ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
16ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Γιορτή αγώνα και ελπίδας

Από σήμερα φτάνουν οι κατασκηνωτές στην Ανάβυσσο για να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις που θα γίνουν σε Λαύριο και Μακρόνησο. Διεθνής η απήχηση με τη συμμετοχή νεολαιών από τα Βαλκάνια

Στην Ανάβυσσο, στην εργατούπολη του Λαυρίου και στη Μακρόνησο, χιλιάδες νέοι από όλη τη χώρα συναντώνται για μια ακόμα φορά, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΚΝΕ, στο 16ο κατά σειρά Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της Οργάνωσης. Η όμορφη παραλία του Αγίου Νικολάου στην Ανάβυσσο είναι έτοιμη, χάρη στη δουλιά που έκαναν τις προηγούμενες μέρες τα μέλη της ΚΝΕ, να υποδεχτεί τους κατασκηνωτές, που φέτος θα είναι ακόμα περισσότεροι. Με τις απαραίτητες υποδομές, με χώρους για αθλητικές και άλλες δραστηριότητες, άφθονη σκιά, ο χώρος προσφέρεται για να μπορέσουν οι νέοι να απολαύσουν τη θάλασσα, το παιχνίδι, αλλά και να γλεντήσουν, καθώς στο χώρο της κατασκήνωσης θα γίνουν σήμερα και αύριο το βράδυ συναυλίες.

Κεντρικό σύνθημα του φετινού Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου είναι «Διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε με ισχυρό ΚΚΕ!» και όλο το πρόγραμμα είναι σύμφωνο με αυτό το μήνυμα. Η Οργάνωση επέλεξε τον ευρύτερο χώρο της Λαυρεωτικής γιατί αποτελεί ένα από τα παραδείγματα «ανάπτυξης» σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και δείχνει πόσο αντίθετα είναι τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών και όσων τους υπηρετούν από αυτά της εργατικής τάξης. Είναι όμως και μία ευκαιρία για τους νέους να έρθουν σε επαφή με την ιστορία του εργατικού κινήματος στη χώρα μας, που εκεί έκανε κάποια από τα πρώτα του βήματα. Εκεί και συγκεκριμένα στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου θα γίνουν εκδηλώσεις με εκθέσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές ντοκιμαντέρ, αφιερώματα. Το Σάββατο θα γίνει η πορεία στους δρόμους του Λαυρίου και η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα.

Από το περσινό διήμερο στο Νεστόριο
Από το περσινό διήμερο στο Νεστόριο
Η γνωριμία με τους αγώνες του λαού συνεχίζεται απέναντι, στο κολαστήριο της Μακρονήσου. Την Κυριακή, θα γίνει επίσκεψη στο χώρο της Μακρονήσου, εκεί όπου το παράδειγμα των χιλιάδων αγωνιστών που δε λύγισαν απέδειξε πως είναι ακατανίκητη η δύναμη του λαού, όταν εκείνος αποφασίζει να παλέψει οργανωμένα, να αντισταθεί, να απειθαρχήσει στους ντόπιους και ξένους καταπιεστές του.

Το πρόγραμμα του διημέρου

Σήμερα Παρασκευή, φτάνουν στην παραλία του Αγίου Νικολάου οι κατασκηνωτές. Το βράδυ γίνεται συναυλία στην κατασκήνωση στην Ανάβυσσο με το λαϊκο-ρεμπέτικο συγκρότημα της ΚΝΕ. Γλέντι με το συγκρότημα των Τάγκα - Γιαννακόπουλου.

Αύριο Σάββατο το πρόγραμμα προβλέπει παραμονή στην κατασκήνωση το πρωί, με αθλητικές και άλλες δραστηριότητες και το απόγευμα εκδηλώσεις στο Τεχνολογικό Πάρκο του ΕΜΠ στο Λαύριο. Εκεί θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ «Τόποι εξορίας: Μακρόνησος» του Λεωνίδα Βαρδαρού και «Λαύριο: Αρχαία Σκουριά» του Παύλου Ρούφα, θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Τσαντή «Με βάρκα το ταξίδι» και Μουσικό Αφιέρωμα στον Γ. Ρίτσο με τη συμμετοχή του Β. Κολοβού.

Στο χώρο θα λειτουργούν εκθέσεις με αρχειακό υλικό για την ιστορία του εργατικού κινήματος στο Λαύριο και με έργα του Μακρονησιώτη εικαστικού Γ. Φαρσακίδη.


Στις 9.00 το βράδυ θα γίνει πορεία στο Λαύριο, που θα καταλήξει στο άγαλμα της γυναίκας που ατενίζει τη Μακρόνησο στο λιμάνι. Εκεί θα γίνει στις 9.30 η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα.

Η μέρα θα κλείσει με γλέντι με λαϊκορεμπέτικα στο χώρο της κατασκήνωσης.

Το πρωί της Κυριακής επίσκεψη στη Μακρόνησο.

Και διεθνής συμμετοχή

Σημαντική είναι και η διεθνής διάσταση του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ, καθώς κομμουνιστικές νεολαίες από τα Βαλκάνια ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Οργάνωσης και θα βρίσκονται ανάμεσα στους χιλιάδες κατασκηνωτές από όλη την Ελλάδα. Συμμετοχή έχουν δηλώσει με αντιπροσωπείες τους: Η Ννεολαία του ΚΚ Βουλγαρίας, η Σοσιαλιστική Ενωση Νεολαίας Ρουμανίας, η ΚΝ Αλβανίας και η ΚΝ Μακεδονίας - ΠΓΔΜ.

Η παρουσία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή την περίοδο που τα σχέδια των ιμπεριαλιστών έχουν ιδιαίτερο στόχο τους λαούς και τη νεολαία των Βαλκανίων: Η «αντιπυραυλική ασπίδα», οι αμερικανικές βάσεις στην περιοχή, ο περαιτέρω διαμελισμός χωρών και η αλλαγή συνόρων, η έναρξη εφαρμογής από 1/7/07 των μονάδων ταχείας επέμβασης του Ευρωστρατού (Battle Group) με ευθύνη τη ΝΑ Μεσόγειο που συγκροτούν από κοινού Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρος (ΗΕL.B.RO.C).

Ο χώρος της κατασκήνωσης στην Ανάβυσσο
Ο χώρος της κατασκήνωσης στην Ανάβυσσο
Η συνάντηση των νέων από τα Βαλκάνια, η ανταλλαγή πείρας και η κοινή δράση των οργανώσεων νεολαίας αποκτά ιδιαίτερη αξία για να δυναμώσει η κοινή πάλη της νεολαίας και ο συντονισμός της στα Βαλκάνια ενάντια στον κοινό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό.




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ