ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούλη 2007
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πραγματικές μάχες και μάχες χαρακωμάτων

Επιδρομή των κατοχικών δυνάμεων στην Αζαμίγια της Βαγδάτης

Associated Press

Επιδρομή των κατοχικών δυνάμεων στην Αζαμίγια της Βαγδάτης
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Το νομοσχέδιο για την επιστροφή των μάχιμων μονάδων από το Ιράκ μέχρι την 1η Απρίλη 2008 ενέκρινε εκ νέου η Βουλή των Αντιπροσώπων, επιδιδόμενη σε μία ακόμη μάχη εντυπώσεων, καθώς έδειξε να αψηφά την απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους ότι θα ασκήσει βέτο σε οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα.

Συγκεκριμένα, με ψήφους 223 υπέρ έναντι 201 κατά η Βουλή (τον έλεγχο της οποίας έχουν οι Δημοκρατικοί) ενέκρινε το νομοσχέδιο ελπίζοντας ότι θα πιέσει έτσι τη Γερουσία να ορίσει ένα παρόμοιο χρονοδιάγραμμα στο νομοσχέδιο περί στρατιωτικής πολιτικής.

Η ψηφοφορία συνέπεσε με την ομιλία Μπους όπου διαμήνυε ξανά πως οι ΗΠΑ θα νικήσουν στο Ιράκ, μετά την παράδοση έκθεσης του Λευκού Οίκου στη Γερουσία με αμφίσημη εικόνα για την πρόοδο που... δε συντελείται στο Ιράκ.

Μία έκθεση που ο εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης τη χαρακτήρισε «θετική σε γενικές γραμμές». Βέβαια, ο Αλί αλ Ντάμπαχ υποστήριξε ότι οι εκτιμήσεις για μη επίτευξη προόδου σε τομείς, όπως η ικανότητα των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, δεν είναι ακριβείς.

Την ίδια ώρα, βέβαια, επιδρομή κατά ιρακινού αστυνομικού τμήματος στην πρωτεύουσα πραγματοποιούσαν αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις για να συλλάβουν αξιωματικό της αστυνομίας που «εμπλέκεται σε αντικατοχικές επιθέσεις με τη στήριξη του Ιράν». Η επιδρομή ακολουθήθηκε από σφοδρή ανταλλαγή πυρών, κατά την οποία σκοτώθηκαν επτά ένοπλοι και έξι αστυνομικοί που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις κατοχικές δυνάμεις.

Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων, μετά τη σύλληψη του καταζητούμενου, υποστήριζε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί «απόδειξη της εμπλοκής του τμήματος αλ Κουντς των ιρανικών επίλεκτων δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράκ», χωρίς, πάλι, να προσκομιστούν συγκεκριμένα στοιχεία. Από την άλλη, σουνίτες πολιτικοί επανέλαβαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είναι πλήρως διαβρωμένες από σιίτες παραστρατιωτικούς και ευθύνονται για σφαγές αμάχων σουνιτών.

Παράλληλα, πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν από επίθεση ενόπλων σε οδόφραγμα κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ δύο Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από επίθεση με όλμους (για δεύτερη φορά την ίδια εβδομάδα) μέσα στη, θεωρητικώς ασφυκτικά φρουρούμενη, Πράσινη Ζώνη. Στη Νότια Βαγδάτη, άγνωστοι δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον Ιρακινό ανταποκριτή των «Νιου Γιορκ Τάιμς», μία μέρα μετά το θάνατο, πιθανώς από διασταυρούμενα πυρά, του, επίσης, Ιρακινού συνεργάτη του πρακτορείου «Reuters» και του οδηγού του. Συνολικά, στο Ιράκ έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εισβολής 193 εργαζόμενοι σε ΜΜΕ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ελιγμοί στην ιμπεριαλιστική πολιτική

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Το μήνυμα Μπράουν προς τις ΗΠΑ: Είναι καιρός να οικοδομήσουμε, όχι να καταστρέψουμε» ήταν το χτεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Γκάρντιαν, στον απόηχο της ομιλίας που έδωσε στις ΗΠΑ ο Ντάγκλας Αλεξάντερ, υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης στη νέα κυβέρνηση υπό τον Γκόρντον Μπράουν, που οι αναλυτές αμέσως έσπευσαν να την ερμηνεύσουν ως τις «πρώτες σαφές ενδείξεις για στροφή στη βρετανική εξωτερική πολιτική».

Τι όμως πράγματι είπε ο Ντάγκλας Αλεξάντερ στην πρώτη ομιλία υπουργού της κυβέρνησης Μπράουν στις Ηνωμένες Πολιτείες; Εδωσε έμφαση στην ανάγκη συγκρότησης νέων συμμαχιών στη βάση κοινών αξιών. Προειδοποίησε κατά των μονομερών ενεργειών και ζήτησε συλλογική προσέγγιση σε παγκόσμια ζητήματα: «Ο απομονωτισμός απλά δε λειτουργεί σε έναν ανεξάρτητο κόσμο. Στον 20ό αιώνα η δύναμη μιας χώρας μετρήθηκε συχνά από αυτό που μπορούσε να καταστρέψει. Στον 21ο αιώνα η δύναμη πρέπει να μετράται από αυτό που μπορούμε να χτίσουμε μαζί» τόνισε ο Ντ. Αλεξάντερ μιλώντας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στην Ουάσιγκτον.

Αποκρυπτογραφώντας όμως τις δηλώσεις του Ντάγκλας Αλεξάντερ, η ουσία παραμένει η ίδια. Ουδεμία μετατόπιση ως προς την ιμπεριαλιστική στρατηγική, δηλαδή την ολομέτωπη επίθεση κατά των λαών προς όφελος στη συγκεκριμένη περίπτωση του βρετανικού, κυρίως, κεφαλαίου. Η μόνη ίσως διαφοροποίηση, είναι ο πιο σαφής τόνος της τοποθέτησης. Μιας τοποθέτησης που έτσι κι αλλιώς ήταν εμφανής και στην ατζέντα του Μπλερ και επιβλήθηκε εμμέσως εξαιτίας της λαϊκής αντίθεσης στις επιθετικές ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Προεκλογικός πυρετός

ΑΓΚΥΡΑ, ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.-

Αυξάνεται η πολιτική ένταση, ενόψει των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία, στις 22 Ιούλη, με την αντιπαράθεση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του Ντενίζ Μπαϊκάλ, να φτάνει στα άκρα... Οι δύο πλευρές προσπαθούν να κερδίσουν τη μάχη των εντυπώσεων, παρουσιάζοντας δημοσκοπήσεις με απόκλιση τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ τους, ανάλογα σε ποιον πρόσκειται η εφημερίδα που τις φιλοξενεί.

Χτες σε έρευνα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ, το ΑΚΡ πετυχαίνει το στόχο και συγκεντρώνει την πλειοψηφία των 2/3, με ποσοστό 43%, που του δίνει τη δυνατότητα εκλογής προέδρου και η Βουλή είναι δικομματική, με το CHP, στο 21%. Στη δημοσκόπηση της Γενί Σαφάκ, εκτός κοινοβουλίου μένει το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), που παίρνει 9,4%.

Σε άλλη δημοσκόπηση, κατ' εντολή της εφημερίδας Βατάν, που πρόσκειται στους «κεμαλιστές», το κυβερνών κόμμα περιορίζεται στο 39,4%,, το CHP φτάνει το 21,8%, ενώ ιδιαίτερα ενισχυμένο εμφανίζεται το ΜΗΡ, με 12,4%. Αυτό το σενάριο προβλέπει τρικομματική Βουλή, με τους εθνικιστές να αποδυναμώνουν την κυβέρνηση Ερντογάν και να αποκλείουν τη δυνατότητα μίας ισχυρής κυβέρνησης με ικανότητα εκλογής προέδρου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι αποκαλούμενοι «κεμαλιστές» του κόμματος Μπαϊκάλ, δε διστάζουν να πριμοδοτήσουν και να καλέσουν τους ψηφοφόρους, να στηρίξουν το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης, του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προκειμένου να μην βγει ισχυροποιημένο μετά τις εκλογές το ΑΚΡ.

Εν τω μεταξύ πληορφορίες θέλουν τον τουρκικό στρατό να συγκεντρώνει άρματα μάχης στα σύνορα με το βόρειο Ιράκ, προς την κατεύθυνση υλοποίησης των σχεδίων «εκκαθάρισης» των Κούρδων ανταρτών. Χτες δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στην ανατολική Τουρκία στη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον Κούρδων ανταρτών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Συνάντηση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών, Γιανγκ Γιετσι, πραγματοποιήθηκε χτες στη Μόσχα, όπου και επισημάνθηκαν οι θετικές αλλαγές που έχουν προκύψει στις διμερείς σχέσεις, ενώ παράλληλα συζήτησαν και για τη συνέχιση της βελτίωσης των οικονομικών τους δεσμών.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΜΟΣΧΑ.-- Για την αποφυγή μιας καθυστέρησης στον καθορισμό του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, έκανε λόγο χτες ο γγ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χόουπ Σέφερ, από το Βελιγράδι όπου βρίσκεται και απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία και αυτοσυγκράτηση». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε ότι το νέο σχέδιο αποτελεί μια παραλλαγή του σχεδίου Αχτισάαρι και ζήτησε να ανατεθεί το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου σε έναν «αμερόληπτο διεθνή μεσολαβητή», επικρίνοντας τις προχτεσινές δηλώσεις του Μάρτι Αχτισάαρι ότι η στάση της Ρωσίας «δεν ενισχύει τη θέση της στη διεθνή σκηνή, αλλά αντίθετα την αποδυναμώνει».

ΡΩΜΗ.-- Την ανάγκη να πειστούν οι λαοί ότι η Ευρώπη δεν αποτελεί απειλή, αλλά «αντιπροσωπεύει μια σημαντική ευκαιρία» επισήμανε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής στη γαλλική πρεσβεία στη Ρώμη, στην οποία συμμετείχε και ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν.

ΣΕΟΥΛ.-- Σε απευθείας συνομιλίες καλεί η ΛΔ Κορέας τις ΗΠΑ, προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην κορεατική χερσόνησο, με προϋπόθεση να πραγματοποιηθεί σε κοινά αποδεκτό τόπο και χρόνο. Η Πιονγιάνγκ προειδοποίησε ότι υπερβολικές πιέσεις από την πλευρά της Ουάσιγκτον μπορεί να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό των διαπραγματεύσεων αφοπλισμού.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΙΕΝΝΗ.-- Νέες συνομιλίες όπου θα ρυθμιστούν «εκκρεμότητες όσον αφορά στα προβλήματα που απομένουν προς επίλυση και στη συνεργασία για επιθεωρήσεις των πυρηνικών του εγκαταστάσεων εντός ενός συμπεφωνημένου πλαισίου κανόνων», ορίστηκαν για τις 25 - 26 Ιούλη μεταξύ της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και της Τεχεράνης. Η εξέλιξη χαιρετίστηκε με ικανοποίηση από τον ΟΗΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ