ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούνη 2007
Σελ. /28

Κάτι «ψήνεται»...

«Περήφανα γηρατειά»!

Του ΚΥΡ (από το «Βήμα»)
Του ΚΥΡ (από το «Βήμα»)
Εχουν αρχίσει πάλι να «παίζουν» με τις συντάξεις της πείνας. Να ψηφοθηρούν. Ο ένας με «σεμνότητα και ταπεινότητα» κι άλλος με «σεβασμό στα περήφανα γηρατειά».

Το έργο το είχαμε ξαναδεί το 2000, όταν Σημίτης και Καραμανλής, σε μια απίθανη «δημοπρασία» δημαγωγίας έβγαιναν και δήλωναν ότι ο ένας θα έκανε τις συντάξεις 150.000 κι άλλος 152.000 δραχμές...

*

Σαν να μην πέρασε μια μέρα, ο πρωθυπουργός και ο Γ. Παπανδρέου συνεχίζουν το βιολί τους.

Ο ένας υπόσχεται ότι «θα δώσει» σύνταξη πάνω από το όριο της φτώχειας. Το «ποσό», βέβαια, δεν το αναφέρει... Το μόνο σίγουρο από τη φράση του πρωθυπουργού περί συντάξεων είναι η «φτώχεια». Αλλωστε, μόλις τον προηγούμενο μήνα, στην ημερίδα της πανελλήνιας Ομοσπονδίας εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ) δόθηκαν τα στοιχεία:

  • Η μέση γενική κύρια σύνταξη όλων των Ταμείων (πλην ΟΓΑ) διαμορφώνεται για φέτος στα 617 ευρώ.
  • Η μέση κύρια σύνταξη γήρατος θα είναι 712 ευρώ.
  • Η σύνταξη αναπηρίας 507 ευρώ.
  • Η μέση σύνταξη λόγω θανάτου στα 472 ευρώ.
  • Η μέση κύρια σύνταξη στον ΟΓΑ διαμορφώνεται φέτος στα 360 ευρώ.

Αν υπολογιστεί ότι στους παραπάνω μέσους όρους υπολογίζονται και συντάξεις που είναι υψηλότερες, αυτό σημαίνει ότι για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία, οι πραγματικές συντάξεις που λαμβάνουν είναι ακόμα χαμηλότερες...

*

Οσο για τον Γ. Παπανδρέου λέει ότι οι δικές του συντάξεις θα είναι «καλύτερες»...

Να θυμίσουμε ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ήταν που στις 18 Γενάρη 2004, στην Ξάνθη, είχε πει ότι η σύνταξη των 200 ευρώ στον αγρότη «είναι μια σωστή σύνταξη, μια καλή σύνταξη, μια ικανοποιητική σύνταξη»!

Ο ίδιος ήταν που δυο βδομάδες αργότερα και μέσα στον τότε «προεκλογικό πυρετό», στις 7 Φλεβάρη 2004, είχε παρουσιάσει στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το πρόγραμμά του, όπου η σύνταξη του αγρότη «έγινε» 300 ευρώ...

Κατόπιν, και μόλις τρεις βδομάδες μετά από την προηγούμενη «αύξηση», ξανά ο ίδιος άνθρωπος «έφτασε» τη σύνταξη του αγρότη στα 400 ευρώ...

Τώρα, λόγω νέας προεκλογικής περιόδου, διανύουμε περίοδο «πληθωρισμού»... ψίχουλων και η σύνταξη «πέταξε» στα 550 ευρώ. Τέτοια κουβαρνταλίκια!

*

Ποιο είναι το συμπέρασμα;

Το συμπέρασμα είναι ότι στα «ανώτερα κλιμάκια» αυτής της χώρας ό,τι λείπει σε στοιχειώδες φιλότιμο, περισσεύει σε εμπαιγμό.

Το συμπέρασμα είναι ότι βασικός πυλώνας της εξουσίας των μαυρογιαλούρων είναι η κυριαρχία των εκμαυλιστών συνειδήσεων και η «ελευθερία» να αλωνίζουν τα πλυντήρια εγκεφάλων, που προάγουν μια και μόνη «δημοκρατία»: Τη «δημοκρατία» να διαλέγεις ανάμεσα στην πράσινη καταιγίδα της δημαγωγίας ή στη γαλάζια καταιγίδα του λαϊκισμού.

Το συμπέρασμα για τα ΜΜΕ των εργολάβων - καναλαρχών - αφεντικών είναι ότι φροντίζουν αυτόν τον εμπαιγμό να τον εμφανίζουν σαν «κοινωνική πολιτική». Κατ' αυτόν τον τρόπο προστατεύουν το πολιτικό σύστημα και τους εκπροσώπους του, οι οποίοι σε άλλη περίπτωση ουδόλως θα τολμούσαν να κοροϊδεύουν έτσι ασύστολα και ξεδιάντροπα το λαό, χωρίς τον κίνδυνο να αυξηθεί μονομιάς η κατανάλωση εκτοξευόμενων... γιαουρτιών σε σακούλες.

«Καλοί μου άνθρωποι...»
«Καλοί μου άνθρωποι...»

Κρίμα που δίπλα στον κ. Σιούφα, όταν προχτές ο υπουργός μοίραζε φυλλάδια περί της εξοικονόμησης ενέργειας στο Σύνταγμα, δεν ήταν κι ένας εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Θα έπρεπε να είναι όλοι μαζί στο «χάπενινγκ». Οπως τότε, τον Νοέμβρη του 2005, όταν από κοινού οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τον ψήφισαν εκείνο το νόμο για την «απελευθέρωση» (βλέπε: παράδοση στους ιδιώτες) της αγοράς ενέργειας...

1945 Ολοκληρώνει τις εργασίες της η 12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία διακηρύσσει ότι για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κατάσταση χρειάζεται να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα η Συμφωνία της Γιάλτας (εκμηδένιση των υπολειμμάτων του φασισμού και εκλογή από κάθε απελευθερωμένη χώρα της μορφής της διακυβέρνησής της). Για την αντιμετώπιση της δολοφονικής τρομοκρατικής δράσης της Δεξιάς, η 12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ έριξε το σύνθημα της οργάνωσης της μαζικής λαϊκής αυτοάμυνας.

1946 Η διάσκεψη των τεσσάρων υπουργών Εξωτερικών (Σοβιετικής Ενωσης, ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας) αποφάσισε ομόφωνα, μετά από πρόταση της Σοβιετικής Ενωσης, την απόδοση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.

1960 Ναυαγεί η δεκαμερής διάσκεψη της Γενεύης για τον αφοπλισμό. Οι αντιπροσωπείες των σοσιαλιστικών χωρών αποχωρούν, ενώ οι «Δυτικοί» θεωρούν τη διάσκεψη εν λειτουργία.

1962 Την αντίθεσή του στη δημιουργία ανεξάρτητης γαλλικής πυρηνικής δύναμης διατυπώνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Κένεντι, χαρακτηρίζοντάς την αντίθετη με τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ.

«Ευτελισμός»

«Στο ναυάγιο Οτσαλάν προσθέτει και τον ευτελισμό της Βουλής και των θεσμών. Κινδυνεύει να παγιώσει στην ελληνική γνώμη την άποψη ότι τον παρέδωσε. Είναι αναγκαία η σύσταση εξεταστικής επιτροπής».

*

Η δήλωση που διαβάσατε έγινε στις 18/2/1999. Αφορούσε στον Θεόδωρο Πάγκαλο και στην άρνησή του να παραστεί στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων όπου επρόκειτο να συζητηθεί η υπόθεση Οτσαλάν.

Τη δήλωση αυτή για τον Πάγκαλο (περί «ευτελισμού» και «παράδοσης» του Οτσαλάν) είχε κάνει η κ. Μαρία Δαμανάκη. Είναι η ίδια που πριν λίγες μέρες σε τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων (Αλτερ) κληθείσα να τοποθετηθεί στις ύβρεις του Πάγκαλου κατά του «Ριζοσπάστη», απάντησε ότι τίθεται «αλληλέγγυα» με τον Πάγκαλο... Φυσικά από το 1999 έχουν περάσει αρκετά χρόνια και έχουν αλλάξει πολλά. Ανάμεσα σε άλλα και ότι πλέον η κ. Δαμανάκη πέρασε στο ίδιο κόμμα με τον Πάγκαλο. Και στο ίδιο μήκος κύματος, γενικώς...

Στην ημερίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία δόθηκαν, επίσης, τα ακόλουθα στοιχεία:

α) Οι οφειλές του δημοσίου προς τα Ταμεία, με βάση τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις του, φτάνουν σωρευτικά στα 7,8 δισ. ευρώ.

β) Οι οφειλές των επιχειρήσεων στο σύνολο των Ταμείων ανέρχονται στα 7,5 δισ. ευρώ.

Με άλλα λόγια - και χωρίς να συνυπολογιστούν τα παλιότερα χρέη - οι οφειλές ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ. Ποσό, δηλαδή, που αντιστοιχεί στο 50% και πλέον της ακίνητης και κινητής περιουσίας των Ταμείων!

Κατά τα λοιπά, οι υπόλογοι γι' αυτή τη λεηλασία «θέλουν» αλλά «δεν μπορούν» (σ.σ.: Τι να σου κάνουν οι άνθρωποι...) να δώσουν ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις.

*

ΥΓ: Να κάνουν όμως «πλάτες» και τα «στραβά μάτια» στους εισφοροδιαφεύγοντες μπορούν! Μόνο για φέτος η εισφοροδιαφυγή υπολογίζεται στα 5,8 δισ. ευρώ από τα 4,5 δισ. ευρώ που ήταν πέρσι...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ