ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φτωχότερη η εικαστική οικογένεια

«Κλουβί με παπαγαλάκια», ξυλογραφία (1987)
«Κλουβί με παπαγαλάκια», ξυλογραφία (1987)
«Εφυγε» χτες, σε ηλικία 90 χρόνων, η χαράκτρια - ζωγράφος Λουίζα Μοντεσάντου. Μία σημαντική παρουσία στον εικαστικό χώρο, που με συνέπεια και ήθος υπηρέτησε στη μακρόχρονη καλλιτεχνική της πορεία.

Γεννημένη το 1917 στην Αθήνα, η Λ. Μοντεσάντου σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην ΑΣΚΤ (1937-1941), με δασκάλους τούς Κ. Παρθένη και Γ. Κεφαλληνό. Στη διάρκεια των σπουδών της ειδικεύτηκε στην τέχνη του βιβλίου. Το 1943 σχεδίασε και χάραξε τις ξυλογραφίες για το «Μπουρίνι» του Μ. Καραγάτση. Με το βιβλίο η Λ. Μοντεσάντου καταπιάστηκε και αργότερα. Ενδεικτικά αναφέρουμε την εικονογράφηση σχολικών βιβλίων, όπως το «Αναγνωστικό» της Β΄ Δημοτικού (1949) και το «Ανθολόγιο» της Α΄ και Β΄ Δημοτικού (1975).

Σημαντική στιγμή της δημιουργίας της, η συμμετοχή της στην πιστή χαρακτική αποτύπωση δέκα αριστουργηματικών λευκών ληκύθων του 5ου π.Χ. αιώνα, από την Αττική, που εκδόθηκαν σε ένα μοναδικής ομορφιάς συλλεκτικό λεύκωμα. Δημιουργός αυτού του εγχειρήματος ήταν ο δάσκαλος, πρωτοπόρος της ελληνικής χαρακτικής τέχνης και διευθυντής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Γιάννης Κεφαλληνός, ο οποίος επέλεξε ως συνεργάτες τους μαθητές του από το Εργαστήρι Χαρακτικής της Σχολής: Λουίζα Μοντεσάντου, Γιώργη Βαρλάμο και Νίκο Δαμιανάκη.

Γενικά, η θεματογραφία της Λ. Μοντεσάντου περιλαμβάνει κυρίως τοπία, νεκρές φύσεις και σκηνές όπου συμμετέχει η ανθρώπινη μορφή. Η ζωγραφική της χαρακτηρίζεται από χρωματικό πλούτο, ενώ τα χαρακτικά της - κυρίως ξυλογραφίες και χαλκογραφίες - από τεχνική αρτιότητα. Ενας ποιητικός λυρισμός διακρίνει το σύνολο του έργου της, το οποίο, αν και παραμένει παραστατικό, σε ορισμένες περιπτώσεις προσεγγίζει διακριτικά τα ρεύματα της αφαίρεσης.

Η Λ. Μοντεσάντου παρουσίασε έργα της σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Μπιενάλε Αλεξάνδρειας - 1959, Μπιενάλε Σάο Πάολο - 1963, Πανελλήνιες -1963, 1971, 1973, 1975, Μπιενάλε Χαρακτικής Λουγκάνο - 1964 κ.ά.), ενώ το 1959 πήρε το Α΄ Βραβείο του ΕΟΤ στο Διαγωνισμό Τουριστικής Αφίσας.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
Κρατικό... πλην ιδιωτικού δικαίου

Με νομοσχέδιο του ΥΠΠΟ ιδρύεται το «Μουσείο Παύλου-Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου», ως ΝΠΙΔ, εποπτευόμενο από το ΥΠΠΟ. Το νομοσχέδιο παρουσίασε προχτές ο υπουργός Πολιτισμού. Το μουσείο αυτό δημιουργήθηκε το 1976 και στέγασε την αρχαιολογική συλλογή που δώρισαν το 1972 στο κράτος οι Παύλος και Αλεξάνδρα Κανελλοπούλου. Το μουσείο στεγάστηκε τότε σε κτίριο του Δημοσίου (Πλάκα), και λειτούργησε ως υπηρεσία του ΥΠΠΟ, στην Α΄ Εφορεία Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων. Στη συνέχεια οι δωρητές ανήγειραν με δαπάνη τους νέο κτίριο, σε ιδιόκτητο οικόπεδό τους, δίπλα στο υφιστάμενο μουσείο, που συνενώθηκε κατασκευαστικά και λειτουργικά με το υφιστάμενο κτίριο του μουσείου, δημιουργώντας ένα ενιαίο σύγχρονο μουσείο. Το νέο αυτό κτίριο και η συλλογή παραχωρείται από τους δωρητές στο κράτος, χωρίς αντάλλαγμα.

Ο πρόεδρος, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και ο διευθυντής του μουσείου διορίζονται με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού. Το 4χρονης θητείας ΔΣ θα είναι 7μελές (τρία μέλη θα υποδεικνύει το «Ιδρυμα Π. και Α. Κανελλοπούλου»). Στο Μουσείο περιέρχονται κατά χρήση, χωρίς αντάλλαγμα: α) Το υφιστάμενο κτίριο, όπου στεγάζεται το μουσείο και που ανήκει στο κράτος. β) Το νεοανεγερθέν κτίριο-επέκταση του υφιστάμενου κτιρίου του μουσείου, που οικοδομήθηκε σε ιδιόκτητο οικόπεδο της Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, με δαπάνες της. Στο μουσείο παραχωρούνται για συντήρηση, φύλαξη και έκθεση α) η νομίμως υφιστάμενη και καταχωρημένη συλλογή κινητών μνημείων, που παραχωρείται κατά κυριότητα στο κράτος, χωρίς αντάλλαγμα. β) Τα αντικείμενα που ανήκουν στο Δημόσιο και εκτίθενται ήδη στο μουσείο. Στο Μουσείο παραχωρείται και μεταβιβάζεται κατά κυριότητα, όλος ο κινητός εξοπλισμός (προθήκες, έπιπλα, συσκευές, κινητές εγκαταστάσεις κλπ.) του μουσείου και της επέκτασής του. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή, θα οριστεί το Διοικητικό Συμβούλιο του μουσείου και θα καταρτιστεί ο κανονισμός λειτουργίας του.

Στα σύννεφα του Γκρέκο

«Στα σύννεφα του Greco» ταξιδεύει το 10ο Φεστιβάλ «Υακίνθεια» (18-31/7) στα Ανώγεια Κρήτης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: 18-19/7 προβολή της ταινίας του Λευτέρη Χαρωνίτη «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος». 20/7 ομιλία της Μ. Λαμπράκη-Πλάκα για τον Θεοτοκόπουλο, συναυλία Σαβίνας Γιαννάτου - «Primavera en Salonico». 21/7 μουσικοχορευτική συνάντηση φλαμένκο - κρητικού χορού με «Compania flamenco Chiqui de Jerez» και τους Γιάννη και Γιώργο Μεγαλακάκη. 22/7 προβολή του ντοκιμαντέρ του Αντώνη Μποσκοΐτη «Φλέρυ τρελή του φεγγαριού», συναυλία Νένας Βενετσάνου. 23/7 παρουσίαση από την Πέμυ Ζούνη του έργου «Αιώνες μακριά από την Αλάσκα» του Ακη Δήμου, συναυλία Ρος Ντέιλι, Βασίλη Σταυρακάκη, Σπυριδούλας Τουτουδάκη, Γιώργη Ξυλούρη (Ψαρογιώργη). 24/7 «Συνομιλίες με το φως», με τον Γιώργο Γραμματικάκη - μουσική συνοδεία των Γιώτη Κιουρτσόγλου, David Lynch. 25/7 «Το άσμα του γιοφυριού» από το θεατρικό εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου, συναυλία Ελένης και Σουζάνας Βουγιουκλή. 26/7 παρουσίαση του βιβλίου της Ολγας Δραμουντάνη «Ο κόκκινος κάμπος», συναυλία του Ψαραντώνη. 27/7 συναυλία του «Ruba Catalana D' Callaos». 28/7 ομιλία του αρχαιολόγου Γιάννη Σακελλαράκη με θέμα «Οι ουρανοί του Θεοτοκόπουλου», συναυλία Θάνου Μικρούτσικου, Μανώλη Μητσιά, Γιάννη Κούτρα, Ρίτας Αντωνοπούλου. 29/7 αποκαλυπτήρια αγάλματος του μεγάλου Ανωγειανού λυράρη Μανόλη Πασπαράκη και συναυλία - αφιέρωμα, παρουσίαση του βιβλίου του Ορέστη Μανούσου «Οι παλιοί Ανωγειανοί». 30/7 συναυλία του «Κουαρτέτου των αισθήσεων και παραισθήσεων» με έργα Χατζιδάκι, Aubry, Piovanni. 31/7 ομιλία του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για τον Θεοτοκόπουλο, συναυλία με τους Σωκράτη Μάλαμα και Αλκίνοο Ιωαννίδη.

Στην Ερμούπολη της Σύρου

Στο εξαιρετικής αισθητικής και ακουστικής, ιστορικό Θέατρο «Απόλλων» της Ερμούπολης Σύρου πραγματοποιείται το 3ο (διευρυμένο χρονικά και θεματικά) Φεστιβάλ Αιγαίου (11-22/7). Πάντα με έμφαση στο λυρικό τραγούδι, φέτος - όπως ανακοινώθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου - επεκτείνεται στο θέατρο, την τζαζ και το ρεμπέτικο. Η αυλαία θ' ανοίξει (11/7) με την τσέχικη ορχήστρα Bohuslav Martinu Philharmonic, σε διεύθυνση του Peter Tiboris και σολίστ την υψίφωνο Ειρήνη Τσιρακίδη. Στις 11-13/7 θα παρουσιαστεί η όπερα του Πιέτρο Μοσκάνι «Zanetto» (για πρώτη φορά στην Ελλάδα), σε σκηνοθεσία Carol Castel και ερμηνεία των Jennifer Larmore και Eilana Lappalainen. Στις 14/7 οπερέτα με τους Melody Kielisch και Giorgio Aristo Mikroutsikos και τον Βιεννέζο αρχιμουσικό - συνθέτη Gerhart Track. Στις 17/7 ρεσιτάλ τραγουδιού των Jennifer Larmore και William Powers - με τους πιανίστες Raymond Hughes και Norman Dunfee. Επίσης, το νεοϋορκέζικο Aquila Theatre Company θα παρουσιάσει το έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», σε σκηνοθεσία του Peter Meineck. Το Φεστιβάλ θα κλείσει με συναυλίες του Κουαρτέτου Στράτος Βουγάς (20/7), των «Human Touch» (22/7) και του συγκροτήματος «Ταξίμι», που αποτελούν Ελληνες μουσικοί της διασποράς (21/7).

ΑΦΙΕΡΩΜΑ στον Νίκο Καζαντζάκη, για τα 50 χρόνια από το θάνατό του, διοργανώνεται (11-14/7) στο θέατρο «Ρεματιά» (Χαλάνδρι). Αύριο (9μμ), θα γίνουν ομιλίες για τη ζωή και το έργο του Ν. Καζαντζάκη. Ακολουθούν κρητικοί χοροί και τραγούδια από το συγκρότημα Αλεξ. Παπαδάκη. Συνδιοργάνωση: Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Χαλανδρίου, Σύλλογος Κρητών Χαλανδρίου, Διεθνής Εταιρεία Φίλων Ν. Καζαντζάκη, Μουσείο Ν. Καζαντζάκη. Στις 13,14/7 το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης θα παρουσιάσει τον «Καπετάν Μιχάλη» του Ν. Καζαντζάκη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Βόγλη. Είσοδος ελεύθερη.

ΣΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΑΥΡΙΟΥθα πραγματοποιηθεί (13-16/9) το 10ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ. Με ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ανατολικής Αττικής θα υπογραφεί σχετική Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Νομαρχίας, του Δήμου Λαυρεωτικής, της Εταιρείας Αξιοποίησης-Διαχείρισης της Περιουσίας του Ε.Μ. Πολυτεχνείου και της Αττικής Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης Ανατολικής Αττικής. Το Φεστιβάλ, που οργανώνεται για δεύτερη χρονιά στο Λαύριο, μετά από οκτάχρονη φιλοξενία του στη Σάμο, θα περιλάβει και παράλληλες εκδηλώσεις (συναυλίες, εκθέσεις, συζητήσεις κ.ά.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ