ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούνη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Μεταρρυθμίσεις, εκσυγχρονισμός, ανανέωση. Εχουμε ξεχάσει τι σημαίνουν αυτές οι λέξεις, αφού με τη συνεχή χρήση που κάνουν, κατ' αντιστοιχία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, έχουν χάσει το νόημά τους. Η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στην Κρήτη, μίλησε για το περιεχόμενο που θα έπρεπε να έχουν σήμερα, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Ανέλυσε τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας, καλώντας, απ' το Ρέθυμνο και τον Αγ. Νικόλαο, τους εργαζόμενους να ισχυροποιήσουν, να στηρίξουν το ΚΚΕ, στις επόμενες εκλογές για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε, χτες, δεύτερη μέρα της περιοδείας της στην Κρήτη, στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, στους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο «Κάντια Παρκ» και σε συγκέντρωση στη Λίμνη Αγ. Νικολάου.


Αν δεν καταργηθεί η πλουτοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει λαϊκή ευημερία

Σε συγκέντρωση εργαζομένων στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου μίλησε χτες η Αλ. Παπαρήγα

«Εάν δε φτωχύνει η πλουτοκρατία και εάν δεν καταργηθεί στο τέλος, δεν μπορεί να υπάρξει λαϊκή ευημερία. Θα λένε η οικονομία δεν αντέχει, δεν αντέχει αυξήσεις, δεν αντέχει χρηματοδότηση της Παιδείας, δεν αντέχει το ένα, δεν αντέχει το άλλο. Δεν αντέχει γιατί τα παίρνει όλα η πλουτοκρατία και ζούμε μια εποχή που δεν κάνουν ούτε τις μικρές παραχωρήσεις που έκαναν κάποτε. Τώρα τα παίρνουν πίσω και στη θέση τους βάζουν πολύ χειρότερα».

Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε ένα νεανικό ακροατήριο, στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου. Η ομιλήτρια αναφέρθηκε εκτενώς στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας. Σημείωσε, μάλιστα, πως εάν δεν αλλάξουν οι συσχετισμοί διαμορφώνεται μια κατάσταση που θα έχει ως εξής: «Υπάρχει η πλουτοκρατία. Γύρω απ' αυτή θα υπάρχουν αποσπάσματα, τμήματα της εργατικής τάξης, τμήματα των μεσαίων στρωμάτων, των ανώτερων εισοδημάτων, όπου εκεί θα γίνεται ρουσφετολογία, εξαγορά και όλα τα άλλα τα γνωστά. Ετσι ώστε η αστική τάξη της χώρας μας να 'χει γύρω της φύλακες συμμαχίας. Από εκεί και πέρα θα υπάρχει ένα ενδιάμεσο στρώμα, το οποίο θα ζει χειρότερα στην πορεία από σήμερα. Και θα υπάρχει και η εργατιά, η λαϊκή οικογένεια που, στο μεγαλύτερο μέρος της, θα βιώνει κάθε χρόνο και χειρότερα».


Σε αντίθετη κατεύθυνση, συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «εμείς παλεύουμε επικεντρώνοντας το ζήτημα πώς ζουν οι σημερινοί νέοι και η επόμενη γενιά. Εδώ να το πούμε, μπαίνει καθαρά το θέμα της εφ' όλης της ύλης αντίστασης σ' αυτή την πολιτική. Εάν μείνουμε μόνο να αποκρούσουμε κάποια μέτρα ή βελτίωση των όρων ζωής, η νέα γενιά θα είναι εντελώς αποκλεισμένη, με πάρα πολλές παρενέργειες, κοινωνικές, πολιτιστικές».

Τι είναι μεταρρύθμιση, εκσυγχρονισμός και ανανέωση για το ΚΚΕ

«Μεταρρύθμιση, εκσυγχρονισμός και ανανέωση για το ΚΚΕ είναι να δουλεύουν οι άνθρωποι σε σταθερή δουλιά και λιγότερες ώρες, 5ήμερο, 7ωρο, 35ωρο, να παίρνουν σύνταξη στα 60 οι άντρες και στα 55 οι γυναίκες», σημείωσε η ομιλήτρια. «Να έχουν οι νέοι ελεύθερη πρόσβαση, χωρίς ταξικούς φραγμούς, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, να έχουν οι νέοι και οι νέες τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τις διακοπές, την ψυχαγωγία, τις ακτές και τις παραλίες, το καλοκαίρι, ελεύθερα, με οργανωμένες κατασκηνώσεις που δε θα τους στοιχίζουν.

Να μην αισθάνονται οι νέοι την ανασφάλεια που νιώθουν σήμερα εξαιτίας των πολύχρονων αντιδραστικών μέτρων που έχουν παρθεί. Μεταρρύθμιση, εκσυγχρονισμός και ανανέωση είναι να έχει τη δυνατότητα ο λαός να αποφασίζει για το παρόν και το μέλλον του, μακριά απ' τις δεσμεύσεις της ΕΕ και τη στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ. Αυτό είναι για εμάς εκσυγχρονισμός και ανανέωση».

Οι ανθρώπινες ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί

Εξήγησε ακόμη: «Σήμερα οι ανθρώπινες ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί και αυτό είναι το προοδευτικό στοιχείο στη ζωή. Παλιότερα, όποιος είχε σπίτι και αυτοκίνητο τον βλέπανε σαν πλούσιο. Σήμερα το αυτοκίνητο είναι είδος πρώτης ανάγκης, δεν είναι είδος πολυτελείας. Σήμερα έχουμε ανάγκη από ταξίδια στο εξωτερικό. Δε λέμε να κάνεις ταξίδια στο εξωτερικό για να αποκτήσεις την τάδε κολεξιόν. Είναι πολυτέλεια οι νέοι να κάνουν ταξίδια να γνωρίσουν, για παράδειγμα, τη ζωή στην Αφρική; Τώρα για τους νέους, είτε για τους μεγαλύτερους δε φτάνουν τα χρήματα ούτε για τα ναύλα».

Αρα, λοιπόν, υπογράμμισε, «έχουν ανέβει οι ανθρώπινες ανάγκες και δεν εννοώ τις στρεβλές καταναλωτικές συνήθειες που μας καλλιεργεί το σύστημα, αλλά οι πραγματικές ανάγκες. Γιατί σήμερα, για παράδειγμα, ο εργάτης δήμου να μην ξέρει ξένες γλώσσες; Η ξένη γλώσσα είναι μόνο για τους επιστήμονες; Και την ξένη γλώσσα να την ξέρεις καλά. Οχι να την ξέρεις για να κάνεις καμάκι στις παραλίες, να ξέρεις πραγματικά την ξένη γλώσσα, να μπορείς να διαβάσεις ένα λογοτεχνικό βιβλίο, να δεις ένα θεατρικό έργο και να το καταλάβεις.

Οι ανάγκες είναι αυξημένες και ο μορφωμένος άνθρωπος δεν πρέπει να είναι μόνο ο απόφοιτος πανεπιστημίου. Αυτός που σκουπίζει στο δρόμο τα σκουπίδια γιατί δεν έχει δικαίωμα στην καλλιέργεια και στη μόρφωση; Θέλουμε μια Παιδεία που να μορφώνει και μια κοινωνία που έχει ανάγκη και τον εργάτη, και τον πτυχιούχο του Λυκείου, και τον πτυχιούχο του πανεπιστημίου. Δεν έχει ανάγκη μόνο αυτούς που έχουν πάρει τα ντοκτορά. Η κοινωνία έχει ανάγκη όλα τα επαγγέλματα». Και πρόσθεσε: «Θέλουμε υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, ελεύθερο χρόνο, επαφή με την τέχνη και τον πολιτισμό και όχι αυτή την υποκουλτούρα που υπάρχει. Οι ανθρώπινες ανάγκες έχουν μεγαλώσει».

Αμέσως μετά έθεσε το ερώτημα: «Τι έκαναν γι' αυτά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και τι λένε στα προγράμματά τους τώρα; Και μόνο ότι υπόσχονται παροχές πτωχοκομείου για τους πολύ φτωχούς προειδοποιεί για το εξής: Θα μεγαλώσουν τα προβλήματα και εμείς θα ερχόμαστε να κάνουμε συσσίτια και μικροαυξήσεις. Εμείς διεκδικούμε πρόγραμμα, δράση, προϋποθέσεις κοινωνικής λαϊκής ευημερίας. Και δεν το κρύβουμε ότι για να γίνει αυτό πρέπει να γίνουνε προγράμματα φτώχειας για την πλουτοκρατία».

Στρέφουμε την προσοχή στη νεολαία

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η Αλ. Παπαρήγα έκανε και άλλη αναφορά στη νεολαία υπογραμμίζοντας: «Στρέφουμε την προσοχή μας στις νέες ηλικίες όχι γιατί θέλουμε να νεάσουμε ή να δείξουμε πως είμαστε το κόμμα που ασχολείται με τη νεολαία». Το κάνουμε, είπε, γιατί τα κυριότερα μέτρα που παίρνονται εδώ και είκοσι χρόνια «πλήττουν γενικά τα λαϊκά στρώματα αλλά θέτουν και ορισμένα ζητήματα ...ημερολογιακά. Αυτοί που προσλήφθηκαν το '92, αυτοί που προσλήφθηκαν το '87 ή αυτοί που θα προσληφθούν από εδώ και πέρα. Ολα τα μέτρα που παίρνονται είναι διπλά και τριπλά άγρια για τις νεότερες ηλικίες».

Αυτό, διευκρίνισε, «δε σημαίνει σε καμιά περίπτωση πως οι ηλικιωμένοι και οι συνταξιούχοι ζουν καλά, ωστόσο, οι προηγούμενες γενιές, χάρη στους ταξικούς αγώνες, χάρη σε μια διαφορετική φάση ανάπτυξης του καπιταλισμού, χάρη στο διεθνή συσχετισμό δύναμης, είχαμε ορισμένες κατακτήσεις. Πάντα ήταν κάτω από αυτό που μας ανήκει, πάντα πίσω απ' τις σύγχρονες ανάγκες της κάθε περιόδου. Είχαμε όμως κατακτήσεις που έπαιρναν έναν κλαδικό ή, λίγο - πολύ, ένα συλλογικό χαρακτήρα. Σήμερα σπάει κάθε έννοια σταθερότητας, συλλογικότητας και η νέα γενιά θα ζήσει την ανασφάλεια στο απόγειο».

Βάφτισαν τα δικαιώματα ευκαιρίες

Τέλος, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Ολα τα καινούρια μέτρα και εξελίξεις επιφυλάσσουν στη νέα γενιά το εξής: Να κυνηγήσει τις ευκαιρίες. Δεν είναι τυχαίο πως στις θέσεις των άλλων κομμάτων, στα προγράμματά τους, έχει φύγει και αυτή η υποκριτική τοποθέτηση για τα "δικαιώματα" της νέας γενιάς, του ανθρώπου και λοιπά. Η λέξη "δικαιώματα" έχει φύγει. Αυτό έχει αντικατασταθεί απ' τη λέξη ευκαιρίες, και απ' τη ΝΔ και απ' το ΠΑΣΟΚ. Και το λένε και το εννοούν.

Τα πάντα, τα δικαιώματα, γίνονται ένας διαγωνισμός όπου διεκδικούνται λίγες θέσεις, λίγα δικαιώματα από πολλούς και κάποιοι μένουν απέξω. Λένε, "οι καλύτεροι θα πετύχουν". Η φράση "οι καλύτεροι θα πετύχουν" σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζονται τα συλλογικά δικαιώματα για όλους».


Με τους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο «CANDIA PARK»

Στο δικαίωμα των διακοπών για την εργατική τάξη και τη λαϊκή οικογένεια, για τους νέους ανθρώπους, αναφέρθηκε η Αλ. Παπαρήγα, κατά τη συνάντηση που είχε με εργαζόμενους στο ξενοδοχείο «CANDIA PARK» στον Αγιο Νικόλαο χτες το απόγευμα δεύτερη μέρα της τριήμερης περιοδείας της στην Κρήτη.

Η ΓΓ του Κόμματος σημείωσε ότι τον πλούτο τον παράγει η εργατική τάξη κι αυτή θα πρέπει να τον καρπώνεται. «Εχουμε απορρίψει όλες τις απόψεις που λένε ότι η οικονομία δεν αντέχει. Δεν το δεχόμαστε, πρόσθεσε, από τη στιγμή που αντέχει και υπεραντέχει τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Το ζήτημα είναι οικονομία για ποιον;», σημείωσε. Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι το ΚΚΕ εδώ και χρόνια δίνει μάχες ώστε οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να μπορούν να έχουν όλο το χρόνο εισόδημα, τονίζοντας, ότι η εποχικότητα δεν αφορά τους εργαζόμενους. Το κράτος θα πρέπει να τους πληρώνει όλο το υπόλοιπο διάστημα. «Αυτό όμως, υπογράμμισε, στον καπιταλισμό δε γίνεται γιατί η οικονομία είναι διαφορετικά δομημένη». Η ΓΓ του Κόμματος ανέπτυξε στους εργαζόμενους τις θέσεις του ΚΚΕ για την Υγεία και την Παιδεία, για τα εργασιακά δικαιώματα, καλώντας τους εργαζόμενους να σκεφθούν και να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα. «Το ζήτημα τόνισε, δεν είναι ότι έχει δυσκολέψει η κατάσταση, αλλά ότι η συσσώρευση των προβλημάτων θα την κάνει ακόμα χειρότερη». Η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους στις επικείμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, να πάνε στην κάλπη σκεπτόμενοι ταξικά. «Το απαιτούμε», σημείωσε, προσθέτοντας ακολούθως, ότι η εργατική τάξη, η λαϊκή οικογένεια δεν μπορεί να ψηφίσει ένα κόμμα που στηρίζει την πλουτοκρατία. Ενα δυναμωμένο ΚΚΕ θα αποτελέσει την καλύτερη απάντηση για τα δύο κόμματα, σημείωσε, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που ασκεί πίεση στο δικομματισμό. «Μας φοβούνται γιατί ξέρουν ότι επικοινωνούμε με τον κόσμο», σημείωσε.


Συγκέντρωση στον Αγ. Νικόλαο Κρήτης

Κριτήριο για τις επερχόμενες εκλογές πρέπει να είναι η αντιλαϊκή πολιτική των δύο κομμάτων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία είκοσι χρόνια, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα από τη Λίμνη Αγίου Νικολάου, όπου μίλησε σε συγκέντρωση του Κόμματος. Υπογράμμισε πως οι εκλογές μπορεί να είναι η ευκαιρία για να ξεκινήσουν να αλλάζουν οι συσχετισμοί και σημείωσε πως μίλησε για την τελευταία εικοσαετία, προσδιορίζοντας ιδιαίτερα την περίοδο μετά το 1992, που ψηφίζεται το Μάαστριχτ. Ιδιαίτερα μετά τη δεκαετία του '90, που καταργούνται τα δικαιώματα που είχαν παραχωρηθεί, κάτω από τη λαϊκή πίεση από το καπιταλιστικό σύστημα και περνάνε σε πιο βάρβαρα μέτρα. Επιπλέον πρόσθεσε ότι μετά το '90, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ευθυγραμμίζονται και προγραμματικά και στην πράξη.

Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση γι' αυτούς που έχουν απογοητευτεί από τα δύο μεγάλα κόμματα, πρέπει να σκεφθούν ταξικά και να στηρίξουν το ΚΚΕ. Το μήνυμα που πρέπει να βγει από τις εκλογές είναι: Σας πήραμε χαμπάρι σας εγκαταλείπουμε. Στην αναφορά της για το Συνασπισμό τον χαρακτήρισε ασυνεπή αντίπαλο του δικομματισμού που, αν δυναμώσει, θα γίνει στήριγμά του. Για το ΛΑ.Ο.Σ είπε ότι οι εθνικιστικές και ρατσιστικές απόψεις του μας γυρίζουν 100 χρόνια πίσω.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ