ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούλη 2007
Σελ. /28
Απαγορεύουν τη φωνή του ΚΚΕ

Θέλουν να δουλεύουμε σε εργασιακούς χώρους «αποστειρωμένους» από κάθε πολιτική συζήτηση, από κάθε πολιτική παρέμβαση, από κάθε συζήτηση για τα δικαιώματα των εργαζομένων και από την ταξική συνδικαλιστική δράση. Δηλαδή, από κάθε δράση που βρίσκεται ενάντια στα συμφέροντα των εκμεταλλευτών εργοδοτών, ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική και ιδεολογία. Ετσι, οι απαγορεύσεις των περιοδειών της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στα εργοστάσια «Φούλιγκορ», στην Κόρινθο και «Χαλυβουργία Ελλάδας», στην Ελευσίνα, είναι ένα «καμπανάκι» που αποδεικνύει την τρομοκρατία που υπάρχει στους τόπους δουλιάς. Είναι μια πρόκληση που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη, γιατί συνδέεται άμεσα με την κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων απ' τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Είναι σαφές πως υπάρχουν πολιτικές ευθύνες γι' αυτήν την τρομοκρατία. Θυμίζει τις εποχές που ήταν «φυσιολογική» η απαγόρευση εισόδου των κομμουνιστών στα εργοστάσια. Φανερώνει, επίσης, πως το κεφάλαιο δεν έχει σταματήσει ποτέ να φοβάται τις θέσεις του ΚΚΕ και να απαγορεύει ακόμη και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο στα κάτεργά του. Αυτή είναι η δημοκρατία του. Φυσικά, οι διοικήσεις των συγκεκριμένων εργοστασίων δεν είναι ούτε οι πρώτες, ούτε οι τελευταίες, που δε θέλουν να ...διασαλεύεται η ένταση της εκμετάλλευσης στις επιχειρήσεις τους. Αυτό που επιθυμούν είναι, «εν ηρεμία», να γιγαντώνουν τα κέρδη τους, με υποταγμένους εργάτες.

Για το θέμα η κυβέρνηση της ΝΔ δε βρήκε ούτε μια λέξη αποδοκιμασίας, όπως δεν είχε βρει και το ΠΑΣΟΚ, τα προηγούμενα χρόνια, σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Δε βρίσκουν τίποτα να πουν και ας τίθεται και θέμα κοινοβουλευτικού ελέγχου. Δε μας προκαλεί εντύπωση. Αυτά τα κόμματα με την αντεργατική πολιτική τους, όλα αυτά τα χρόνια, έχουν φτιάξει τα σύγχρονα «γκέτο». Ο δικομματισμός, μαζί με το κεφάλαιο, έχουν διαμορφώσει το σύγχρονο εργασιακό τοπίο της ανασφάλειας και του εργοδοτικού αυταρχισμού. Δεν τους χρειάζεται πλέον το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων για να ασκούν τρομοκρατία, άλλωστε, υπάρχει, πλέον, το ατελείωτο ηλεκτρονικό φακέλωμα. Υπάρχει, κυρίως, ο φόβος, που καλλιεργούν με την απειλή της απόλυσης, της μετάταξη και την κάθε είδους απειλή που χρησιμοποιούν.

Για το ζήτημα υπάρχει, όμως, και μια άλλη πολύ σημαντική παράμετρος. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιληφθούν τη δύναμή τους και τα όπλα τους και να αντισταθούν. Να συνειδητοποιήσουν πως η υποτακτική «τακτική» που λέει, «δε μιλάω, δεν ακούω, δε συμμετέχω, δεν αντιδρώ και κάνω τη δουλίτσα μου», δε διασφαλίζει απολύτως τίποτα. Αντίθετα, είναι μια αντίληψη που θέλει να περάσει το σύστημα ως κυρίαρχη, για να μας μετατρέψουν σε άβουλα όντα που θα φοβούνται και τον ίσκιο τους. Είναι μια αντίληψη όχι μόνο υποτακτική, αναξιοπρεπής αλλά και ...αναποτελεσματική!

Ο πειθαρχικός εργαζόμενος δεν έχει ούτε μεγαλύτερο μισθό, ούτε προστατεύεται απ' την ανεργία και την εργοδοτική ασυδοσία. Είναι στην ίδια μοίρα με τους υπόλοιπους. Μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί η εργοδοσία και η κυβέρνηση είναι ο συλλογικός αγώνας και η διεκδίκηση. Γνωρίζουν πως το ΚΚΕ προτρέπει τους εργαζόμενους να αγωνιστούν, για όλα όσα τους ανήκουν και στηρίζει αυτούς τους αγώνες. Γι' αυτό το θεωρούν ανεπιθύμητο. Γνωρίζουν, όμως, επιπλέον ότι το ΚΚΕ δεν τρομοκρατείται από τέτοιες απαγορεύσεις, μαθημένα τα βουνά απ' τα χιόνια. Θα συνεχίσει να περιοδεύει στους χώρους δουλιάς και να συζητά με την εργατική τάξη. Θέλουν, δε θέλουν...


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ

Ετοιμοι για «αποχαρακτηρισμούς»...

Μόνο ανησυχία για τις προθέσεις (μήπως και αποφάσεις;) της κυβέρνησης μπορεί να προκαλέσει η απάντηση που έδωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το αν τελικά θα εκχωρηθεί ή όχι στην Εκκλησία δασική έκταση στον καμένο πια Καρέα για να κτίσει το συνοδικό Μέγαρό της ή στο δήμο Βύρωνα για το δικό του «μέγαρο». «Δεν είναι της παρούσης να απαντήσω εγώ σε αιτήματα επί εξειδικευμένων θεμάτων για τα οποία λογικά θα ασχοληθούν ή θα ασχολούνται αρμόδια υπουργεία», ήταν η δήθεν τυπική και τεχνοκρατική απάντηση του Θ. Ρουσόπουλου. Στην πραγματικότητα, ο εκπρόσωπος παραδέχεται ότι η κυβέρνηση συζητά με την Εκκλησία και το Δήμο Βύρωνα να εκχωρήσει δασικές εκτάσεις στον Υμηττό για να τσιμεντοποιηθούν. Και όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση αναζητά την κατάλληλη μεθόδευση και στιγμή, προκειμένου να ικανοποιήσει τα «αιτήματα» για την «οικιστική ανάπτυξη» των καμένων του Υμηττού. Μετά τις εκλογές και αφού έχει καταλαγιάσει τη λαϊκή οργή για τις πυρκαγιές στα δάση, θα έρθει η ώρα του αποχαρακτηρισμού των δασικών εκτάσεων. Τότε είναι η κατάλληλη ώρα...

Αρθρογράφος... λα(λύσ)σας

Για άλλη μια φορά ο γνωστός αρθρογράφος στο χτεσινό «Βήμα», σκασμένος, αφού είχαν περάσει μερικές μέρες χωρίς να ρίξει την αντικομμουνιστική του δόση προσπαθεί, να επιχειρηματολογήσει για πράγματα που δεν υπάρχουν παρά μόνο στο μυαλό το δικό του (και ίσως στο μυαλό κάποιων από εκείνους που προσπαθεί να στηρίξει). Ετσι διερωτάται μόνος του, για παράδειγμα: «Χαίρει άραγε το ΚΚΕ κάποιας ιδιότυπης ασυλίας..;», «Εχει κανείς αναθέσει στο ΚΚΕ (και παρά τα τόσα ράμματα της γούνας του...)την αποκλειστική εκπροσώπηση της δημοκρατίας..;», «Δικαιούται το ΚΚΕ να επιλέγει τη στρατηγική και τις συμμαχίες του ακόμη και με τίμημα την ενίσχυση της Δεξιάς..;», «Συντρέχει λόγος να αντιμετωπίζεται το ΚΚΕ σαν "ένα κόμμα όπως τα άλλα..;"». Και αφού βάζει ερωτήματα που κανένας δεν έβαλε, δίνει μόνος του και την απάντηση: «Ο Πάγκαλος, συνεπώς, δίνει σε εύλογα ερωτήματα μια λογική απάντηση. Ειλικρινά, δε βλέπω πως μπορεί κάποιος να διαφωνήσει μαζί του...». Εμείς από την πλευρά μας μάλλον θα αρχίσουμε να λυπόμαστε πλέον τον αρθρογράφο, αφού όπως αποκαλύπτεται είναι τόσο μεγάλος ο αντιΚΚΕ καημός (και έχει σοβαρούς λόγους), που αναγκάζεται άξιος άνθρωπος, να παραμιλά σε επίπεδο ...«από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα». Και αν νομίζει πως δεν τον καταλάβαμε, γι' αυτό και επαναλαμβάνεται πεισματικά, ας μην κάνει τον κόπο και χαλά και τόση σκέψη για να μας αποδείξει τι είναι. Γιατί αν ήταν πρώτη του φορά ίσως να λέγαμε «κρίμα...». Τώρα πια που τον ξέρουμε προτιμούμε να γελάσουμε.

Καρεκλοκένταυροι παντός καιρού...

Η ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες ...που λεγόταν ΕΣΑΕΑ και μετονομάστηκε σε ΕΣΑμεΑ παρουσιάζεται μόνο στα λόγια ως εκφραστής του αναπηρικού κινήματος, ενώ στην πράξη αυτοπροσδιορίζεται ως διαχρονικός «κοινωνικός εταίρος» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και των πάσης φύσεως Ευρωπαϊκών Φόρουμ. Ετσι, λοιπόν, η ηγεσία της ΕΣΑΕΑ τον Οχτώβρη του 2001 χωρίς ίχνος ντροπής συνέταξε πρόταση νόμου για να φορολογούνται με 1,5% τα εξευτελιστικά επιδόματα αναπηρίας, ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της ΕΣΑΕΑ!

Κάτω απ' την κατακραυγή των αναπήρων δεν τόλμησαν να συνεχίσουν την προώθηση εκείνης της χυδαίας πρότασης νόμου...

... και με άξιο μισθό!

...Η ΕΣΑΕΑ μπορεί να άλλαξε όνομα, αλλά η «πράσινη» ηγεσία επέμενε στη συνήθεια της υποταγής στην κεντρική εξουσία, αναζητώντας τη θαλπωρή της «μπλε» - πια - κυβέρνησης της ΝΔ.

Ετσι, ο τέως υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης θεσμοθέτησε ότι ο «Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) μπορεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου που εγκρίνεται απ' τον υπουργό Απασχόλησης να αναλαμβάνει τις δαπάνες χρηματοδότησης της ΕΣΑμεΑ» (Αρθρο 66 του νόμου 3518 ΦΕΚ Α 272/21.12.2006).

Φαίνεται όμως ότι οι δαπάνες που καλύπτει ο ΟΕΚ είναι ψίχουλα, γι' αυτό και ήρθε καινούριος μποναμάς. Οι υφυπουργοί Οικονομίας Πέτρος Δούκας και Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος υπέγραψαν κοινή απόφαση με τις «προϋποθέσεις και τη διαδικασία επιχορήγησης της ΕΣΑμεΑ και των φορέων μελών αυτής» απ' το ειδικό κρατικό λαχείο (που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β 1109/4.7.2007).

Ως γνήσιος εκφραστής της αγοραίας πολιτικής, η ηγεσία της ΕΣΑμεΑ βρήκε χρηματοδότη. Για τις υπηρεσίες της συμβιβαστικής πολιτικής και πρακτικής της!


Ευτυχώς που δεν ... καήκαμε

ΜΟΝΟ «πάρτι» δεν κάνουν εκεί στη Νέα Δημοκρατία για την «έγκαιρη», όπως λένε, επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων στην περίπτωση της φωτιάς του Υμηττού. Αν καταλάβαμε καλά δηλαδή, γιορτάζουν το ότι ...δεν κάηκαν η Καισαριανή και ο Βύρωνας.

Και μόνον από αυτό το κλίμα, καταλαβαίνετε πόσο ...σίγουροι είναι για τα μέτρα πολιτικής προστασίας που υπάρχουν στην Αττική. Τόσο, ώστε να θεωρούν τυχερούς τους εαυτούς τους.

Φυσικά, αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση. Και την ετοιμότητα που υπάρχει, και την επάρκεια προσωπικού, και τα κονδύλια που δαπανούν από τους εκάστοτε προϋπολογισμούς. Οπότε ξέρουν ότι το να επιβιώσει μια περιοχή της Αθήνας από φωτιά, πλημμύρα ή οποιοδήποτε άλλο «φαινόμενο» είναι θέμα συγκυριών.

Εννοείται, βέβαια, ότι ο καμένος Υμηττός εντάσσεται στις περιοχές αναδάσωσης, όπως ακριβώς και η Πάρνηθα. Εσπευσε, άλλωστε, να το διευκρινίσει χτες και ο Θοδωρής Ρουσόπουλος. Οπως είπε, όμως, και ο ίδιος, «δε μένει παρά να αποδειχθεί».

Κατανοούν, όπως φαίνεται, ότι κανείς δεν τους έχει εμπιστοσύνη...

ΤΙ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΣΤΟ Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και άλλες τέτοιες ιστορίες; Το θέμα είναι απλό: Είναι προειλημμένες αποφάσεις η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η μείωση των συντάξεων τόσο για τους άντρες, όσο και για τις γυναίκες. Το θέμα είναι πώς και πότε θα μας το πλασάρουν.

Το έχει αποφασίσει και η Νέα Δημοκρατία, το έχει αποφασίσει και το ΠΑΣΟΚ, το έχει αποφασίσει, φυσικά, και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Φαίνεται από τα προγράμματα τους, τις απόψεις των στελεχών τους, τους νόμους που προσπάθησαν να περάσουν και τις «αρχές» που έχουν για το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οπως και να 'χει, μετά τις επερχόμενες εκλογές το Ασφαλιστικό θα «ανοίξει». Το μόνο που μένει είναι οι προαναφερόμενοι να παίξουν το ρόλο τους (όποιος κι αν είναι αυτός), για να περάσουν οι αντιλαϊκές κατευθύνσεις με τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις.




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ