ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Κλυδωνισμοί στον κατοχικό άξονα

Λουτρό αίματος με 150 νεκρούς και 250 τραυματίες στην Αμιρλί, στο Βόρειο Ιράκ

Δεκάδες ακόμη νεκροί και τραυματίες στις αλλεπάλληλες επιθέσεις

Associated Press

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Μειώνονται οι υποστηρικτές της πολιτικής Μπους στο Ιράκ και μεταξύ των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών υποστηρίζει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς». Και αυτό, όταν ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων, στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, εκτιμούσε ότι «για να αντιμετωπιστεί η εξέγερση στο Ιράκ, μπορεί να χρειαστούν και δεκαετίες»! Την ίδια ώρα, εντός της κατεχόμενης χώρας, σημειώνονται μερικές από τις αιματηρότερες επιθέσεις των τελευταίων μηνών, ενώ η πολιτική αντιπαράθεση σουνιτών - σιιτών, αλλά και μεταξύ σιιτών κλιμακώνεται.

Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με το παραπάνω δημοσίευμα, για να περιορίσουν τις «διαρροές» (τέσσερις μόνο την Παρασκευή). Επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στην Προεδρία, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα αναγκαστεί να ανακοινώσει μερική αποχώρηση και ένα νέο, περιορισμένο, ρόλο για τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, και μάλιστα άμεσα και όχι το Σεπτέμβρη, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Σχολιάζοντας τις συγκεκριμένες πληροφορίες, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών προειδοποιούσε ότι «μια πρόωρη αποχώρηση θα οδηγούσε το Ιράκ σε εμφύλιο ή και σε περιφερειακό πόλεμο, εφόσον οι ιρακινές δυνάμεις δεν μπορούν ακόμη να ελέγξουν τη χώρα». Ο Χοσιάρ Ζεμπάρι κατέληξε ότι «οι ΗΠΑ έχουν ευθύνη για το Ιράκ μέχρις ότου σταθεί στα πόδια του».

Πιέζεται ο Μάλικι

Οι δηλώσεις Ζεμπάρι συνέπεσαν με όξυνση της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο σιίτης πρωθυπουργός Μάλικι κατηγόρησε, για πρώτη φορά, ευθέως τους υποστηρικτές του ακραίου σιίτη ηγέτη Σαντρ ότι «στηρίζονται σε δύο βάρκες: της βίας και της πολιτικής συμμετοχής και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί». Εκπρόσωπος του Σαντρ ανταπάντησε ότι ο Μάλικι «είναι λογικό να υποχωρεί απέναντι στους κατοχικούς, αλλά ήδη αυτοί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του». Προέβλεψε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση Μάλικι «έχει ακόμη λίγες μέρες ζωής πριν καταρρεύσει τελειωτικά», αφού οι «σαντρικοί» ήταν από τα βασικά του στηρίγματα.

Μακελειό

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, περισσότεροι από 220 Ιρακινοί, κυρίως πολίτες, σκοτώθηκαν. Πραγματική σφαγή ήταν η επίθεση, το Σάββατο, με παγιδευμένο φορτηγό σε αγορά της Αμιρλί, βορείως της Βαγδάτης, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 150 πολίτες και τραυμάτισε 250. Στην πόλη κατοικούν κυρίως Τουρκομάνοι σιίτες, που εξαγριώθηκαν κατά της «ανικανότητας» των τοπικών αρχών και των κατοχικών.

Αιματηρή ήταν και η επίθεση καμικάζι κατά νεοσύλλεκτων στρατιωτών, κοντά στη Φαλούτζα, την Κυριακή, όπου σκοτώθηκαν 23 και τραυματίστηκαν 27. Την ίδια μέρα στη Βαγδάτη, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 60 άνθρωποι, ενώ χτες, σκοτώθηκαν σε Βαγδάτη και Μπάλαντ 13 και τραυματίστηκαν 26. Τις τελευταίες ημέρες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 6 Αμερικανοί στρατιώτες και 3 Βρετανοί.

Τέλος, απειλές για «πόλεμο κατά του Ιράν» εξαπέλυσε η οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ», που λειτουργεί ως ομπρέλα ισλαμιστικών οργανώσεων που πρόσκεινται στην «αλ Κάιντα», δίνοντας διορία 2 μηνών «στους Ιρανούς να πάψουν να στηρίζουν την κυβέρνηση Μάλικι και τους σιίτες μαχητές». Από την πλευρά του, ο Ιρανός Πρόεδρος δήλωσε «έτοιμος» για νέες διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ «για τη σταθερότητα του Ιράκ».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Πιέζει ο στρατός για επέμβαση στο Ιράκ

ΑΓΚΥΡΑ, ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ισχυρές τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας - Ιράκ, στα πλαίσια πιέσεων του στρατού της χώρας προς την κυβέρνηση για επέμβαση, στο Βόρειο Ιράκ, προκειμένου να διαλυθούν τα κέντρα εκπαίδευσης Κούρδων ανταρτών, προκαλώντας την έντονη ανησυχία της Βαγδάτης. Σύμφωνα με δηλώσεις του ιρακινού υπουργού Εξωτερικών, Χοσιάρ Ζεμπάρι, ο αριθμός των στρατιωτών ξεπερνά τους 140.000, πλήρως εξοπλισμένοι.

Ο τουρκικός στρατός απαιτεί από την κυβέρνηση Ερντογάν να επιτρέψει την εισβολή και να προχωρήσουν τα σχέδια που συμφωνήθηκαν την περασμένη βδομάδα.

Το Ιράκ από την πλευρά του θέλει να αποφύγει ενδεχόμενο εισβολής και ζητά επίλυση μέσω διαλόγου, με τον ΥΠΕΞ να δηλώνει ότι «η στάση της κυβέρνησης πάνω σε αυτό είναι σαφής. Τασσόμαστε κατά οποιασδήποτε ανάμειξης ή παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας του Ιράκ από γειτονικά κράτη».

Επισήμανε ότι η Βαγδάτη κατανοεί τους φόβους της Τουρκίας για τη δραστηριότητα του ΡΚΚ, θεωρώντας ωστόσο ότι το ζήτημα μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων και όχι λόγο στρατιωτικής επέμβασης. Ο Χ. Ζεμπάρι, υπογράμμισε ακόμα ότι «υπάρχει μια κοινή ιρακινή, αμερικανική και τουρκική επιτροπή ασφαλείας και αυτή είναι το κατάλληλο σώμα να επιλύσει όλα τα ζητήματα και τα προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες. Είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε τις δραστηριότητες της επιτροπής αυτής στη Βαγδάτη».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εβδομη μέρα πολιορκίας του Τεμένους

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ειδική ομάδα διαπραγματευτών έστειλε στο Κόκκινο Τέμενος, στο Ισλαμαμπάντ, η πακιστανική κυβέρνηση, προκειμένου να λυθεί η πολιορκία που έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα, χωρίς να δίνει στοιχεία αν υπάρχει κατεύθυνση μετακίνησης από το τελεσίγραφο της Παρασκευής για «άνευ όρων» παράδοση των οχυρωμένων. Στόχος της κυβέρνησης είναι η «αποφυγή της αιματοχυσίας», καθώς μία εισβολή θα έπληττε την ήδη βεβαρημένη εικόνα της. Οι νεκροί ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων μεταξύ παραστρατιωτικών πολιορκητών του τεμένους και εγκλωβισμένων, έφτασαν τους 24.

Οι αρχές του Πακιστάν υποστηρίζουν ότι στο τζαμί υπάρχουν καταζητούμενοι μαχητές των Ταλιμπάν, οι οποίοι είναι οπλισμένοι και κρατούν ομήρους γυναίκες και σπουδαστές ως «ανθρώπινες ασπίδες»... Στο κόκκινο Τέμενος εικάζεται από την κυβέρνηση και τους παραστρατιωτικούς που έχουν περικυκλώσει το τζαμί, ότι υπάρχουν περίπου 150 όμηροι και μερικές δεκάδες οπλισμένοι αντάρτες, πληροφορία, που δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής.

Η διαπραγματευτική ομάδα, που δεν επιτράπηκε να μπει στο Τέμενος, καθώς θεωρήθηκε ιδιαίτερα «επικίνδυνο», θα απευθυνόταν στους οχυρωμένους, μέσω μεγαφώνων, απαρτιζόταν από ιερωμένους προσκείμενους στους ισλαμιστές και τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Τσόντρι Σουτζάατ Χουσεΐν. Μεταξύ των διαπραγματευτών, θα είναι και ο Τακί Ουσμανί, παλαιός δάσκαλος του ηγέτη των οχυρωμένων, Αμπντούλ Ρασίντ Γκαζί.

Ο Α. Γκαζί από την πλευρά του αρνείται ότι υπάρχουν μαχητές στο Τέμενος, επιμένοντας ότι στο τζαμί υπάρχουν μόνο σπουδαστές και υπογραμμίζοντας ότι προτιμούν να αυτοκτονήσουν, παρά να τους σκοτώσουν, δηλώνοντας ότι ο αριθμός των εγκλωβισμένων αγγίζει τους 1.800.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Εξω το ΝΑΤΟ από την Ουκρανία!»

Δυναμική αρχή των αντινατοϊκών κινητοποιήσεων

Με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών ξεκίνησαν κοντά στο λιμάνι της Οδησσού οι αντινατοϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στα στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ, με την επωνυμία «Sea Breeze-2007», που θα διεξαχθούν στην περιοχή από 9 έως 22 Ιούλη, με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων από 13 χώρες: ΗΠΑ, Γερμανία, Καναδά, Ελλάδα, Τουρκία, Γεωργία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Λετονία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Μολδαβία και Ουκρανία. Συνολικά 2,5 χιλιάδες άντρες, 22 πολεμικά πλοία, 5 αεροπλάνα, 7 ελικόπτερα.

Στην κινητοποίηση συμμετέχει το ΚΚ Ουκρανίας και άλλα πολιτικά κόμματα και κοινωνικές οργανώσεις, που συντονίζονται στην «Αντινατοϊκή Επιτροπή αυτοάμυνας της Οδησσού».

Στην εξέδρα της εκδήλωσης κυριαρχεί το σύνθημα: «Εξω το ΝΑΤΟ από την Ουκρανία!», όπως και μια μεγάλη υδρόγειος σφαίρα, όπου με κόκκινα σημάδια είναι σημειωμένα τα «αιματηρά αποτυπώματα» του ιμπεριαλιστικού οργανισμού: Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν κ.ά. Παίρνοντας το λόγο ο Πιοτρ Σιμονιένκο, Α` Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, σημείωσε πως το ΚΚ αρνήθηκε να ψηφίσει στη Βουλή την απόφαση για τη διεξαγωγή των συγκεκριμένων γυμνασίων, όπως και της εισόδου στη χώρα των ξένων στρατευμάτων. «Σήμερα, όπως και πριν ένα χρόνο, θα προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε τη μετατροπή του εδάφους της χώρας σε νατοϊκό τόπο βολής».

Νωρίς το απόγευμα αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να ξηλώσουν σκηνές, που είχαν στήσει μέσα στο λιμάνι μέλη του Προοδευτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ουκρανίας, ενώ όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων «regnum», μετά την ομιλία του ο Π. Σιμονιένκο κατευθύνθηκε στην είσοδο του λιμανιού και πάνω από 2.000 διαδηλωτές «έφραξαν» την είσοδο του λιμανιού, εμποδίζοντας την κίνηση των στρατιωτικών οχημάτων.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ