ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Εντείνεται το ξεκλήρισμα

Παρέμβαση της Διαμάντως Μανωλάκου στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Την περαιτέρω συρρίκνωση των μικρομεσαίων αγροτών και μέσα από την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς των οπωροκηπευτικών κατήγγειλε με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου. Το νέο κανονισμό για τα οπωροκηπευτικά, ο οποίος θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις και για τους μικρομεσαίους Ελληνες αγρότες, καθώς προωθεί το ξεκλήρισμά τους αλλά και τη συγκέντρωση της παραγωγής σε λιγότερα χέρια, ψήφισαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Στην παρέμβασή της, η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα συρρικνώσουν βασικές καλλιέργειες και θα κλείσουν εργοστάσια, αυξάνοντας έτσι την ανεργία στην ύπαιθρο, μειώνοντας το αγροτικό εισόδημα προς όφελος της κερδοφορίας των εμποροβιομηχάνων, ενώ θα εντείνουν τις εισαγωγές και θα αυξήσουν τα ελλείμματα στο εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο.

Συγκεκριμένα, η Δ. Μανωλάκου επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η πρόσφατη πρόταση αναθεώρησης του κανονισμού για τα οπωροκηπευτικά έχει ως στόχο την προσαρμογή του κοινοτικού καθεστώτος των οπωροκηπευτικών στη νέα ΚΑΠ, στις δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ και στον ΠΟΕ. Βασικά μέσα υλοποίησης αυτού του στόχου είναι η αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή, η κατάργηση ακόμα και των ισχνών εναπομεινασών εξαγωγικών επιδοτήσεων, και συνολικά η μείωση της κοινοτικής στήριξης, δεδομένου ότι οι όποιες αυξήσεις είναι κάτω από τον πληθωρισμό.

Το αποτέλεσμα θα είναι η συρρίκνωση έως και εγκατάλειψη ορισμένων καλλιεργειών, στις οποίες οι ενισχύσεις συμβάλλουν κατά σημαντικό ποσοστό στο αγροτικό εισόδημα, η αύξηση των εισαγωγών και η μείωση των εξαγωγών, η συρρίκνωση της μεταποιητικής βιομηχανίας, με το κλείσιμο ορισμένων εργοστασίων και τη μετατροπή των υπολοίπων σε συσκευαστήρια και κέντρα διακίνησης της εισαγόμενης πρώτης ύλης.

Στην Ελλάδα τα μεγάλα θύματα θα είναι κυρίως οι καλλιεργητές των χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών, της βιομηχανικής τομάτας αλλά και της σταφίδας, ενός προϊόντος που χαρακτηρίζει τη φυσιογνωμία της χώρας μας. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, οι αλλαγές που ψήφισε το ΕΚ και συνέβαλαν με την ψήφο τους και οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, θα οδηγήσουν στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών επειδή η εμπορική τιμή όχι μόνο δε θα καλύπτει μελλοντικά το κόστος παραγωγής, αλλά ούτε και τα έξοδα συγκομιδής.

Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες να τις αντιπαλέψουν, δυναμώνοντας την πάλη τους για παραγωγικούς συνεταιρισμούς που θα λειτουργούν στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας καλύπτοντας τις διατροφικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, και διασφαλίζοντας βιώσιμο αγροτικό εισόδημα. Ταυτόχρονα, ας αποτελέσει ένα ακόμα κριτήριο ψήφου για τα λαϊκά στρώματα στις επερχόμενες εκλογές, για να γυρίσουν την πλάτη σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που στηρίζουν και προωθούν με όλα τα μέσα την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ».

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Κινητοποίηση διαμαρτυρίας σήμερα

Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα οι κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής, διεκδικώντας τη λύση των προβλημάτων τους που έχουν να κάνουν με την κατάρρευση του εισοδήματός τους λόγω της ακολουθούμενης πολιτικής κυβερνήσεων και ΕΕ. Θα ακολουθήσει μεθαύριο Πέμπτη 28 Ιουνίου εκδήλωση διαμαρτυρίας παραγωγών στην Πιερία και τις επόμενες μέρες σ' άλλους νομούς της Βόρειας Ελλάδας.

Οι κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής θα ζητήσουν κατώτερη τιμή αγοράς του πρόβειου γάλακτος από τις βιομηχανίες στα 1,10 λεπτά το κιλό, του γίδινου στα 75 λεπτά και του αγελαδινού στα 40 λεπτά. Σημειώνεται ότι το αιγοπρόβειο γάλα έφτασε να πωλείται σε ορισμένες περιοχές κάτω από 80 λεπτά το κιλό, ενώ πέρσι πωλούνταν προς 90 λεπτά.

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
«Σπάει κοντέρ» η τιμή της αμόλυβδης

Νέα αύξηση της μέσης τιμής της αμόλυβδης βενζίνης την περασμένη βδομάδα συντηρεί και αυξάνει το «εφιαλτικό» καθεστώς της διαρκούς αύξησης των τελευταίων μηνών, με την οποία έχει εκτιναχτεί στα ύψη η τιμή της. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή διαμορφώθηκε πανελλαδικά την περασμένη Παρασκευή στα 1,058 ευρώ ανά λίτρο, αύξηση 0,76% από τις 15 του Ιούνη.

Τους τελευταίους πέντε μήνες η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει αυξηθεί κατά 16,01%! Την ίδια περίοδο η κυβέρνηση στηρίζει την πολιτική των ανατιμήσεων από τις εταιρείες που εμπλέκονται στη διύλιση και εμπορία, προσπαθώντας ταυτόχρονα να μειώσει τις ευθύνες της. Ετσι, «απαντά» στη διαρκή αύξηση και στο μεγάλο ύψος της τιμής, ισχυριζόμενη ότι η διεθνής τιμή της βενζίνης αυξάνεται πολύ περισσότερο! Προηγουμένως χρησιμοποιούσε ανάλογο επιχείρημα επικαλούμενη τις διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου, αλλά το άλλαξε όταν αυτές άρχισαν να πέφτουν χωρίς να ακολουθήσει και η τιμή της βενζίνης, οπότε δε «βόλευε» η σύγκριση.

«ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ»
Θεαματική αύξηση κεφαλαίου

Δυναμώνει η συγκέντρωση κεφαλαίων στο χρηματοπιστωτικό κλάδο, με τη Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση) να προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Τα νέα κεφάλαια θα αντληθούν από τους σημερινούς μετόχους της τράπεζας προκειμένου να κατευθυνθούν σε εξαγορές στην ευρύτερη γειτονική περιοχή. Στο επόμενο διάστημα και ο όμιλος της «Μαρφίν» θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου με στόχο τα 5 δισ. ευρώ.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Θετική η κυβέρνηση στον νέο αγωγό Ρωσίας - Ιταλίας

«Θετικά» αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τη συμφωνία για έναν ακόμη αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει τη Ρωσία με την Ιταλία, σύμφωνα με χτεσινή δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα. Η σχετική συμφωνία για τον αγωγό «Southstream», υπογράφτηκε το περασμένο Σάββατο στη Ρώμη μεταξύ της ρωσικής «Gazprom» και της ιταλικής «Eni».

Είναι ενδεικτικό ωστόσο, για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, ότι ο νέος αγωγός κρίνεται θετικά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οπότε η ελληνική κυβέρνηση «εποίησε την ανάγκη φιλοτιμία» και ο υπουργός δήλωσε ότι «η χώρα και η κυβέρνηση στέκεται θετικά απέναντι σε κάθε τι το οποίο συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής και ολόκληρης της Ευρώπης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ