ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Εξαντλούνται τα αποθέματα νερού

Ορατός ο κίνδυνος καταστροφής για χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών

ICON

Οξύνεται μέρα με τη μέρα το πρόβλημα της λειψυδρίας στη Θεσσαλία και οι αγρότες, που δεν μπορούν να ποτίσουν τα χωράφια τους, βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς ο κίνδυνος καταστροφής των καλλιεργειών γίνεται όλο και πιο ορατός. Οι αρδευτικές ανάγκες σε πολλές περιοχές δεν μπορούν πλέον να καλυφθούν καθώς τα αποθέματα νερού εξαντλούνται και όσο δίκαιη κι αν είναι η μοιρασιά του, δεν αρκεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ύψος της στάθμης του Πηνειού ποταμού έπεσε κάτω από τα 50 εκατοστά, τα αντλιοστάσια του ΤΟΕΒ βρίσκονται εκτός λειτουργίας και 60.000 περίπου στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών στα παρακάρλια του Νομού Λάρισας κινδυνεύουν να στεγνώσουν, ενώ και η στάθμη της λίμνης Πλαστήρα κινδυνεύει ν' αγγίξει το οικολογικό όριο.

Οι αγρότες βρίσκονται, πλέον, στο έλεος των καιρικών συνθηκών, ελπίζοντας μόνο σε μια πιθανή βροχή, που βεβαίως δε θα σώσει την κατάσταση, αφού για τη λειψυδρία δεν ευθύνεται ο «κακός καιρός», αλλά η «άνυδρη» πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που αντί να διαθέσουν κονδύλια για να σχεδιάσουν την ορθολογική αξιοποίηση, ν' αναπτύξουν και να προστατεύσουν τους υδάτινους πόρους με την κατασκευή έργων υποδομής - Αχελώος, Κάρλα, Σμόκοβος, φράγματα στα ποτάμια και άλλα εγγειοβελτιωτικά έργα - που θα εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα, θα αποθηκεύουν τα νερά της βροχής, θα περιορίζουν τις απώλειες στα αρδευτικά και υδρευτικά δίκτυα, αξιοποιούν τη λειψυδρία για να προωθήσουν την πολιτική ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά και για να επιβάλουν «χαράτσια» στις τιμές του νερού για ύδρευση και άρδευση. Ευθύνες φέρουν και οι τοπικοί εκφραστές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στην περιοχή, όπως οι Νομαρχιακές Αρχές, που όχι μόνο δε διεκδικούν την υλοποίηση των αναγκαίων έργων και στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική, αλλά συμβάλλουν και στην καλλιέργεια τοπικιστικών αντιπαραθέσεων σχετικά με τη διαχείριση του νερού.

Οπως κατήγγειλε, σε ανακοίνωσή της την περασμένη εβδομάδα η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, «τα μεγάλα λόγια που έλεγαν τα προηγούμενα χρόνια στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για αντιμετώπιση του προβλήματος, αποδείχτηκαν χωρίς αντίκρισμα και δείχνουν το μέγεθος της υποκρισίας αυτών των κομμάτων» και κάλεσε τους αγρότες και το λαό του νομού να αγωνιστούν για να επιβάλουν μια φιλολαϊκή πολιτική που θα δίνει λύσεις στα προβλήματα της λειψυδρίας.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Με χρέος τη διεκδίκηση!

Αντιμέτωπη με πλήθος προβλημάτων, που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ήρθε με την ανάληψη των καθηκόντων της, τον περασμένο Γενάρη, η Δημοτική Αρχή Τυρνάβου, που στηρίχτηκε από το ΚΚΕ κι άλλες δυνάμεις. Με τα ποσοστά της ανεργίας να αυξάνονται, το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς να επιταχύνεται, τα μικρομάγαζα να βάζουν λουκέτο το ένα μετά το άλλο, τα χωριά να ερημώνουν, τα προβλήματα αυτά οξύνονται και πολλαπλασιάζονται.

Ο πληθυσμός του Δήμου Τυρνάβου είναι 16.900 κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, ενώ περίπου 2.000 είναι οι Τσιγγάνοι και 1.000 οι οικονομικοί μετανάστες που διαμένουν στην περιοχή. Το 38% των κατοίκων ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα - γεωργία και κτηνοτροφία - το 36% με το δευτερογενή - μεταποίηση - και το 26% με τον τριτογενή, δηλαδή το εμπόριο και διάφορες υπηρεσίες.

Ο αγροτικός τομέας αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος και η τραγική κατάσταση της μικρομεσαίας αγροτιάς, ως αποτέλεσμα της πολιτικής ξεκληρίσματος της ΕΕ που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, καθίσταται ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην περιοχή. Για το σύνολο των αγροτικών προϊόντων που παράγονται στον Τύρναβο - σταφύλια, ροδάκινα, αχλάδια, σιτηρά κ.ά. - αλλά και για την κτηνοτροφία η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς, ενώ έπονται και τα χειρότερα με τους διάφορους κανονισμούς που προωθούνται στην ΕΕ, όπως για τα αμπελοοινικά, τα οπωροκηπευτικά κ.ά.

Απανωτά χτυπήματα στους αγρότες

Τα τελευταία χρόνια οι αγροτικές καλλιέργειες δέχονται απανωτά «χτυπήματα» και από τις καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται περαιτέρω το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, αφού ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν τους αποζημιώνει για όλες τις ζημιές και για το 100%. Επίσης στο αίτημα για εγκατάσταση συστημάτων αντιχαλαζικής και αντιπαγετικής προστασίας, που διεκδικεί η σημερινή Δημοτική Αρχή, οι κυβερνώντες «κωφεύουν». Οπως «κωφεύουν» στο αίτημα για τη λήψη μέτρων εμπλουτισμού του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και περιβαλλοντικής προστασίας, στον Τιταρήσιο - παραπόταμο του Πηνειού - που είναι ο κύριος τροφοδότης νερού για ύδρευση και άρδευση της ευρύτερης λεκάνης Τυρνάβου - Αμπελώνα - Γιάννουλης - Λάρισας - Νίκαιας.

Από τις βασικές προτεραιότητες που θέτει και διεκδικεί η Δημοτική Αρχή Τυρνάβου είναι η δημιουργία σύγχρονου οικισμού για τους Τσιγγάνους που διαμένουν στη βόρεια πλευρά της πόλης και αυξάνονται συνεχώς. Ο υπάρχων οικισμός, που δημιουργήθηκε πριν 15 χρόνια, αναπτύχθηκε άναρχα, χωρίς κανένα σχεδιασμό και υποδομή, με αποτέλεσμα τη δημιουργία τριτοκοσμικών συνθηκών διαβίωσης, με πολλαπλές συνέπειες τόσο στους ίδιους τους Τσιγγάνους, όσο και στην ευρύτερη κοινωνία του Τυρνάβου. Το κράτος αντί να φροντίσει για τη δημιουργία ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης περιορίζεται σε κάποια σπασμωδικά μέτρα, κυρίως σε προεκλογικές περιόδους, ενώ στον ίδιο «ντορό» κινούνταν και οι προηγούμενες «γαλαζοπράσινες» δημοτικές αρχές. Αλλες άμεσες προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής Τυρνάβου, μεταξύ των άλλων, είναι: Εργα ύδρευσης και αποχέτευσης και αντικατάσταση του εναπομείναντος δικτύου ύδρευσης με αμιαντοσωλήνες, η δημιουργία ανισόπεδης σύνδεσης της βόρειας εξόδου Τυρνάβου με τη νέα Εθνική Οδό Λάρισας - Κοζάνης και της νότιας παράκαμψης, με παράλληλη κατασκευή γέφυρας, στον Τιταρήσιο, η ολοκλήρωση του κολυμβητηρίου, η αποκατάσταση, επέκταση, προστασία και ανάδειξη χώρων πρασίνου κ.ά.

Με την υπερψήφιση του συνδυασμού της «Αγωνιστικής Δημοτικής Συνεργασίας», στις τελευταίες τοπικές εκλογές, ο λαός του Τυρνάβου καταδίκασε τον φορομπηχτικό - αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής των προηγούμενων δημοτικών αρχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, έδειξε τη θέλησή του ν' ανοίξει μια νέα σελίδα, εκλέγοντας μια Δημοτική Αρχή που θα είναι στήριγμα στους αγώνες του.

«Τασσόμαστε στο πλευρό του λαού»

Οπως τονίζει στον «Ρ», ο Χρ. Κιτσίδης, δήμαρχος Τυρνάβου, «η "Αγωνιστική Δημοτική Συνεργασία" ανέλαβε το τιμόνι της διοίκησης του Δήμου Τυρνάβου, έχοντας πλήρη επίγνωση των ασφυκτικών πλαισίων που θέτει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η πολιτική των κυβερνώντων, για τη μετατροπή της σε διαχειριστή των αντιλαϊκών μέτρων που παίρνονται. Εχουμε κάνει, όμως, ξεκάθαρο ως Δημοτική Αρχή ότι εμείς αντιτασσόμαστε σ' αυτόν το ρόλο και τασσόμαστε στο πλευρό του λαού του Τυρνάβου, για να πορευτούμε μαζί στον αγώνα διεκδίκησης λύσεων στα προβλήματά του, όπως της ανεργίας, της συρρίκνωσης της αγροτιάς, αυτών που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι, οι γυναίκες αλλά και όλων όσα δυσκολεύουν την καθημερινότητα των δημοτών. Αυτό είναι το χρέος μας και μ' αυτό πορευόμαστε».

Και υπογραμμίζει: «Βεβαίως, τα μέτρα που παίρνονται μετατρέπουν την αυτοδιοίκηση σε φορέα υλοποίησης επιλογών που βρίσκονται σε αντίθεση με την εργαζόμενη οικογένεια και βοηθούν την κεντρική εξουσία να αποποιείται την ευθύνη για την ικανοποίηση μεγάλων λαϊκών προβλημάτων. Η αποδέσμευσή της από παροχές κοινωνικού χαρακτήρα, η προώθηση της ιδιωτικοποίησης, η ανταποδοτικότητα στους τομείς παροχής υπηρεσιών, είναι μερικές από τις αρνητικές εξελίξεις που συντελούνται, ενώ τα οικονομικά της ΤΑ είναι σε τραγικό επίπεδο και συνεχίζεται παρανόμως η παρακράτηση των πόρων από τους ΚΑΠ, που πρέπει αποφασιστικά να διεκδικήσουμε. Ξέρουμε ότι πολλές είναι οι δυσκολίες και τα εμπόδια, όμως, ως Δημοτική Αρχή, θα τ' αντιπαλέψουμε, μαζί με το λαό του Τυρνάβου».

ΝΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να καταργηθεί η ελεγχόμενη στάθμευση

Με κεντρικό σύνθημα «Οχι Δήμος φοροεισπράκτορας, φτάνει πια!» στελέχη, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, στα Τρίκαλα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΝΕ του Κόμματος πραγματοποίησαν χτες το πρωί εξόρμηση κατά της ελεγχόμενης στάθμευσης που επιβάλλει η Δημοτική Αρχή. Στα πλαίσια της εξόρμησης, που έγινε στους κεντρικούς δρόμους, οι κομμουνιστές μοίραζαν ενημερωτικά φυλλάδια του ΚΚΕ, καλώντας το λαό της πόλης να παλέψει για την κατάργηση της ελεγχόμενης στάθμευσης, που εφαρμόζεται με τη σύμφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων του δήμου, πλην της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας». Η πρωτοβουλία της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από τους Τρικαλινούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ