ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το πρόγραμμα της Αλ. Παπαρήγα

Το πρόγραμμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, για τις επόμενες μέρες διαμορφώνεται ως εξής:

Σήμερα Τρίτη

-- 20.30: Ομιλία στη συγκέντρωση του ΚΚΕ για τις εκλογές, ενάντια στην ανεργία, στην πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω (Στάση Μετρό).

Αύριο Τετάρτη

-- 19.00: Ομιλία σε συγκέντρωση που διοργανώνει η αχτίδα ΕΒΕ της ΚΟΑ του ΚΚΕ με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ΕΒΕ και οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές».

Η συγκέντρωση θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου).

Την Πέμπτη 5/7

-- 19.00: Ομιλία σε συγκέντρωση που διοργανώνει η Αχτίδα Βιομηχανίας της ΚΟΑ του ΚΚΕ με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα λαϊκά προβλήματα και οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές».

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της «Πανηπειρωτικής», Κλεισθένους 15, 7ος όροφος (πίσω από το Δημαρχείο της Αθήνας).

Την Παρασκευή 6/7

-- 20.00: Ομιλία σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση της Αχτίδας Θριασίου - Μεγαρίδας του ΚΚΕ στην πλατεία Ηρώων στην Ελευσίνα.

Το Σάββατο 7/7

-- 21.30: Ομιλία στο Λαύριο, στα πλαίσια του φετινού Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχίζει την ίδια εμπρηστική πολιτική

Αρνείται να βγάλει τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα, εμμένει στους αστείους ισχυρισμούς περί πρωτοφανών καιρικών φαινομένων, δηλώνει ικανοποιημένη για την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και διαβεβαιώνει ότι «το δάσος θα γίνει δάσος», αν και τα έργα της τη διαψεύδουν...

Το έγκλημα σε βάρος των δασών και του λαού επιχειρεί να δικαιολογήσει και να «κουκουλώσει» η κυβέρνηση, αθωώνοντας πλήρως την εμπρηστική της πολιτική που θα συνεχίσει ακάθεκτη να εφαρμόζει και στο μέλλον.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση ανακατεύει τα αποκαΐδια των δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων καμένων δασικών εκτάσεων προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου για τους «ηθικούς αυτουργούς» του εγκλήματος που διαπράχτηκε στην Πάρνηθα, το Πήλιο, τον Κίσαβο και σε πολλά ακόμα μέρη της χώρας. Ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να αποφύγει, όσο είναι δυνατόν, την έκφραση της λαϊκής οργής και κατακραυγής στις κάλπες και όχι φυσικά να εφαρμόσει μια πολιτική προστασίας των δασών και του περιβάλλοντος.

Αρνούμενη πεισματικά να βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα, επιμένει στην αστεία δικαιολογία των πρωτοφανών καιρικών φαινομένων, δηλώνει ικανοποιημένη από την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και μοιράζει, με πρώτο και καλύτερο τον πρωθυπουργό, διαβεβαιώσεις ότι «το δάσος θα γίνει ξανά δάσος», δίχως όμως να διευκρινίζει πώς θα γίνει αυτό, τη στιγμή μάλιστα που τη διαψεύδουν τα «έργα» της τα προηγούμενα χρόνια, όπου δεν έχει αρχίσει η αποκατάσταση των καμένων δασών...

Ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας την Κυριακή σε προσυνέδριο της ΝΔ στα Γιάννενα, διαβεβαίωσε ότι «όλες οι δασικές εκτάσεις που κάηκαν κηρύσσονται αυτόματα αναδασωτέες», συμπληρώνοντας με έμφαση ότι «όπου ήταν δάσος, θα γίνει ξανά δάσος. Το λέω και το εννοώ»... Ξέχασε όμως ότι ήταν ο ίδιος που διαβεβαίωνε τον ελληνικό λαό τον περασμένο Μάρτη ότι «φέτος, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, εφαρμόζουμε το εθνικό σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών», αποδεικνύοντας έτσι ότι οι φραστικές διαβεβαιώσεις έχουν ελάχιστη αξία... Την ίδια αξία έχουν και οι «δακρύβρεχτες» διαπιστώσεις του όπως ότι «η πληγή που άφησε η φωτιά στην Πάρνηθα είναι και πληγή στην ψυχή μας», ή ότι «το περιβάλλον είναι το δάνειο που χρωστάμε στα παιδιά μας». Ανέφερε επίσης το αυτονόητο, ότι δηλαδή «οι υλικές ζημιές θα καταγραφούν άμεσα και θα αποζημιωθούν, όπως προβλέπει ο νόμος».

Ωστόσο, οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις και διακηρύξεις «σκοντάφτουν» σε δύο σημαντικές δεσμεύσεις της: Πρώτον, ότι λεφτά για τη δασοπροστασία δε δίνονται γιατί δεν αντέχει τάχα ο προϋπολογισμός. Δεύτερον ότι τα δάση και οι δασικές εκτάσεις αντιμετωπίζονται περίπου ως εμπόδιο για πραγματοποίηση επενδύσεων και την «ανάπτυξη» της οικονομίας.

Οσον αφορά το πρώτο, είναι χαρακτηριστικό το ερώτημα που έθεσε ο Β. Πολύδωρας: «Μπορούν τα οικονομικά της Ελλάδας να αντέξουν το κόστος της προληπτικής προστασίας των δασών», αναρωτήθηκε σε δήλωσή του στην «Ελευθεροτυπία», για να δώσει ο ίδιος έμμεσα την απάντηση, θεωρώντας με τα σημερινά δεδομένα «αναπόφευκτη» την καταστροφή του εθνικού Δρυμού στην Πάρνηθα. Το όριο των αντοχών του προϋπολογισμού σημάδεψαν και χτεσινές τοποθετήσεις των Γ. Αλογοσκούφη και Ευ. Αντώναρου. Ο μεν πρώτος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου είπε ότι όσον αφορά τις αποζημιώσεις των πληγέντων από τις πυρκαγιές «από οικονομικής πλευράς θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται και ό,τι είναι δυνατόν», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θα συμβεί ό,τι και μέχρι τώρα... Από την πλευρά του ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στις επικρίσεις για τα μεγάλα κενά στην Πυροσβεστική, δήλωσε ότι αυτά «καλύπτονται στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων που έχει η χώρα».

Παρ' όλα αυτά δε δίστασε να ισχυριστεί ότι «ο στόχος των δράσεων και των ενεργειών που δρομολογούνται είναι ένας και μόνος: Οπου ήταν δάσος και κάηκε, θα γίνει ξανά δάσος». Επανέλαβε ότι «όλες οι δασικές εκτάσεις που κάηκαν κηρύσσονται αυτόματα αναδασωτέες» και συμπλήρωσε ότι «το τμήμα του δάσους της Πάρνηθας, του Εθνικού Δρυμού και πνεύμονα οξυγόνου για ολόκληρη την Αττική που κάηκε, θα αποκατασταθεί με γοργούς ρυθμούς», δίχως βέβαια να αναφέρει και το πώς. Αρνήθηκε οποιαδήποτε αναφορά στις πολιτικές ευθύνες και παρέπεμψε... στη δικαστική έρευνα για τα αίτια των πυρκαγιών!

Η ειρωνεία είναι ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση μιλά για αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές, ταυτόχρονα εμμένει στην εμπρηστική αλλαγή του άρθρου 24 του Συντάγματος που οδηγεί στον αποχαρακτηρισμό και «τσιμεντοποίηση» δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων, ενώ προωθεί τα ειδικά χωροταξικά πλαίσια για τον τουρισμό και τη βιομηχανία που θυσιάζουν τα δάση, τις ακτές, το περιβάλλον στις «μεγάλες επενδύσεις»... Μάλιστα ο Ευ. Αντώναρος προανήγγειλε χτες ότι μέσα στο μήνα θα γίνει και η παρουσίαση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου.

Σήμερα συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή μετά το πέρας της οποίας θα γίνουν ανακοινώσεις για την αποκατάσταση των καταστροφών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές, με στόχο να εκτονωθεί η λαϊκή αγανάκτηση. Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο να εφαρμόσει ξανά το σενάριο του «αποδιοπομπαίου τράγου». Το ρόλο αυτό, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ετοιμάζεται να αναλάβει ο Β. Πολύδωρας, ο οποίος όμως αντιδρά δηλώνοντας ότι «δεν είναι ποντικός να κρύβεται» καθώς και ότι είναι άδικες οι αναλύσεις που τον εμφανίζουν «περίπου ως εμπρηστή με το δαυλό στο χέρι»... Στο πλευρό του υπουργού Δημόσιας Τάξης ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Τραγάκης δήλωσε χτες πως «δυστυχώς φαίνεται ότι το έχει η μοίρα του κ. Πολύδωρα να γίνεται αλεξικέραυνο σε όλα τα συμβαίνοντα».

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Τρίτη, στις 9 το βράδυ, την εκπομπή «Προεκτάσεις». Ο Κώστας Καραχάλιος συζητά με τους καλεσμένους του, με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, για τις προτάσεις των πολιτικών δυνάμεων για πρόληψη και καταστολή.

Δραστηριότητες μελών του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

-- Αύριο Τετάρτη 4/7, στις 10 π.μ. αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, θα επισκεφθεί τους εργαζόμενους στην εταιρεία «ΒΙΑΝΕΞ ΑΕ».

-- Την Πέμπτη 5/7, στις 10 π.μ., τους εργαζόμενους του ΕΣΔΚΝΑ θα επισκεφθεί ο Σ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Πέμπτη 5/7 ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί τη Μυτιλήνη. Το πρόγραμμα της περιοδείας περιλαμβάνει:

  • Στις 11.30 π.μ. επίσκεψη στο «Βοστάνειο» Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Συνάντηση με τη διοίκηση και στη συνέχεια συζήτηση με τους εργαζόμενους στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.
  • Στις 2 μ.μ. συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ στο ξενοδοχείο «Λέσβιον».
  • Στις 9 μ.μ. ομιλία σε συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης.
Εκδήλωση στον Αλιμο

Η Επιτροπή Ειρήνης Αλίμου διοργανώνει εκδήλωση σήμερα Τρίτη στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου (Ιωνίας 96), με θέματα τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή, όπου θα μιλήσουν αντίστοιχα η Αννα Μπαλή δημοσιογράφος και ο Δ. Καλτσώνης μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ