ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
Διάνοιξη και ασφαλτόστρωση δρόμων!

Ο «Ρ» συνεχίζει τις αποκαλύψεις καταπατήσεων μέσα στην Πεντέλη, που κάποτε ήταν δάσος

Μια ακόμη οικοδομή, στην καρδιά του δάσους...
Μια ακόμη οικοδομή, στην καρδιά του δάσους...
Αποκαλυπτικό ήταν το οδοιπορικό του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη», στα καμένα της Πεντέλης. Στο άλλοτε καταπράσινο βουνό, εξελίσσεται ένα πρωτόγνωρο όργιο κερδοσκοπίας. Τη θέση του δάσους αντικαθιστούν, όλο και περισσότερο, οικισμοί, αγροτεμάχια και μεζονέτες. Οι κυβερνήσεις, της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, έχουν ...συμβάλει τα μέγιστα, στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Σήμερα, στα καμένα του '90, του '95 και του '98, υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις που εκχερσώθηκαν, ενώ κάποιες από αυτές μετατράπηκαν σε αγροτεμάχια. Ανάμεσα σε αγροτεμάχια και λίγα σπίτια, υπάρχουν ταμπέλες ονοματοδοσίας οδών. «Οδός Μαραθωνοδρόμου Φειδιππίδου», λέει μια απ' αυτές. Οι κοινότητες, όπου ανήκει το κάθε κτήμα ή οικοδομή, έχουν ...φροντίσει να ασφαλτοστρώσουν και πολλές φορές να ονοματοδοτήσουν τους δασικούς δρόμους, ενώ, παράλληλα, έχουν φέρει και νερό.

«Η διάνοιξη δρόμων και η ασφαλτόστρωσή τους δεν είναι τυχαίο γεγονός. Με αυτό τον τρόπο, στην ουσία, αναγνωρίζονται οι καταπατητές, αφού, εκτός από πρόσβαση, δημιουργείται και η αίσθηση ότι πρόκειται για εντός σχεδίου περιοχή. Σε αυτή τη διαδικασία εντάσσεται και το γεγονός ότι τροφοδοτούν τα αυθαίρετα με νερό και ρεύμα», λέει η Σοφία Χατζηκομνηνού, κάτοικος της περιοχής και πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος «Νέες Δρυάδες». Μάλιστα, όπως μας λέει, η Κοινότητα Σταμάτας και ο Δήμος Μαραθώνα έχουν αποφασίσει τη διάνοιξη δρόμου, μέσα από το βουνό που θα συνδέει τις δύο περιοχές. «Κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό», σημειώνει.

«Μαραθωνοδρόμου Φειδιππίδου» και «Αλκυόνης» γωνία! Οι δασικοί δρόμοι έχουν ασφαλτοστρωθεί
«Μαραθωνοδρόμου Φειδιππίδου» και «Αλκυόνης» γωνία! Οι δασικοί δρόμοι έχουν ασφαλτοστρωθεί
Στην κοινότητα της Ροδόπολης και μάλιστα με τη συνεργασία της τοπικής αρχής, αλλά και της νομαρχίας Ανατολικής Αττικής (ΝΔ), συμβαίνει το εξής: Σε χώρο δασικό, ένα χιλιόμετρο από το κέντρο του χωριού, η κοινότητα αποφάσισε και η νομαρχία ενέκρινε το κτίσιμο ενός σχολείου, όταν υπάρχει χώρος που πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την κατασκευή του, μέσα στο κέντρο της κοινότητας.

Το θέμα συζητήθηκε και στο νομαρχιακό συμβούλιο, για το οποίο και έβγαλε ανακοίνωση η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Ανατολικής Αττικής», όπου, ανάμεσα στα άλλα, σημειώνεται ότι η πλειοψηφία μαζί με την παράταξη που στηρίζεται από το ΛΑ.Ο.Σ. «ψήφισαν τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων "παραχώρησης δασικής και αναδασωτέας εκτάσεως" που τη διασχίζει ρέμα για την ανέγερση του Γυμνασίου της Κοινότητας Ροδόπολης, σε περιοχή που προστατεύεται από το διάταγμα του Πεντελικού και έχει καεί κατ' επανάληψη στις μεγάλες φωτιές της Πεντέλης. Οπως προέκυψε - συνεχίζει η ανακοίνωση - από τη συζήτηση, υπάρχουν κατάλληλες εντός σχεδίου εκτάσεις στις οποίες μπορεί να κατασκευαστεί το Γυμνάσιο που εξυπηρετούν καλύτερα το σκοπό της ανέγερσής του».


Σ' αυτόν το χώρο -που αποτελεί δασική έκταση - επιδιώκουν να κατασκευάσουν το νέο σχολικό κτίριο, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα αλυσιδωτούς αποχαρακτηρισμούς του δάσους
Σ' αυτόν το χώρο -που αποτελεί δασική έκταση - επιδιώκουν να κατασκευάσουν το νέο σχολικό κτίριο, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα αλυσιδωτούς αποχαρακτηρισμούς του δάσους

«Πωλείται». Πάνω στο δέντρο. Τα σχόλια περιττεύουν...
«Πωλείται». Πάνω στο δέντρο. Τα σχόλια περιττεύουν...

ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΥΡΙΝΑ ΜΕΤΩΠΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Εγκλωβίστηκαν οδηγοί στην εθνική οδό Κορίνθου - Τρίπολης

Η φωτιά που ξέσπασε εκεί την Κυριακή πήρε διαστάσεις και απείλησε ακόμα και διερχόμενους οδηγούς

Μέσα στο Σαββατοκύριακο που πέρασε εκδηλώθηκαν συνολικά 103 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Χτες, 38 πυρκαγιές ξέσπασαν σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ιδιαίτερα επικίνδυνη ήταν η φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή στις 3 το μεσημέρι σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην εθνική οδό Κορίνθου - Τρίπολης, λίγα μέτρα από τα διόδια στο Σπαθοβούνι. Η φωτιά έφτασε μέχρι το οδόστρωμα της εθνικής οδού εγκλωβίζοντας πολλούς οδηγούς που εκείνη την ώρα κινούνταν στο δρόμο. Μάλιστα, προκειμένου η φωτιά να μη δημιουργήσει ακόμη περισσότερα προβλήματα και η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου, κόπηκαν από άντρες της Πυροσβεστικής οι μπάρες ασφαλείας που βρίσκονταν στη νησίδα και σιγά σιγά αυτοκίνητα απεγκλωβίστηκαν και απομακρύνθηκαν από την εστία της φωτιάς.

Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία στην εθνική οδό είχε διακοπεί από την Τροχαία με αποτέλεσμα να σχηματιστεί ουρά χιλιομέτρων, ώσπου η Πυροσβεστική με τις δυνάμεις της να τη θέσει υπό έλεγχο και να δοθεί ξανά στην κυκλοφορία.

Πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 3.30 το μεσημέρι της Κυριακής από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στην περιοχή της Εξοχής στο Σέιχ Σου. Γύρω στις 6 το απόγευμα η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο και χτες στις 8 το πρωί έσβησε ολοκληρωτικά. Στον τόπο της πυρκαγιάς έφτασαν 20 οχήματα της Πυροσβεστικής, 76 πυροσβέστες, 12 οχήματα των ΟΤΑ, 4 αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο. Κάηκαν 20 στρέμματα με καλάμια και βάλτους, και γύρω στα 20 στρέμματα με πουρνάρια.

Ακόμα, δύο στρέμματα δάσους κάηκαν σε δασική έκταση της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου μεταξύ των δήμων Σταγείρων και Ακάνθου το πρωί της Κυριακής. Η φωτιά κατασβέστηκε γύρω στις 9 το πρωί, μετά από παρέμβαση 8 οχημάτων, 28 αντρών και δύο αεροσκαφών της Πυροσβεστικής.

Πυρκαγιά ξέσπασε χτες το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Λιχάδα της βόρειας Εύβοιας που ξέσπασε. Αργά το απόγευμα η πυρκαγιά ήταν σε ύφεση και δεν απειλούσε ιδιαίτερα κατοικημένες περιοχές, παρά το γεγονός ότι πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Την ίδια ώρα, ξέσπασε φωτιά σε δασική περιοχή κοντά στο χωριό Πελασγία, ανατολικά της Λαμίας, καθώς και στις Πόρτες στην Κω, οι οποίες βρίσκονται υπό μερικό έλεγχο.

Ανάλογη είναι η εικόνα και από την πυρκαγιά που κατακαίει από νωρίς το πρωί σε δύσβατη περιοχή με χαμηλή βλάστηση στη θέση Κρυόβρυση του νομού Ηλείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ