ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ: ΛΑΪΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Αύριο οι συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Υπόμνημα και παράσταση διαμαρτυρίας, χτες, από το ΠΑΜΕ, στο ΥΠΕΧΩΔΕ

Σε δυναμικές και μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, καλεί το ΠΑΜΕ, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αύριο Πέμπτη 19 Ιούλη, στις 8 το βράδυ, ενάντια στην αντιδασική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στο Σύνταγμα και στο άγαλμα Βενιζέλου, αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ και δεκάδες ταξικά κλαδικά συνδικάτα της πόλης καλούν όλους τους εργαζόμενους και το λαό του Λεκανοπεδίου «που αγανακτούν με την εμπρηστική πολιτική και τους δασοκτόνους νόμους, που οργίζονται με τους καταπατητές», να συμμετέχουν δυναμικά και μαζικά στην αυριανή συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Μετά τη συγκέντρωση, θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, στο οποίο θα συμμετέχουν οι Β. Λέκκας, Δ. Τσακνής, Λ. Χαλκιάς και άλλοι καλλιτέχνες.

Δύο προσυγκεντρώσεις θα γίνουν στις 7 το απόγευμα. Η μία, στην Ομόνοια, των συνδικάτων, των σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και η άλλη, στα Προπύλαια, των Συλλόγων Νομικής, του Χημικού, του Πολιτικού, του Οικονομικού, φοιτητών, σπουδαστών και μαζικών φορέων συνοικιών της Αθήνας.

Αντίστοιχη συγκέντρωση, θα γίνει, επίσης αύριο, την ίδια ώρα, στη Θεσσαλονίκη (άγαλμα Βενιζέλου), που διοργανώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της προστασίας των δασών που έχουν απομείνει, ενάντια στη δασοκτόνα πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και στους τραπεζίτες και άλλους επιχειρηματίες «που επιχειρούν να βάλουν στο χέρι τα δάση και τα βουνά, όπως και τόσα άλλα φιλέτα μέχρι τώρα».

Στη συγκέντρωση, καλεί, με ανακοίνωσή της και η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Αν. Αττικής. Συμμετέχει, επίσης, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, που καλεί «όλους τους επαγγελματίες μαζί με τους εργαζόμενους να πάρουμε την υπόθεση του περιβάλλοντος και της προστασίας των δασών στα χέρια μας».

Παράσταση διαμαρτυρίας

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χτες, το ΠΑΜΕ, στο ΥΠΕΧΩΔΕ, καταγγέλλοντας την εμπρηστική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας για τη διαφύλαξη και την αναγέννηση των δασών και των ορεινών όγκων του Λεκανοπεδίου.

Αναλυτικά, πολυμελής αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εργων, Θ. Κατσιγιάννη, στον οποίο και επέδωσε σχετικό υπόμνημα, παρά το γεγονός ότι επιδίωκε συνάντηση με τον υπουργό ή τον αρμόδιο υφυπουργό. Ο γγ του υπουργείου δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει τις θέσεις του ΠΑΜΕ, στην ηγεσία του υπουργείου.

«Εμπρηστές του δάσους είναι οι δασοκτόνες εμπρηστικές πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που εμπορευματοποιούν τη δασική γη, αποχαρακτηρίζουν τεράστιες δασικές εκτάσεις, ευνοούν τους καταπατητές και επιτρέπουν την τσιμεντοποίηση καμένων εκτάσεων όπως αυτό έχει γίνει στην Πεντέλη μετά τις πυρκαγιές του 1995 και του 1998, αλλά και σε μια σειρά άλλες περιοχές», τονίζεται σχετικά στο υπόμνημα.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, επιπλέον, προτείνει την άμεση εφαρμογή μέτρων που θα προστατεύσουν τα εναπομείναντα δάση της Αττικής. Συγκεκριμένα, προτείνει τα εξής:

  • Να δημιουργηθεί ενιαίος δημόσιος φορέας διαχείρισης των δασών και δασοπροστασίας με εξειδικευμένους τομείς για όλα τα αναγκαία αντικείμενα που αφορούν στο δάσος.
  • Αμεση ενίσχυση των δυνάμεων πυροπροστασίας και πυρόσβεσης για διαρκή και ασφαλή φύλαξη και επιτήρηση των ευαίσθητων περιοχών, με κατάλληλα εκπαιδευμένο μόνιμο προσωπικό.
  • Αμεση κάλυψη των αναγκών σε τεχνικά μέσα, κυρίως επίγεια.
  • Αμεσος καθαρισμός αυτών των περιοχών, διάνοιξη απαραίτητων οδών, καθώς και αντιπυρικών ζωνών.
  • Επαναλειτουργία με αναβάθμιση του ρόλου της δασικής υπηρεσίας στην κατεύθυνση πρόληψης, προστασίας και δασοπυρόσβεσης των δασικών εκτάσεων.
  • Πλήρης και ακριβής καταγραφή των καμένων εκτάσεων και άμεση κήρυξη όλων αυτών ως αναδασωτέων χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση και με λεπτομερή σχεδιασμό αναδάσωσης, ασφαλούς διαχείρισης του δάσους και αντιπυρικής προστασίας του.
  • Καμιά αλλαγή χρήσης της δασικής γης. Οχι ξύλευση και βοσκή στις καμένες δασικές εκτάσεις.
  • Επιστημονικός σχεδιασμός για την κατασκευή αντιδιαβρωτικών έργων και για τη λήψη μέτρων, για την αναδάσωση και αναγέννηση του δάσους.
ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
Οχι άλλα θύματα από τις φωτιές

Eurokinissi

Την ανάγκη για ασφαλείς συνθήκες εργασίας με κατάλληλο εξοπλισμό - εκπαίδευση - οργάνωση, πλήρη κάλυψη των οργανικών κενών και πάνω από όλα πλήρη εφαρμογή και προστασία των δικαιωμάτων του προσωπικού στο χρόνο εργασίας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών, με αφορμή και το θάνατο των τριών συμβασιούχων πυροσβεστών.

«Δεν επιθυμούμε να αποκτήσουμε άλλους "ήρωες" όπως αποκαλούνται κυρίως από το 1998 και μετά τα θύματα των αντεργατικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν και από τις δύο κυβερνήσεις στον κλάδο μας», σημειώνει και απευθυνόμενη στην ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Πώς να πιστέψουμε, κ. υπουργέ, τις μεγαλοστομίες και τις υποσχέσεις εξ αφορμής του τραγικού θανάτου των συναδέλφων μας, όταν ακόμη και μετά το τραγικό αυτό γεγονός σε εκατοντάδες υπηρεσίες και κλιμάκια ανά τη χώρα με εντολές άνωθεν οι πυροσβέστες βιώνουν τον πιο βάρβαρο εργασιακό μεσαίωνα;».

Στη συνέχεια καλεί το υπουργείο να παρέμβει άμεσα ώστε να σταματήσουν:

  • Οι χωρίς συμβάντα παράνομες καθημερινές επιφυλακές, με πρόσχημα τον δείκτη επικινδυνότητας και τα στάδια ετοιμότητας.
  • Οι παράνομες περικοπές των ημερήσιων αναπαύσεων ή ο τεμαχισμός τους σε 8ωρα.
  • Η σμίκρυνση των κανονικών αδειών από 20 και 15 μέρες, σε 6ήμερα, 7ήμερα και 9ήμερα.
  • Να αναζητήσετε τις ευθύνες όλων όσοι με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο έθεσαν μέχρι σήμερα και συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του προσωπικού, όταν το υποχρεώνουν πέραν του έτσι κι αλλιώς αντεργατικού 24ωρου για 32, 40, και 48 ώρες χωρίς στοιχειώδη ανάπαυση.

Καταλήγοντας τονίζει: «Είμαστε υποχρεωμένοι να προειδοποιήσουμε ότι για το οποιοδήποτε ατύχημα που πιθανότατα να προκληθεί σε βάρος συναδέλφου σαν αποτέλεσμα των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας, πέραν της ευθύνης που αναλαμβάνουν όσοι με εντολή τους ορίστηκε ο υπάλληλος σε παράνομη υπερεργασία, επωμίζεστε την πολιτική ευθύνη καθότι έχετε πλέον ενημερωθεί για την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση».

ΛΑΡΙΣΑ
Δράση κατά της δασοκτόνας πολιτικής

Η ανάγκη του αγωνιστικού συντονισμού δράσης του λαού ενάντια στη δασοκτόνα πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, επισημάνθηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε η Επιτροπή Φορέων Λάρισας για το Περιβάλλον, στο Επιμελητήριο της πόλης. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι καταστροφικές επιπτώσεις της πρόσφατης πυρκαγιάς που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα γης στον Κίσσαβο, αλλά και η γενικότερη καταστροφή που προκαλούν οι φωτιές σε βάρος του φυσικού πλούτου της χώρας, καθώς η μορφή που πρέπει να πάρει ο συντονισμός της δράσης για τη διεκδίκηση λύσεων.

Οπως τόνισε στην εισηγητική ομιλία ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, εκεί που πεθαίνουν τα δάση, ξεφυτρώνουν οι βίλες και οι επιχειρήσεις γιατί χιλιάδες στρέμματα καμένης γης εξαιρούνται από την αναδάσωση. Αφού αναφέρθηκε στις εκρηκτικές διαστάσεις που παίρνει η καταστροφή των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας, υπογράμμισε ότι με την ανάπτυξη μαζικών και δυναμικών αγώνων μπορεί να επιβάλλει ο λαός τη λήψη μέτρων για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και του φυσικού περιβάλλοντος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ