ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
Κάηκαν ζωντανοί τρεις πυροσβέστες

ICON

Τρεις εποχικοί πυροσβέστες βρήκαν χτες τραγικό θάνατο κατά τη διάρκεια κατάσβεσης φωτιάς στην περιοχή Δοξαρό του Δήμου Κουλούκωνα Ρεθύμνου Κρήτης. Ενας είναι σοβαρά τραυματίας με 45% εγκαύματα σε όλο του το σώμα. Οι τέσσερις εποχικοί πυροσβέστες εγκλωβίστηκαν σε δύσβατο σημείο χωρίς να καταφέρουν να ξεφύγουν. Νεκροί είναι οι: Νικήτας Κορομηλάς 34 χρόνων, Στυλιανός Μαρκάκης 37 χρόνων και Ηρακλής Τζανάκης 40 χρόνων. Τραυματίας είναι ο Εμμανουήλ Μανωλιτσάκης 37 χρόνων.

Και αν η καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους της Πάρνηθας δείχνει τις πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών, ο θάνατος των εποχικών πυροσβεστών έρχεται να επιβεβαιώσει τις ευθύνες τους και για τις ελλείψεις σε αντιπυρικό σχεδιασμό, σε εκπαίδευση, σε προσωπικό και τεχνικά μέσα. Παράλληλα, αποδεικνύει πως στόχος είναι η καταστολή των πυρκαγιών να στηρίζεται κυρίως σε εποχικούς, που προσλαμβάνονται μόνο για 5 μήνες το χρόνο. Κάτι που δείχνει πόσο ενδιαφέρονται οι κυβερνήσεις της ΝΔ και παλαιότερα του ΠΑΣΟΚ για έναν τόσο κρίσιμο τομέα όπως η δασοπυρόσβεση.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε στη 1.20 χτες το μεσημέρι, 35 χιλιόμετρα μακριά από το Ρέθυμνο. Στην αρχή έκαιγε χόρτα και με σύμμαχο τον δυνατό αέρα επεκτάθηκε σε ελαιόδεντρα. Στη συνέχεια έφτασε σε δύσβατο σημείο όπου υπήρχαν πουρνάρια. Εκεί, κλήθηκαν να πάνε, λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, 8 άτομα πεζοπόρο τμήμα, εκ των οποίων οι 7 εποχικοί.

Το τμήμα χωρίστηκε στα δύο προσπαθώντας να σβήσει τις μικροεστίες που υπήρχαν. Το ένα με τους τέσσερις εποχικούς ξαφνικά κυκλώθηκε από τις φλόγες και αφού βρισκόταν μακριά από το όχημα, προσπάθησε να ξεφύγει. Ομως, δεν τα κατάφεραν με εξαίρεση τον ένα που μπόρεσε και διέφυγε, έχοντας όμως υποστεί εγκαύματα. Οι άλλοι τέσσερις πυροσβέστες, που βρίσκονταν σε απόσταση περίπου 500 μέτρων, βλέποντας τις φλόγες να τυλίγουν τους συναδέλφους τους, προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί τους μέσω ασυρμάτου, αλλά δεν πήραν απάντηση.

Ο τραυματίας μεταφέρθηκε πρώτα στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου και μετά στο «Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου». Μέχρι αργά το βράδυ αναμενόταν να μεταφερθεί, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του, στην Αθήνα, στο «Γενικό Κρατικό Γ. Γεννηματάς». Και αυτό καθώς στην Κρήτη δε λειτουργεί Μονάδα Εγκαυμάτων...

«Τα κάψανε τα παλικάρια»...

Μιλώντας στον «Ρ», λίγη ώρα μετά την τραγωδία, ο Γιώργος Ποντίκαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εποχικών Πυροσβεστών Ηρακλείου, είπε: «Τα κάψανε τα παλικάρια. Αυτό που έγινε ήταν έγκλημα. Τα 'βάλαν να σβήσουν μια πυρκαγιά που δεν απειλούσε τίποτα». Ακόμα, αποκάλυψε πως το 90% των πυροσβεστών που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά, ήταν εποχικοί. Και ανέφερε ότι «φέτος μείωσαν και τους μόνιμους. Οι επικεφαλής πέρσι ήταν 24, ενώ φέτος 18».

Ο Μιχαήλ Μιχαήλ, πρόεδρος της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών», σημείωσε, μιλώντας στην τηλεόραση του «902»: «Είχαμε προειδοποιήσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και της προηγούμενης κυβέρνησης και της σημερινής. Ηταν αυτονόητο να συμβεί. Οταν έχεις απαρχαιωμένο τεχνολογικό και ατομικό εξοπλισμό και όταν πηγαίνεις χωρίς τους επιστήμονες που έχεις προσλάβει για το σκοπό αυτό. Χρησιμοποιούνται μόνο οι 12 από τους 215 δασολόγους που έχουν προσληφθεί».

Εδώ και καιρό, έχει επισημανθεί πως τόσο η 3η ΕΜΑΚ της Κρήτης, που επανδρώνεται από εποχικούς όσο και γενικότερα η Πυροσβεστική, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Χαρακτηριστικό είναι πως η 3η ΕΜΑΚ αν και έγινε όπως όλες οι ΕΜΑΚ για να εξυπηρετεί εξειδικευμένα συμβάντα ευρείας κλίμακας, λειτουργεί σήμερα απλά ως... κλιμάκιο λόγω των αρκετών οργανικών κενών. Αντί να επανδρώνεται η κάθε ΕΜΑΚ με 150 θέσεις, έχουν 20 με 25 μόνιμους...

Από την άλλη, οι εποχικοί, μεταξύ των εργασιακών προβλημάτων τους, είχαν αναδείξει εδώ και καιρό τις ελλείψεις σε ατομικό εξοπλισμό. Σύμφωνα μάλιστα, με το Σωματείο Ηρακλείου, «ο εξοπλισμός τους είναι ελάχιστος και δεν καλύπτει τις ανάγκες τους». Πάνε στη φωτιά χωρίς μάσκες, με παλιά άρβυλα και παιδικά κράνη.

Ο θεσμός των εποχικών είχε ξεκινήσει επί ΠΑΣΟΚ και τον συνεχίζει τώρα η ΝΔ. Και αυτό στο όνομα της... εξοικονόμησης χρημάτων από τον προϋπολογισμό και περαιτέρω μείωσης του κόστους αυτών των δαπανών. Είναι οι ίδιοι που με αφορμή τις μεγάλες φωτιές, εκφράζουν τη... θλίψη τους και δηλώνουν πως θα πάρουν μέτρα.

Δηλώσεις για το χαμό των πυροσβεστών έκαναν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΝ.

Πολιτικές οι ευθύνες για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε ανακοίνωσή του για τον τραγικό θάνατο των τριών εποχικών δασοπυροσβεστών και το σοβαρό τραυματισμό ενός ακόμα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ εκφράζει τη βαθιά θλίψη και την οργή του για τον άδικο χαμό των τριών εποχικών δασοπυροσβεστών και το βαρύτατο τραυματισμό ενός ακόμα. Απαιτεί να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες που οδήγησαν σε αυτό το τραγικό αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση έχει σοβαρότατες ευθύνες και για τις πυρκαγιές που κατακαίουν τα δάση και για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι δασοπυροσβέστες. Από τη μια, η πολιτική της, που εμπορευματοποιεί τη γη και το περιβάλλον, ευνοεί τους εμπρησμούς των δασών και, από την άλλη, οι τεράστιες ελλείψεις σε μέσα, σε προσωπικό, σε εκπαίδευση υπονομεύουν το μηχανισμό δασοπυρόσβεσης, εκθέτοντας διαρκώς σε μεγάλους κινδύνους τις ζωές των πυροσβεστών.

Το ΚΚΕ έχει εγκαίρως προειδοποιήσει την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και την προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, για τα αποτελέσματα της πολιτικής τους. Εχει επανειλημμένα καταγγείλει τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και τις άθλιες και εξοντωτικές συνθήκες εργασίας των δασοπυροσβεστών, απαιτώντας κάλυψη των αναγκών, μονιμοποίηση και εκπαίδευση των εποχικών δασοπυροσβεστών. Ο λαός δεν πρέπει να έχει αυταπάτες. Η καταστροφή των δασών δε θα σταματήσει, ούτε οι κίνδυνοι για τους δασοπυροσβέστες, όσο συνεχίζεται η αντιλαϊκή και αντιδασική πολιτική. Ο λαός μπορεί και πρέπει να τη σταματήσει με την πάλη του».

20 νεκροί σε 9 χρόνια

Είκοσι νεκρούς μετρά το Πυροσβεστικό Σώμα τα τελευταία 9 χρόνια, από το 1998 δηλαδή, όταν η δασοπυρόσβεση πέρασε αποκλειστικά σε αυτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη συγκρότησή του, το 1911 μέχρι το 1998 υπήρχαν 19 νεκροί.

Το 1998 έχασαν τη ζωή τους στον Υμηττό ο αρχιπυροσβέστης Δημήτριος Μαλούκος, ο πυροσβέστης Αλέξανδρος Διαβολής και ο εθελοντής Δημήτριος Καραμολέγκος. Την ίδια χρόνια σκοτώνονται εν ώρα υπηρεσίας ο αρχιπυροσβέστης Θεμιστοκλής Μαυροειδής και ο πυροσβέστης Πέτρος Σπυρόπουλος.

Το 1999 χάνουν τη ζωή τους στη μάχη με τις φλόγες οι εποχικοί πυροσβέστες Σταύρος Καρβουνιάρης και Ιωάννα Τασσοπούλου σε πυρκαγιά στη Χίο. Την ίδια χρονιά ο αρχιπυροσβέστης Ευστάθιος Ριζόπουλος, ο πυρονόμος Σωτήριος Σταμέλος και ο αρχιπυροσβέστης Νικόλαος Νικολάου σκοτώνονται στη Φθιώτιδα.

Το 1999 ο πυροσβέστης Ανδρέας Μπόσινας και ο πυροσβέστης Παύλος Σκούρτης χάνουν τη ζωή τους σε περιπολία στη Γλυφάδα.

Το 2000 σκοτώθηκε ο αρχιπύραρχος Ηλίας Γκάτσος στον Ταΰγετο.

Το 2001 σκοτώνεται ο εποχικός πυροσβέστης Σπυρίδων Δημόπουλος στη Μακρακώμη και ο πυροσβέστης Ιωάννης Κράγιας στη Θεσσαλονίκη.

Το 2003 ο πυρονόμος Ιωάννης Κωστάκης, σκοτώνεται κατά τη μετάβασή του σε συμβάν, στο Αγρίνιο.

Το 2005 ο επιπυραγός Φώτης Αναγνώπουλος πέθανε στην πυρκαγιά στον Πύργο Ηλείας.

Σημαντικές ελλείψεις

Τα προβλήματα των ελλείψεων στο Πυροσβεστικό Σώμα είχε αποκαλύψει ο «Ρ» από τις 17 Ιούνη. Συγκεκριμένα:

  • Από το 1999 μέχρι το 2007 οι οργανικές θέσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα έχουν φτάσει τις 12.765 με υπηρετούσα δύναμη σήμερα 9.025. Δηλαδή, οι ελλείψεις φτάνουν τις 3.740 θέσεις.
  • Οι οργανικές θέσεις αυξήθηκαν από το 1983 έως και το 1998 κατά 1.838. Ωστόσο, η πραγματική αύξηση στην υπηρετούσα δύναμη είναι 857 θέσεις, δηλαδή αυξήθηκε μόλις κατά 17%.
  • Οταν το 1998 η τότε κυβέρνηση «χρέωσε» στην Πυροσβεστική τις δασικές πυρκαγιές, το έλλειμμα σε οργανικές θέσεις ήταν 15%, ενώ σήμερα φτάνει στο 31%.

Μεταξύ άλλων:

  • Στην υπηρεσία της Αμφισσας υπάρχουν 18 κενές θέσεις στις 30 που προβλέπονται.
  • Στην Αμαλιάδα 14 στις 35.
  • Στην Αρεόπολη Λακωνίας 14 στις 25.
  • Στην Πάργα 14 στις 25.

Χειρότερη είναι η κατάσταση που επικρατεί στα πυροσβεστικά κλιμάκια. Ειδικότερα:

  • Στα Σέρβια Κοζάνης αντί για 17 υπάρχουν μόνον 4 πυροσβέστες.
  • Στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας αντί για 17 υπάρχουν 5. Ελλείψεις που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην καταστροφή μεγάλου μέρους του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας.
  • Στο Παρανέστι Δράμας υπάρχουν 3 αντί για 17 πυροσβέστες.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ