ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούνη 2007
Σελ. /28
Προς το παρόν νίκησαν αυτοί

Του Αντρέα Πετρουλάκη από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Του Αντρέα Πετρουλάκη από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Ωραία!

Δε μένει τίποτα άλλο πια από το να ανακοινωθεί τώρα και η σύσταση «Φορέα Διαχείρισης του ορεινού όγκου της Πάρνηθας». Με σημαίνοντα μέλη στη διοίκησή του όλους αυτούς που χρόνια τώρα προσπαθούν να περάσουν την άποψη ότι το δάσος μπορεί να υπάρχει μόνο αν οι αγροτοτουριστικές επιχειρήσεις τους αναλάβουν τη διαχείρισή του...

Να γίνει, λοιπόν. Για να χάσουμε κάθε επαφή με το βουνό που μας μεγάλωσε. Μπας κι απ' την έλλειψη συνειδητοποιήσουμε τι μας άρπαξαν...

Χτες το μεσημέρι: «Το οικόπεδό μου!» έλεγε ο ιδιοκτήτης. Και ξανά: «Το οικόπεδό μου!».

Κρατήθηκαν - με πολύ ζόρι - να μην τον λιντσάρουν οι πιτσιρικάδες. Την ώρα που αντί για οξυγόνο το βουνό ξέρναγε στάχτη, αυτός εξηγούσε - σ' ένα καφενείο στο κέντρο της Αθήνας - ότι είναι λογικό να μπαίνουν φωτιές αφού το κράτος δε βάζει τα «οικόπεδά» τους στο σχέδιο πόλης. «Πλήρωσα κανονικά εφορία, τι μου το κρατάει εκτός σχεδίου και μου λέει ότι είναι δάσος;» αναρωτιόταν αθώα αθώα. Κάποιος πήγε να του θυμίσει τη φράση του Δεκλερή «άπαξ δάσος, πάντα δάσος» για να εισπράξει την απάντηση: «Ποιος είναι αυτός; Ξέρει αυτός ότι εγώ έχω κανονικό συμβόλαιο αγοράς κι έχω πληρώσει κανονικά την εφορία;». Απτόητος ο ιδιοκτήτης! Να φταίει η ρίζα; «Ιδιώτης» με κείνη την παλιά σημασία του όρου...

Βράδυ Πέμπτης, στη γέφυρα της Βαρυμπόμπης: «Θα τα ξαναφυτέψουμε», έλεγε ο Κώστας. Κι ήξερε πως δε θα τα ξαναφυτέψουμε. Οπως κι ότι δε θα ξανανέβουμε στο βουνό μας. Δεν είμαστε πια οι άνθρωποι του βουνού μας. Μας νίκησαν οι άλλοι. Τι θα κάνουμε... κάποτε... άλλοτε, είναι μια άλλη ιστορία. Αλλά στο βουνό μας βόλτα, παρέα, κουβεντούλα, αφηγήσεις για κάποια Μυρτιά, ύπνο στο Μεγάλο Λιβάδι κάτω απ' τα αστέρια, θα περάσει καιρός για να ξαναβρεθούμε. Το βουνό μας είναι πια αυτωνών οικόπεδο. Μας νίκησαν και ήδη μαζεύουν ψήφους. Αυτοί ακριβώς που εξαγγέλλουν αναδάσωση και προστασία. Οι εχθροί του δάσους, οι φίλοι του ιδιοκτήτη. Οι εχθροί μας.

1977: Η Μαρία από τον Ορειβατικό Φυσιολατρικό Ομιλο Νίκαιας μας μάθαινε να περπατάμε στο βουνό, στην Πάρνηθα ήταν η εκπαίδευση. Ολο το μάθημα ήταν μια φράση: Να το σέβεσαι το βουνό.

1994: Ο Κώστας, από τον Ορειβατικό της Αθήνας, μας έλεγε πως το καλύτερο πεδίο άσκησης, ακόμα και για τις πιο ψηλές επιδιώξεις - «οχτάρης» ήδη αυτός - είναι η Πάρνηθα.

Ηταν... η Πάρνηθα.

Ασχετο: Οταν διαβάζεις να ζητούν «καλό κράτος» να ξέρεις πως είναι υποκριτές. Γιατί αυτό το καλό κράτος έβαλε τη φωτιά. Από το 1997 είναι καθαρό ότι και η Πάρνηθα θα γίνει κρανίου τόπος. Θυμάται κανείς ότι αυτό που κάηκε χτες, τότε σχεδιαζόταν να γίνει η νέα χωματερή; Κι ότι η λαϊκή πάλη που σταμάτησε τότε το έγκλημα, πήρε δύναμη από το ίδιο το μεγαλείο του δάσους; Ε, τώρα το δάσος δεν υπάρχει!

Ακου, λέει: «Δε μαθαίνει ο κρατικός μηχανισμός». Ισα ίσα, μαθαίνει και παραμαθαίνει. Αυτή είναι η δουλιά του: Να μετατρέπει τη γη σε κερδώα. Θέλει τέχνη να καις το δάσος και να πείθεις το πόπολο ότι φταίει το φαινόμενο του θερμοκηπίου!

Αλλο άσχετο: Και τι θα γινόταν δηλαδή αν είχαμε μπλακάουτ; Ε; Πότε είναι μεγαλύτερη η ζημιά; Από κάτι τέτοιες απαντήσεις κρίνονται αξιακά ζητήματα.

Παρασκευή, βράδυ, 2.30: Ξεκινάμε για κει που το βουνό είναι ακόμα ολόκληρο βουνό. Με τα δέντρα του και την ιστορία του.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αδίστακτοι μπροστά στο κέρδος καίνε απ' άκρη σ' άκρη τη χώρα: Ενοχη η «ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΗ» ΠΟΛΙΤΙΚΗ του δικομματισμού και το εμπόριο στη γη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Χωρίς ανάσα

ΤΑ ΝΕΑ: Εγκλημα χωρίς τιμωρία

ΕΘΝΟΣ: ΕΓΚΛΗΜΑ χωρίς ελαφρυντικά

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Στο έλεος της φωτιάς και η Πάρνηθα

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΔΕΟΣ μπροστά στην εθνική τραγωδία

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΚΑΙΓΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Η ΧΩΡΑ: Σε κατάσταση συναγερμού η χώρα από τις πυρκαγιές

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΜΑΥΡΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ σε ολόκληρη τη χώρα

Η ΑΥΓΗ: Εθνική καταστροφή

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η Αθήνα σε κλοιό φωτιάς και καπνού

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΠΑΡΝΗΘΑ SOS

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Χορός δισ. ευρώ στην αγορά


«ΟΛΙΓΑ ΔΕΝΤΡΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΙΛΕΣ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ»

ΤΡΕΙΣ ΛΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΟΡΕΥΟΥΝ: «Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε. Η χώρα μας, η περιοχή μας, βρίσκεται πλέον στο έλεος του φαινομένου του θερμοκηπίου (...) η χώρα μας περνά τις τελευταίες μέρες μια μεγάλη δοκιμασία και παρά την γκρίνια και τις αντιπολιτευτικές εξάρσεις την αντιμετωπίζει με σχετική επιτυχία» (από το κύριο άρθρο στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

Η ΡΗΜΑΔΑ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: «Βιάστηκαν να θριαμβολογήσουν χτες στην κυβέρνηση (...) μέσα σε λίγη ώρα όλα διαψεύσθηκαν. Οι καταστροφές χτες ήταν ακόμη μεγαλύτερες, η ζωή από τα μπλακάουτ περέλυσε σε πολλές περιοχές και ο κρατικός μηχανισμός έφτασε στα όρια της κατάρρευσης» (το σχόλιο στο «ΒΗΜΑ»).

REAL ESTATE: «Οταν, επί παραδείγματι, κάηκε η Πεντέλη (τώρα καίγεται η Πάρνηθα) είπαμε ότι θα την ξαναφυτέψουμε - πάντα ολίγα δέντρα γύρω από τις βίλες αποτελούν ωραίο ντεκόρ, ανεβάζουν και τις αξίες της γης - με την ευκαιρία οι τρέχουσες φωτιές θα επηρεάσουν το ρίαλ εστέητ; - τι έλεγα; α ναι! αυτό που έλεγε ο κ. Λαλιώτης ότι δηλαδή στα καμένα ούτε μια βίλα θα φανεί, μόνον πολυκατοικίες δεν ξεφύτρωσαν, υποθέτω ότι τα ίδια θα λέει τώρα και ο κ. Ζαγορίτης, ο κ. Καραμανλής, οι κουμπάροι, τι λένε; Διότι σε αυτή τη χώρα που κάποτε μύριζε φλισκούνι κι άγρια μέντρα σημασία έχει τι λένε οι κουμπάροι, τι σκέφτονται, τι σχεδιάζουν!» (ο Στάθης Σ. στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Κι όμως «μαθαίνει»...

«Το πρόβλημα δεν είναι οι πυρκαγιές. Αυτές ξεσπούν κάθε χρόνο. Το πρόβλημα είναι ότι δε μαθαίνουμε από αυτές. Και κυρίως δε μαθαίνει ο κρατικός μηχανισμός να τις αντιμετωπίζει» (από το κύριο άρθρο στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Το «καλό κράτος»

«Υπάρχει σήμερα πια μια πολύ μεγάλη ομάδα πολιτών, νεότεροι από τους πατεράδες μας, ήδη όμως έμπειροι επαγγελματικά, σίγουρα προβληματισμένοι και συχνά με πραγματική εμπειρία άλλων κρατών. Δε θέλουν τους πολιτικούς να ανακατεύονται εκεί όπου πρέπει οι επαγγελματίες να δείξουν τι αξίζουν. Δεν ανέχονται τους δημοσιοεισαγγελείς να γδέρνουν ανθρώπους που προσπαθούν για το καλύτερο. Είναι αυτοί που ξέρουν ότι δεν αξίζει στην Ελλάδα ένα "κράτος της φωτιάς". Απαιτούν όχι το καλύτερο, αλλά καλό κράτος» (ο Μπάμπης Παπαδημητρίου στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Οι χρυσές δουλιές με τη δημόσια περιουσία

«Σε ανέλπιστο δώρο για τη δημοσιονομική πολιτική εξελίχθηκε τελικά η διάθεση μετοχών του ΟΤΕ. Μισή ώρα μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών στο Λονδίνο οι θεσμικοί επενδυτές, κυριολεκτικά "εξαφάνισαν" τις περίπου 52,3 εκατομμύρια μετοχές του ΟΤΕ, ενώ άλλοι αγόραζαν από το ταμπλό της Σοφοκλέους σε τιμή υψηλότερη του placemnet» (το θέμα στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Και η στοχοπροσήλωση, στοχοπροσήλωση: «... το ΚΚΕ στη γωνία»

«Απέναντι στο ΚΚΕ ο Πάγκαλος επικαλείται τη λογική της "χρήσιμης ψήφου" (...) Πρόκειται για αρκετά αιχμηρό όπλο. Στη Γαλλία, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ κατέβηκε με την ίδια γραμμή. Δεν κέρδισε τον Σαρκοζί, αλλά συρρίκνωσε τα ποσοστά των αριστερών κομμάτων. Κάπως έτσι το ΠΑΣΟΚ πάει να βάλει το ΚΚΕ στη γωνία - εξ ου και η φασαρία» (ο Δ. Μητρόπουλος, στα «ΝΕΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ