «Eni» και η ρωσική «Gazprom». Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ο νέος αγωγός αερίου θα διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Βουλγαρία, όπου στη συνέχεια θα διακλαδίζεται σε δύο τμήματα. Το ένα προς την Αυστρία και το άλλο προς την Ελλάδα και στη συνέχεια στον Τάραντα της Νότιας Ιταλίας. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το 2008-2009 και ο αγωγός αναμένεται να μεταφέρει περίπου 30.000.000.000 κυβικά μέτρα αερίου.

Στις δηλώσεις που έκανε ο Κ. Καραμανλής είπε ότι ο αγωγός θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των οδών φυσικού αερίου προς την ΕΕ. «Η Ελλάδα εξέτασε το ζήτημα με τις Ρωσία, Βουλγαρία και Ιταλία και είναι έτοιμη να προχωρήσει το έργο», συμπλήρωσε, ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει τα περί ανάδειξης της χώρας σε «διεθνή ενεργειακό κόμβο» μεταφοράς «πετρελαίου, ηλεκτρισμού και τώρα φυσικού αερίου».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλ. Πούτιν δήλωσε ικανοποιημένος από το επίπεδο των διμερών σχέσεων και ανέφερε ότι προχωρά ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Είπε, ακόμη, ότι επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον της Βουλγαρίας στον αγωγό φυσικού αερίου. Πρόσθεσε δε, ότι η συμμετοχή και της Ελλάδας στον αγωγό φυσικού αερίου θα δώσει επιπλέον βαρύτητα στο έργο, από το οποίο θα προκύψουν οφέλη και για τις χώρες που συμμετέχουν, αλλά και για άλλες χώρες.

ΥΓΕΙΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
Βγαίνει σήμερα από την εντατική

Σήμερα βγαίνει από τη μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Αρεταίειου» νοσοκομείου, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, η κατάσταση της υγείας του βελτιώνεται καθημερινά και η λειτουργία του πεπτικού του συστήματος ομαλοποιείται σταδιακά. Χτες, έγινε και το προγραμματισμένο ιατρικό συμβούλιο με τους καθηγητές που τον είχαν εξετάσει την παραμονή της εγχειρίσεως και μετά την πρώτη μετεγχειρητική εβδομάδα και αποφασίστηκε η μεταφορά του σε δωμάτιο. Τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος επισκέφτηκε το απόγευμα ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Συλλυπητήρια

Εφυγε χτες από τη ζωή η Σουλτάνα (Νίτσα) Αντωνίου του Παναγιώτη, μητέρα της συντρόφισσάς μας στο «Ριζοσπάστη» Κούλας Αντωνίου. Η Νίτσα Αντωνίου έδινε εδώ και καιρό παλικαρίσια τη μάχη με την ασθένειά της, αλλά ποτέ δεν έχασε το κουράγιο και το χαμόγελό της.

Η κηδεία της θα γίνει σήμερα στις 17.45 από τον Αγιο Νικόλαο του νεκροταφείου Ζωγράφου.

Η Διεύθυνση και το προσωπικό του «Ριζοσπάστη» εκφράζουν στην Κούλα και στην οικογένειά της τα θερμά τους συλλυπητήρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ