ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΜΙΑ ΦΩΤΙΑ ΑΝΑΒΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Τραυματίστηκε πυροσβέστης κινδύνευσαν κάτοικοι

Εγκαύματα στο πρόσωπο και τα χέρια υπέστη πυροσβέστης στην Αρχαία Κόρινθο και νοσηλεύεται στο ΚΑΤ. Κινδύνευσαν κάτοικοι στα Σελήνια της Σαλαμίνας, όπου η φωτιά έφτασε σε αυλές σπιτιών. Δεκάδες μέτωπα και χτες σε όλη τη χώρα

Ακόμα ένας τραυματισμός πυροσβέστη χτες

Eurokinissi

Ακόμα ένας τραυματισμός πυροσβέστη χτες
Ενας πυροσβέστης με σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο και τα χέρια και 20 τουρίστες των οποίων οι ζωές κινδύνευσαν άμεσα είναι ο απολογισμός της πυρκαγιάς που ξέσπασε χτες το απόγευμα στην Αρχαία Κόρινθο.

Η πυρκαγιά αναπτύχθηκε ταχύτατα, εξαιτίας και των ισχυρών ανέμων, με αποτέλεσμα να τους περικυκλώσει. Η επέμβαση της Πυροσβεστικής απέτρεψε τα χειρότερα και οι τουρίστες που κινδύνευσαν από τη φωτιά βρήκαν καταφύγιο στο Κάστρο την ίδια ώρα που ο άτυχος πυροσβέστης μεταφερόταν με σοβαρά εγκαύματα στο νοσοκομείο της Κορίνθου και στη συνέχεια στο ΚΑΤ.

Ωστόσο, η φωτιά εξαπλώθηκε και μέσα στο Κάστρο όπου κατέκαψε τη χαμηλή βλάστηση και τους θάμνους, χωρίς όμως να τραυματιστεί κανείς. Λίγη ώρα αργότερα η φωτιά και αφού έκαιγε αμπέλια, ελιές, πεύκα και θερμοκήπια κατευθύνθηκε προς τη νέα εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών με αποτέλεσμα η Τροχαία να διακόψει την κυκλοφορία και να διοχετεύσει τα αυτοκίνητα από την παλαιά εθνική οδό. Η ουρά χιλιομέτρων που σχηματίστηκε προκάλεσε την ταλαιπωρία των οδηγών που βρέθηκαν ξαφνικά να αντικρίζουν τις φλόγες. Μέχρι αργά το βράδυ, η πυρκαγιά ήταν ανεξέλεγκτη και εκτεινόταν σε μέτωπο περίπου δύο χιλιομέτρων.

Κίνδυνος από τον εγκλωβισμό οδηγών

Ο εγκλωβισμός των οδηγών χτες αλλά και στη φωτιά του Καρέα και σε εκείνη στην εθνική οδό Κορίνθου - Τρίπολης την περασμένη Δευτέρα, έφερε στην επιφάνεια ένα σοβαρό πρόβλημα, αυτό του εγκλωβισμού των οδηγών σε μέτωπα φωτιάς. Γεγονός που και στις τρεις περιπτώσεις έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων.

Κινδύνευσαν άνθρωποι από την πυρκαγιά στην Αρχαία Κόρινθο (φωτ.)
Κινδύνευσαν άνθρωποι από την πυρκαγιά στην Αρχαία Κόρινθο (φωτ.)
Το ζήτημα είναι πως για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων αποδεικνύεται στην πράξη πως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο διαφυγής από τα σημεία εγκλωβισμού, αφού οι οδικοί άξονες στερούνται των απαραίτητων υποδομών, όπως παράπλευρους δρόμους διαφυγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη φωτιά της Δευτέρας στην εθνική Κορίνθου - Τρίπολης, άντρες της Πυροσβεστικής έκοψαν τις μπάρες ασφαλείας που βρίσκονταν στη νησίδα και σιγά σιγά αυτοκίνητα απεγκλωβίστηκαν και απομακρύνθηκαν από την εστία της φωτιάς... Και δεν είναι μόνον αυτό αλλά και η αδυναμία των πυροσβεστικών οχημάτων να φτάσουν γρήγορα και απρόσκοπτα στο χώρο της πυρκαγιάς. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχα φαινόμενα εγκλωβισμού οδηγών έχουμε πολύ συχνά, όταν σημειώνονται αποκλεισμοί επειδή δεν καθαρίζονται οι εθνικοί δρόμοι από τη χιονόπτωση.

Πυρκαγιές από τον Εβρο μέχρι το Ταίναρο

Στην υπόλοιπη χώρα, δεκάδες ήταν οι πυρκαγιές που ξέσπασαν, με αποτέλεσμα να καούν εκατοντάδες στρέμματα πρασίνου. Μέχρι αργά το βράδυ, οι πιο μεγάλες πυρκαγιές που βρίσκονταν σε εξέλιξη ήταν στο χωριό Καλλιθέα, λίγο έξω από την Πάτρα, στον Μυλοπόταμο στα Κύθηρα, στο Δορίσκο του Εβρου.

Πυρκαγιές που ξέσπασαν και βρίσκονται υπό μερικό έλεγχο είναι αυτές στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας και συγκεκριμένα στον Πάλιρο (κοντά στο ακρωτήριο Ταίναρο), στην Αυλώνα Μεσσηνίας, στα Ψαχνά Εύβοιας, στη Δρυόπη Αργολίδας, στο Αλεποχώρι Κορινθίας, στη Λυγιά - Μαμουλάδα της Ναυπάκτου, στα Σελήνια της Σαλαμίνας όπου η φωτιά έφτασε μέχρι και σε αυλές σπιτιών και κινδύνευσαν κάτοικοι.

Στο Ψυχρό Ορος του δήμου Κυπαρισσίας απεγκλωβίστηκαν χτες τα ξημερώματα από άντρες της Πυροσβεστικής δύο νεαροί που είχαν εγκλωβιστεί στη θέση Βιγλίτσα. Η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στο Ρέμα Χαλανδρίου ήταν μικρής έκτασης και μετά από λίγο με την επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων τέθηκε υπό έλεγχο. Επίσης, μικρής έκτασης φωτιά που τέθηκε σχετικά γρήγορα υπό έλεγχο ξέσπασε κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής από το Χέρσο μέχρι τον Ακρίτα Κιλκίς.

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ πυρκαγιά ξέσπασε στις παρυφές της Πεντέλης και συγκεκριμένα στο Πάτημα Βριλησσίων. Μετά από μιάμιση ώρα οι πολυπληθείς δυνάμεις της Πυροσβεστικής που κατέφθασαν στον τόπο της φωτιάς κατάφεραν και την έθεσαν υπό έλεγχο. Η τροχαία για προληπτικούς λόγους διέκοψε την κυκλοφορία για αρκετή ώρα στη λεωφόρο Πεντέλης.

Ο Υμηττός σε κίνδυνο

Μεγάλα επιχειρηματικά, ιδιωτικά συμφέροντα έχουν «πέσει» πάνω στο βουνό

Υμηττός. Η επόμενη μέρα. Τα ιδιωτικά συμφέροντα καραδοκούν...

ICON

Υμηττός. Η επόμενη μέρα. Τα ιδιωτικά συμφέροντα καραδοκούν...
Ο Υμηττός, ένας ακόμη πνεύμονας πρασίνου στην Αττική, απειλείται. Η προχτεσινή πυρκαγιά, που έκαψε δεκάδες στρέμματα δάσους, ανέδειξε τη διαχρονική καταστροφή του βουνού, αλλά και τις διαρκείς διεκδικήσεις, όπου, με τη συνεργία των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ιδιώτες, μεγαλοεπιχειρηματίες και η Εκκλησία επιδιώκουν την κατάτμηση του βουνού και την πλήρη οικοπεδοποίησή του. Πρόκειται για ένα βουνό που έχει στην κυριολεξία... «ξεκοιλιαστεί» από τις καταπατήσεις, αφού ασκούνται πιέσεις όλο και περισσότερο από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, οικοδομικούς συνεταιρισμούς και ιδιώτες.

  • Η Εκκλησία, διεκδικεί, στην περιοχή του Καρέα, την κατασκευή ενός συνεδριακού, πολιτιστικού και πνευματικού κέντρου. Μάλιστα, το 2003, η τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ) είχε καταθέσει τροπολογία για την ανέγερση του μεγαθηρίου, συνολικής δομημένης επιφάνειας 67.000 τ.μ., σε έκταση 27 στρεμμάτων, ευαίσθητης δασικής περιοχής. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα λένε οι κάτοικοι, πίσω από την Εκκλησία, υπάρχουν συμφέροντα που θέλουν να κατασκευάσουν, ακόμη και νοσοκομείο της Εκκλησίας, το οποίο θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Ακόμα η Εκκλησία (Μητρόπολη Καισαριανής - Βύρωνα και Υμηττού)διεκδικεί να οικοδομήσει μέσα σε δασική έκταση στο μοναστήρι Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στην Καισαριανή νέα πτέρυγα 600 τουλάχιστον τ.μ.
  • Η Δυτική Περιφερειακή Υμηττού, που αποτελεί τμήμα της Αττικής οδού, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα. Για την κατασκευή της, καταστράφηκε ένα σημαντικό μέρος του δάσους, με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, το μεγάλο έγκλημα, επίκειται να γίνει. Με την επέκταση της δυτικής Περιφερειακής, προς τα ανατολικά - από την άλλη πλευρά του Υμηττού - δεν είναι λίγοι οι μεγαλοεργολάβοι που... «οραματίζονται» επεκτάσεις των σχεδίων πόλης, με ορατό, πλέον τον κίνδυνο εμπορευματοποίησης.
  • Στην Ηλιούπολη, οι κληρονόμοι του Νάστου διεκδικούν 12.700 στρέμματα του Υμηττού, ισχυριζόμενοι, μάλιστα, ότι η ιδιοκτησία τους φτάνει μέχρι και την κορυφογραμμή του βουνού. Ενα μεγάλο μέρος από τις εκτάσεις που διεκδικούν βρίσκονται μέσα στον οικιστικό ιστό της Ηλιούπολης, της Αργυρούπολης και του Αλίμου.
  • Από το παιχνίδι, δε θα μπορούσαν να λείψουν και οι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί. Στη Γλυφάδα, οικοδομικοί συνεταιρισμοί και ιδιώτες ασκούν πιέσεις για τον επαναπροσδιορισμό των ορίων της Β' Ζώνης, προστασίας του Υμηττού και την ένταξη δημόσιων εκτάσεων στο σχέδιο πόλης. Αφορά, συνολικά, 11.000 στρέμματα και η δικαστική διαμάχη, βρίσκεται σε εξέλιξη...
Η κυβέρνηση «κλείνει το μάτι σε διεκδικητές

Χτες η κυβέρνηση δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένη από τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Υμηττό, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει πειστικές απαντήσεις τόσο για την αδυναμία πρόληψης όσο και την καθυστερημένη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Το πλέον ανησυχητικό όμως είναι ότι δεν απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να εκχωρήσει στην Εκκλησία δασική έκταση στην περιοχή του Καρέα για να κτίσει το Συνοδικό Μέγαρό της. «Δεν είναι της παρούσης να απαντήσω εγώ σε αιτήματα επί εξειδικευμένων θεμάτων, για τα οποία λογικά θα ασχοληθούν ή ασχολούνται αρμόδια υπουργεία», ήταν η «αποκαλυπτική» απάντηση του Θ. Ρουσόπουλου όταν κλήθηκε από το «Ρ» να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στις «βλέψεις» της Εκκλησίας, αλλά και του Δήμου Βύρωνα που διεκδικεί να χτίσει εκεί το δημαρχιακό του μέγαρο.

Σε ό,τι αφορά την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως «σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε πάρα πολύ γρήγορα και πολύ καλά συντονισμένα, έτσι ώστε να αποφύγουμε χειρότερα». Αποδοκίμασε την κριτική ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για την πρόληψη της προστασίας του δάσους, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται περί εμπρησμού.

Περιοδεία στη Σαλαμίνα

Στην περιοχή της Σαλαμίνας Κακή Βίγλα, που χτες χτυπήθηκε από πυρκαγιά, θα περιοδεύσει σήμερα στις 8 το πρωί αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την Βέρα Νικολαΐδου, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ