ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούνη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επαφές, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Χωρίς επίσημες ανακοινώσεις ολοκληρώθηκε η σύνοδος του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου (ΗΠΑ - ΕΕ - ΟΗΕ - Ρωσία) στην Ιερουσαλήμ, σε επίπεδο ειδικών διευθυντών. Διαρροές ανέφεραν ότι «η συνάντηση ήταν καλή» και επικεντρώθηκε στο διορισμό του Τόνι Μπλερ ως «ειδικού απεσταλμένου του Κουαρτέτου για το Παλαιστινιακό».

Ανακοινώσεις αναμένονται από σήμερα, αφού πρώτα ενημερωθούν οι Βρυξέλλες και η Μόσχα, η οποία φέρεται να διαφωνεί με την επιλογή Μπλερ και να θέτει σειρά εμποδίων, εκτιμώντας ότι «με τη στάση του σε Παλαιστινιακό και Λίβανο, δεν είναι η πλέον αντικειμενική προσωπικότητα για να επιτευχθεί πρόοδος». Νωρίτερα, ο ίδιος ο Μπλερ είχε δηλώσει «πρόθυμος να προσφέρει ό,τι βοήθεια του ζητηθεί».

Κατά τα άλλα, στην Ιερουσαλήμ έφτασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, που αναμενόταν να συναντηθεί με την ισραηλινή και παλαιστινιακή ηγεσία. Συνεργάτες του Λαβρόφ υποστήριζαν ότι προτεραιότητα είναι «η αποκατάσταση της παλαιστινιακής ενότητας και στη συνέχεια η εφαρμογή των αρχών του Κουαρτέτου και της συμφωνίας της Μέκκας», καθιστώντας, ουσιαστικά σαφές ότι, έστω και χρησιμοποιώντας άλλο ύφος ή λεξιλόγιο, και η Μόσχα συναινεί στην εγκατάλειψη της πίεσης για εφαρμογή, άνευ όρων, των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Παράλληλα, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ενημέρωνε, στο Σαρμ ελ Σέικ, τον Σαουδάραβα βασιλιά για τη σύνοδο της Δευτέρας.

Φήμες, καταγγελίες και απειλές

Διέψευδαν, χτες, συνεργάτες του Προέδρου Αμπάς τις ισραηλινές διαρροές κατά τις οποίες ζήτησε άδεια από το Ισραήλ να εισέλθει στη Δυτική Οχθη, από την Ιορδανία όπου εδρεύει, μία παλαιστινιακή ταξιαρχία προκειμένου να «διασφαλιστεί ο έλεγχος της περιοχής με προοπτική να αποσταλεί στη Γάζα για να αντιπαρατεθεί με τη Χαμάς». Οι συνεργάτες του Αμπάς, μάλιστα, τόνιζαν ότι οι Παλαιστίνιοι δεν ξεχνούν ότι η Ιορδανία παραιτήθηκε των διεκδικήσεών της στη Δ. Οχθη το 1988 και υπάρχει ο κίνδυνος «να τις ξαναθυμηθεί».

Εντός της Λωρίδας της Γάζας, ο πρωθυπουργός της «Χαμάς» Χανίγια δήλωνε «έτοιμος για διάλογο με τη Φατάχ», κάτι που αποκλείει η δεύτερη. Ο Χανίγια συναντήθηκε, επίσης, με εκπροσώπους της χριστιανικής κοινότητας της Γάζας, μετά την καταστροφή εκκλησιών και σχολείων από ενόπλους της οργάνωσής του, και τους διαβεβαίωσε για τιμωρία των ενόχων.

Αντίθετα, δεν απάντησε στο αίτημα για άμεση απόσυρση των ενόπλων της οργάνωσης από το κτίριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών, όπου φιλοξενούνται όλες οι συνδικαλιστικές ενώσεις. Οι ένοπλοι εμποδίζουν τη λειτουργία των συνδικάτων.

Τέλος, η οργάνωση «Στρατός του Ισλάμ» που κρατά τον δημοσιογράφο Αλαν Τζόνστον απείλησε, χτες, «να τον κρατήσει για δεκαετίες ή να τον σφάξει» αν δεν απελευθερωθούν 3 ισλαμιστές κρατούμενοι σε Ιορδανία - Βρετανία.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Στόχος δολοφονιών και ενταλμάτων σουνίτες αξιωματούχοι

Οι κατοχικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις συνεχίζονται στα περίχωρα της Βαγδάτης

Associated Press

Οι κατοχικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις συνεχίζονται στα περίχωρα της Βαγδάτης
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ενταλμα σύλληψης εκδόθηκε χτες σε βάρος του υπουργού Πολιτισμού, σουνίτη Ασάντ Καμάλ αλ Χασεμί, που κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός δολοφονικής απόπειρας κατά σουνίτη βουλευτή το 2005, που στοίχισε τη ζωή στους δύο γιους του. Σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές, οι δράστες της επίθεσης κατονόμασαν τον Χασεμί ως εντολέα τους, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν ιμάμης σε μεγάλο σουνιτικό τέμενος της πρωτεύουσας.

Η ιρακινή αστυνομία επέδραμε στο σπίτι του υπουργού όπου συνέλαβε 6 φρουρούς του. Εκτιμά, όμως, ότι ο ίδιος είναι εκτός χώρας. Εντονη ήταν η αντίδραση του κόμματός του, του σουνιτικού Ιρακινού Ισλαμικού Κόμματος, που κατηγόρησε τη σιιτική κυβέρνηση ότι εξέδωσε ένταλμα στο πλαίσιο της γενικότερης τακτικής περιθωριοποίησης των σουνιτών.

Στο μεταξύ, άλλος ένας σουνίτης φύλαρχος, πολέμιος των ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων και της «αλ Κάιντα», δολοφονήθηκε χτες, στη Βαγδάτη από αγνώστους. Ο Χαμίντ Αμπίντ αλ Σχουτζάιρι, προερχόταν από την επαρχία Ουασίτ. Η δολοφονία του σημειώθηκε μία μέρα μετά την επίθεση καμικάζι σε ξενοδοχείο που συνεδρίαζαν σουνίτες φύλαρχοι που συνεργάζονται κατά της «αλ Κάιντα» και με τις κατοχικές δυνάμεις, με τουλάχιστον 13 νεκρούς.

Τέλος, στην Τεχεράνη βρίσκεται από χτες το απόγευμα ο Ιρακινός Πρόεδρος. Ο Ταλαμπανί θα έχει επαφές οικονομικής φύσης με τον Ιρανό ομόλογό του, αλλά θα μιλήσουν και για θέματα ασφάλειας. Από την πλευρά τους, Αμερικανοί κατοχικοί αξιωματούχοι παραδέχονταν ότι το καλοκαίρι θα «είναι εξαιρετικά δύσκολο» για τις κατοχικές δυνάμεις, αφού προβλέπεται αύξηση των, εναντίον της, επιθέσεων με αφορμή και τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που προετοιμάζονται.

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΓΑΛΛΙΑ - ΗΠΑ
Ράις - Σαρκοζί «στηρίζουν» Σινιόρα

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, που βρίσκεται στο Παρίσι για διήμερη επίσκεψη, συναντήθηκε ο Λιβανέζος πρωθυπουργός. Ο Φουάντ Σινιόρα επιβεβαίωσε ότι με τον Σαρκοζί συζητήθηκε η διενέργεια συνόδου, σε γαλλικό έδαφος, όλων των λιβανικών πολιτικών δυνάμεων προκειμένου να προωθηθεί ο, μεταξύ τους, διάλογος.

Εσπευσε, όμως, να μειώσει το επίπεδο προσδοκιών, υπογραμμίζοντας ότι δεν ορίστηκε ημερομηνία και ότι όποτε γίνει θα είναι σε χαμηλόβαθμο επίπεδο. Σαρκοζί και Σινιόρα συμφώνησαν, επίσης, ότι η πρόσφατη αιματηρή βομβιστική επίθεση κατά της πολυεθνικής δύναμης στο νότιο Λίβανο - FINUL -, της οποίας ηγείται η Γαλλία, «θα παραμείνει στη θέση της και δεν πρόκειται κανείς να υπαναχωρήσει απέναντι στην τρομοκρατία».

Νωρίτερα, ο Σινιόρα συναντήθηκε με την Ράις, που επανέλαβε την «υποστήριξη των ΗΠΑ στην κυβέρνηση Σινιόρα, που καταβάλλει αξιοσημείωτη προσπάθεια απέναντι σε πολλές προκλήσεις». Η Ράις, απαντώντας σε ειρωνικά σχόλια δημοσιογράφων για την «πρόοδο του εκδημοκρατισμού της ευρείας Μέσης Ανατολής», εμφανίστηκε «εύθικτη», τονίζοντας ότι «ήταν αναμενόμενο να υπάρχουν αντιδράσεις σε περιοχές που δε γνωρίζουν τι σημαίνει δημοκρατία, αλλά τελικά θα πετύχουμε». Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον, τον Ιανουάριο, τριπλασίασε την οικονομική βοήθεια προς το Λίβανο, φθάνοντας τα 770 εκατομμύρια δολάρια.

Στο Παρίσι, χτες, βρέθηκε και ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου που συνομίλησε με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών για το Λίβανο και το Παλαιστινιακό. Τέλος, στον ίδιο το Λίβανο, σημειώθηκε, χτες, σποραδική ανταλλαγή πυρών στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Ναχρ αλ Μπάρεντ, όπου οι ισλαμιστές μαχητές της «Φάταχ αλ Ισλάμ» έχουν οχυρωθεί μόνο στο νότιο τμήμα του, ενώ τα κυβερνητικά στρατεύματα ελέγχουν όλο τον πέριξ χώρο. Από πυρά προερχόμενα από τον καταυλισμό τραυματίστηκαν 2 πολίτες παρακείμενου χωριού.

ΙΡΑΝ
Δολοφονία πυροδοτεί νέα ένταση

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Νέα ένταση μεταξύ σιιτών και ακραίων σουνιτών -ουαχαμπιτών - προκαλεί η δολοφονία του Ιρανού νομοδιδασκάλου του Ισλάμ, σιίτη Χοτζάτ ολ Εσλάμ Χεσάμ Σεϊμάρι. Ο Σεϊμάρι δολοφονήθηκε στο σπίτι του στην επαρχία Αχβάζ, στο νοτιοανατολικό Ιράν, όπου κατοικεί μεγάλη κοινότητα μειονότητας Αράβων σουνιτών που σε μεγάλο βαθμό ασπάζονται τον ουαχαμπιτισμό. Στην επαρχία είχαν σημειωθεί αιματηρές ταραχές τον περασμένο χρόνο.

Ο δολοφονημένος ήταν γνωστός επικριτής της ακραίας αυτής ερμηνείας του Ισλάμ, που κυριαρχεί στη Σαουδική Αραβία. Εκπρόσωπος του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ καταδίκασε τη δολοφονία, την οποία απέδωσε «σε υπηρέτες του Σατανά» και τόνισε ότι «δε θα επιτραπεί η δράση τους». Συνήθως, για τους ουαχαμπίτες - την ερμηνεία των οποίων ασπάζονται σε μεγάλο βαθμό όλοι όσοι συντάσσονται με την «αλ Κάιντα» και τον μπιν Λάντεν - θεωρούν ως πρώτιστο εχθρό τους, τους σιίτες.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πρώτος παραγωγός οπίου στον κόσμο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΓΕΝΕΥΗ.--

Ως ο μεγαλύτερος παραγωγός οπίου, αναδεικνύεται το δήθεν απελευθερωμένο Αφγανιστάν, σύμφωνα και με την Παγκόσμια Εκθεση για τα Ναρκωτικά, με αφορμή τη χτεσινή μέρα. Η καλλιέργεια οπίου για πολλούς έχει γίνει «λύση επιβίωσης», αφού η κατοχή έχει διαλύσει τη χώρα, ενώ πολλοί από τους ναρκέμπορους είναι ουσιαστικά συνεργάτες των κατοχικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, στο Αφγανιστάν παράγεται το 90% της συνολικής ποσότητας οπίου, που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ηρωίνης, παγκοσμίως, ενώ στην επαρχία Χελμάντ, καλλιεργείται το 50% της παγκόσμιας παράνομης παραγωγής οπίου, σε πάνω από 70.000 εκτάρια. Ποσότητα τρεις φορές μεγαλύτερη από τη συνολική της δεύτερης μεγαλύτερης παραγωγού χώρας, που είναι η Μιανμάρ.

Ωστόσο, αξίζει να σημειώσουμε ότι πριν την ιμπεριαλιστική επέμβαση, η παραγωγή ήταν στο 30%. Οι ναρκοκαλλιέργειες στηρίζουν την αφγανική οικονομία, αποφέροντας στους εμπόρους κέρδη 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο.

Ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, Κιμ Χάουελς, σε δηλώσεις του «ανακαλύπτοντας την Αμερική» υποστήριξε ότι «τίποτα δεν μπορεί να ρυθμίσει το πρόβλημα των ναρκωτικών από τη μια μέρα στην άλλη». Ο υπεύθυνος του Λευκού Οίκου για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, Τζον Γουόλτερς, εξέφρασε την... ανησυχία των ΗΠΑ για «το ρόλο των χρημάτων από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, στη δράση των Ταλιμπάν», λες και δεν ήταν αυτοί που αρχικά τους στήριξαν.

Χτες, επίσης, εκπρόσωποι του αμερικανικού στρατού, μια μέρα μετά την παραδοχή του ότι έσφαξε αμάχους, δήλωσαν κυνικά ότι θα διατηρηθεί η ίδια τακτική παρά τις ...παράπλευρες απώλειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ