ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση ενάντια στην εργοδοτική και κρατική καταστολή

Διοργανώνεται από το ΠΑΜΕ και τη «Δημοκρατική Συσπείρωση» την Πέμπτη 28 του Ιούνη, στις 7.30 μ.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Συγκέντρωση ενάντια στην κρατική και εργοδοτική καταστολή διοργανώνουν οι Γραμματείες Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», την Πέμπτη 28 του Ιούνη στις 7.30 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες, ο Σ. Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και ΓΓ του ΕΚΘ, ο Σ. Βαλανάς, μέλος της Γραμματείας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», και ο Μ. Μπαγτζής, γγ της ΠΟΕΕΠ, αναφέρθηκαν στα περιστατικά που έρχονται στο φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα και αποκαλύπτουν πως η ένταση της καταστολής συνοδεύει την όξυνση της αντιλαϊκής - αντεργατικής επίθεσης από την πλουτοκρατία και τα κόμματά της.

Εκτιμώντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που αποφάσισε συνέχιση και ενδυνάμωση της διαδικασίας των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, σημείωσαν πως άμεσος στόχος είναι η παραπέρα κατεδάφιση των δημόσιων ασφαλιστικών συστημάτων και η αντικατάστασή τους από την ιδιωτική ασφάλιση, καθώς και η κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, όπως οι ΣΣΕ, και η αντικατάστασή τους από ατομικές συμβάσεις, η θωράκιση της εργοδοτικής τρομοκρατίας. Και πρόσθεσαν πως οι αποφάσεις της Συνόδου δυναμώνουν την πολιτική της καταστολής κατά των λαϊκών κινημάτων που αντιδρούν σ' αυτή την πολιτική, με διεύρυνση των μηχανισμών παρακολούθησης ατόμων, τηλεφώνων, φαξ, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, λήψη βιομετρικών στοιχείων, όπως δακτυλικά αποτυπώματα και DNA, κλπ.

Ο Σ. Βαλανάς αναφέρθηκε στις περιπτώσεις της κρατικής βίας και καταστολής, σημειώνοντας πως είναι επικίνδυνη η αναβάθμιση της Αστυνομίας σε «πραίτορες» του συστήματος. Θύμισε περιστατικά επιθέσεων που έγιναν στη Θεσσαλονίκη, όπως η περίπτωση με τον Κύπριο φοιτητή, γνωστή και ως υπόθεση «ζαρντινιέρα», η αδικαιολόγητη σύλληψη του φοιτητή Παναγιώτη Κ., η επίθεση του διοικητή του ΑΤ Ωραιοκάστρου εναντίον πολίτη. Στιγμάτισε επίσης και τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης που επικρατούν σε όλες τις φυλακές της χώρας και αποκαλύφθηκαν περίτρανα με το θάνατο δύο κρατουμένων στο Τμήμα Μεταγωγών της Θεσσαλονίκης μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα.

Στην εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς αναφέρθηκε ο Σ. Ζαριανόπουλος. Επικέντρωσε στο κύμα εγκατάστασης συστημάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης σε χώρους εργασίας που, όπως είπε, στόχο έχει να εδραιώσει κλίμα φοβίας στους εργαζόμενους. Να παρακολουθήσει την αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας. Να παρακολουθήσει τις κοινωνικές σχέσεις των εργαζομένων και πάνω απ' όλα να παρακολουθήσει, να ελέγξει και να πατάξει κάθε συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων. Στη Θεσσαλονίκη τέτοιοι μηχανισμοί έχουν εγκατασταθεί ήδη και λειτουργούν στο κτίριο διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, στη φαρμακαποθήκη «Στρούμσας», στη γαλακτοβιομηχανία «ΑΓΝΟ», ενώ ετοιμάζεται η λειτουργία τους στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ.

Ως η κορυφαία περίπτωση εργοδοτικής τρομοκρατίας παρουσιάστηκε το θέμα των διώξεων σε βάρος των συνδικαλιστών της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ) που χτυπούν ευθέως τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Οπως είπε ο Μ. Μπαγτζής, οι διώξεις σε βάρος των συνδικαλιστών της ΠΟΕΕΠ αποδεικνύουν την αυθαιρεσία της εργοδοσίας που οργιάζει πολλές φορές και με τη συνδρομή της κρατικής και δικαστικής εξουσίας. Ενώ κατήγγειλε πως η τελευταία συγκέντρωση των εργαζομένων του κλάδου έξω από το δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 18 του Ιούνη, βιντεοσκοπήθηκε παράνομα και κρυφά από την Αστυνομία, από δωμάτιο ξενοδοχείου.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Εκδήλωση για τη Συνθήκη Προυμ

Την Πέμπτη 28 Ιούνη, στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα «ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ» του Πανεπιστημίου Αθηνών (Προπύλαια)

Τα νέα άκρως αντιδημοκρατικά μέτρα που αποφασίζονται και προωθούνται σε επίπεδο ΕΕ - και στη χώρα μας - με στόχο την ταχύτερη δυνατή οικοδόμηση ενιαίου ευρωπαϊκού αστυνομικού και δικαστικού χώρου («χώρος ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης») επιθυμεί να θέσει στο κέντρο της προσοχής του ελληνικού λαού και των κοινωνικών και επιστημονικών οργανώσεων η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη». Τα μέτρα αυτά συνοψίζονται στις αποφάσεις των πρόσφατων Συμβουλίων υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, ενώ απασχόλησαν και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 21 και 22 του μήνα στη Γερμανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Συντονιστική Επιτροπή της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» διοργανώνει εκδήλωση την Πέμπτη 28 Ιούνη, στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα «ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ» του Πανεπιστημίου Αθηνών (Προπύλαια), προκειμένου να συζητηθεί το θέμα: «Συνθήκη Προυμ - Παρακολούθηση των επικοινωνιών, νέοι περιορισμοί στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των λαών της ΕΕ και των μεταναστών».

Για το ζήτημα αυτό, ο «Ρ» έκανε μια πρώτη κουβέντα με τον Γ. Κατρούγγαλο, επ. καθηγητή Δημοσίου Δικαίου, ο οποίος τόνισε ότι «πράγματι υπάρχει μια τάση για αύξηση των μηχανισμών παρακολούθησης και μείωση των σχετικών εγγυήσεων». Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «από την άλλη πλευρά βλέπουμε και μια αντίθετη τάση. Την έκφραση αντιδράσεων από το λαϊκό κίνημα, αλλά και δικαστικές αποφάσεις που αμφισβητούν τη γιγάντωση των προαναφερόμενων μηχανισμών». Ανέφερε ως παράδειγμα τις αποφάσεις συνταγματικών δικαστηρίων που θεωρούν αντισυνταγματική τη διαδικασία του ευρωεντάλματος και ειδικά την απέλαση υποκόου ενός κράτους της ΕΕ σε άλλο κράτος της ΕΕ. Σημείωσε και το γεγονός ότι και το δικό μας Συμβούλιο της Επικρατείας πρόσφατα προχώρησε σε έλεγχο υποτιθέμενων απόρρητων στοιχείων, που χαρακτήριζαν έναν αλλοδαπό «ανεπιθύμητο» ως πιθανό τρομοκράτη και ακύρωσε την επιχειρούμενη απέλαση. «Επομένως το μήνυμα είναι σαφές: ότι σε ένα αντίξοο περιβάλλον πρέπει κανείς να αντιδρά και η αντίδραση φέρνει αποτέλεσμα», κατέληξε.

Εγκαινιάστηκε το Μουσείο της Μακρονήσου

Ο Βασ. Κολοβός ενώ απαγγέλλει στη χτεσινή εκδήλωση

ΛΕΠΙΔΗΣ

Ο Βασ. Κολοβός ενώ απαγγέλλει στη χτεσινή εκδήλωση
«Η Μακρόνησος δίδαξε: Αντίσταση, αξιοπρέπεια και αταλάντευτη πίστη στις ιδέες μας». Εξήντα χρόνια μετά η Μακρόνησος εξακολουθεί να διδάσκει και να φωτίζει στους νεότερους αγωνιστές το δρόμο του αγώνα των χιλιάδων αγωνιστών της που εξορίστηκαν, βασανίστηκαν απάνθρωπα, πολλοί τρελάθηκαν και εκατοντάδες άφησαν και τη ζωή τους στο ξερονήσι του μαρτυρίου. Ηταν η «αφρόκρεμα» της Ελλάδας, κορυφαίοι της διανόησης, των τεχνών και των γραμμάτων, απλοί άνθρωποι, εργάτες - αγρότες, κομμουνιστές και στελέχη του ΚΚΕ, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που πάλεψαν μαζί με το ΚΚΕ, το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας να διώξουν το φασίστα κατακτητή και να κυνηγήσουν τον Αγγλοαμερικανό ιμπεριαλιστή που ήρθε στη χώρα μας να επιβάλει το ξεπεσμένο καθεστώς του μοναρχοφασισμού. Να τον επιβάλει στο σβέρκο του λαού μας που μάτωσε, αλλά δεν πρόλαβε να χαρεί τη λευτεριά που κατέκτησε με το αίμα του πολεμώντας το φασίστα κατακτητή.

Αυτούς τους ήρωες της Μακρονήσου, τις αξίες και τα οράματά τους τίμησε χτες η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) εγκαινιάζοντας, στα γραφεία της, το Μουσείο της Μακρονήσου ως χρέος τιμής στους αγωνιστές κρατούμενους. Η συγκίνηση ξεχείλιζε στους παλιούς και τους νεότερους που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση των εγκαινίων, τόσο καθώς άκουγαν τις ομιλίες του προέδρου της ΠΕΚΑΜ Γιάννη Επιτρόπου, Μακρονησιώτη, και της γενικής γραμματέα της Ενωσης Νίτσας Γαβριηλίδη, επίσης Μακρονησιώτισσας. Αλλά και μέσα από τα εκθέματα, τις αυθεντικές φωτογραφίες από τη ζωή και τα βασανιστήρια των αγωνιστών που παρουσιάζεται στις αίθουσες του μουσείου αναβιώνει το κλίμα του φασισμού από τη μια μεριά και του αφάνταστου ηρωισμού από την άλλη των αγωνιστών της Μακρονήσου που υπέστησαν τα πιο φρικαλέα βασανιστήρια. Στην εκδήλωση των εγκαινίων παραβρέθηκαν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ ανάμεσα στους παρόντες διακρίναμε τους Παναγιώτη Μακρή, επίτιμο δήμαρχο Καισαριανής, Κώστα Μαραγκουδάκη κι άλλους.

Η εκδήλωση έκλεισε με απαγγελίες ποιημάτων από τον Βασίλη Κολοβό, Ανδριανή Τουντοπούλου και Νίκο Μόσχοβο, ενώ παρουσιάστηκε βίντεο για τη Μακρόνησο του Κώστα Μπαμπούλα.

Ο «Ριζοσπάστης» θα παρουσιάσει την έκθεση του Μουσείου της Μακρονήσου σε επόμενο δημοσίευμά του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ