ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
7ο ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ
Κάθε χρόνο και πιο μαζικό

Χιλιάδες αλλοδαποί και ντόπιοι εργάτες βρέθηκαν στο πάρκο του ΦΙΞ από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή

Από τα περίπτερα των μεταναστευτικών κοινοτήτων
Από τα περίπτερα των μεταναστευτικών κοινοτήτων
Χιλιάδες νέοι και νέες, εργάτες με τις οικογένειές τους, πέρασαν από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή από το πάρκο του ΦΙΞ, όπου πραγματοποιήθηκε το 7ο Τριήμερο Πολιτικών και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του ΚΚΕ για Ελληνες και μετανάστες εργάτες. Ο χώρος αποδείχτηκε «μικρός» για να φιλοξενήσει τόσο κόσμο, για να χωρέσει τη μεγάλη λαχτάρα των εργαζομένων να ακούσουν, να κουβεντιάσουν, να γλεντήσουν και να γευτούν ελεύθερα τον πολιτισμό.

Πάνω από 20 μεταναστευτικές κοινότητες συμμετείχαν φέτος στις πολύμορφες εκδηλώσεις. Εργάτες και εργάτριες από τη Σιέρα Λεόνε, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, τη Μαδαγασκάρη, το Μπαγκλαντές, Κούρδοι, Κενυάτες, Παλαιστίνιοι και άλλοι πολλοί, μαζί με ελληνικούς μαζικούς φορείς και τα ταξικά συνδικάτα, βρέθηκαν για τρεις μέρες μαζί, σε μια γιορτή ταξικής αλληλεγγύης και ενότητας. Καταδίκασαν τις πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που τους κρατά παράνομους και «ελκυστικούς» για το κεφάλαιο, τα κόμματα αυτά της πλουτοκρατίας που ευθύνονται για την ανεργία και τα χαμηλά μεροκάματα, για την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, για την υποβάθμιση της ζωής τους.

Συστράτευση με το ΚΚΕ

«Για να μπουν εμπόδια σε αυτή την πολιτική προβάλλει επιτακτική ανάγκη να ενταθεί η προσπάθεια χρόνων, στην οποία το ΚΚΕ και οι ταξικές δυνάμεις στο εργατικό κίνημα συμβάλλουν αποφασιστικά για να δυναμώσει η ταξική ενότητα Ελλήνων και αλλοδαπών εργαζομένων», υπογράμμισε μιλώντας το Σάββατο το βράδυ ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος του Γραφείου Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ. Και συμπλήρωσε πως η ενωμένη πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τους εκμεταλλευτές και στα κόμματά τους, «σημαίνει ότι ο αγώνας των εργαζομένων στρέφεται ενάντια στις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα Ελλήνων και Μεταναστών».

Ελληνες και μετανάστες, σ' έναν κύκλο στο χορό
Ελληνες και μετανάστες, σ' έναν κύκλο στο χορό
Η συζήτηση, την Κυριακή, για τα επιτεύγματα των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, για την προσφορά του σοσιαλισμού στην παγκόσμια εργατική τάξη και τις αιτίες επικράτησης της αντεπανάστασης κέντρισε το ενδιαφέρον. «Είναι βέβαιο ότι η μελλοντική σοσιαλιστική οικοδόμηση θα ξεκινήσει και θα εξελιχθεί σε ανώτερο επίπεδο συγκριτικά με αυτή του 20ού αιώνα. Είναι, όμως, επίσης βέβαιο ότι θα αναμετρηθεί εξίσου σκληρά με την καπιταλιστική κληρονομιά στο οικονομικό, πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο. Ομως τώρα το κίνημά μας είναι καλύτερα προετοιμασμένο, διαθέτει τη μεγάλη θεωρητική και πολιτική κληρονομιά του Οχτώβρη και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης του 20ού αιώνα», σημείωσε εισηγητικά η Ελένη Κατροδαύλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μια «πολύχρωμη» εργατική πολιτεία

Μια μικρή εργατική πολιτεία έχει στηθεί από τα περίπτερα των ελληνικών και μεταναστευτικών μαζικών φορέων: Φωτογραφίες από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, παραδοσιακά φαγητά από τη Μαδαγασκάρη, ιδιαίτερα αντικείμενα του κάθε πολιτισμού, σημαίες και αφίσες «στολίζουν» το χώρο. Τα περίπτερα του ΠΑΜΕ καλούν Ελληνες και Μετανάστες να γραφτούν στο σωματείο τους, να συσπειρωθούν με το ΠΑΜΕ. Στον παιδότοπο οι «μικροί» απασχολούνται δημιουργικά, παίζουν συλλογικά.

Καθώς βραδιάζει, αρχίζουν οι μουσικές και τα τραγούδια, από το Μπαγκλαντές, τη Βουλγαρία, τη Μαδαγασκάρη, τη Ρωσία και άλλες χώρες, ήχοι ξένοι, που όλους όμως τους διασκεδάζουν.

  • Αναλυτικό ρεπορτάζ για το τριήμερο στο ΦΙΞ θα παρουσιάσει ο «Ρ» στο φύλλο της Κυριακής.

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Πάλη και ψήφος για αποκλειστικά δημόσια προσχολική αγωγή

Περιοδεία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών

«Τα προβλήματα των βρεφονηπιακών σταθμών και της προσχολικής αγωγής είναι θέμα πρώτης σημασίας για το ΚΚΕ». Αυτό τόνισε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, κατά τη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας του στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθήνας.

Ανάμεσα στα σημαντικά προβλήματα των εργαζομένων που διαπίστωσε ο Σπ. Χαλβατζής ήταν και το κρίσιμο θέμα των συμβασιούχων του Βρεφοκομείου, των οποίων οι συμβάσεις σταδιακά λήγουν το επόμενο διάστημα. «Πρέπει να σταματήσει αυτή η ιδιότυπη ομηρία που συνεχίζεται», σχολίασε το στέλεχος του ΚΚΕ και τόνισε την ανάγκη να κατασκευαστούν άμεσα 20 νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί στο Δήμο Αθηναίων, δυναμικότητας 50 έως 100 παιδιών. «Δεν μπορεί να είμαστε εργαζόμενοι τριών ταχυτήτων», έλεγαν απ' την πλευρά τους οι εργαζόμενοι.

Ο Σπ. Χαλβατζής κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα απ' την κατάσταση που επικρατεί με τους εκατοντάδες συμβασιούχους. Τόνισε την ανάγκη να καταδικάσουν τις πολιτικές δυνάμεις, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που ευθύνονται γι' αυτή την αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική, να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ.

«Πριν από μερικά χρόνια, η προηγούμενη κυβέρνηση, του ΠΑΣΟΚ, μετέφερε υποχρεωτικά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς στην ΤΑ, γιατί ήθελε να αποποιηθεί την ευθύνη και για τη χρηματοδότησή τους, αλλά και για τη δημιουργία καινούριων παιδικών σταθμών», τόνισε με δηλώσεις του ο Σπ. Χαλβατζής. Και πρόσθεσε: «Σήμερα, σε όλη τη χώρα, λείπουν εκατοντάδες βρεφονηπιακοί σταθμοί. Υπάρχουν μεγάλα κενά στο προσωπικό. Ενα μεγάλο μέρος του προσωπικού των εργαζόμενων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς δεν έχει μόνιμη και σταθερή απασχόληση. Εκατοντάδες είναι αυτοί οι οποίοι δίνουν δελτίο παροχής υπηρεσιών».

«Θεωρούμε ότι η προσχολική αγωγή είναι ευθύνη του κράτους, θα πρέπει να ανήκει στο κράτος και όχι μόνον να ανήκει θεωρητικά αλλά στην πράξη να μπορεί να λειτουργεί. Σήμερα με τις υποδομές που υπάρχουν, δεν υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες. Θεωρούμε ότι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία, θα πρέπει να προσφέρουν υψηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών στα παιδιά, αλλά και ουσιαστική προσχολική αγωγή» κατέληξε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ