ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Κουρέλιασαν την απαγόρευση της απεργίας

Παρά το δικαστικό φιρμάνι, συμμετείχαν μαζικά στην κινητοποίηση ενάντια στην απόλυση συναδέλφων τους από εργολάβο

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο Σκαραμαγκά
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο Σκαραμαγκά
Με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις, οι ταξικές δυνάμεις των μεταλλεργατών και των ναυτεργατών δίνουν σκληρή μάχη για δουλιά με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και την τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, των οποίων οι αγοραστές («Tyssen Krupp» και Ταβουλάρης αντίστοιχα) τα μετατρέπουν σε εργασιακά γκέτο.

Χτες οι μεταλλεργάτες σε όλα τα συνεργεία των εργολάβων, που έχουν αναλάβει δουλιές στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, συμμετείχαν καθολικά στην 24ωρη απεργία που είχε κηρύξει το ταξικό Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, ενάντια στις απολύσεις δύο συναδέλφων τους στο συνεργείο Οικονομίδη, επειδή ανέπτυξαν πρωτοπόρα συνδικαλιστική δράση για την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οι εργάτες στον Οικονομίδη, με αυτά τα αιτήματα, βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις και επίσχεση εργασίας από τις 8 Ιούνη.

Οι μεταλλεργάτες με την αποφασιστικότητά τους έδωσαν την απάντηση στην εργοδοσία και μετέτρεψαν σε κενό γράμμα την κατάπτυστη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, με πρόεδρο τον Αθανάσιο Θεοφάνη, να χαρακτηριστεί η απεργία τους παράνομη, ύστερα από σχετική αγωγή που κατέθεσαν εργολάβοι. Απόφαση που εκδόθηκε με συνοπτικές και διάτρητες διαδικασίες.

Οι απεργοί νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκαν μπροστά στην πύλη του ναυπηγείου. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Σωτήρης Πουλικόγιαννης, μιλώντας στους εργαζόμενους, επισήμανε ότι απέναντί τους δεν έχουν μόνο τους εργολάβους, αλλά και τη διοίκηση του ναυπηγείου και ξεκαθάρισε πως οι αγώνες θα κλιμακωθούν.

Την ίδια ώρα στο Ναυπηγείο της Ελευσίνας συνδικαλιστές από τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και του Συνδικάτου Μετάλλου έκαναν έλεγχο στο επισκευαζόμενο, επιβατηγό - τουριστικό πλοίο «OPERA» του εφοπλιστή Λουίζου της εταιρείας «ΛΟΥΗΣ». Εντόπισαν ότι μέσα στο καράβι ο Λουίζος έχει 22 Ελληνες και 239 αλλοδαπούς, όλους ανασφάλιστους! Είναι ο εφοπλιστής στον οποίο ανήκει το βουλιαγμένο κρουαζιερόπλοιο «SEA DIAMOND» και το ΝΑΤ με εντολή του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη του χάρισε αυθαίρετα τις ασφαλιστικές εισφορές, ύψους εκατομμυρίων ευρώ, που όφειλε στο Ταμείο.

ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» με καταγγελία τους επισημαίνουν τη συνενοχή των αρμοδίων αρχών του ΥΕΝ στη «μαύρη εργασία». Απαιτούν να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα και προειδοποιούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

ΗΛΠΑΠ
Καταγγελίες για όργιο εκφοβισμού

Σε όργιο τρομοκρατίας και εκφοβισμού επιδίδονται καιρό τώρα - με την ανοχή, αν όχι τη στήριξη της κυβέρνησης - η διοίκηση του ΗΛΠΑΠ μαζί με τα στελέχη των παρατάξεων ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ, που συγκροτούν το προεδρείο του Σωματείου. Στόχος τους είναι η φίμωση των στελεχών που εκλέχτηκαν στο ΔΣ με το συνδυασμό ΔΑΣ - ΑΕΚ («Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» - «Αυτόνομη Εργατική Κίνηση»), αλλά και κάθε άλλης φωνής που ασκεί κριτική και διαμαρτύρεται για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων και τα «κακώς κείμενα» στην επιχείρηση, που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Με αφορμή πρόσφατη αποφασιστική παρέμβαση των συνδικαλιστών για την ανάδειξη των σοβαρών προβλημάτων στη λειτουργία του ΗΛΠΑΠ (ελλιπέστατη κυκλοφορία οχημάτων, απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, κλπ.), η διοίκηση και οι παρατάξεις που τη στηρίζουν (ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ) έχουν εξαπολύσει ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον τους. Επιχειρούν με χυδαίες προσωπικές ύβρεις, με τραμπουκισμούς και απειλές να κάμψουν τη δράση τους και να τους φιμώσουν. Τα «σημεία και τέρατα» στον ΗΛΠΑΠ έρχονται ως συνέχεια μιας σειράς ανάλογων επιθέσεων που έχουν εξαπολύσει οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές σε βάρος στελεχών του ΠΑΜΕ.

Οπως μάλιστα καταγγέλλεται, ο πρόεδρος του σωματείου απειλεί τους δυο συνδικαλιστές ότι στο εξής θα καθορίζει ο ίδιος τις βάρδιες και τις επιφυλακές τους, προκειμένου να δυσκολεύει τη συνδικαλιστική τους δράση.

Με επιστολή τους προς τους πολιτικά αρμόδιους και τα κόμματα, τα στελέχη της ΔΑΣ και της ΑΕΚ ζητούν την άμεση παρέμβασή τους για να σταματήσει η από κάθε άποψη απαράδεκτη και αντιδημοκρατική αυτή πρακτική που θυμίζει άλλες εποχές. Ταυτόχρονα, δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν να αγωνίζονται για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και να προβάλλουν την αναγκαιότητα των ριζικών αλλαγών προς όφελος εργαζομένων και επιβατικού κοινού.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΣΕΞ ΦΟΡΜ: Συγκέντρωση στο υπουργείο Απασχόλησης διοργανώνουν την Τρίτη 10 Ιούλη, στις 11 π.μ. οι άνεργοι της «Σεξ Φορμ», απαιτώντας μέτρα για την ουσιαστική προστασία τους.

ΟΤΑ ΧΑΝΙΩΝ: Σε 4ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας (11 π.μ. - τέλος ωραρίου), προχωρούν την ερχόμενη Τρίτη 10 Ιουλίου, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ν. Χανίων, με απόφαση της ΓΣ του σωματείου τους, με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Τη μέρα της κινητοποίησης, στις 11.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί νέα έκτακτη ΓΣ.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ: Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση (11.30 π.μ., ΚΥΒΕ) προχωρούν στις 10 Ιούλη οι εργαζόμενοι στο Δήμο Περιστερίου ενάντια στις απολύσεις 120 συναδέλφων τους συμβασιούχων. Το Σωματείο καλεί επίσης σε συγκέντρωση στις 12 Ιούλη, στον Αγιο Αντώνη, στις 7 μ.μ. Μία μέρα πριν την απεργία, στις 9 Ιούλη, το Σωματείο Συμβασιούχων πραγματοποιεί τετράωρη στάση εργασίας.

ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ: Σε 24ωρη απεργία, συγκέντρωση (8 π.μ., Δημαρχείο) και πορεία προχωρούν την Τετάρτη 11 Ιούλη οι εργαζόμενοι του Δήμου Βύρωνα. Απαιτούν καμιά απόλυση, ΣΣΕ για τους εργαζόμενους στη Δημοτική Επιχείρηση κ.ά.

ΟΤΑ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Συμβολική κατάληψη του κτιρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη 10 Ιούλη στις 9 π.μ., οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις του νομού, αντιδρώντας στην απόφαση του Περιφερειάρχη, με συνοπτικές διαδικασίες να νομιμοποιήσει αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων για την ίδρυση Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης - Αποχέτευσης σε μια σειρά δήμους, γεγονός που θα φέρει τα πάνω κάτω στις εργασιακές τους σχέσεις.

ACS: Στην παράνομη απόλυση πέντε εργαζομένων προχώρησε χτες η εταιρεία ταχυμεταφορών «ACS ΑΕΕ», με πρόσχημα την απώλεια ενός συμβολαίου συνεργασίας. Λίγο καιρό πριν, με το ίδιο πρόσχημα είχε προχωρήσει σε μεταβολή των εργασιακών σχέσεων 15 εργαζομένων, με αλλαγή ειδικότητας, μεταθέσεις, νυχτερινές βάρδιες κλπ. Το επιχειρησιακό σωματείο προκήρυξε τρεις 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις, την Τρίτη 10/7, την Πέμπτη 12/7 και τη Δευτέρα 16/7. Επίσης, διοργανώνει συγκέντρωση την ερχόμενη Τρίτη στις 9 π.μ. στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας (Πέτρου Ράλλη 45, Ταύρος). Η παράταξη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Κινητοποίηση στο ΚΑΤ

Τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 8 π.μ στην είσοδο του νοσοκομείου πραγματοποιούν τη Δευτέρα 9 Ιούλη οι εργαζόμενοι του ΚΑΤ αντιδρώντας στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Για την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου απαιτούνται τουλάχιστον 530 επιπλέον νοσηλευτές - αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόνο 500. Εξαιτίας των ελλείψεων δε λειτουργούν η Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας (17 κρεβάτια) και η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (6 κρεβάτια). Επισφαλής είναι η λειτουργία του αναισθησιολογικού τμήματος, του χειρουργείου και άλλων νοσηλευτικών τμημάτων. Στα εργαστήρια καταστρατηγούνται ακόμη και βασικά εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Σε 31 άτομα στο ακτινολογικό εργαστήριο οφείλονται 1.192 ρεπό, 210 μέρες κανονικής άδειας από το 2006 και 91 μέρες ειδικής άδειας του ακτινολογικού. Από τη συνολική δύναμη των ηλεκτρολόγων, αυτοί που μπαίνουν σε βάρδιες είναι μόλις τρεις, αντί για 15 που απαιτούνται.

ΠΑΜΕ ΓΙΑ «ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΤΕΓΗ»
Στο πλευρό γονέων και εργαζομένων

Κάλεσμα συμμετοχής στη μαζική παράσταση του Σωματείου Εργαζομένων στους ιδιωτικούς σταθμούς, των εργαζομένων και των γονιών στους πέντε παιδικούς σταθμούς «Παιδική Στέγη», που η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να σταματήσει την επιχορήγησή τους με κίνδυνο να κλείσουν, απευθύνει στα σωματεία και τους εργαζόμενους η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή της. Η παράσταση θα γίνει την Πέμπτη 12 Ιούλη και ώρα 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας.

Εργαζόμενοι και γονείς διεκδικούν να μην κλείσουν οι παιδικοί σταθμοί, καμιά απόλυση, μόνιμη και σταθερή δουλιά, κατάργηση των τροφείων, ενιαίο πλαίσιο προσχολικής αγωγής και φροντίδας των παιδιών ως κοινωνικό αγαθό, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν χωρίς καμιά ιδιωτική παρέμβαση και άλλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ